Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1545
Tapahtumat: 1
Kuvat: 10455
Youtube-videot: 790
Tiedostot: 19
Ryhmät: 1

Pelaajahaastattelussa Janne Haapala Romerike Ravensista

user image 4.07.2016
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria:
paintball.fi

1854_blogs.jpg?width=250Elämä ja työ vie välillä kotimaan rajojen ulkopuolelle, mutta paintballin pelaamista se ei onneksi estä. Kotimaan sarjoista 2000-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä tuttu Janne ”Hapsu” Haapala on löytänyt uusia pelimahdollisuuksia Norjasta Romerike Ravensista.

Paintball.fi haastatteli kisojen makuun Norjassa päässyttä Jannea Ravensista tiiminä sekä peintistä siellä yleensäkin:


Kimmo Kainulainen: Suomalainen peinttaaja Norjassa, esitteletkö vähän itseäsi?

Janne Haapala: Elikäs olen Janne "Hapsu" Haapala, syntynyt 30.10.1985 Ranualla ja kotipaikka tätä nykyä Rovaniemi/Oslo.

Aloitin pelaamisen 2006 ylivieskalaisessa Paranoia-joukkueessa. Osallistuin silloin Paranoian kevätreissuun, joka suuntautui Höyryn Hallille (Hyvinkäälle?), tämä oli ensi kosketukseni paintballiin ja se vei täydellisesti mukanaan.

Paintballin pelaamisesta oli ollut puhetta jo 2000-luvun alussa kavereiden kanssa, mutta ennen 2006 en saanut sitä toteutettua. Kilpapelaaminen ollut alusta asti lähellä sydäntäni, alkuaikoina tuli pelattua myös Paranoian omalla metsäkentällä Ylivieskassa. Olen ollut myös tuttu näky Jämsän Suurpelissä sekä Virossa muutaman kerran. Viimeisinä vuosina Suurpelissä olen ollut yleensä tuomaroimassa tai sektorijohtajana Näpälle.

Ylivieskaan eksyin 2004, kun aloitin sähkötekniikan opiskelun Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulussa

2006: Paranoia kakkosdivarissa, PoSe, sekä avoimia turnauksia. PoSe eli Power Series oli Powerplayn järjestämä 3-man turnaussarja Pohjois-Pohjanmaalla.

2007: Paranoia ykkösdivarissa ja avoimia turnauksia. Sekä Centurio Circuit Prahassa, se oli mahtava reissu se, saatiin melkoinen sekametelijoukkue kasaan, esim. yksi pelaaja Takeoverista ja vasta-alkanut pelaaja jolla oli vain muutama PoSen kierros takana :).

2008: Kiertävä pelaaja kävin paikkaamassa puuttuvia pelaajia esim. kolmosdivarissa. Joukkueita en muista

2009: RumaQ:ssa SM-liigaa.

2010 aloitin reissutyöt Ruotsissa tukiasemien asennus- sekä käyttöönottotehtävissä, joten harrastusmahdollisuudet loppuivat. Eli toisin sanoen työt haittasivat harrastuksia useamman vuoden.

2016: Romerike Ravens 2. divisioonassa Norges Paintball Ligassa.

Kuinkas päädyit Norjaan ja Romerike Ravensiin?

Keväällä 2016 sain töissä siirron kentältä toimistolle ja tämä aukaisi mahdollisuuden palata vanhan harrastuksen pariin. Laitoin tammikuussa ilmoitusta norjalaiselle paintball foorumin FB-sivuille kyselyä, että joskos sitä löytyisi tiimiä jonka kanssa treenailla ja mahdollisesti pelailla kesällä. Samana iltana minuun otti yhteyttä First Phoenixin kapteeni ja sovimme seuraavalle viikonlopulle treffit Drammenin Sniper reball-hallille. Treenit menivät oikein mukavasti poikien kanssa, mutta jotain siitä jäi puuttumaan todennäköisesti se, että pelaajat olivat erittäin nuoria verrattuna itseeni.

Muutama päivä First Phoenixin yhteydenoton jälkeen Vebjørn Karterud otti minuun yhteyttä ja kertoi, että hänen valmentamassa 2. divisioonatiimissä olisi pelaajalle paikka auki ja treffit sovittiin. Ekan treenikerran jälkeen päätettiin, että tämän kauden pelaan Ravensin riveissä :).

Kuvia Janne Haapalan peleistä Suomesta ja ulkomailta.
Kuvasta isompi versio klikkaamalla, paluu selaimen takaisin-nuolella.

