Tero Kettu

Tilastot

Uutiset: 23
Tapahtumat: 6
Ryhmät: 2

Shocker RSX - SP:n uusinta aaltoa

user image 6.06.2016
Kirjoittaja: Tero Kettu
Kategoria:
paintball.fi

1821_blogs.jpg?width=250Paintballissa Shocker on ollut olemassa nimenä jo vuosikymmenten ajan. Alkuperäinen Shocker oli ensimmäisiä sähkömutkia, joiden myötä aloitettiin matalampipaineisten, elektronisten merkkainten aikakausi 1990-luvun puolivälissä. Eri askelten ja mallien kautta on edetty Sportista SFT:hen ja NXT:hen ja nyt SP on tuonut markkinoille Shocker RSX:n (Resurrection, ei sotketa Empiren samannimiseen).

SP Paintball on sivujuonne GoG Paintball-yrityksestä Luxeja valmistavan DLX Technologies-firman tapaan, kaikki enemmän tai vähemmän vanhan Smart Partsin jälkeläisiä. Nyt tunnettu tuotemerkki SP tarkoittaa virallisesti Shocker Paintballia, vaikka tuskin firmaa haittaa jos joku sen Smart Partsiksi lukee :).

RSX kehuu olevansa merkkain jota Shockerin omistajat ovat odottaneet (edellisistä on kyllä kauan), ja tietty miksei nekin jotka eivät sellaisella ole ikinä pelanneetkaan. Sama nimi, paljon erovaisuuksia kuulemma. Otetaan selvää!

Kun kauniisti kysyttiin, sitten saatiinkin yönmusta yksilö testeihin, kiitos Pro Games Paintball. Tarjolla on koko joukko yksiväristen sekä splash-kuvioitujen versioiden valikoimasta. Hinnaltaan merkkain asettuu vajaan 800 euron hintahaarukkaan eli ylempään keskiluokkaan voisi sanoa.

Joissain piireissä RSXää verrataan Smart Partsin menestystarinaan, Ioniin. Se oli merkkain joka jakoi mielipiteitä mutta oli samalla hyvin menestynyt myyntipuolella. Materiaali oli halvan tuntuisesta muovista/komposiittista tehty, siinä käytettiin omanlaisiaan, hivenen hankaliakin teknisiä ratkaisuja, mutta se toimi ja oli edullinen.

Valmistajalla tiedettiin kuitenkin että vaikka Ion oli kelpo tuote, siinä oli parannettavaa. Välimallin Shockerit eivät menestyneet aivan samalla tasolla ja niiden luotettavuudessakin oli omat ongelmansa. Joko sinulle sattui kappale mikä toimi loistavasti, tai sitten ei. Smarts Parts nimenäkin katosi aikanaan sitten markkinoilta jenkkilän firmoja kaataneen pankkikriisin pyörteissä, joten Ionin messiaaninen toinen tuleminen jäi odottamaan parempia markkinatilanteita.

Nyt sitten RSX on ainakin myyntipuheissa tulossa ottamaan oikeutetun asemansa Ionin perillisenä. No puheissa ainakin :). Kävimme sitten ihan käsiksi pääasiaan.

1822_blogs.jpg?width=300Ensituntuma

Unboxing eli epälaatikointi käyntiin. Heti kättelyssä tutustumaan säilytysjärjestelmään. Jonkinlaisesta tekstiilistähän merkkaimen laukku tuntuu tehdyn, mukavaa vaihtelua ainakin tälle testaajalle ainaisiin peltibokseihin tahi pahvilaatikoihin. Itse pelivälineen mukaan oli saatu mahdutettua ainakin täysi toinen kierros o-renkaita, setti detenttejä, rasvaa (totta kai), hieman asianmukaisia avaimia sekä Smart Parts-klassikko, kolmiosainen Freak-piippusarja. Shockereilla olikin omat kierrejärjestelmänsä piipuissa joskus, mutta nyt mennäänkin jo standardinomaiseksi muodostuneella Autococker kierteellä.

Merkkain pitää sisällään kaikki normaalit krumeluurit mitä ”midpriced” hintaluokka tuppaa nykyisellään pitämään sisällään, eli kahvalla kiristettävän feedneckin, OLED-näytön, On-Off ASAn, letkuttoman rakenteen ja laadukkaan piipun. Alurunko ja kaikkea, ei sentään vanteita eikä karvanoppia.

Piipusta pidin henkilökohtaisesti eniten jo kokeilemattakaan, olkoon se ehkä Freakin perään nostalgisointia mutta hyvä nyt on hyvä aina, kun on kerran koettu. Mukana tulee yksi insertti ja takaosa plus etuosa, tosin olikin odotettavissa että Smart Partsin perillinen ottaisi käyttöön yhden parhaista osistaan. Ihanaa, mutta ihan puhtaasti lääketieteellisellä tavalla.

Ylipäätään kokonaisuuteen on näemmä panostettu. RSX on ollutkin suunnittelupöydällä usean vuoden ajan, huolellisuuteen on koitettu satsata joka kantilta. Merkkain on todella hyvin kasattu eikä jää sillä alueella häviä kilpailijoilleen.

