Tukes tiedottaa: Enola Gaye -savuheitteissä räjähdysvaara, poista heti käytöstä!

Kimmo Kainulainen
Kimmo Kainulainen
@kimmo-kainulainen
10 vuotta sitten
2,375 viestiä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on tiedottanut seuraavaa Suomessa mm. paintball- ja airsoft-käyttöön myydyistä Enola Gaye-savuheitteistä:

Enola Gaye -savuheitteissä räjähdysvaara, poista heti käytöstä!


19.6.2014 Lehdistötiedote

 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) varoittaa kuluttajia Enola Gaye,  Wire Pull Smoke Grenade -nimisen savuheitteen räjähdysvaarasta. Osa tuotteista on viallisia ja ne saattavat räjähtää käyttäjän kädessä.  Pyroteknisia tuotteita käytetään savuefekteinä esimerkiksi värikuulapeleissä. Tukes kehottaa tuotteen ostaneita poistamaan ne heti käytöstä ja palauttamaan myyntiliikkeeseen


Tukesille tuli tieto Enola Gaye -nimisten valkoisten savujen räjähdysvaarasta kuluttajilta, joiden käytössä neljä tuotetta oli räjähtänyt. Tukes testasi 49 tuotetta ja testeissä viisi valkoista savua räjähti laukaistaessa. Kolmessa tapauksessa räjähdys oli niin voimakas, että se aiheutti testihansikkaiden silpoutumisen. Käytössä tällainen räjähdys voi aiheuttaa vakavia käsivammoja.

Kuluttajapalautteiden ja testien perusteella räjähdysvaara koskee Enola Gaye- merkkisten valkoisten savujen tuote-erää, jonka metallisen sytyttimen renkaassa on ruostevaurioita. Ruostumisen voi havaita, kun musta muovinen suojakorkki poistetaan. Koska vikaa on vaikea havaita, varmuuden vuoksi kaikkien Enola Gaye- savuheitteiden myynti on keskeytetty toistaiseksi.

Savuheitteitä käytetään efektinä esimerkiksi paintboll- eli värikuulapeleissä. Ne ovat pyroteknisiä tuotteita, joiden kuuluu tuottaa savua mutta ei räjähtää.

Enola Gaye -savuheitteitä ovat myyneet Suomessa Paintboll Sissos Oy, Pro Hobby Oy sekä Varusteleka Oy. Tuotteita on ollut myytävänä ainakin Hong Kong- tavarataloissa, Kärkkäisen liikkeissä sekä Saben, Kuulakojootin ja Milgearin verkkokaupoissa. Tukes on ollut yhteydessä myyjiin, ja he ovat lupautuneet vapaaehtoisesti poistamaan tuotteet myynnistä sekä tiedottamaan vaarasta jakeluketjussaan.

Tukes kehottaa kuluttajia palauttamaan ostamansa Enola Gaye -savuheitteet myyntiliikkeeseen. Tuotteita ei saa missään tapauksessa käyttää räjähdysvaaran vuoksi.

Lisätietoja: turvallisuusinsinööri Mikko Ojala, puh. 029 5052 427





--
Paintball.fi
Päijät-Hämeen Paintball ry

viimeisin viesti: @kimmo-kainulainen: 29/12/16 23:44:57
Jesper Raevaara
Jesper Raevaara
@jesper-raevaara
10 vuotta sitten
454 viestiä

Asiasta tiedotettu kaikkia Sissoksen asiakkaita, jotka ostaneet savuja. Mikäli olet Sissokselta savuja ostanut ja sinulla on niitä vielä jäljellä, mutta et ole tiedotetta saanut, niin ota yhteyttä: jesper@sissos.com.


Jesper Toivola / Paintball Sissos

Sasu Suntio
Sasu Suntio
@sasu-suntio
10 vuotta sitten
119 viestiä
Koskeeko käyttökielto kaikkia savuja vai vaan valkoisia?
Jesper Raevaara
Jesper Raevaara
@jesper-raevaara
10 vuotta sitten
454 viestiä

Käyttökielto koskee ainakin toistaiseksi kaikkia savuja.

Tiettävästi muut kuin valkoiset savut eivät ole räjähtäneet.

Tukesilta pitäisi tulla tämän viikon lopussa tai ensi viikolla taas lisää infoa asian suhteen.

Kimmo Kainulainen
Kimmo Kainulainen
@kimmo-kainulainen
10 vuotta sitten
2,375 viestiä

Tukes on tiedottanut asian jatkosta:

Valkoiset ja selvästi ruostuneet muun väriset Enola Gaye -savuheitteet kerätään pois kuluttajilta


10.7.2014 Lehdistötiedote

 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on päättänyt kieltää valkoisten Enola Gaye, Burst Wire Pull Smoke (Tukes-3000) -savuheitteiden myynnin ja määrännyt tukkumyyjät keräämään ne pois kuluttajilta. Lisäksi lievempien toiminta­häiriöiden takia muun väriset, selvästi ruostuneet savut kerätään pois kuluttajilta. Tukesin päätös koskee kansallisesti hyväksyttyjä savuheitteitä. Markkinoilla on myös CE-merkittyjä tuotteita, joita takaisinveto ei koske. Näissä tuotteissa ei ole havaittu räjähdysvaaraa tai toimintahäiriöitä, joten niiden käyttöä voidaan jatkaa. Kuluttaja erottaa tuotteet toisistaan etiketissä olevan CE-merkinnän avulla.

Värikuula- eli niin sanotuissa paintball-peleissä käytettävien savuefektien toimintahäiriöt tulivat esiin kesäkuussa, kun Tukesin tietoon oli tullut tuotteiden käyttöön liittyviä vaaratilanteita. Tukes varoitti 19.6. kuluttajia Enola Gaye, Burst Wire Pull Smoke -nimisten savuheitteiden räjähdysvaarasta. Useita tuotteita oli räjähtänyt jo laukaisuvaiheessa sekä kuluttajien käytössä että Tukesin tekemissä testeissä. Syntynyt räjähdys oli niin voimakas, että se voisi aiheuttaa vakavia käsi- ja kuulovammoja.


Selvitysten ja testausten perusteella Tukes on päättänyt kieltää valkoiset savut ja velvoittanut myyjät keräämään ne havaittujen puutteiden vuoksi pois kuluttajilta. Lisäksi lievempien toimintahäiriöiden takia muun väriset, selvästi ruostuneet savut kerätään pois kuluttajilta. Ruostuneissa tuotteissa havaittiin enemmän toimintahäiriöitä ja suutareita Tukesin tekemissä testeissä.

Tuotteilla on Suomessa kaksi tukkukauppaa: Pro Hobby Oy ja Paintball Sissos Oy. Tuotteita myydään kuluttajille lukuisissa eri myymälöissä sekä verkkokaupoissa. Tukkukauppojen tulee välittää tieto päätöksestä ja sen velvoitteista kaikille jälleenmyyjilleen.

CE-merkittyjä savuheitteitä, joita kieltopäätös ei koske, tuo maahan ja myy Nordic Legends Oy.

Tukes kehottaa kuluttajia palauttamaan ostamansa valkoiset Enola Gaye, Burst Wire Pull Smoke -savuheitteet sekä muunväriset, selvästi ruostuneet savut myyntiliikkeeseen. Tuotteita ei saa missään tapauksessa käyttää räjähdysvaaran vuoksi.

Lisätietoja

turvallisuusinsinööri Mikko Ojala, puh. 029 5052 427
etunimi.sukunimi@tukes.fi




--
Paintball.fi
Päijät-Hämeen Paintball ry

Tagit