Tilastot
Viimeinen Vironpeli lähestyy
Näillä näkymin viimeiseksi jäävän keväisen Vironpelin suunnitelman etenevät. Järjestämispäiväksi on varmistunut lauantai 22.4.2017, eli suomalaisittain reissu alkaa tuttuun tyyliin laivamatkalla perjantaina ja päättyy sitten paluuseen sunnuntaina.
Suomen puolen järjestelyistä vastaavan Jämsän Paintballin Anssi Mennalan mukaan pelipaikka on alustavasti valittu, mutta vaatii vielä käyntiä paikan päällä, ennen kuin hommat lyödään lukkoon. Sikäli varmalla pohjalla kuitenkin ollaan, että majoittuminen tapahtuu Tallinnassa Dzingelissä, mikä onkin aika sopiva päätös ajatellen reissujen pitkää yhteistä historiaa hotellin kanssa.
Lisäinfoja tulee tapahtuman lähestyessä ja muutokset ovat tietysti Vironpelien tyyliin mahdollisia .
Linkkejä:
Videolla viime vuoden pelin fiiliksiä:
Historiaa
Vironpelejä on järjestetty vuodesta 2003 saakka, jolloin liikenteessä oltiin henkilöautoletkassa. Siitä hommat ovat kehittyneet linja-autokuljetuksiin ja Suomesta on reissattu aina tilanteen mukaan yhden tai kahden linja-auton voimin ja jokunen pikkubussi tai henkilöauto sitten siihen päälle. Tapahtuma kasvoi useamman sadan pelaajan kokoiseksi, kun keväinen tapahtuma alkoi kiinnittää suomalaisten lisäksi niin Baltian alueen kuin venäläistenkin pelaajien huomiota ja se onkin ollut "Viron Suurpeli" eli vuoden suurin tapahtuma. Virossa tapahtumasta käytetään nimeä Estonian Biggame ja siellä järjestelyistä vastaa Adrenaliin-yhtiö.
Huhtikuinen tapahtuma on sopinut hyvin Suomen kalenteriin, Virossa kevät on yleensä jokusen viikon kotimaata edellä, joten reissu tavallaan pelataan vähän lämpimämmässä kelissä kauden alkajaisiksi, joten se tarjoaa mukavan mahdollisuuden kaivella pelivälineet talvivarastosta. Joukkuehenkeä kasvattava yhteinen bussimatkustaminen sekä keskitetty majoitus yhteen hotelliin illanviettoineen on myös tainnut aloittaa koko joukon ystävyyssuhteita osallistujien kesken, joten tapahtuma on ollut osaltaan rakentamassa myös eri puolilta Suomea olevien harrastajien yhteistyötä.
Mikä Vironpelin sitten erottaa kotimaan tapahtumista ovat tietysti pelipaikat. Tapahtumaa on järjestetty niin vanhoissa neuvosto-ajan sotilastukikohdissa kuin purku-uhan alla olevissa vankiloissa ja nyttemmin myös Viron armeijan uudistetulla harjoitusalueella. Erityisesti näiden näyttämöiden varsin erilaisessa kunnossa olevat tiilirakennukset ovat sellainen juttu, jota ei kotimaan kentillä juuri näe, eikä pääse kokemaan. On sitten kyse ollut kasarmeista tai kerrostaloista, niin pelit ovat kieltämättä aika omanlaisiaan kokemuksia .
Alkuvaiheen tapahtumissa pelattiin aina "suomalaiset vs muut"-peli maaotteluhengessä, mutta varsin iso eri maalaisten pelaajamäärien ero sitten lopetti käytännön. Pelimuodot ovat vaihdelleet, mutta varsin yleiseksi on muodostunut Suurpelin viime vuosien tyyliin käyttämä kolmen joukkueen hyökkäys ja puolustus, jolloin yksi joukkue on aina vuorollaan alivoimassa puolustamassa. Ellei puolustaja onnistu todella erinomaisesti, niin tämä takaa kentälle liikettä ja yleensä päästääkin sitten käyttämään koko kenttää.
Väriä tuomassa mukana on ollut jos jonkinlaisia ajoneuvoja ja tekipä Suurpelissä käytetty pieni tela-vaunu myös vierailun Suomenlahden ylikin. Suurpeliin verrattuna ajoneuvokäytännöt ovat kuitenkin olleet aina varsin sekalaisia, PST-pelaajien tyylinen selkeä sääntö ei ole Vironpeleihin juurtunut. Pelikulttuurien erot ovat toki reilun vuosikymmenen aikana tasaantuneet ja mallia on otettu molempiin suuntiin, kun pelejä on kehitetty. Taisipa virolaisten pelaajien tyyli käyttää kentältä löytyviä levyjä taikka muita sopivia kappaleita kilpinä tuoda ne myös Suurpelin sääntöihin.