Kimmo Kainulainen

Stats

News: 1518
events: 1
images: 9716
youtube videos: 660
Files: 19
Groups: 1

Sissos muuttamassa Espoon Juvanmalmille

user image 21.11.2016
By: Kimmo Kainulainen
Posted in: Haastattelut
paintball.fi

Sissos muuttamassa Espoon Juvanmalmille

Paintball Sissos on siirtämässä toimintojaan alkuvuodesta 2017 Jätkäsaaren Bunkkerilta Espoon Juvanmalmille, jonne saadaan myymälän lisäksi myös sekä sisä- että ulkokentät, mukaan lukien täysimittainen kisakenttä.

Paintball.fi kyseli Sissoksen Jesper Raevaaralta sekä kotimaan pisimpään toimineen paintball-hallin pitämisestä että uusista suunnitelmista:


Kimmo Kainulainen: Huhuilut Jätkäsaaren Bunkkerin muutostöistä ja remontista ovat saaneet sillä lailla vahvistuksen, että Sissos on muuttamassa ensi vuoden puolella. Mitäs kaikkea teillä on kevätpuolella suunnitelmissa?

Jesper Raevaara: Nykyinen vuokrasopimus tosiaan loppuun tämän hetken tiedon mukaan helmikuun lopussa. Mikäli Bunkkeri-rakennuksen remontti viivästyy entisestään niin voi olla että sisähallin toiminta saa vielä vähän jatkoa. Tämä selvinnee vasta ensi vuoden puolella.

Myymälän ja varaston siirrämme joka tapauksessa tammikuun lopun ja helmikuun alun välillä uuteen toimipisteeseemme Espooseen. Uuden myymälän avajaisia vietetään 7.2.2016. Myymälän siirto on sen verran iso urakka että sitä ei helposti siirretä kuukaudella tai kahdella eteenpäin. Talviaika on myös hiljaisempaa myyntien suhteen, joten muutto ajoittuu siltä osin ihan hyvään aikaan. Bunkkeri oli loistavalla sijainnilla esim. polttariryhmille, mutta ulkopaikkakuntalaisille paikka oli hankala. Uudella sijainnilla on ajateltu erityisesti Helsingin ulkopuolelta tulevia asiakkaita. Uuteen paikkaan pääsee ruuhka-aikaankin erittäin helposti ja nopeasti.

Kun myymälä on saatu siirrettyä uusiin tiloihin, niin sitten aloitetaan uuden sisäpelihallin ja ulkopelikenttien suunnittelu toden teolla. Tulevien ulkopelikenttien määrä on vielä vähän avoin, käymme edelleen neuvotteluja Espoon kaupungin ja tontin omistajan kanssa kenttien lopullisesta lukumäärästä. Suunnitelmissa on saada ainakin täysimittainen kilpakenttä myymälän pihalle sekä ainakin yksi recball-kenttä ja näiden lisäksi pieni sisäpelihalli. Mutta nämä siis ovat vielä suunnitteluasteella. Tavoite olisi saada ulkokenttä auki huhti-toukokuussa, kun ulkokausi taas Suomessa alkaa.

Meidän Sissos Arena ulkopelikenttä jatkaa toimintaa ihan normaalisti, joten joku pelikenttä meillä on joka tapauksessa käytössämme.

Julkisuudessa Bunkkeriin on esitetty kaikenmoisia muutoksia jo pidemmän aikaa. Minkälaista homma on noin teidän tulevaisuutenne suunnittelun kannalta ollut, oletteko saaneet tietoa tai aikatauluja miten hyvin, vai onko homma ollut hermoja raastavan puolella?

Kun muutimme Bunkkeriin tiesimme että saamme olla ainakin kaksi vuotta samoissa tiloissa, meidän oma oletus oli että vähintään neljä vuotta menee että rakentaminen todella alkaa. Joten tuolta osin meidän oletukset on aika hyvin mennyt yhteen toteutuneen kanssa.

Kun tänne muutettiin, niin kaikki rakennettiin tilapäisiksi jutuiksi ja siltä osa rakennelmista myös näyttää. Uusissa tiloissa on tarkoitus olla paljon pidempään, joten voimme turvallisemmin mielin panostaa myös rakennelmiin enemmän.

Hyvin vaihtelevasti ollaan saatu infoja. Vuokranantajan puolella on henkilökunnan vaihtuvuus ollut melko suurta, joten välillä on ollut haasteita saada oikeita henkilöitä kiinni. Kaikenlaista on ehtinyt tässä vuosien saatossa tapahtua. Esimerkiksi meidän lastauslaiturin trukin ajoramppi purettiin pois ilman että meille olisi asiasta kerrottu. Ihan hyvin ollaan kuitenkin nykyisen vuokranantajan kanssa tultu toimeen vaikka aina ei ole ihan tiedetty tulevaisuudesta. Kun on aktiivisesti seurannut Bunkkerin suunnitelmia, niin on huomannut että ei kaupunginkaan päässä ole ihan koko ajan selkeää kuvaa ollut milloin rakentaminen aloitetaan ja millä tavalla se tapahtuu.