1855_blogs.jpg?width=750

Minkälainen joukkue Ravens on?

Joukkueena Ravens on erittäin nuori, tämä kausi on Ravensin toinen. Viime kaudella Ravens pelasi 3. divarissa (3-man), silloin ei Ravensissa ollut kuin kolme pelaajaa, eli perustajajäsenet. Nykyrosteria:

Kenneth Mauer, kapteeni pelannut vuodesta 2006.

Kai El Grande, pelannut vuodesta 2015.

Kristoffer Myrvåg, pelannut vuodesta 2015.

Carina Resve Karterud, pelannut vuodesta 2014. Edustanut Norjan naisten maajoukkuetta Milleniumin kierroksella Saksassa 2016.

Martin Resve Karterud, pelannut vuodesta 2013. Joukkueen nuorin :)

Chris Robert Pettersen, pelannut vuodesta 2006.

Marthin Nordvik Woldstad, pelannut vuodesta 2015.

Joukkueen keski-ikä pyörii siellä kahdenkympin nurkilla, joten pelaajat ovat hyvin nuoria. Pelaajat ovat suurimmaksi osaksi kotoisin Oslon naapurikunnista. Kotikenttä sijaitsee Skarnesissa, itse en ole kerennyt sielä vielä kertaakaan pelaamaan. Kevätkaudella käytiin treenaamassa Drammenin Sniper-hallilla avoimissa treeneissä. Siellä sai välillä kylmää kyytiä kun vastassa oli joko Drammen Solidin tai Oslo Embersin kavereita :).

Valmentajana meillä toimii Vebjørn Karterud. Edustanut mm. Norjaa yli 40-vuotiaiden maajoukkueessa ym.

Kuinkas ulkomaalainen peluri on tiimiin päässyt sisälle?

Sisäänpääsy oli yllättävän helppoa. Jo ekassa treenissä löydettiin tiimin sisällä yhteinen sävel pelaamiseen. Treeneissä sekä peleissä on pyritty puhumaan pelkästään englantia, tiimikavereiden mielestä se on ollut positiivista, koska pääsevät samalla treenaamaan myös omaa kielitaitoaan.

Mitenkäs pelit ovat sujuneet?

Kakkoskierroksen layout ei ollut oikein meidän tiimille sopiva, mutta se on kaikille sama. Tiputtiin aika paljon breakistä, joten vielä on muutamia asioita yksilönä sekä tiiminä parannettavaa. Tiimin kannalta se sama vanha laulu, kommunikaatio, kommunikaatio. Itse jouduin seuraamaan kakkososakilpailun sivusta kun neljä viikkoa sitten loukkasin polven jalkapalloa pelatessa ja se ei ole vieläkään toipunut siitä. Päädyin sitten kuvaamaan verkonläpi meidän aloitukset, jotta voidaan käydä myöhemmin porukalla läpi, että mitä meni pieleen. Toivottavasti siitä on hyötyä.

Norjalainen peintti on Suomessa vähän tuntemattomampaa ihan yksittäisiä joukkueita lukuun ottamatta. Minkäs verran tiimejä ja harrastajia maasta yleensä ottaen löytyy?

Oikeastaan kaikki aktiiviset tiimit ottivat osaa NPL:n 1. kierrokselle, eli karrikoiden tiimejä on noin 50, eli hieman enemmän pelaajia kuin Suomessa. Päätapahtumat keskittyvät Oslon alueelle josta suurin osa joukkueista on kotoisin, sarjan kierrokset pelataan noin 300 kilometrin säteellä Oslosta. Norjan liigan lisäksi, norjalaisia tiimejä on nähty suurijoukoin Ruotsin turnauksissa sekä tietenkin Millessä.

Silleen huomaa, että paintti on Norjassa kovassa nosteessa. Viikkoa ennen NPL:n 2. kierrosta tuli ilmoitus, että kaikki alle 19-vuotiaat pelaajat, jotka haluavat mahdollisuuden alle 19-vuotiaiden maajoukkueeseen laittavat hihanauhan merkiksi, jotta valmentajat voivat seurata pelaajia.

Halukkaiden joukkueiden määrä 2. divarissa nousi seitsemääntoista, joten erittäin lyhyellä varoajalla päätettiin muuttaa formaatti M500:sta ja Race-to-2:een, jotta kaikki halukkaat pääsivät mukaan.

Minkälainen kisakulttuuri noin yleensä on, ovatko turnaukset rentoja tuttujen kokoontumisia vai mennäänkö enemmän veren maku suussa kyräillen?

