Missä menet, Suomi Paintball?

Tero Kettu
Tero Kettu
@tero-kettu
4 kk sitten
154 viestiä
Yksinkertainen ikuisuuskysymys ihmiset, miten saisimme lisää aktiiviharrastajia tämän lajin pariin?

Julkisten harrastepelien määrä ollut laskusuunnassa jo useamman vuotta ja kisapuolellakin samat naamat pääosin kiertävät vähenevistä joukkueista toiseen, yhtä uutta pelaajaa kohden tuntuu yksi vanha lopettavan, plusmiinusnolla, mikä avuksi ja mitä ihmiset tältä lajilta oikeasti haluavat?

Kertokaa ihmeessä ja popparitkin saa ottaa jo esiin :)
Kimmo Kainulainen
Kimmo Kainulainen
@kimmo-kainulainen
4 kk sitten
2,018 viestiä

Ei vastauksia, mutta pohdintaa :):

Seurojen/tiimien aktiiviporukoiden ikääntyminen vie hommaa tavallaan noidankehään, vaikka pelihaluja on, niin onhan se nuorten hankalampaa lähteä mukaan jos ikäeroa muuhun porukkaan on enemmän, eikä löydy oman ikäistä seuraa lainkaan. Eli vaatii tavallaan pienoista onnenpotkua, että jokin seura saa kerralla nipun uusia nuorempia pelaajia, jotka sitten helpottavat muiden lähtemistä mukaan.

Seuratasolla taas tuntuu että meillä on Suomessa rakenteellista ongelmaa. Hyvin pitkään se normaali tapa aloittaa kisapelaaminen oli oman tiimin kasaaminen, se oli kohtuullisen helppoa ja tavallaan tuudittauduttiin siihen että kilpailuvietti toi uutta porukkaa tuli aina vanhojen tiimien tilalle. Nyt esim. kisatiimin perustaminen on huomattavasti hankalampaa kuin 10-15 vuotta sitten. Omien varusteiden lisäksi pitäisi heti alkuun hommata kompressorit, kisakentän suojat ja mieluiten nurmi-/turffikenttä, ei oikein kelpaa peltokentällä pelaaminen enää. Pääkaupunkiseutu oikeastaan ainoastaan tarjoaa kaupallisia vaihtoehtoja kenttien suhteen, muualla Suomessa se vaatii aikamoisen ponnistuksen että pääsee ylipäätään alkuun. 

Kun taas vertaa vaikka valtavirran palloilulajeihin, niin eihän siellä mieleenkään tule että nuoret perustaisivat oman jalkapallotiimin, vaan normaali tapa on lähteä mukaan oman alueen joukkueen toimintaa. Mutta paintballissa meiltä olemassa olevilta seuroilta hyvin pitkälle puuttuu se tapa ja rakenteet joiden avulla olisi helppo lähteä toimintaan mukaan. Ei juuri ole junnutoimintaa tai minkäänlaisia aloittelijoille suunnattuja, pikku hiljaa lajin pariin totuttavia kursseja tai opetusta, vaan tulijat usein noin kuvaannollisesti potkaistaan sinne altaan syvään päätyyn tuoreeltaan. 

Toki esim. aloittelijoille suunnattuja kursseja on jokunen vuosien varrella eri puolilla maata ollut, mutta nekin vaatinevat useamman vuoden pitkäjänteisen panostuksen, jotta homman saa sujumaan ja opettajatkin oppivat mikä toimii ja mikä ei. Ensimmäinen, pienelle mielenkiinnolla jäänyt aloittelijakurssi syö sitten vetäjien motivaatiota rankasti, joten homma jää helposti siihen yhteen kertaan.

Toki maailmakin on muuttunut ja mielenkiintoisia harrastusvaihtoehtoja on nykyään yhä kasvavassa määrin, mutta ei sekään oikein selitä sitä miksi paintball jää Suomessa jalkoihin, kun toisaalla järjestetään ennätyskokoisia turnauksia.
--
Paintball.fi
Päijät-Hämeen Paintball ry
Johanna Lammassaari
Johanna Lammassaari
@johanna-lammassaari
4 kk sitten
1 viestiä
Kimmon kommentti sai mielikuvituksen laukkaamaan häiriten yöunia.

