Tero Kettu

Tilastot

Uutiset: 23
Tapahtumat: 6
Ryhmät: 2

Testissä Contour GPS-kypäräkamera

user image 11.04.2011
Kirjoittaja: Tero Kettu
Kategoria:
paintball.fi

17_blogs.jpgMaallikko testaa!!!

En juuri harrasta kuvaamista, en valokuva enkä video. Minulla ei riitä mielenkiintoa kuvailla itse peleissä (kun en voi itseäni kuvata) saati minulla ole juurikaan käsitystä kameratekniikasta taikka alan termistöstä. Eli miksi hel....ssä minulla olisi mitään sanomista kun aiheena on vajaan 400 euron HD-videokamera, GPS-tiedon tallennusominaisuuksilla, mahdollisuus ottaa automaattista valokuvasarjaa 3 sekunnin välein aina 2000 kuvaan per gigatavu, laajalla skaalalla mahdollisuus säätää video-ominaisuuksia ja plaa plaa plaa...

Koska tämä on täydellinen kadunmiehen arvio laitteen käyttöominaisuuksista ja, mikä tärkeintä, onko sen käyttö helppoa ja vaivatonta. Varsinkin peinttaajalle, joille kaikki pitää muutenkin olla hetitässänytmikseiolejojamiksionvaikeetaeihuvita. Siksi.


18_blogs.jpgThe Box, outside of it and beyond!

Kamera oheistarvikkeineen ja manuaaleineen tyhjiöpakattuna tuhoutumattomaan muovipakkaukseen jonka avaamisesta ei ilman verenluovutusta selvitä? Manuaalin voi hyötykäyttää renkaanvaihdossa varmistuspönkkänä? Ei. Järkevästi pakattuna läpinäkyvään, suljettavaan kovamuovilaatikkoon jossa tavarat säilyvät kätevästi pitempäänkin. Manuaali kattaa hyvin perustiedon tarpeen, on saatu pieneen tilaan, etsitty fakta löytyy helposti. Harvinaista. Tämän manuaalin lukee mieskin mielellään, jo ennen kuin on ihan pakko.

Ensivaikutelma itse kamerasta, pienihän tuo on ja aika keveäkin. Kamerassa ei ole näyttöä laisinkaan, jotenka siitä on saatu entistäkin kompaktimpi. Nappeja kameran ulkopinnalla on kokonaista yksi, ON/OFF. Tämän lisäksi kameran päällä on jämäkän tuntuinen liukukytkin joka toimittaa REC-nappulanvirkaa ja akkuluukun avauskytkin. Merkkivaloja löytyy neljä. Ulkopinnalla löytyvät valot akulle (Battery Status), kuvauksen tila (Record Status) ja muistikortille (Memory Status). Lisäksi liukukytkimen alla löytyy kuvaukselle toinen merkkivalo. Vähäeleistä ja käytännöllistä, maallikko tykkää. Manuaali kertoo vielä jostain löytyvän sisäisen mikrofonin että GPS:n.

Värillähän ei ole väliä kunhan se on mustaa, kuten tässäkin tapauksessa, jossa runko on mainitunväristä alumiinia. Kestävässä rungossa on molemmin puolin TRail -kiinnitysjärjestelmä kameran mukana tuleville kiinnikeille, joita on pakkauksessa kolme. Kaksi kiinteälle alustalle kiinnitettäväksi (Flat mount) ja peinttaajalle tärkein, maskikiinnitys (Goggle mount). Mukana tulee myös pikalukituksella varustettu remmi, joka toimii varmistuksena kameraan ja kiinnitysjärjestelmään yhdistettynä, jos sattuisi kamera kiinnikkeestä syystä tai toisesta irtoamaan. Tosin jos kiinnike pettää, siinä meni kamera, kiinnike ja remmi. No ei olla liian pessimistejä. Hyvä idea kuitenkin.

19_blogs.jpg?width=350Kameran linssi (laajakuva, 110-135 astetta,mukana suojus) pyörii 180 astetta eli puolikierroksen, ideana saada kuva haluttuun tasoon, villisti veikkaisin horisontaali-tason olevan suosituin valinta. Tässä apuna toimivat kaksi laseria jotka kohdistamalla esim. seinään, voidaan linssiä kääntämällä saavuttaa tuo hekumallinen vaakataso alustaan nähden. Pätevää.