Käytännön testausta

Entä millainen tämä on sitten käyttää, lupauksia ja uhoa on annettu mutta tuleeko puheet todeksi, testaukseen siis.

Hieman suorittelimme ammuntoja ennen varsinaisia pelejä ja saimme tehokkaaksi ammuntamääräksi noin 1400 palloa 68cin pullolle. 800 psi:n optimipaine syönee hieman tehoja mutta yhtä kaikki, ammunta oli miellyttävää ja tasaista. Herkkäkin pallo tuntui toimivan vallan mainiosti, eikä ammuntojen aikana kärsitty piippubreikeistä tai choppauksista.

Varsinaisiin peliammuntoihin mentäessä koko setti tuntui ainakin omiin apinan käsiin soveliaalta setiltä, vanha Hicap Rotor katolle ja menoksi. Kevytkin tuntui olevan, tosin koen omaavani enemmän käsivoimia kuin alle 10-vuotias pikkutyttö, jotka käsittelevät raskaampiakin settejä junnupeleissä. Joten ei painoista sitten kehdata mussuttaa ihmiset, tämä on oikeasti kevyttä kauraa!
RSX ampuu todella tasaisesti. Elektropneumaattinen solenoidi merkkaimen on käyttäjän säädettävissä ja antaa mahdollisuuden vaikuttaa venttiilin avautumisaikaan. Tehdassäädöt riittivät minulle, koska korvausvaatimusten mahdollisuus kummitteli mielessäni. Ei se kuitenkaan kovin monimutkaiselta operaatiolta vaikuttanut, nettitiedon perusteella. Eli säädelkää omianne vaan, hei ihan vapaasti.

Äänikin on todella hiljainen, oman sydämen rytminhäiriötkin melkein kuulee ammunnan läpi ;). No siis hiljainen, mutta tämä testaaja on ehkä liikaakin Etekeillä pelannut :).
Merkkain oli peleissä siis todella kevyt käsitellä ja ennen kaikkea pidin kyllä paljon ammunnan tasaisuudesta, kuten jo edellä mainittu. Mutta hoetaan sitä nyt :). Ai niin, liipaisinkin oli varsin mainio, kevyt , sormille istuva ja sopivan herkkä.

1823_blogs.jpg?width=300Purkua ja sisuskaluja

Kentän ulkopuolella tutustuttiin huoltopuoleen. Kiva tuttavuus oli boltin työkaluton poisto, näitä aina vaan lisää toivoisi. Sisuskalut tulevat ulos rungon päässä ja alapuolella olevaa nappia painamalla. Boltti jakaantuu selkeästi erillisiin komponetteihin, helppo purkaa ja kasata.
Kehuskelevat että regulaattori on saatu ilmateiden lisäksi tunkaistua runkoon sisälle, ei niinkään perinteen mukaisesti etukahvaan. Tämähän on ollut alalla jo suuntaus jonkin aikaa, joten ei mitään mullistavan uutta sillä saraa. Toki tiivisteiden määrää on pyritty vähentämään yleisesti ottaen koko rakenteessa.
Silmäpuolella valosensorisilmät varusteena tai mitä helvataa ”fotoelectric” tarkoittanee.
OLED-näyttö on selkeä. Ohjelmointivalikko on varsin yksinkertainen, siihen on helppo päästä ja sitä on todella helppo ymmärtää. Twiikkauksia onkin tehtävissä laajalla skaalalla. Valmiit perusviritykset jos eivät riitä, tee omasi. SP paintballin verkkosivuilta on ladattavissa kielipaketteja jotka voi päivityksenä ladata merkkaimeen USB:n kautta. Kirjoitushetkellä suomen kieli ei taida olla valinnainen, joten tuskin meillä Härmässä saksaan, ranskaan tai espanjaan herkästi lontoosta vaihdetaan :).

Miinuksia

Ei nyt pelkästään vain plussien riemusaattoa toki, etsitään nyt väkistenkin jotain miinuksiakin.
Feedneck on hyvin jäykkä, ainakin näin uudessa kappaleessa. Kahvakumit tuntuvat hivenen ”tahmeilta” mutta menettelevät. Myös edellä mainittu ilmasyöppöyteen taipuvuus näkyy, mutta ei ole mikään ongelma kuin korkeintaan sellaisissa kissoissa että kuka eniten palloa yhdellä pullolla ampuu. Ja ei kai sellaisia kisoja olekaan. Toivottavasti :). Omissa testeissä nämä osuivat/tuntuivat silmään/käteen, kaikki yksityiskohtia joiden kanssa voi elää.

Lopputulemaa

Kaiken kaikkiaan RSX tuntuu istuvan vallan vaivattomasti omaan hintaluokkaansa, täyttäen ainakin realistiset odotukset, vaikkakaan kovin mitään uutta ihmeellistä omaa ei tarjoakaan. Suositeltava vaihto kuitenkin sinulle joka uutta merkkainta olet katsastamassa ja et halvimpia hintaluokkia ole ratsaamassa. Kokeiltavaksi, ehdottomasti!


Linkkejä:


Tagit