Historiaa: paintballin 30. kisakausi meneillään 2023

Jani Leskinen
Jani Leskinen
@jani-leskinen
10 months ago
335 posts

Maailman pisin yhtäjaksoisesti järjestetty paintball sarja on SM-liiga, vuodesta 1994.

 

Suomen Paintball-liitto ry perustettiin vuonna 1998, mutta jo vuonna 1994 aloitettiin turnausten järjestäminen ”pelaajilta pelaajille” periaatteella. (HUOM paintball saapui Suomeen 1986 ja siitä lähtien 1993 saakka järjestettiin SM-kisoja kaupallisten tahojen toimesta)

Nyt on siis menossa 30. turnauskesä käytännössä samojen järjestäjien, eli meidän suomalaisten pelaajien, tarjoamana.

Katsoin historian lehdille ja en voi tarpeeksi kiittää Paintball.fi:n Kimmo Kainulaista siitä että hän on jaksanut arkistoida ja julkaista kaikki lajimme menneet kaudet tuloksineen sekä upeine kuvineen.

En vielä käynyt kaikkea mahdollista läpi mutta tässä alla on ajatuksia ja kuvia Suomen paintballista ja sen joukkueista.

Suurin kysymys itselleni nousee tietenkin siitä mihin ovat hävinneet nuo kaikki vanhat joukkueet?

Kaudella 2009 liiton sarjoissa pelasi 43 (!) joukkuetta ja kaudella 2019 yhteensä 14, eikä ollut vielä edes Korona-kesä.

Tehtiinkö liiton pelitarjonnassa jotain väärin, muuttuiko pelipaikat tai formaatti liikaa vai aiheuttiko maailma ympärillämme muutokset?

Jotain selityksiä voi löytää vaikkapa talvisarjojen (eli sisähallien) tarjonnasta ja niiden nykyisestä puutteesta. Laji lopetetaan syyskuussa ja aloitetaan, jos enää aloitetaan, toukokuussa. On ymmärrettävää jos ei pääse harrastamaan lajiamme kuuteen kuukauteen niin sille tilalle löytyy jotain muuta mikä vie mennessään.

Useat viime vuodet ovat olleet siitä huonoja, että aloittelijalle sopivaa tasoa ei ole ollut tarjolla. Nyt sellainen onneksi jälleen on kun 2.&3. divarit saatiin pyörimään kaudelle 2023.  

Huomattavaa että verrattuna vaikkapa tilanteeseen 10-13 vuotta sitten meiltä puuttuu todella paljon joukkueita ”vähän kauempaa pääkaupungista”. Länsirannikko, Oulu, Kuopion ja Tampereen seutu loistavat nykyhetkellä poissaolollaan joukkuekartasta. Kaakkois-Suomi on noussut aivan uuteen kukoistukseen nyt kun RaakaKone on palannut sarjoihin. Toivottavasti tällaisia ihmeitä tapahtuu muuallakin. Kyse ei tietenkään ole ihmeestä vaan muutamien innokkaiden vetureiden kovasta työstä mitä kunnioitan suuresti.

On vaikeaa ja työlästä pyörittää urheiluseuraa ja joukkueita läpi vuosien ja jopa vuosikymmenien. Pitää olla niitä tärkeitä avainhenkilöitä, jotka omalla tekemisellään saavat muut mukaan ja jaksavat mahdollistaa harrastuksen useille. Samoin tarvitaan oikeat olosuhteet että harrastusta voidaan toteuttaa järkevällä työ- ja rahapanostuksella.

Yksi selitys joukkuekadolle varmaan on se että pysyviä ns. virallisen kokoisia ja muotoisia kilpakenttiä on kovin vähän tarjolla Tampereen pohjoispuolella. Vähintäänkin ne ovat sellaisia mitkä vaativat kasaamisen ja purkamisen kullekin treenikerralle ja se nostaa vaivannäkövaatimusta melkoisesti.

Vain yksi joukkue on pelannut sarjoissa 29 kaudella. Sattuvasti joukkue on kaudelta 2022 hallitseva Suomen Mestari eli Dream Team Turusta. Heilläkään ei täydellistä sarjaa tullut kun kausi 1998 jäi väliin. Mutta huomattavaa myös on että 25:llä kaudella on ollut mukana vähintään toinen Dream Team joukkue mm. nimillä Mocahontas, Nokkapokka, Ärjy ja viimeisimpänä Räyhä.

Seuraavat pitkäikäiset ja yhä mukana olevat joukkueet:

Urho 24 kautta

Trivoga 22 kautta

PH-Paintball 17 kautta (tällä kaudella nimellä Fusion)

Näitä kaikkia joukkueita yhdistää se että niillä on ollut mukana useampia saman seuran kokoonpanoja eri sarjatasoilla lähes kaikilla kausilla.

