Kimmo Kainulainen

Stats

News: 1483
events: 1
images: 8846
youtube videos: 558
Files: 18
Groups: 1

First Strike -pyrstökuulia tutkittu Englannissa

user image 28.01.2017
By: Kimmo Kainulainen
Posted in: Tekniikka ja varusteet
paintball.fi

Viralliset tutkimustulokset edistävät tavallisesta poikkeavien kuulien laajempaa käyttöä

First Strike -pyrstökuulia tutkittu Englannissa

Niin kutsutut pyrstölliset kuulat ovat parina viime vuonna joutuneet suurennuslasin alle Yhdistyneissä Kuningaskunnissa, kun niiden käyttöä värikuulakentillä haluttiin rajoittaa tai estää kokonaan.

UKPSF:n eli Yhdistyneitten Kuningaskuntien paintball-liiton selvityksen perusteella (linkki alla) paikallisessa lainsäädännössä asia vaikuttaisi olevan niin, että värikuula-aseiden käyttö ilman lupia perustuu osittain siihen, että niillä ammutaan ”murtuvia” (frangible) ammuksia eli värikuulia. Eli jos värikuula-aseita käytettäisiin ”ei-murtuvien” (non-frangible) kuulien kanssa, niin se voisi sitten johtaa aseiden luvanvaraisuuteen.

First Strike-kuulat eivät sinällään kovin paljoa eroa ”perinteisistä” värikuulista, mutta eivät ne toisaalta aivan samanlaisiakaan ole kuin pyöreät vastineensa. Epävarmuus siitä miten pyrstökuulia kohdeltaisiin lainsäätäjän tai viranomaisten suunnalta johti sitten suositukseen, että niitä ei käytettäisi Yhdistyneissä Kuningaskunnissa ennen kuin asia selviää.

Lisäksi ei olisi ihme, jos asiaan olisi kulissien takana vaikuttanut myös tavallisten värikuulavalmistajien vastustus, jolla pyrittäisiin hidastamaan tai jopa estämään uudenlaisen kilpailijan tuloa markkinoille. Pyrstökuulien kovempi hinta ja niiden toiminen vain tietynlaisissa värikuula-aseissa toki luonnostaan rajoittaa niiden käyttöä, mutta sitten puolestaan pidempi kantama toki houkuttelee pelaajia.

Oli taustalla sitten mitä syitä tahansa, niin asia johti siihen että pyrstökuulia testattiin ilmeisesti viime vuoden lopulla tai aivan alkuvuodesta 2017 Ordnance Test Solutions Ltd –yrityksen toimesta, joka tekee testejä mm. tuliaseiden ja räjähteiden vaikutuksista. Nyt julkistetuissa tutkimusten tuloksissa First Strike-kuulien ei havaittu aiheuttavan vahinkoja testissä käytettyihin ballistiseen geeliin eikä levyyn.

Lopputulemana First Strike-pyrstökuulien todettiin olevan ”murtuvia” (frangible) samalla lailla kuin värikuulienkin, eli tulos helpottanee niiden käytön leviämistä jatkossa.

Markkinoille on huhuttu olevan tulossa muidenkin valmistajien pyrstökuulia (”shaped projectile”), joten Brittein saarien kohdalla niiden valmistajan taitaa kannattaa valmistautua samanlaiseen testautukseen.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana tutkimuksissa testattiin sellaistakin vaihtoehtoa, että mitä tapahtuisi jos pyrstöllinen kuula vahingossa ammuttaisiin takaperin. Suurnopeuskameroiden avulla selvisi että väärin päin liikkeelle lähtenyt pyrstökuula kääntyy itsestään oikein päin piipusta ulos päästyään.

Linkkejä:

Videolla hidastuskuvaa pyrstökuulien osumista ja hajoamisista:

Kimmo Kainulainen
28/01/17 18:41:46 @kimmo-kainulainen:
Mitenkähän muuten sitten Reball- tai muiden valmistajien kumikuulien käyttö menee Englannissa, nehän nyt eivät tuppaa hajoamaan osuessaan :).

Tags