Rakkaus lajiin ja ilo pelata
Mielestäni on kivaa osallistua Metsäliigaan ja nähdä kavereita ja pelata niitä vastaan. Laji on just monipuolisesti haastava ja välillä joutuu ottaa luontokin huomioon ja varsinkin kovat kivet..! Tärkeätä on saada hyvät puitteet ja reilut säännöt ensi kaudelle niin että kaikki viihtyvät tasapuolisesti.
Aloitin kisapaintball 90-luvun puolessa välissä ja innostuin sen verran, että perustin omaa joukkuetta ja järjestin sekä turnauksia, että liigoja. Tavoitteeksi syntyi voittaa Suomen Mestaruuden mutta siirryimme pian metsästä kisakentille. Oli kiva palata metsään viime kaudella tavoittelemaan old school paintball SM-titteliä.
Siskoni osallistui silloin vielä metsässä 90-luvulla SM -liigajoukkueessani ja hän tuli tänä vuonna (2013) “Seinäjoelle” katsomaan Metsäliigan pelejä ja ihmeteltiin niitä siinä sitten ja jälkeenpäin..
Me muisteltiin menneitä; me oltiin silloin 90-luvulla tulokkaina altavastaajia ja idea oli nauttia peleistä, pitää hauskaa ja asenteemme oli lähteä jokaiseen peliin voittamaan! Joka ikiseen peliin juuri sillä asenteella!
Tämä on joukkuekamppailulaji missä pyritään voittoon.
Eli koitimme huomioida kaikki tekijät – omia, kentän ja vastustajan ja pelata niin, että voitamme vastustajan! Aivan samaa oliko joku top 3 vastassa vai jumbotiimi. Aina pelattiin voitosta. Teinityttö ja teinipoika meni kentälle haastamaan Suomen parhaita pelaajia.
..ja nyt kun tuli “nähtyä” - siskoni näki - Metsäliigan aikuisia miehiä ja että he eivät edes pelaa voitosta URHOa vastaan ja jopa myöntää sen! ; ) Arvaa mitä ajatuksia se herätti siskossani. Niinpä. “Onko tämä nykyinen Metsäliiga?”
En sano, ettei olisi tällaista asennetta liigassa 90-luvulla – toki oli. Oli oli! Ei vaan meidän joukkueessa. Ja myös parhaat joukkueet tavoittelivat kovalla työllä voittoa. Tässä onkin se ero. Mutta jokaisessa lajissa paras voittaja palkitaan. Ei paras häviäjä.
Kaikki tietää, että voittoa tavoitteleva joukkue on pakko hyökätä. Jos ei koe omia voittomahdollisuuksia kovin todennäköisenä niin kannattaa jäädä puolustamaan siinä toivossa, että kuittaa sen yhden pisteen. Nykyisellä systeemillä. Ja se on vain nyt niin, että näillä kentillä ja metsäpaintissa se on yllättävän helppoa kuittaa puolustusvoiton kun toisella on pakkohyökkäys edessä. Tällaisen pakkovoiton edessä joukkue tarvitsee usein olla järkyttävän YLIvoimainen, että heruu 3 pisteen voittoja - kun vastustaja pelaa puolustuspeliä. Joka ikinen joukkue tietää tämän.
Eli nyt on kyse jotenkin kahdesta eri lajista ja niitten sekoituksesta. Se on hyvin poikkeuksellista voittaa 5 vs. 5 kun toinen joukkue pelkästään puolustaa. Kaikki sotataidetta lukeneet tietää mikä kerroin tarvii onnistunutta hyökkäystä varten jos vastustajat ovat valmiit ja valmistuneet (eri asia on yllätyshyökkäykset mutta tässä lajissa ja 7 minuutin aikarajalla ne ei luonnistu).
Jos olemme paintball yhteisönä sitä mieltä, että tämä EI OLE joukkuekamppailulaji missä suositaan voittajia ja voittoja eli liputuksia - vaan pelataan ja taktikoidaan pistetaulukkoa pelkästään niin tämä kirjoitelma on yhtä hailee. Sitten jatketaan sekoilua. Itse ei kiinnosta lähteä tähän.
Nyt kun Seinäjoki rundi oli esillä tässä niin esitän samalla iso kiitos Iso K:lle, että saatiin ainakin YHDEN HYVÄN kunnon paintball pelin silloin. 7 minuuttia kunnon paintball peliä – ei huhhu..! Ei oikein kiinnosta järjestää yöpymisiä, matkoja ja sijoittaa viikonlopun 7 minuutin takia. Niin hauskaa se ei ollut..
Tämä on joukkuekamppailulaji 5-mano o 5-mano ja voittaja liputtaa. Ja siihen on 7 minuuttia aikaa. Siinä on pelin idea. Koko idea. Ei "kerätä pisteitä". Paras joukkuekamppailujoukkue on Suomen Mestaruus tittelin arvoinen. Piste.
Tätä ei nyt vaan pelata.
Joka ikinen kerta siitä asti kun aloitin paintball lajin tavoite on ollut keksiä miten voittaa yksittäinen vastustaja. Ihan kuin muissa kamppailulajeissa. Ihan kuin salibandissa, mikä on myös rakas laji.
Tämän johdosta reilussa urheilumeiningissä on hyvää ajaa säännöt ja pelitavat niin, että on reilu alusta harrastaa lajin niin kuin se oli tarkoitettu. Esim. kaikki kisakentällä tapahtuvat sarjat ajavat tätä etua. Miksei Metsäliigassa? Miksi säännöt suorastaan rankaisee vahvinta? Mikä säännellevä taho ylläpitää epäreilua järjestelmää? Toki, aate ja ajatus siitä mitä laji edustaa ratkaisee.
HYVÄ JUTTU, että avattiin tätä keskustelua! Loistavaa!!