Oman näytön puuttuminen kamerasta on etu sekä haitta. Etuina pienempi koko, paino ja pidempi akunkesto. Haittana että kaikki asetuksien säätäminen ja tarkistaminen että videoiden katselu/poistaminen tapahtuu kotikoneelta ohjelmiston kautta. Yhtenä vaihtoehtona kentällä voi tietysti käyttää muistikortin siirtämistä sopivaan älypuhelimeen videoiden katselua varten, jos jaksaa vaihdella kortteja. Internetin ihmeellisen taikamaailman mukaan kameraan on tulossa Bluetooth-palikalla (ja varmaankin yhteenkäyvällä softalla) mahdollisuus käyttää älypuhelinta näyttönä, tosin epäselväksi jäi, mahdollistaako tämä asetusten säätämisen tätä kautta.

Takaisin nappeihin ja kytkimiin. ON/OFF nappi tuskin kaipaa suurempia selityksiä. Nappia reilusti painamalla (ja akku ladattuna) kamera käynnistyy ja piippaa kerran. Nappia reilusti painamalla ja painettuna pitämällä noin 3 s, kamera sammuu ja piippaa kaksi kertaa. Käynnistettäessä syttyvät myös linssin laserit muutamaksi sekunniksi kohdistusta varten.

Akkuluukun alta paljastuvat tärkeimmät. MicroUSB-liitäntä (mukana tulee tarvittava kaapeli) tiedonsiirtoa ja akun latausta varten, 1-2-kytkin kuvaustilojen vaihtoa varten (työasemaohjelmistolla muokattavissa laajalti), paikka MicroSD muistikortille (2 GB kortti tulee mukana, tuki 32 GB saakka) ja paikka akulle (3.7 V/1050 mAh Litium-Ioni, kuvausaikaa luvataan jopa 3 tuntiin). Jep.

Ja itse REC. Työnnä liukukytkin eteen, äänitys. Vedä liukukytkin taakse, äänitys pysähtyy. Rivoa mutta yksinkertaista.

On/Off ja REC ovat erittäin jämäkän tuntuisia, ja niiden painaminen/liikuttaminen vahingossa on erittäin epätodennäköistä tai ainakin vaatii aika ison vahingon. Hanskat kädessäkin operoiminen onnistui vaivattomasti. Akkuluukun avauskytkin toimii niin tylsästi ja varmasti ettei siitä ei paljon tarinaa irtoa.

20_blogs.jpg

Teoria ja käytäntö, missä ne kohtaavat?

No niin, mutkat suoriksi. Toimiiko se? Onko kätevä? Kamera kiinni ja testaamaan.

Koska testaaja on peinttaaja, kiinnitys maskiin on luonnollisin vaihtoehto. Mukana tulevilla kiinnikkeillä ei ollut mahdollisuutta kokeilla suoraan kiinnitystä merkkaimen piippuun ilman kekseliästä viritystä, mutta mielestäni maskikiinnitys hakkaa piippukiinnityksen muutenkin mennen tullen, vähemmän kuvaa maaperästä ja ilmatilasta editointipöydällä poistettavaksi.

Talven jonkin verran rajoittaessa mielenkiintoa ulkopeleihin, testausta suoritettiin laskettelurinteessä, pulkkamäessä, hiihtäessä ja tietysti Toijalan reball-olosuhteissa. Samalla tuli testattua pakkaskestävyyttä ihan vahingossa niin kuin sivutuotteena. Testausalustana Proton Axis Pro, V-Force Rental että JT Flex, viimeksi mainittu ilman maskiosaa (laskettelukeskuksessa olisi luultavammin herättänyt pahennusta tai pakokauhua kokomaskin kanssa skimbailu).

Kuitenkin, ennen maastoon siirtymistä oli hieman tutustuttava ohjelmistoon. Ja ladattava akku. Akun voi ladata joko mukana tulevalla kaapelilla tietokoneen USB-väylästä tai erikseen ostettavalla laturilla. Kameran softaa, asetuksia, ja tiedonsiirtoa hallinnoidaan, kameran oman näytön puuttuessa, Contourin omalla Contour Storyteller -sovelluksella kotikoneelta. Valmistajan kotivuilta saa viimeisimmän version.