 

Muita sittemmin kentiltä ainakin toistaiseksi taukoa pitämään jääneitä pitkäikäisiä joukkueita:

Helsinki Cyclone 24 kautta

Takeover, Kuopio 18 kautta

Pyydän että te kanssaharrastajat käytte läpi näitä joukkuelistauksia ja toivottavasti löydätte sieltä tuttuja nimiä. Ehkäpä juuri sinä voit saada jotain vanhoja harrastajia takaisin mukaan lajin pariin. Mikä mainioin paikka aloittaa on juuri nyt. Kerää 4-man jengi kasaan ja ilmoittaudu 2.&3. divarin hauskaan turnaukseen Lappeenrannassa sunnuntaina 6. elokuuta 2023.

Alla joukkuemäärät eri pelikausina, sininen ylin viiva siis kaikki sarjatasot yhteensä:

SPBL sarjajoukkuemrt 19942023.png

 

Suomen Mestaruudesta on siis kamppailtu jo 29 kertaa ja seuraava mestarijoukkue selviää viimeisellä kierroksella lauantaina 16. syyskuuta 2023 Pirkkalassa.

Mestaruus on kuitenkin voitettu jo 30 kertaa koska vuonna 1998 se jaettiin niin että mestareita oli kaksi: Kojootit ja Feenix.

Tähän mennessä mestaruudet ovat jakautuneet seuraavasti kahdeksan joukkueen kesken:

8            Suomen Mestaruutta: Helsinki Cyclone

6            Suomen Mestaruutta: Dream Team, Turku

5            Suomen Mestaruutta: Kojootit, Helsinki

4            Suomen Mestaruutta: Fieldfighter, Helsinki

3            Suomen Mestaruutta: Waasankadun Palloseura, Helsinki

2            Suomen Mestaruutta: Urho, Vantaa

1            Suomen Mestaruus: Trivoga, Helsinki

1            Suomen Mestaruus: Feenix, Lahti

 

Tässä alla vielä koostekuvia Paintball.fin sarjataulukoista mukana myös noita SPBL:n ulkopuolisia sarjoja. Näiden lisäksi vuosittain on kyllä ollut monia irtoturnauksia mutta kyllä noista osviittaa lajin aktiivisuudesta saa.

SPBL joukkueet 19941998.png

pieni 992003.png

pieni0408.png

pieni0913.png

pieni1418.png

pieni1923.png

Toivotan tervetulleeksi kaikki ideat ja työn millä noustaan jälleen tuonne 40 joukkueen kulta-aikoihin. 

Rohkeasti kommentteja tähän ja miksei muillekin kanaville.

Aloita läheltä ja näytä esimerkkiä harrastamalla mahdollisimman paljon. 

Kesäterveisin,

Juice


updated by @jani-leskinen: 10/07/23 00:02:50
Mr. Nimi
Mr. Nimi
@mr-nimi
9 months ago
4 posts

Onhan tää kausi nyt parasta mitä hetkeen on tapahtunut! Hauska nähdä muitakin kuin samoja liiganaamoja. Vaikka turnauspäivä on pitkä, niin se tuntuu turnaukselta kun on porukkaa paikalla.

Mä ite siis tykkään tällä kaudella käytössä olleesta pelisysteemistä, vaikka sen reiluudesta voi olla montaa eri mieltä ( dt hävis yhden pelin ja oli vissii 7. ja me hävittiin 3 tai 4 ja oltiin 8.). Kuitenkin tää systeemi luo onnistumisen tunteita monille uudemmille lajiin panostaneille ja osoittaa sen että treenaaminen kannattaa.


updated by @mr-nimi: 12/07/23 17:03:48
Johanna Lammassaari
Johanna Lammassaari
@johanna-lammassaari
9 months ago
3 posts

Komppaan Nimiä. Tämä kausi on todella hauska! Reiluudesta voidaan olla myös vanhemmillakin pelisysteemeillä monta mieltä, sillä pistetaulukko kertoi kyllä sen et Hobot niitti huomattavasti enemmän pisteitä, kun taas VL pystyi ratkaista ratkaisupelit, näin ollen sijoittui paremmin, vähemmillä voitoilla. Tässä systeemissä on kuitenkin hurjasti etua skenelle, esimerkiksi Pohjoisen pelaajilta puuttuu liiga-joukkueet joita vastaan treenata, mutta yksittäisissä pelaajissa on jo valmiudet pärjätä liigatasolla. Skene hyötyy tästä valtavasti että liiga-pelaajat ei kaikki pakkaudu etelä-rannikolle, saadaan soihtua roihuun enempi pohjosessakin. Nouseminen sarjasta ylempään voi tapahtua jo kauden aikana jos on treenannu ja tehny pohjatöitä, eikä vaadi vuosien ponnistelua ja kehitys jää junnaan paikalleen. Treenaamattomuus rokottaa, ja tässä vaiheessa kun jokainen tiimi jatkuvasti joutuu repiä ja etsiä pelaajia kivenkoloista niin sekin jo vaikuttaa tiimien tasoon, aina ei ole se terävinkärki vastassa. Kovempi vastus sparraa parhaiten, kehittää, opettaa enemmän ja tottakai se tuntuu hyvältä kun voi ottaa pisteitä kovemmilta ja onnistua tiiminä, sillä sitä oppii voittaan. Myös nukkuvia on saatu herätettyä ja takaisin peliin mikä on hieno asia. Eikä itsellä ainakaan ole mitään hinkua takaisin "iltapäivä klubiin", kahdelta alkaa ja jos on ongelmia päivän aikana niin kymmeneltä vasta pääsee lähteen kotiin. Se on pitkä päivä verrattuna tähän systeemiin. 2-3 divisioona on menestys, jossa näkee sen, ketkä eniten on treenannu yhdessä, eniten treenanneet ovat siellä 2. divisioonassa ja loput 3.divisioonassa. On antoisaa ja palkitsevaa kun voi auttaa uusia pelaajia kisapelaajiksi joukkueen sisällä eikä verkon ulkopuolella. On ollut mahtava nähdä kun +50 hidastuneet pelaajat pääsevät myös takaisin, kouliin alottelijoita. Uusia junnuja ja joukkueita on tulolla, mikä on hieno asia. Kuka onnistuu herättämään Keski-Suomen?