Yksi tapa tappaa innostus on raha. Nuorilla ei välttämättä rahat riitä harrastuksen aloittamiseen. Ei nuorille löydy samaan tyyliin hanttihommia kuin ennen, ja halpojen settien metsästämiseen tarvitsee myös tuuria. Uusi porukka jaksaa järjestää pelejä ja tavata alkuun kerran kuussa. Sitten kun porukkaa alkaa tippumaan niin tapahtumien määrä vähenee jne. Mielestäni on ollut hienoa, kun harrastus on ollut viikottaista ja säännöllistä, silloin sitoutuminenkin on helpompaa kun innostus-onnitus pysyy viikottaisessa ohjelmassa, se tuo iloa arkeen eikä ole vain harvinainen herkku.

Itselle tuli tästä aiheesta mieleen projekti: paintball in amis. Paintball in amis olisi valtakunnallinen lukukauden kestävä kurssi, joka pyrkisi tuomaan lajille uusia harrastajia. Elo-syys-lokakuussa säännöllisissä tunnin-kahden kestävissä kokoontumisissa keskityttäisiin opettamaan perusasioita paintballista, sekä harjoiteltaisiin pumpputoimisten merkkainten kanssa turnausta varten. Lokakuun lopussa järjestettäisiin yhteinen turnaus paintball in amis projektissa mukana oleville nuorille. Marras-joulu-tammikuussa siirryttäisiin mekaanisten puoliautomaattisten mutkien pariin ja tutustutaan metsä-skenario-pelaamiseen. Tämä osa myös huipentuisi turnaukseen, "lumisota" skenaarioon. Helmi-maalis-huhtikuu-toukokuu keskittyisi kilpa-paintballiin. Toukokuussa järjestettävässä turnauksessa jaetaan maine ja kunnia parhaimpien amisjoukkueiden kesken. Kurssi olisi valtakunnallinen projekti ja toteutuisi saman aikaisesti useammalla paikkakunnalla, tämä lisäisi lajin näkyvyyttä valtakunnallisesti.

Tämän kurssin jälkeen innokkaimmat saavat osallistua seuraavan kurssin järjestämiseen, liittyä paintball-seuraan ja lähteä tavoittelemaan unelmia. Kurssissa ei niinkään ole tarkoitus leipoa hampaat irvessä talentteja, vaan toimia paintball urheilua kasvattavana voimana. Toiminnan monipuolisuus, säännöllisyys ja nuoriin kohdistuva toiminta voi tuoda sitä kaivattua uutta verta lajin pariin.

Jos tämän kurssin saisi vietyä edes 20 amikseen, ja kurssilla olisi 10 innokasta nuorta, meillä olisi mahdollisuus saada suomeen 200 turnauskokemusta haalinutta nuorta lajin pariin, aina niin kauan kun projekti pyörisi.

Projektia varten tarvittaisiin melkoinen rahoitus sekä ihmisiä, jotka voisivat antaa aikaansa projektin hoitamiseen. Jokaiselle kurssille tulisi hankkia kalustoa, jota pystyy lainata nuorien käyttöön. Ei jokaiselle omaa tietenkään, mutta sen verran että toimintaa pystyy pyörittämään. Jotta kurssi ei aivan olisi pelkkää helmiä sioille, seuraavana vuonna vaaditaan pelaamista omilla välineillä. Kaluston saamiseksi tulisi yhteistyötä tehdä paikallisten seurojen, harrastajien ja vuokraajien kanssa.

Tällainen toiminta vähentäisi kynnystä kohdata paintball-seurojen vanhat patut, koska nuoret ovat omassa rauhassa saaneet tutustua lajiin monipuolisesti oman ikäisten kanssa. Jokainen seura tietenkin keskittyy omannäköiseen toimintaan, opettaa uusia ja toimii lajin harrastajien hyväksi. Toiminta säännöllisyydellään opettaa myös matkan taittamista, paintball on harrastus jota ei voi kehittää työntämällä tavaransa kaappiin ja odottamalla että joku tulee hakemaan kotoa kun on sopivan näköiset geimit tiedossa.

Tämä ajatus on vain parin tunnin sängyssä pyörimisen tulos, joten sitä saa arvostella ihan vapaasti :D
Kimmo Kainulainen
Kimmo Kainulainen
@kimmo-kainulainen
4 kk sitten
2,018 viestiä

Jotain tuollaista out-of-the-box -juttua kyllä kaivattaisiin :). Tavallaan että saisi liikkeelle täysin ylimääräisen joukon uusia harrastajia, joka tulisi mukaan lajiin aivan eri suunnasta kuin miten perinteisesti ryhdytään pelaaman. Uusia ideoita ja rajojen murtamista.