Vaikka talvet Suomessa ovat mitä ovat pelaamisen kannalta, niin pitkäaikaiset paintball-hallit olivat aika hakusessa ennen Bunkkeria. Minkälaista hallin pitäminen on kaikkiaan ollut?

Hallin pyörittäminen on ollut hyvin mielenkiintoista ja opettavaista. Hallin myötä on saatu paljon uusia ideoita, mitä voidaan käyttää myös ulkopelikentillä. Moni asia ei ole mennyt niin kuin mietittiin ja epävarmuus hallin jatkosta on myös omalta osaltaan rajoittanut investointien tekemistä.

Halli tarvitsee älyttämän paljon neliöitä ja se taas maksaa, mikä on varmasti syynä siihen että halleja on aiemmin ollut melko vähän. Käyttäjiä pitää olla paljon että saadaan kiinteät kulut peitettyä.

Paintball Bunkkeri on ollut myös selkeä kilpailutekijä PK-seudulla. Kun asiakas tulee halliin, niin hän voi olla varma että meillä ei sada. Tai niin ainakin pitäisi olla. Muutaman kerran on katosta kovilla rankkasateilla tullut vähän vettä läpi, mutta onneksi vain melko pieniä määriä.

Itselle on tullut yllätyksenä miten paljon duunia siivoamisessa on. Kun kaikki ammutut kuulat pitää kerätä ehjinä tai rikkinäisinä pois hallista, niin siinä on ollut paljon oletettua suurempi homma. Erilaisia laitteita on tuohon testailtu ja ihan toimivat laitteet on onneksi löydettykin. Hyvistä laitteista huolimatta työtunteja menee kentän siivoamiseen todella paljon. Ulkopelikentän puhtaana pito on helpompaa, kun voidaan käyttää vesiletkua tai painepesuria esteiden puhdistamiseen.

Lajin kisapuolen joukkuemäärät ovat ehtineet pudota reilusti hallin avaamisen jälkeen, onko se vaikuttanut toimintaan kuinka paljon? Oliko esim. alkuvaiheessa ajatuksena että turnauksia voisi järjestää enemmän kuin mitä on toteutunut?

Hallia suunniteltaessa laskimme että harrastajapuolelta olisi tullut huomattavasti enemmän kävijöitä ja myyntiä. Ensimmäisinä parina talvena turnauksia ja harrastaja-pelaajia olikin ihan hyvin, mutta pari viime vuotta on selkeästi ollut hiljaisempaa sen suhteen. Onneksi vuokrapelaajien lisääntymisellä olemme saaneet tuota kompensoitua. Kilpapelaajien kanssa toimintaa on vaikea saada kannattavaksi, kun kuulaa kuluu enemmän, niin siivoamista syntyy lisää. Yhdessä tiimin treenissä ammutaan about saman verran palloa kuin 50 vuokrapelaajaa ampuu. Eli siivoamisen määrä on aivan eri luokkaa kilpapelaajien jäljiltä. Ja turnaukset ovat sitten ihan oma lukunsa, jos kentälle ammutaan päivässä 100 laatikkoa palloa, niin maalia on kerättäväksi melkoinen määrä. Hallia tarjotaan kilpapelajille lähinnä rakkaudesta lajiin, kilpapelaajilla ei pääse rikastumaan.

Kuinka paljon arvioisit että hallissa on kaikkiaan ehtinyt käydä pelaajia? Kuinkahan moni näistä on saanut ensikosketuksen lajiin Bunkkerin ansiosta?

Ihan tarkkaa faktaa ei ole tarjota moniko on ensikertalainen ja moniko on uusi pelaaja. Karkean arvion mukaan n. 80% pelaajista on ensikertalaisia ja lopuista suurin osa on pelannut kerran tai kaksi.

Kävijämäärä on liikesalaisuus, mutta sen verran voin kertoa, että kävijöitä Paintball Bunkkerilla on ollut toistaiseksi 5-numeroinen määrä. Eli olemme kyllä ihan hyvin tuoneet lajia esille uusille harrastajille.

Minkälaiset tilat uudessa paikassa ovat?

Uudet tilat vaikuttivat ensi käynnin perusteella ihan toimivilta. Tiloissa tehdään vielä paljon remppaa ennen muuttoa, joten saa nähdä miten hienoon kuntoon tilat saadaan muuttoon mennessä. Sisätilaa on jonkin verran vähemmän kuin nykyään, mutta hyvällä suunnittelulla ja tilaratkaisuilla mahdutaan uusiin tiloihin ihan mukavasti. Nykyisistä tiloista on otettu oppia ja tilanjako tulee muuttuman jonkin verran. Varastotila pysyy aika samankokoisena, mutta myymälä hieman pienenee. Asiakkaiden käytössä olevat tilat taas laajenevat.

Nykyisissä tiloissamme ei ole ulkopelikentälle paikkaa ja uusissa on, se on varmasti suurin muutos.

Minkälaiset uudet kentät ovat tulossa?

