Kimmo Kainulainen

Stats

News: 1360
events: 1
images: 9090
youtube videos: 440
Files: 18
Groups: 1

Haastattelussa maajoukkueen päävalmentaja Aleksi Peltonen

user image 16.07.2019
By: Kimmo Kainulainen
Posted in: Haastattelut
paintball.fi

Maajoukkuevalmennusta ja valmentajan ammattitutkintoon valmistuminen

Haastattelussa maajoukkueen päävalmentaja Aleksi Peltonen

Suomen miesten paintball-maajoukkueen päävalmentaja Aleksi Peltosella on riittänyt kiirettä. Maajoukkueen lisäksi ohjelmassa on tietysti ollut Helsinki Cyclonen valmennusta ja toukokuun lopulla hän sai ensimmäisenä paintball-valmentajan ammattitutkinnon valmistujaispaperit.

Normaalista seuratoiminnasta poiketen maajoukkueen kanssa on vuosittain oma ohjelmansa, joukkue pitää kasata ja valmistautua vain yhtä kilpailua varten. Maajoukkueturnaus eli Nations Cup pelataan tällä viikolla Tšekin Prahassa, johon on kirjoitushetken infon mukaan tulossa mukaan seitsemäntoista eri maata.

Paintball.fi haastattelu Aleksia maajoukkueen viimeistelytreenien yhteydessä ennen matkaan lähtöä Prahaan:


Kimmo Kainulainen: Onnittelut paintball-valmentajan ammattitutkinnosta! Tämä on ilmeisesti ensimmäinen niin Suomessa kuin maailmallakin?

Aleksi Peltonen: Kiitoksia. Suomessa on ensimmäinen lajiaan. Maailmalla on hyvin mahdollista että on jotain vastaavaa tehty.

Kun koko prosessi on nyt takana, niin oliko se kuinka paljon sellaista kuin odotit etukäteen?

Odotin paljon haasteita ja niitä kyllä oli alusta ihan loppuun asti. Lähijaksojen, työn, treenien ja kisamatkojen yhdistäminen vaati paljon.

Mikä tuli suurimpana yllätyksenä?

Tutkinnon perusteisiin tutustuttuani tuntui lähes mahdottomalta urakalta. Lähijaksojen edetessä kuitenkin alkoivat asiat selvitä ja tutkinnon osat kasautumaan.

Mikä osoittautui mielenkiintoisimmaksi ja/tai hyödyllisimmäksi osaksi koulutusta?

Mielenkiintoisinta oli ryhmätöiden tekeminen ja keskustelut eri lajien valmentajien kanssa. Koulutus antoi paljon hyödyllistä tietoa valmennuksesta ja opetusmenetelmistä.

Koulutus kesti yli vuoden kaikkiaan, kuinka monta päivää siitä meni opintojen parissa suunnilleen?

Koulutus alkoi tammikuussa 2018 ja sisälsi kahdeksan lähijaksoa, joista viimeinen oli 2019 tammikuussa. Lähijaksot olivat ke-pe Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä. Lähijaksojen ajan majoituimme opiston tiloissa. Lisäksi koulutukseen kuului ulkomaan jakso joka oli Espanjassa C.A.R. Sierra Nevadan korkean paikan harjoituskeskuksessa. Majoituimme keskuksessa ja tutustuimme korkean paikan harjoitteluun.

Kaikkiaan koulutukseen meni arkipäiviä 28. Tämän lisäksi neljä NXL Europe turnausta matkoineen. Osa koulutusta ja tutkintoa suoritetaan oman valmennuksen ohessa. Kirjallisten näyttö tehtävien tekemiseen käytettyä aikaa en uskalla arvioida.

Ehditte tutustua ilmeisesti myös aika moneen muuhun lajiin ihan omakohtaisesti testaamalla, jäikö sieltä jotain erityisesti mieleen?

Jäätanssi ja miekkailu jäivät lajeista erityisesti mieleen.

20190714_maajoukkuetreeni_pk_001.jpg

Prahan maajoukkueturnaus lähestyy, kuinka valmistautuminen on kevään mittaan mennyt?

Prahan kisoihin on valmistautuminen on edennyt. Olemme saaneet nyt kahdet peliharjoitukset alle. Lisäksi on valmisteltu matkaa ja kasattu joukkueet myös NXL-kisaan.

Maajoukkueturnaukseen osallistuvista tiimeistä on tippunut infoa pikku hiljaa, onko pelisysteemistä vielä tietoa vai meneekö se viime tinkaan?

Peliformaattina on M500 Race To 4. Pelisysteemi tulee varmaan viime metreillä. Katselin ilmoittautuneita joukkueita ja ainakin Brasilialla on täysin eri kokoonpano .  Pari hyvin tuttua kaveria rosterissa.

20190714_maajoukkuetreeni_pk_009.jpg

Sunnuntaina maajoukkue kokoontui Vierumäelle viimeistelytreeneihin, minkälainen fiilis jäi?

Ihan hyvä fiilis jäi saimme pelattua 24 pistettä. Treenivastuksena oli pelaajia Fieldfighterista, Urhosta, Polar paintballista ja Cyclonesta. Pisteet olivat tasaisia ja monipuolisia kokoajan vaihtuvasta vastustajasta johtuen. Päivä saatiin läpi hyvässä hengessä. Kiitokset vielä PH Paintball ja Tero Kettu mahtavista puitteista.

Pääsettekö treenaamaan yhdessä vielä paikan päällä Prahassa?

Prahassa treenaaminen riippuu pelien aikatauluista. Pieni mahdollisuus on päästä treenaamaan jos pelit alkavat iltapäivällä.

20190714_maajoukkuetreeni_pk_002.jpg

Onko lopulliseen kokoonpanoon tullut muutoksia kevään mittaan?

Pelaajat:

 • Miro Rainio C
 • Jesper Raevaara A
 • Kai-Markus Lilli
 • Sami Turunen
 • Jesse Liimatainen
 • Simo Santeri Manninen
 • Mika Klemola
 • Joonas Kääriäinen
 • Niko Kymäläinen
 • Pekka Hongell

Huolto:

 • Janne Huovinen
 • Kaarlo Lindfors
 • Miika Kymäläinen
 • Veronica Varila

Valmennus:

 • Aleksi Peltonen
 • Pertti Berg

Kiitokset haastattelusta ja onnea matkaan!

Kiitokset joukkueen puolesta.


Linkkejä:

Videolla pari pistettä treenien alkupuolelta sunnuntailta:

20190714_maajoukkuetreeni_pk_005.jpg

Tags