Positiivisena juttuna nykytilanteessa junnupelejä toki on alkanut ilmestyä enemmän tai vähemmän säännöllisinä eri puolilla maata. Mutta niidenkin isommat tulokset aikuisharrastajien määrän kasvattamisessa ovat tietysti vuosien päässä, olettaen tietysti että intoa niiden pitkäaikaiseen järjestämiseen riittää. 
--
Paintball.fi
Päijät-Hämeen Paintball ry
Tontsa
Tontsa
@tontsa
4 kk sitten
17 viestiä
Kesäisin on avoimia tapahtumia kiitettävästi, mutta väen liikkuminen läänien välillä on heikkoa. Olisiko haaste seuroille että kerran kuussa käytäisiin porukalla pelaamassa avoimet toisessa seurassa.? Polttarit porukat pyörittävät tällä hetkellä vieras osallistujien osaa avoimissa... Olisiko hullu ajatus kutsua/haastaa paikallisia yrityksiä mukaan, vaikkapa yritysten välisillä sanoilla.? Entäs jos pelit pystyttäisiin järjestään (skenaario) eri paikoissa? (Koulut kesällä, tehdas alueet, hylätyt paikat) voisi paikalliset alkuasukkaat innostua kun heille tutussa ympäristössä olisi toimintaa. Löytyy nykyään kumminkin vähemmän sottaavia/rikkovia ammuksia.


--
Magfed
Kimmo Kainulainen
Kimmo Kainulainen
@kimmo-kainulainen
4 kk sitten
2,018 viestiä

Tontsa: Kesäisin on avoimia tapahtumia kiitettävästi, mutta väen liikkuminen läänien välillä on heikkoa. Olisiko haaste seuroille että kerran kuussa käytäisiin porukalla pelaamassa avoimet toisessa seurassa.? Polttarit porukat pyörittävät tällä hetkellä vieras osallistujien osaa avoimissa... Olisiko hullu ajatus kutsua/haastaa paikallisia yrityksiä mukaan, vaikkapa yritysten välisillä sanoilla.? Entäs jos pelit pystyttäisiin järjestään (skenaario) eri paikoissa? (Koulut kesällä, tehdas alueet, hylätyt paikat) voisi paikalliset alkuasukkaat innostua kun heille tutussa ympäristössä olisi toimintaa. Löytyy nykyään kumminkin vähemmän sottaavia/rikkovia ammuksia.

Tuommoisia vierailuja voisi jokainen vähän koittaa omassa peliporukassaan herätellä henkiin, tuntuu että nekin ovat viime vuosina vähentyneet. Jos hommaan saa semmoista isomman porukan road tripin fiilistä niin reissuista saa toisinaan ihan ikimuistoisia :).
--
Paintball.fi
Päijät-Hämeen Paintball ry
Ville "Korppi" Ahola
Ville "Korppi" Ahola
@ville-korppi-ahola
4 kk sitten
33 viestiä

Osa ongelmaa on pelipaikkojen vähyys ja toinen on ihmisten  innon väljähtyminen.  Ehkä vahvoi oireita aiheuttavana ihmisenä ja magfed militistinä ei pitäs ees suuta aukasta, mutta kylhän homma lähtee edelleen harrastus metsäpeleistä. Rekki pallosta sitte jengi kehittyy kilpa tai skenaario puolelle. Rehellisesti sanottuna jos mun eka kosketus olis ollu kilpa kenttään niin oisin todennu että fuck this shit.

Tarvitaan aktivoitumista, verkostoitumista, informaatiota ja näkyvyyttä. Aina jostain löytyy joku joka tuntee maanomistajan ja saa puhuttua metsää/peltoa pelikentäksi, tai kenties jollain suhteet kuntaan kunnossa ja saa sieltä pelialueen. Jos kaikki lymyilee omissa koloissaan niin mitään ei tapahdu ja porukka vähenee.

Tähän liittyen täytyy nostaa hattua PH paintille jolla on ilmeisesti todella aktiivinen harrastajakunta ja ilmeisesti useempi aktiivinen pelipaikka. Toinen kiitettävästi mölyävä seura tulee kotikulmiltani kymenlaaksosta nimittäin Polar paintball jonka jäbät tekee kyllä hienoo jälkee.