Sovelluksen yleisnäkymä on selkeä ja valikot helposti hahmotettavissa. Sovellus mahdollistaa maallikon näkökulmasta aika laajankin tweekkauksen asetuksien suhteen ja tarjoaa laiskemmallekin yksilölle helpot ja lyhyesti selitetyt vaihtoehdot kuvausmoodeiksi. Valinnan varaa löytyy aina Full HD:stä Still-kuviin. Kameraan voi asettaa kerrallaan kaksi kuvausmoodia joita voi sitten kentällä vaihdella tilanteen mukaan akkuluukun alta löytyvällä 1-2-kytkimellä. Sovelluksessa on mukana oma videosoitin, jonka avulla voi myös seurata videoon tallennettua GPS-tietoa liikkumisesta erillisessä karttaruudussa. Videoita voi myös toistaa muillakin soittimilla, mutta GPS-info on rajattu vain Contourin softaan.

Akku täynnä ja kuvausmoodit valittuina siityminen ulkotiloihin. Ensimmäisellä kerralla oli tarkoitus testata kuinka pitkää videota voi tallentaa yhtäsoittoa mukana tulevalla 2 Gb:n kortille laskettelurinteessä. Akunkeston rajoja ei päästy tällä kortilla koettelemaan, koska muisti tuli aina täyteen ennen akun loppumista.

Pari ensimmäistä kuvaussessiota meni piloille linssin tason säätämisen opettelussa/muistamisessa sekä kameran oikean paikan löytämisessä maskihihnassa. Kaikilla maskeilla ja laseilla oikea paikka tuntui löytyvän mahdollisimman edestä jotta kuva ei tiltannut ulos sektorista.

Tällä kertaa käyttöön valituista moodeista, Contour HD-moodissa päästiin 1h 13 min tallenteeseen alhaisella laadulla, 38 min parhaalla kuvanlaadulla. Full HD-moodissa vastaavat lukemat olivat 31 min ja 17. min. Maallikon silmin tallenteissa oli nähtävissä jonkin verran eroa, vaan kun en ole pikseli-intoilija, niin kohtuullinen kuvanlaatu ja pitempi tallennusaika oli henkilökohtaisesti tärkeämpää. Sisäinen mikrofoni sieppasi äänen joka tallenteessa kiitettävästi.

15 asteen pakkanen sekä tuiskuinen keli eivät laitteistoa tuntuneet juurikaan koettelevan. Kaatumisetkaan eivät tuottaneet vahinkoa ja kamera pysyi todella mallikkaasti paikoillaan niistä huolimatta, tosin päätä ei kolisteltukaan rinteeseen.

Toijalan Reball-koettelemukseen päätin kokeilla Action HD-moodia, ihan vain ihanaisen slow-motionin tähden. Akut täyteen, kortti tyhjäksi ja kohteeseen. Selvisi vasta muuten jälkeenpäin ettei Action HD-moodi tallenna sitten ääntä? Tai jonnekin se kuitenkin jäi Toijala – Heinola välille, pistäkää vaikka mailiin jos löytyy.

Normi kolmen tunnin sessio kamera kiinnitettynä maskiin tuntui aivan luonnolliselta, kameran mukana oloa ei edes huomannut. Ei heilunut eikä kolissut ja hititkin tuntui ottavan ilman mukinoita vastaan. Sai slaidata, daivata ja vaikka päälleen betoniin kaatua, kamera tuntui vain toimivan. Sen verran tuntui kuitenkin heinämiehenä heiluminen eroavan laskettelusta ja pulkkailusta että maskikiinnike liikkui päivän aikana pois tarkoin asetetulta paikaltaan, mikä sitten vaikutti suuresti katselunautintoon. Vajaa 20 min filmimateriaalia tältä keikalta kyllä jätti toivomaan isompaa korttia vakiona koneeseen. Myös esiasetettujen kuvausmoodien vähyys (2) jätti hivenen kylmäksi, varsinkin kun kortti ennätti loppua ennen kuin pääsin edes toista moodia kokeilemaan. Kuitenkin kun muistaa kysymyksessä olevan ensisijaisesti kompaktiin kokoonsa panostava laite, nämä pikku miinukset tuntuvat aivan siedettäviltä. Kaipa sitä isoimmissa vehkeissä olisi enemmän ominaisuuksia vaan kuinka huomaamatta ne kulkisivat mukana.
Kaiken tämän jälkeen?

