Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1497
Tapahtumat: 1
Kuvat: 9165
Youtube-videot: 593
Tiedostot: 19
Ryhmät: 1

Rauman kierroksen jälkipuintia 2019

user image 5.06.2019
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria: Kilpapaintball
paintball.fi

Uuteen pelisysteemiin totuttelua

Rauman kierroksen jälkipuintia 2019

Suomen Paintball-liiton kausi saatiin viime viikonloppuna käyntiin Raumalla onnistuneissa merkeissä. Rauman kenttäpaikka osoittautui mainioksi ja nurmi kesti pelit hienosti edellisyön sateesta huolimatta. Maaperänäytteitä tosin taidettiin kerätä poikkeuksellisen paljon.

Joukkuemäärien pienentyessä vuosi vuodelta päätös tavallaan yhdistää sarjat tuntuu onnistuneelta. Nyt kaikkien tiimien ja pelaajien saaminen paikalle samaan aikaan verrattuna aamu-/iltapäivälohkossa pelauttamiseen saa tapahtuman tuntumaan isommalta ja luo sillä lailla positiivista fiilistä.

Uusi pelisysteemi


Kaikkien joukkueiden yhteiset alkusarjapelit ovat tämän kauden uusi juttu. Aiempien sarjatasojen joukkueiden sekoittaminen toki tuo tasoerot näkyviin ja valtaosa peleistä menikin suoraan pistein 3-0 tai 4-1, eikä isoja yllätyksiä nähty. Lähimpänä ehkä A-lohkossa vakuuttavasti pelanneen Polar Paintballin selkeä kärkipaikka kolmella voitolla ja +9 pisteen erolla, mutta sekään ei sillä lailla aiheuttanut viime vuotisen liigatiimin putoamista, kun Trivoga otti kakkospaikan kahdella voitolla.

Jos alkusarjat menivätkin aika odotusten mukaan, niin jatkopeleissä sitten nähtiin yllättävämpiä tuloksia. Tällä kertaa sekä Trivogalla että Helsinki Cyclonella ns. kakkosjoukkueet (Trivoga Silver ja Waasankadun Palloseura) ottivatkin paremmat loppusijoitukset. Ottelukaavio myös vei sisarjoukkueet vastakkain liigalohkoissa, joten vuosien tauon jälkeen tiimien keskinäisistä peleistä saa varmaan pitkään puhetta aikaan saunailloissa.

Tavallaanhan systeemi on vähän omanlaisensa jenkkilästä muutaman vuoden takaa tuttu Champions & Challengers, jossa pro-joukkueet jaettiin kahteen kastiin ja putoamiset ja nousut veivät sitten eri tasolle turnauksesta toiseen. Tässä tosin nousut ja putoamiset eivät sitten vaikuta enää niin pahasti seuraavassa tapahtumassa verrattuna C&C:hen, joten yksi mönkään mennyt kierros ei vaikuta aivan yhtä pahasti koko kauden tulokseen sarjataulukossa. Aivan aloittelevalle joukkueelle alkusarjat olisivat kyllä aika brutaali paikka, mutta sitten iltapäivän pelit tuovat vastaan paremmin oman tasoista vastusta.

Kun vanhalla systeemillä on pelattu niin pitkään, saattaa iltapäivällä pelattavien liiga- ja divarilohkojen nimien vakiintuminen puhekäyttöönkin saakka viedä tämän kauden.

Tasapistetilanteet


Raumalla kolmen joukkueen (Polar Paintball, Helsinki Cyclone ja Urho) välinen tasapistetilanne iltapäivällä liigalohkossa ratkesi vertaamalla yhteenlaskettuja keskinäisten otteluiden eräpisteitä (ei siis kaikkien liigalohkon pelien eräpisteitä), kun tiimit olivat voittaneet keskinäiset pelinsä ristiin. Systeemi on sikäli hankala ettei järjestys selviä saman tien pistetaulua katsomalla, mutta pelillisesti erinomainen. Se kannustaa ottamaan kaikista peleistä mahdollisimman paljon pisteitä ja eikä vastustajille kannata antaa ainuttakaan helppoa pistettä vaikka voitto olisikin jo varma, koska se voi sitten kostautua.

Kolmen ja neljän joukkueen lohkoissa pelatessa vastaava tilanne voi hyvinkin tulla vastaan kauden mittaan uudelleen, joten ratkaisumalli kannattaa pitää mielessä.

Pelisysteemin säätöä


Lohkosysteemi on väkisinkin haavoittuvampi poisjäänneille kuin yksinkertaisten sarjojen turnaukset. Tämän vuoden pelisysteemi on suunniteltu minimissään neljälletoista joukkueelle, joten CC:n yllättävä poisjäänti pisti ikävästi kapuloita rattaisiin ja toivottavasti vastaavaa ei enää nähdä.

Jos CC olisi sattunut lohkoarvonnassa kolmen joukkueen lohkoon, niin tällöin sieltä olisi menty automaattisesti liigapeleihin vain yhden alkusarjan pelin jälkeen, mikä luonnollisesti on koko alkusarjojen pelaamisen ideaa vastaan. Toki lohkojakin voisi tasata/muuttaa vielä kapteenien kokouksessa, mutta sekin sitten vaatisi ottelulistan säätöä juuri ennen pelejä, mitä ei saisi sattua.

Kahdellatoista joukkueelle pelisysteemin saa toimimaan kun kaikki alkulohkot olisivat kolmen joukkueen, jolloin voitaisiin pelata lohkojen väliset lisäpelit Rauman C- ja D-lohkojen malliin, mutta kolmellatoista menee hankalaksi. Kolme neljänkin joukkueen alkulohkoa olisi myös mahdollista, mutta neljällä jaollinen lohkomäärä olisi parempi, kun jatkoon liigalohkoon menee kahdeksan joukkuetta.

Ilmeisesti paikan päällä pohdittiin sellaista mahdollisuutta, että jos jatkossakin joudutaan pelaamaan kolmellatoista joukkueella, niin divarin iltapäivän pelisysteemi voisi olla viiden joukkueen round-robin, eli kaikki kertaalleen vastakkain kahden lohkon sijaan. Raumalla tilannetta vähän tasattiin pelaamalla ylimääräinen, turnauksen ulkopuolinen peli, jotta tiimien pelimäärät eivät olisi jääneet kovin pieniksi.

Sarja on rakennettu aiemmasta poiketen väljäksi sillä lailla että se mahdollistaa myös uusien joukkueiden osallistumisen eri turnauksiin pitkin kautta, joten pelisysteemi saattanee nähdä muutoksia ja vaatia tiimeiltä pelisilmää ja sopeutumiskykyä.

Kausi jatkuu Piikkiössä


Rauma oli jokseenkin mainio avaus ja jatkoa seuraa kesäkuun viimeisenä lauantaina tutummassa paikassa, kun pelataan jo ties kuinka monennetta kertaa Piikkiössä Dream Teamin kotikentällä.

Linkkejä:

spbl2019_rauma_ottelutulokset.JPG
 

jonathan.dahl
05/06/19 15:08:32 @jonathandahl:
Ainoa asia mitä toivoisin olis että olisivat voinnu pitää 1div palkintojenjako aikasemmin ettei olis tarvinnu odottaa siellä, en tiedä miten muilla mutta meillä oli niin pitkä matka kotiin 😅 eikö ne ennen ole pitänyt heti kun sm liiga/divari on ollu valmis 🤔

Tagit