Itse asun ittelle suht uudella paikkakunnalla ja minulla ei ole mikäänlaisia kontakteja täällä mihinkään maanomistajiin, mutta jos asuisin kotipuolessa niin pitäisin maksuttomia avoimia pelejä varmaan joka viikonloppu. Okei tunnen täältä yhdet kentän pitäjät mutta kaupalliset pelit ja varsinais-suomalainen 'vitut mä tonne toisen kunnan alueelle meen pelaa' asenne tekee tehtävänsä.

Aijemmin mainitut polttari pelit kyllä pitävät kaupallisia kenttiä elossa, mutta yksi kaupallinen kenttä ei pidä pelaaja yhteisöä elossa kerrankuussa järjestettävillä avoimilla peleillä. Ja mitä tulee  uusiin pelaajiin niin hei ihan tosi, moniko uusi haluaa lähtä kilpakentille pelamaan sähkömutkia vastaan.

Historiassa oon ollu parin eri ry.n hallituksissa ja kyllä se homma lähtee seuran/porukan aktiivisuudesta. Ihmisten täytyy uhrata aikaa että juttui saadaan tapahtuu. Kun joku kysyy 'millon on seuraava alkeis kurssi' niin kaikki kiinnostuu ja nyökyttelee ja vastas voi olla: 'kun joku sellaisen vetää'.... Sitten kun kysytään kuka vois alkaa vetämään alkeiskurssia niin  kukaan ei ehdi.

Hannu T
Hannu T
@hannu-t
4 kk sitten
20 viestiä

Minun nähdäkseni pelaajakatoon auttaisi yksi asia: yleiset / avoimet pelit josta myös T-I-E-D-O-T-E-T-A-A-N mahdollisimman hyvin ja paljon etukäteen. Ottamatta tässä sen enempää kantaa onko ko. pelit metsä, subi, magfed tai mitälie. Kunhan on aloittelijaystävällistä meininkiä.

Jos ajatellaan tilannetta henkilön kannalta joka saa tietää paintballista vaikka sattumalta googlailemalla. Oho! Vähäks siistiä, mitäs varusteet tähän maksaa? No se tieto löytyy helposti.

Ai kannattaa kokeilla vuokrakamoilla ensin? No se järjestyy kunhan vaan onnistuu yhden avoimen pelin löytämään missä vuokravarusteet tarjolla.

Kuinka usein ja missä pelejä olisi niin voisi pohtia sijoittaako omiin varusteisiin? Mahdotonta sanoa, ehkä pari vuodessa, ehkä pari viikossa, tai jotain siltä väliltä.

Suoraan sanottuna olen hieman yllättynyt kuinka paljon aloittelijoita (metsäpeleissä missä itse käyn) näkyy, siihen nähden kuinka vähän avoimia tapahtumia on ja miten huonosti niistä tiedotetaan. Nyt somen aikana kukaan ei oikein vaivaudu käyttämään muita sivustoja, kuten esim. tämän sivuston varsin kätevää kalenteria. Kaikki on sitten omissa ryhmissään ja kuppikunnissa Facebookissa. Tapahtumista tiedon saaminen on varsin sattumanvaraista. Jos on pelejä, se julkaistaan sinne omaan ryhmään. Lähistöllä voi asua vaikka kuinka monta kiinnostunutta mutta eivät tiedä ryhmästä eivätkä näe tapahtumaa missään.

Jos järjestätte pelejä niin tiedottakaa niistä muuallakin kuin omassa FB-ryhmässä jos vaan suinkin ulkopuolisia huolitte mukaan.

Ville "Korppi" Ahola
Ville "Korppi" Ahola
@ville-korppi-ahola
4 kk sitten
33 viestiä

Se on se pelien puute sitä kun ei ole missään mitään epävirallisia puskapelejä mihin ees hankkia omia varusteita.... Usein se on suunilleen näin että  aja 150 kilsaa avoimeen peliin johon osallistuminen maksaa 15 e ja sitte vielä  sanotaan että ei omia kuulia; lopulta sitte siellä on  8 pelaajaa, voi jee. Paraas tapauksessa ne pelin järjestäjän kuulat on jotain ylivuotisia varaston jämiä jotka ei lennä läheskään suoraan ja hintaa on silti 15e pussi. Tarvis avoimia pelialueita jonne sais kaikki mennä pelaa omilla romuilla ilmatteeks kun tahtoo.