Pitkän tauon jälkeen olisi tarkoitus saada täysimittainen kilpakenttä taas PK-seudulle. Monta vuotta ollaan Helsinki-Espoo-Vantaa akselilla oltu ilman kilpapelaajille suunnattua kilpakenttää. Viimeisin taitaa olla meidän kenttä Askistossa 2000-luvun puolivälissä. Toivottavasti kilpakenttä ja siellä käyvät joukkueet ja järjestettävät tapahtumat nostaa taas kilpapelaajien määrän uuteen kasvuun Suomessa.

Recball-kenttää ollaan myös suunniteltu ja mahdollisesti vielä lisää muitakin kenttiä. Kenttien määrästä käydään neuvotteluja vielä. Keväällä ollaan varmaan näiden osalta viisaampia. Kenttien pystyttäminen onnistuu onneksi melko nopeasti, joten kevään sesonkiin meidänkin pitäisi ihan hyvin ehtiä.

Uutena asiana meillä olemme päättäneet ottaa 50cal aseet normaali aseiden rinnalle vuokraustoimintaan. Uskon että 50cal aseet tuovat uutta asiakaskuntaa kun osumat eivät satu enää samalla tavalla kuin tavallisilla 68 cal aseilla pelatessa.

Tuleeko sisäpelikenttä märkäpallolla Bunkkerin tyyliin tai oletteko miettineet kumikuulavaihtoehtoa?

Tällä hetkellä sisähalliin on suunnitteilla kumikuulakenttä. Ja jos löydämme toimivat lippaat 50cal kuulalle, niin sitten pienemmällä kuulalla. Uudessa paikassa siivous olisi ongelma, minkä takia olemme päätymässä kumikuuliin.

Sisähallissa osumat tulevat todennäköisesti melko läheltä ja siksi selvitämme 50cal kuumaa myös vaihtoehdoksi. Kuula on selkeästi kevyempi ja osuma paljon pehmeämpi kuin perinteisessä 68 cal kuulassa.

Tuleekos kisakenttä keinonurmella? Vaatiiko paikka myös kattoverkotusta kentän ylle vai pärjätäänkö ihan normaalilla?

Ainakin kisakentälle on tulossa tekonurmi. Mahdollisesti myös toiselle kentälle. Tekonurmi on erittäin mukava käyttäjän kannalta, joten se sopii hyvin myös recball kentän pohjaksi.

6m korkeat sivuverkot pitää ainakin olla. Kattoverkotusta selvitellään, mutta hyvää asennustapaa ei sille olla vielä keksitty. Jos joku on kattoverkotukset ulkona jotenkin fiksusti ratkaissut, niin neuvoja ja ehdotuksia otan mielellään vastaan.

Google Mapsin perusteella osoitteessa olisi rajalla myös metsää, onkos alkuvaiheen recball-kenttä tarkoitus tehdä tasaiselle ns. rakennettuna konseptikenttänä vai metsäalueelle?

Alkuvaiheessa recball-kenttä tulee tasaiselle asfaltille. Päälle varmaankin turffi, niin pelaaminen on mukavaa. Meidän kokemuksen mukaan aloitteleville pelaajille (joita meidän asiakkaista suurin osa on) pienempi kenttä on parempi kuin isompi. Pienemmällä kentällä taistelu alkaa nopeammin ja pelaajia ei tarvitse niin paljoa etsiä. Parin tunnin pelien aikana ehtii pelaamaan useampia eriä, kun erät ovat vähän lyhyempiä. Tällöin kaikille osallistujille tulee helpommin onnistumisia ja onnistumisten kautta hyvää mieltä.

Kotimaan puolella muutto lupailee kiireistä kevättä, ovatkos ulkomaantoiminnot teillä millä mallilla nykyään?

Kiirettä on kyllä keväälle luvassa muuton myötä. Ruotsissa toimintoja muutettiin jo viime keväänä vähän kun Ruotsin myymälän vuokrasopimus päättyi. Sopivaa uutta tilaa ei riittävän nopeasti löydetty ja Ruotsin myymälän varasto siirrettiin Suomeen. Ruotsissa on edelleen pieni kuulavarasto. Ruotsin tilannetta seurataan ja uuden myymälän konseptia mietitään muun toiminnan ohessa. Uuden verkkokaupan rakentaminen on ollut vähän suurempi haaste kuin aluksi laskimme. Ruotsiin saataneen uusi verkkokauppa toimintaan vihdoin ensi keväänä. Verkkokaupan myötä kivijalkakaupan merkitys on selkeästi vähentynyt.

Kiitokset haastattelusta, toivotaan että muutto sujuu kommelluksitta.

Kiitos haastattelusta. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta :D Yritämme saada uuden pelikentän toimintaan mahdollisimman nopeasti.


Linkkejä:

Jesper Raevaara
22/11/16 10:05:18 @jesper-raevaara:

Jos on mitä tahansa kommenttia mitä ollaan nyt tehy hyvin tai mitä voisi uudessa paikassa tehdä paremmin, niin kirjoittakaa tähän tai laittakaa minulle sähköpostolla: jesper@sissos.com.

Jos on ehdotuksia mitä odotatte uudelta toimipisteeltä, niin niitä otan mielelläni myös vastaan.


Tags