Plussia ja miinuksia ynnäillessä, tämän testaajan käyttökokemus saa kyllä positiivisen etuliitteen. Parhaimmiksi ominaisuuksiksi nousi ehdottomasti helppokäyttöisyys ja laitteiston pieni koko, puhumattakaan harvinaisen järkevästä manuaalista. Suurimpina herneinä nenässä oli jo edellä muutamaan otteeseen mainittu asetusten säätämisen mahdottomuus ilman tietokonetta ja paketissa mukana tulevan tallennusmedian koko. Kuitenkin 400 euron hintaluokkaan sovitettuna ja näin jämäkän tuntuisesta laitteesta, nämä muutamat miinukset eivät minua estäisi ostamasta tätä kameraa. Vaimo saattaisi yrittää estää :).

www.contour.com valmistajan kotisivut
www.kyparakamerat.fi maahantuojan kotisivut

21_blogs.jpg

22_blogs.jpg

23_blogs.jpg

24_blogs.jpg

 



Contour GPS kypäräkameran teknisiä ominaisuuksia (valmistajan ilmoittamat)

SIJAINTITIETO
Sisäänrakennettu GPS-vastaanotin seuraa matkaasi useita kertoja sekunnissa tallentaen sijainnin, nopeuden ja korkeuden. Contourin ohjelmalla näet sijaintisi kartalla samalla kun katsot tapahtumat videolta.

HANDS FREE
Contour mullisti ihmisten tavan kuvata ensimmäisellä kypäräkamerallaan. Salaisuutena oli kameran pieni koko ja patentoitu TRail™ kiinnitysjärjestelmä, joka mahdollistaa helpon ja pitävän kiinnityksen vartaloon, välineisiin ja ajoneuvoihin.

147 grammaa painava kamera on pienin ja kevyin GPS:n sisältävä kypäräkamera.

Alumiinirunko on kestävä ja roiskevedenpitävä. Sitä on myös helppo käyttää: Nauhoitus alkaa kun kameran yläreunassa oleva liukukytkin työnnetään eteen. Kytkimen kokoa on kasvatettu ja sitä on nyt helppo käyttää myös hansikkaat kädessä. Lasereiden avulla saat kameran kohdistettua juuri oikeaan paikkaan.HD ContourGPS:llä voit kuvata aitoa FullHD-videota, mutta myös pienemmällä resoluutiolla. Kameralla voi ottaa myös valokuvia, vaikka automaattisesti 1-60 sekunnin välein.

25_blogs.jpg

PAKKAUS SISÄLTÄÄ
ContourGPS kamera
2 GB MicroSD-muistikortti
Flat Surface Mount tasaisen pinnan tarrakiinnike
Goggle Mount lasien hihnaan tuleva kiinnike
Akku
USB-kaapeli
GPS
Sisäänrakennettu GPS
VIDEO
5 Megapikseliä
H.264
.mov

AUDIO
Sisäinen mikrofoni
AAC Audio

LINSSI
Kuvausala:
135°: 960p, 720p, Photo
110°: 1080p
Kaksi kohdistuslaseria

MUISTI
MicroSD
Tukee 32 gigan korttia (Mukana 2 GB)

OHJELMISTO
Yhteensopiva Mac (10.5, 10.6), Windows (XP, Vista, 7)

AKKU
Litium-Ioni
Kuvausaika jopa 3 tuntia
Ladataan tietokoneen USB-kaapelilla tai laturilla (Myydään erikseen)

RUNKO
Roiskevedenkestävä alumiinirunko
TRail™ kiinnitysjärjestelmä


Tuotekuvien käyttö artikkelissa maahantuojan luvalla.

Tagit