Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1495
Tapahtumat: 1
Kuvat: 9096
Youtube-videot: 589
Tiedostot: 18
Ryhmät: 1

Miltä kahdeksan joukkueen SM-liiga näyttäisi?

user image 30.01.2017
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria: Kilpapaintball
paintball.fi

Onko tarvetta muutoksiin vai jatkettaisiinko vanhalla systeemillä?

Miltä kahdeksan joukkueen SM-liiga näyttäisi?

Paintballin SM-liigaa on pelattu vuodesta 2011 saakka kuudella joukkueella ja välillä käyty viidessäkin. Suomen Paintball-liiton vuosikokouksessa väläytelty mahdollisuus sarjatasojen uudelleenjärjestelystä ja liigan pelaamisesta kahdeksalla joukkueella voisi tuoda tähän muutosta kaudelle 2017.

Kuuden joukkueen liiga on sinällään toiminut aika hyvin, yksinkertaisen sarjan pelaaminen alkusarjassa varmistaa että loppusijoitukset ovat päivän kunnon mukaiset ja finaalissa kohtaavat parhaat tiimit ilman jossitteluja. Kieltämättä kuitenkin tiimit ovat tulleet ehkäpä vähän liiankin tutuiksi noin mielenkiinnon kannalta, mutta kovin suuria muutoksia ei Suomen oloissa ja nykyisillä tiimimäärillä toki voikaan ajatella, mutta jonkinlainen systeemin ravistelu voisi olla paikallaan.

Kahdeksaan joukkueeseen siirtyminen muuttaisi myös pelisysteemiä. Yksinkertaisen sarjan sijaan joukkueet jaettaisiin kahteen neljän tiimin lohkoon. Alkusarjan jälkeen pelattaisiin ensin semifinaalipelit ristiin lohkoykkösten ja kakkosten välillä, joiden jälkeen sitten pronssi- ja finaalipelit. Tämä vähentäisi pelattavien otteluiden määrää hieman verrattuna kuuden joukkueen yksinkertaiseen sarjaan, eli pelipäivän kokonaispituutta saataisiin lyhennettyä, toki sitten myös jatkopeleistä ulos jääville tiimeille pelattavaa olisi viime vuotta vähemmän.

Liiton kokouksessa mahdollista liigaa kaavailtiin niin, että mukana olisivat viime vuoden tiimit, eli Helsinki Cyclone, PPW, Dream Team, Trivoga, Urho ja Takeover. Lisäksi mukana saattaisi olla vuoden 2015 pronssimitalistijoukkue Fieldfighter, jonka pelaajia toki oli liigassa mukana muissa tiimeissä myös kaudella 2016. Lisäksi ykkösestä nostettaisiin mukaan PH Paintball.

Lohkojakoja ei ole hetkeen tarvinnut liiton sarjoissa tehdä, mutta takavuosina käytäntönä oli ns. ”matosysteemi.” Siinä kahteen lohkoon jaettaessa turnausta edeltävässä sarjataulukossa ykkösenä oleva joukkue on A-lohkossa, kakkos- ja kolmostiimit B-lohkossa, neljäntenä ja viidentenä olevat jälleen A-lohkossa jne. eli aina kulloinenkin paremmuusjärjestys kiemurtelee "matona" lohkosta toiseen. Sillä varmistetaan esim. arpomiseen verrattuna, etteivät etukäteen arvioiden parhaat joukkueet päädy samaan lohkoon, vaan kohtaavat vasta alkusarjan jälkeen, jolloin finaaliin päätyvät päivän parhaat tiimit.

Lohko A Lohko B
Joukkue 1 Joukkue 2
Joukkue 4 Joukkue 3
Joukkue 5 Joukkue 6
Joukkue 8 Joukkue 7

Muut sarjatasot

Jos SM-liiga siirtyy kahdeksaan joukkueeseen, niin saman voisi tehdä myös divisioonille, toki halukkaiden joukkueiden määrästä riippuen. Mitä kokouksessa tuli kyseltyä, niin vaikuttaisi kuitenkin valitettavasti siltä että useampikin viime vuoden joukkueista saattaa jäädä jatkossa pois, yleisimmän syyn taitaessa olla se tavallinen, eli pelaajapula.

Jos poisjäämisiä tulee reilusti, niin divisioonien tiimimäärät todennäköisesti menevät sen mukaan miten joukkueita riittää järkevästi jaettavaksi eri tasoille. Jos liitto päätyy järjestämään esim. vain kaksi divisioonaa, niin silloin kisaviikonlopun toisena päivänä pelattaisiin vain yksi sarjataso, joten sen kohdalla tuskin aikatauluongelmia tulee ja esim. alimmalla tasolla voisi tarvittaessa olla enemmänkin tiimejä.

Toki arvoitus tässä vaiheessa vielä on, ketä ja minkä verran joukkueita on kaikkiaan tulossa mukaan, joten asiassa ollaan viisaampi helmikuun 10. päivän jälkeen, joka toimii ennakkoilmoittautumisen takarajana.

Linkkejä:

Kuinka monella joukkueella SM-liiga 2017 pitäisi pelata?

Äänestys on päättynyt

Mitä mieltä olet, kuinka monta joukkuetta paintballin SM-liigaan 2017 pitäisi ottaa?

Valitse
Vaihtoehto
Äänet
Entiseen malliin kuudella joukkueella, alkusarjassa yksinkertainen sarja ja siitä parhaat suoraan ylempään ja alempaan finaaliin.
13
Kahdeksan tiimiä kisaamaan, kaksi lohkoa ja alkusarjan jälkeen semifinaalit ja finaalit.
50
Jokin muu, kerro määrästä ja pelisysteemeistä kommenteissa.
2

Tagit