Tommy Tuomaala
Tommy Tuomaala
@tommy-tuomaala
2 kk sitten
27 viestiä

Itse ajattelen että liian kovin kositaan kertakävijöitä eikä panosteta riittävästi vakioasiakkaisiin. Vuokrakentät ostavat mielellään hirveän satsin "edullista" maalia ... kun kerralla tilaa paljon niin saa määrästä alennusprosenttia. Sitten se maali vanhenee varastoissa kun pitää riittää seuraavaan tilipäätökseen asti. Vuokrakenttälle sopisi hyvin jauhopallot niin ei tule niin hirveesti sotkua ja siivottavaa mutta näyttävä hitti kumminkin. Kilpapelaaja taas ei halua merkata uudestaan jo kerran maalattua vastustajaa miksi värin pitää näkyjä ja jäädä näkyviin. Vakioasiakas ei tästä maalista juurikan välitä vaan haluaa tuoda omat laatukuulansa kentälle.

Jos vuokra asiakas haluaa halvempaa peliä niin 50 caliberisena saa tiputettua hintaa sekä elämyksen ytimen, katettakin olisi helpompi ottaa.

Maali on kaiken ydin, ja kieltämättä hinta on vuosikymmenien saatossa ehkä tippunut mutta onko laatu parantunut? Olkoon receptit vaikka kuinka salaisia niin eihän viiniäkään osteta ilman arvosanoja, näin saatais maalibränditkin johdonmukaisiksi. Vuokralaiset voisi sitten "kaljotella" omilla maaleilal miten haluaa.

Tietenkin maaliin vaikuttaa sen rahtimatka ja onko saman maali rahtirekan varjopuolella tai aurinkopuolella, samaa maalia kahdella eri laadulla. Esimerkki ei ehkä tee kuviltua vaikuutsta laatuum mutta periaate on kumminkin että rahtaaminen tehtaalta kotiovelle teettää laatueroja maalille kuin maalille. Jollakin laatikko on jäänyt päiväksi kuumaan autoon työpaikan parkkipaikalle kun toinen on saanut samaa maalia suoraan asianmukaiseen varastoon.

Firststrike kehittu uudet markkinat, hohtokuulat toiset markkinat ja reball kolmannet. Kävijämäärät ei sinänsä tule kasvamaan mutta peli voisi houkutella uusia asiakkaita uusilla innovaatioilla.

Kun olymppia pelejä seuraa niin sitä seuraa yhtä tekijää/kuulaa kerrallaan. Kuinka helppo se on seuratakkaan viittä tuhatta palloa kerrallaan? Jättää maalin seuraamiset sikseen ja heittää faneille keihiin Base-Ket-Ballin niin sporttia on helpompi seurata. Busserin sijaan laittaa korin/maalin ja hitistä pelaaja menee aitiolle määräajaksi jonka jälkeen palaa peliin. täten ylivoima tilanteessa ei ole itsestään selvää että tulee piste ... sillä jos boxista palaa niin on mahdollista kääntää tilanne, hävitty "baseketballi" joutuukin omaan koriin/maaliin. Tätä olisi mielekkäämpää katso telkkarista ja vetopelitkin saisi hieman helpompaa statistiikkaa.

Sekoittaa lajin rajat eikä rajaudun van yhteen "laatikkoon".

Kimmo Kainulainen
Kimmo Kainulainen
@kimmo-kainulainen
2 viikkoa sitten
2,018 viestiä

Tontsa: Tämmöinen olis tulossa.

Tuo on hyvä homma, sitten vaan houkuttelemaan osallistujista vakituisia pelaajia :)
--
Paintball.fi
Päijät-Hämeen Paintball ry
Tontsa
Tontsa
@tontsa
2 viikkoa sitten
17 viestiä
Sulta oli kuulemma ensiviikon tulossa artikkeli samasta tapahtumasta. 🙂 Siksi poistin.


--
Magfed
Kimmo Kainulainen
Kimmo Kainulainen
@kimmo-kainulainen
2 viikkoa sitten
2,018 viestiä

Tontsa: Sulta oli kuulemma ensiviikon tulossa artikkeli samasta tapahtumasta. 🙂 Siksi poistin.

Jeps juttu on tulossa, mutta olishan se saanut ollakin :)
--
Paintball.fi
Päijät-Hämeen Paintball ry
Tontsa
Tontsa
@tontsa
2 viikkoa sitten
17 viestiä
A


--
Magfed

Tagit

Jaa sosiaalisissa medioissa