Tilastot
Cyclonen Aleksi Peltonen valmentajakoulutukseen
Valmentajan ammattitutkintoon tähtäävä koulutus Urheiluopistolla Vierumäellä
Helsinki Cyclonen ja Suomen paintball-maajoukkueen valmentajana toimiva Aleksi Peltonen on aloittanut valmentajan ammattitutkinnon koulutuksen, joka taitaa olla mahdollisesti koko maailman ensimmäinen kerta, kun kouluttaudutaan nimenomaan paintballia varten.
Paintball.fi haastatteli Aleksia koulutuksen yksityiskohdista:
Kimmo Kainulainen: Olet aloittanut Vierumäellä Suomen Urheiluopistolla valmentajan ammattitutkinnon opinnot. Tämä taitaa olla Suomen, ellei koko maailman ensimmäinen paintballiin liittyvän valmennuksen ammattitutkinto? Eli aikamoista uusien urien aukomista?
Aleksi Peltonen: Kyllä aloitin valmistavan koulun valmentajan ammattitutkintoon. En ole ainakaan kuullut että kenelläkään paintball valmentajalla olisi virallista tutkintoa.
Sinulla on takana pitkä pelaajaura ja myös valmennusta paintballin parissa, mistä tuli kipinä lähteä tällä lailla "virallistamaan" osaamista?
Kohta 30 vuotta on harrastettu lajia ja niistä reilu 2/3 aktiivisesti kilpaillen. SM-liigassa sen alusta asti sekä kansainvälisesti reilu toistakymmentä maata on koluttu läpi eri turnauksissa ja sarjoissa.
Viime vuosina innostus aktiivisesti pelaamiseen hiipui ja tuntui että jotain puuttuu. Nykyään pelailu on ollut vain hauskanpitoa Suurpelissä ja Metsäliigan kaltaisissa tapahtumissa. Valmennusta on ollut myös mukana jo aikaisemmin ja erikoisin kokemus oli vetää treenit Pohjois-Chilessä Iquiquen kaupungissa. Itse ajatus kouluun tuli serkulta joka on lautailupuolella mukana.
Mitä kaikkea koulutukseen kuuluu ja kauanko se kestää?
Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna, joka sisältää lähijaksoja Suomen Urheiluopistolla, itseopiskelua sekä työssäoppimisena omaa valmennustyötä toteuttaen. Lähijaksoja on kahdeksan joista ensimmäinen oli 7.-9.2.2018 ja viimeinen on 23.-25.1.2019. Lisäksi on kansainvälinen jakso ja tarkoitus olisi valmistua toukokuussa 2019.
Sinulla on takana koulutuksen ensimmäiset päivät Vierumäellä, miten homma on lähtenyt alkuun?
Kyllä 7. helmikuuta alkoi koulu ja vietin kolme päivää Vierumäellä yöpyen siellä. Koulutuksen aloitti 32 eri lajien valmentajaa mm. jääkiekko, jalkapallo, judo, yleisurheilu, jäätanssi, tuomarit, akrobatiavoimistelu ja paintball. Valmentajat jaettiin kahteen ryhmään ja edellä mainitut lajit ovat edustettuna ryhmässä jossa olen. Itse koulu alkoi saman tien ryhmäytymisellä ja tehtävillä. Tahti on kova ja vapaita hetkiä ei jakson aikana juuri ollut.
Hyvin monipuolinen joukko varsin erilaisia lajeja. Kuinka paintball on otettu ryhmässä vastaan?
Hyvin on otettu vastaan, alkuun toki moni kysyy että siinä ihan kilpaillaan? Kaikki on kuitenkin oman lajinsa valmentajia ja ymmärtävät pelin hengen. Sovimme heti alkuun että lähijaksoilla ryhmäliikunnassa kokeillaan kaikkia lajeja mitä on mukana. Tulee siis mielenkiintoinen vuosi siltäkin osin.
Kouluttajilla ei tietysti sillä lailla ole paintballin tai muiden lajien lajikohtaista osaamista, eli kaikkien osallistujien pitää sitten soveltaa opetusta omiin tarpeisiinsa. Mitä kaikkea vuoden mittaan käydään läpi?
Seuraavalla lähijaksolla tehdään yksilöllistämissuunnitelma. Lähijaksoilla eri alojen asiantuntijat pitävät luentoja ja niillä käydään läpi mm. valmentajana kehittyminen/kokonaisvaltainen valmennus, psyykkinen valmennus/vuorovaikutus/oppiminen, fyysismotoriset ominaisuudet/taito/fyysiset ominaisuudet, kuormittuminen ja palautuminen/testaus ravitsemus ja terveys, toimintaympäristö ja kilpaileminen/lajituntemus ja tukitoimet sekä ammatilliset havainnot.
Miten arvioisit mitkä koulutuksen osa-alueet tulevat olemaan mielenkiintoisimpia ja eniten hyödyttäviä paintballia ajatellen?
Varmastikin fyysismotoriset ominaisuudet, vuorovaikutus ja psyykkinen puoli.
Kuinka kansainvälinen jakso toteutetaan?
Tarkkaan en vielä osaa sanoa mutta toivon että saisin sen hoidettua Cyclonen kanssa. Meillä on tällä hetkellä yksi treenimatka Hollantiin sekä neljä NXL Europe turnausta. Joukkueessamme pelaa kaksi brasilialaista ja yksi portugalilainen joten kenttäkieli on englanti. Sitten on tietysti World Cup Floridassa marraskuussa joka on painettu kalenteriin jo valmiiksi.
Kyseessä on näyttötutkinto, miten se tapahtuu?
Edellytyksenä tutkinnon suorittamiseen pitää olla seuratoiminnassa mukana. Näyttökokeet suoritan kilpailuiden, harjoitusten sekä pelaajien osalta Helsinki Cyclonen NXL/SM-liigapelaajilla. Kokeita on paljon eri asioista ja lisäksi lähijaksoilla tulee näyttökokeita. Lyhyesti tarkoittaa että on osoitettava osaaminen kaikilla osa-alueilla. Työtä on siis paljon ja ajanhallinta on tärkeää. Tietty aika päivittäin on varattava lukemiseen ja opiskeluun.
NXL Europe on ilmoittanut että maajoukkuepelit jatkuvat tänä vuonna heidän turnauksissaan viime vuoden malliin, tämä varmaan tarkoittaa myös maajoukkuevalmennuksen jatkoa sinulle?
Maajoukkueturnaukset jatkuvat ja suunnitteleminen alkoi jo viime kesänä. Alkuun haluttiin Suomen Paintball-liitto mukaan toimintaan. Tietoa maajoukkueen pelaajahausta tulee varmasti lähiaikoina. Tänä vuonna leiritykseen haetaan hakemuksella ja try-outilla noin 15 pelaajaa, joista valitaan lopullinen kokoonpano turnaukseen. Tarkoitus on järjestää useampi treenitapahtuma alkaen jo ennen kuin päästään ulkokentille.
Kiitokset haastattelusta ja onnea matkaan uusien haasteiden kanssa.
Kiitos paljon, on ilo viedä lajia eteenpäin ja näkyville.
Otsikko- ja viimeinen kuva: Woody Adder/Woodie Photography
Linkkejä:
Tsemppiä !!!!