Aloittelijan merkkain?

Jonatan Kokkonen
Jonatan Kokkonen
@jonatan-kokkonen
6 years ago
9 posts

Moikka kaikille!

Olen juuri muutama päivä sitten innostunut peintistä. Kaverilta sain lainaan Hornetin, pumpputoimisen mutkan. Osumat noin 20m matkalta siellä täällä, syykin selvä. Kuulat valuivat pois piipusta pienessäkin piipun alaspäin kallistuksessa. Laitoin kolme kynsilakkatäppää piipun alkupäähän, loppui ainakin kuulan tippuminen. Tämä tarkoittanee että kuulat piippuun nähden väljät ;) Se siitä. Kysyisin kokeneemmilta onko Tippmann 98c hyvä aloittelijalle? Olen hankkimassa kyseistä merkkainta tämän foorumiin kätköistä. Ja toisaalta kannattaako yleensäkään ostaa koko settiä piippuinserttejä vai onko joku koko "kaiken kattava"?


updated by @jonatan-kokkonen: 29/12/16 23:55:47
Kimmo Kainulainen
Kimmo Kainulainen
@kimmo-kainulainen
6 years ago
2,264 posts

Hei ja tervetuloa uuden harrastuksen pariin!

Tuossa Hornetissa ongelma johtui juuri tuosta piippuun nähden liian pienistä kuulista. Pumpuissa ei yleensä ole ns. "tuplasyötönestintä" joka estäisi kuulan valumisen piipun läpi, niihin sitä on teknisesti hankalampi asentaa kuin puoliautomaattisiin.

Tavallisesta värikuulasta puhutaan yleensä .68 kaliiberin kokoisena, mutta käytännössä niiden koko vaihtelee hieman, jopa samasta laatikosta voi löytyä aika isojakin eroja, saati sitten eri valmistuseristä. Yleensä valmistajat tuppaavat laittamaan mutkiin hyvinkin väljät peruspiiput, jotta sillä voisi edes jotenkin ampua mitä vain kuulia joita sattuu tulemaan vastaan, eli jos peruspiiput olisivat kovin tiukkoja, niin isommat kuulat eivät tulisi ollenkaan ehjänä läpi. (Yleistä infoa värikuulista tuolla => http://www.paintball.fi/profiles/blogs/paintball-eli-varikuula )

Tippmannin 98 on kestävä ja helppohoitoinen värikuula-ase aloittelijalle, saattaa hyvinkin olla yleisin mutka maailmassa. Se on ns. mekaaninen mutka eli tulinopeus ei sillä lailla päätä huimaa sähköisiin nähden, mutta jos muut omassa peliporukassa pelaavat pääasiassa myös mekaanisilla niin sillä pärjää pitkälle.

Tippmannissa on tuo Hornetista puuttuva tuplasyötönestin, joten sillä lailla piippusetti ei ole välttämätön, pienemmätkään kuulat eivät valu piipusta läpi, tai jos valuvat niin se tuplasyötönestin kaipaa huoltoa/vaihtoa :).

Sisähalkaisijaltaan eri kokoisten inserttien tai piippujen suhteen on useampaa koulukuntaa, toiset haluavat aina tarkasti mitoittaa piipun sen kertaisen kuulan mukaan, toisille riittää pari kolme eri vaihtoehtoa ja jotkut pelaavat aina samalla piipulla ilman huolen häivää :).

Yhden piipun tai insertin on kuitenkin hyvä olla isohko halkaisijaltaan, niin saa sitten isonkin kuulan läpi jotenkin, jos tulee joskus semmoinen tilanne ettei muuta palloa ole sinä päivänä saatavissa.
--
Paintball.fi
Päijät-Hämeen Paintball ry
Jonatan Kokkonen
Jonatan Kokkonen
@jonatan-kokkonen
6 years ago
9 posts
Kiitos Kimmo hyvinkin tyhjentävästä vastauksestasi :) Olen tässä alkuinnostuksessani etsinyt netistä tietoa 98 mutkasta ja havainnut että esim. response triggerin tuunaaminen ei kovin vaativa tehtävä ole. Saisi cyclonen kanssa kuulat ja lompakko kyytiä :) Mutta hyvä että sain Kimmo vahvistusta 98:n hommaamiseen vahvistusta viestistäsi. Yritän ainakin näin alkuun pitää budjetin mahd. pienenä, saa sitten nähdä viekö peintti miehen kuten jousimetsästys aikoinaan vei :)
Hannu T
Hannu T
@hannu-t
6 years ago
31 posts

Pieni tarkennus Kimmon vastaukseen.

Pumpuissa, myös Hornetissa (ja muissa "nykyaikaisissa" = kovin suhteellista), kyllä on detent eli "tuplasyötönestin" mutta se tekee juuri sitä - estää tuplasyötöt, eli palloja menee piippuun vain yksi kerrallaan. Oikeampi selitys on se että kun merkkain on ladattu, pallo on jo piipussa eli mennyt detentin ohi. Näin ollen jos pallo ei tarpeeksi piipun reunoihin ota kiinni, se valuu alaspäin kallistettaessa ulos.

Jos pallojen valuminen on kynsilakkametodilla estetty ja tarkkuus ei ole kohdallaan, löytyy syy yleensä joko likaisesta piipusta/syöttökaulasta/loaderista tai huonolaatuisesta kuulasta.

Jonatan Kokkonen
Jonatan Kokkonen
@jonatan-kokkonen
6 years ago
9 posts

Juurikin kuten Hannu sanoit; jousistoppari on olemassa estääkseen tuplasyötön. Detent loistaa poissaolollaan. Sitäkin ennätin jo ajatella josko tuohon Hornettiin alkaisi työstämään jonkunlaista ballstopperia mutta 98c kyllä kiinnostaa todella paljon enemmän. Lisäosien saatavuus yksi tärkeimmistä kriteereistä. Kuulat todella voivat olla mitä vaan, oransseja mitälie...

Edit: Piipun olen pitänyt puhtaana joten ei ainakaan sen puolesta pitäisi hajottaa kuten tekee. No, odotan 98c kauppaa ja kyselen sen jälkeen lisää tyhmiä :)

Tags