Ilma-asiaa. Täyttöpullon kesto ja sen täyttö Tampereen alueella?

Niko Syrjälä
Niko Syrjälä
@niko-syrjala
6 years ago
15 posts

Eli meillä on porukkalla 12L 300bar täyttöpullo jonka ostimme kamojen oston yhteydessä eikä meillä ole oikein havaintoa montako noita pikkupulloja siitä pitäisi saada täytettyä? Oliskohan tuosta nyt 18pulloa täytetty eikä jaksa enään painaa 300baria.. Kertokaapas alottelijalle lukuja :D

Sitten Tampereen lähimaastosta pitäisi löytää korkeapainekompura missä saatas pullo täyteen. Onko niitä ja mihin hintaan?


updated by @niko-syrjala: 29/12/16 23:55:51
Kimmo Kainulainen
Kimmo Kainulainen
@kimmo-kainulainen
6 years ago
2,264 posts

Paineilmalla täyttö tapahtuu siten, että kun pelipullo yhdistetään täyttöpulloon, niin paine tasaantuu niiden välillä. Eli jokaisella täytöllä täyttöpullon paine putoaa hieman. Eli ihan täyttä 300 barin/4500 psi:n täyttöä ei saa periaatteessa edes yhtä, mutta toki mittarit näyttävät suunnilleen täyttä. Silleen tarkkaa täyttömäärää ei voi oikein lukuina laittaa, paineen putoaminen riippuu siitä kuinka tyhjäksi pelipullot on käytetty.

Huomioitaa on että pelipullojen mittareissa näkyvät luvut tarkoittavat useinmiten tuhansia psi:tä, ei bareja. Eli jos pelipullon mittarissa on luvut 1-3, niin 3 tarkoittaa todennäköisesti 3000 psi:tä, eli suunnilleen 200 baria. 4500 psi:tä = n. 300 baria.

Psi:t (pounds per square inch, paunaa neliötuumalle) ja barit menevät helposti sekaisin.

Eli kun teillä on 300 barin täyttöpullo ja jos pelipullot ovat 200 barisia, niin ne saa täydestä sukelluspullosta aivan täyteen kunnes täyttöpullon paine putoaa alle 200 barin. Alussa pitää varoa ettei ylitäytä 200 barin pulloja, jos täyttölaitteessa ei ole itsessään paineenalenninta/-rajoitinta (niin kuin useinmiten ei ole). Kannattaa tsekata minkä paineisia pullot ovat, ettei tule vahinkoja. Jokaisen pelipullon kyljestä pitäisi löytyä lukuja mikä on käyttöpaine. Kannattaa melkein vielä kysellä tarkat infot kamojen/pullon myyjältä sekä opastusta, ettei vain tule ylitäyttöjä.

Sukelluspullojen täytöstä kannattaa kysellä paikalliselta palo-asemalta tai sukellusliikkeistä, jos ei tähän ketjuun ilmesty paintball-porukoiden tarjouksia. Sukeltajien yhdistyksillä on myös usein yhteiskäyttöön tarkoitettuja kompressoreita, mutta siellä saatetaan hyvinkin vaatia jäsenyyttä ja kompuran käyttökurssin käymistä.

Uutena pienimmätkin sukelluspullojen täyttöön tarkoitetut korkeapainekompurat maksavat muutaman tuhannen eikä käytettynäkään ole niin hirveän edullisia näkynyt, mutta ei kuitenkaan isommalle porukalle mitenkään mahdoton hankinta, jos on usein käyttöä.
--
Paintball.fi
Päijät-Hämeen Paintball ry
Niko Syrjälä
Niko Syrjälä
@niko-syrjala
6 years ago
15 posts
Juu pelipullot on ihan perus 0.8L ja 200bar.

Lähinnä tuota lukua kaipasin montako pulloa suurinpiirtein täyttää mutta joltain sivustolta näemmä löytyi että 20-30 täyttöä.

Täyttölaite on paineenalentimella 200bar joten ei satu vahinkoja. Toki eilen ekaa kertaa käytin laitteita niin hieman oli jännät oltavat :D

Vinkkejä/tarjouksia sukelluspullon täyttöpaikasta otetaan vastaan.
Niko Syrjälä
Niko Syrjälä
@niko-syrjala
6 years ago
15 posts

8.5e lupasivat sukelluskeskukselta joten sillä mennään :)

Marko Lehtonen
Marko Lehtonen
@marko-lehtonen
6 years ago
3 posts

http://sukeltamo.fi/fi/

Tuolta saat pullontäyteen. Muistaakseni 6e/täyttö.

Tags