Viikset
Viikset
@viikset
9 months ago
1 posts

Joutu ihan kaivamaan tunnukset esiin tätä varten. Laugh

Se miten päästään tuonne kulta aikojen tiimi lukuihin on kovan työn takana ja tuuriakin pitää olla että saadaan lajia enemmän näytille + kiinnostus kasvamaan (tässä pitää antaa erittäin suuret propsit urholle, progamesille ja Raakakoneelle jotka jaksavat tehdä junnukoulujen / pelien muodossa)

Laji on kuitenkin sen verran ääripäätä ja Suomen oloissa erittäin hankala. Talvikausi on kuitenkin sen verran pitkä Suomessa että jos lajiin ei oikeasti ole hurahtanut niin monille pelaajille tulee harha askeleita talvikauden aikana ja kiinnostus saattaa saada täysikäännöksen jonkin muun lajin tai kiinnostuksen kohteen takia. Harrastuksena olen aina nähnyt että ne pelaajat jotka ovat jaksaneet pelaaja ovat aikalailla aina olleet täysillä mukana ja jos kiinostus on ollut pintapuolista niin peintti on aikanopeasti jätetty pois listalta. Laji on myös siinnä mielessä erikoinen että mitä enemmän pelaat sitä kalliimmaksi laji vaan muodostuu johon lisätään tosiaan kesäkauden lyhyys ja tosiaan myös se ettei tällähetkellä lajia voi oikeastaan harrastaa talvella. Tälläinen kombinaatio erittäin haastava olisi kyseessä mikä laji tahansa.

On sääli tosiaan että laji on kuollut monesta kaupungista kokonaan, mutta jos miettii että on vaikeahkoa saada edes pelaajia kiinnostumaan pääkaupunkiseudulla missä massa elää niin en yhtään ihmettele ettei tiimejä löydy paljoa enempää kauemmista kaupungeista.

Mitä tämän hetkiseen sarjatyylin tulee on minusta juuri mitä tällä hetkellä suomeen tarvitaan 

  • Saadaan tasoeroja kirittyä (pitää muistaa että aikoinaan millessä esim kaikki tasot pelasivat sekasin)
  • Liigapelaajien keski-ikä alkaa olemaan pelottavan korkea ja uskon että alkaa viimeisiä hetkiä uudempien pelaajien "oppia" vanhemmilta pelaajilta pelaamalla heitä  vastaan. (nään vahvasti että elämme suomessa lajin sukupolven vaihdosta)
  • Toivottavasti tämä tuo lisää innostusta uudemmille pelaajille haasteen/pärjäämisen merkeissä. Taso erot eivät kuitenkaan ole niin älyttömiä nykypäivänä etteikö liigassa pärjäisi pelaaja kuin pelaaja treenaamalla/kokemuksella kyseisestä tasosta.

Siinnä jotain omia mielipiteitä ja ajatuksia.

Sori sekava teksti mulla on lukihäiriö! 

-Jesse

Jani Leskinen
Jani Leskinen
@jani-leskinen
4 months ago
335 posts

Päivitys mukaan lukien kauden 2023 tulokset: 

Mestaruus on voitettu jo 31 kertaa koska vuonna 1998 se jaettiin niin että mestareita oli kaksi: Kojootit ja Feenix.

Tähän mennessä mestaruudet ovat jakautuneet seuraavasti kahdeksan joukkueen kesken:

8            Suomen Mestaruutta: Helsinki Cyclone

6            Suomen Mestaruutta: Dream Team, Turku

5            Suomen Mestaruutta: Kojootit, Helsinki

4            Suomen Mestaruutta: Fieldfighter, Helsinki

4            Suomen Mestaruutta: Waasankadun Palloseura, Helsinki

2            Suomen Mestaruutta: Urho, Vantaa

1            Suomen Mestaruus: Trivoga, Helsinki

1            Suomen Mestaruus: Feenix, Lahti

Tags