Kisapaikalla on samanlainen tunnelma kuin Suomessa, tai ainakin oli kun pelasin. Tiimit tulevat ainakin kakkosdivarissa toimeen hyvin keskenään. Tietenkään en itse pääse kaikkeen niin hyvin mukaan kun en puhu paikallista kieltä. Mutta aistittavissa on leppoinen ilmapiiri.

Treenaavatko tiimit yleisesti ottaen kuinka paljon, vai pelataanko enemmänkin yhdessä vain turnauksissa?

Meidän tiimi kokonaisuudessaan on kerennyt treenaamaan kerran ennen NPL:n 2. kierrosta, itse en kerennyt kertaakaan kun sain takaisin kutsun Suomeen töihin. Mutta Rönholt Blast jonka kotikentällä ensimmäinen kierros pelattiin, näyttäisi treenaavan aika paljon (vain minun arvio). Mutta kun mennään Elite tasolle, joka vastaa suomen SM-liigaa, niin porukka kuulemma treenaa kaksi kolme kertaa viikossa, Drammen Solid esimerkiksi. Mitä lukenut kun tiimikaverit käynyt treenaamassa avoimissa treeneissä niin siellä on ollut noin kymmenen joukkuetta yhteensä ja pelaajia/joukkueita jokaiselta sarjatasolta.

Onkos lajissa paljon eroa vaikka Suomeen, onko toiminta esim. keskittynyt kaupallisille kentille vai onko tiimeillä omia kenttiään?

Yhden kierroksen perusteella toiminta NPL:ssä on ammattimaista, esim. kaikilla pelaajilla pitää olla kuvallinen NPL-pelaajakortti, kauden alussa pullot leimataan ym. Ensimmäisellä kierroksella oli pittialueella useampi näyttö mistä pystyi seuraamaan joukkueiden pisteitä, sekä online-tulospalvelu. Jokaisella tiimillä oli myös käytössään oma pöytä pittialueella ja fillauspaikkoja pöytien lähellä, joka helpotti huomattavasti seuraaviin eriin valmistautumisessa.

Hankala verrata nykyisen Suomipaintin tasoon järjestelyjen osalta koska en ole kerennyt käymään yhdelläkään kierroksella vuoden 2009. Mutta SPBL ensimmäistä kierrosta kerkesin kattomaan livestreamina joka oli positiivinen yllätys ja kuinka hyvin se toimi.

En muistanut kysellä yksittäisien kenttien omistussuhteista sen tarkemmin, mutta ympäripyöreän vastauksen sain, että molempia löytyy, niin tiimien kuin firmojen.

Mitäs kaikkea Norjassa on tällä kaudella vielä luvassa?

Ymmärtääkseni NPL:n lisäksi Norjassa ei ole tarjolla mitään yksittäisiä turnauksia tai ei ole ollut ainakaan puhetta. Taisin jo aiemmin mainitakin niin paljon tiimejä suuntaa katseensa "ulkomaille" NPL:n lisäksi, eli Ruotsin turnauksissa on suuri määrä joukkueita Norjasta sekä Milleen niitä on kanssa eksynyt ihan kiitettävä määrä. Talvisarjoja ei ole tähän mennessä ollut, koska kunnolliset sisähallit ovat puuttuneet. Kuulemma tähän olisi tulossa muutos lähiaikoina, koska nykyään paintball Norjassa lasketaan joissain määrin urheilulajisi joka helpottaa asioita. Joillakin siellä on haaveena saada vastaava halli kuin Sissoksella on Suomessa. Kuulemma yksi parhaista halleista missä pelanneet, itse en ole valitettavasti päässyt pelaamaan sielläkään :/.

Norges Paintball Ligassa on vielä jäljellä kaksi kierrosta ja NM eli Norges Master. Se on ilmeisesti se kierros missä katsotaan kuka on kuka, mutta minulle ei ole oikein auennut, että lasketaanko se neljän kierroksen yhteenlaskettu voittaja parhaaksi vai miten se menee ja NM on sitten erillinen kierros. Mä oon vaan ollut pelaamassa siellä :).

Kiitokset haastattelusta, mitäs on seuraavaksi omassa ohjelmassa?

No NPL:n 2. kierroksen jälkeen pakkasin suurimman osan pelikamoista ja toin ne Suomeen. Näillä näkymin kesä menee töissä kotimaassa ja toivottavasti löytyy aikaa, että pääsisi käymään pelaamassa jonkin avoimen turnauksen jos semmoisia on tulossa.

NPL jatkuu elokuussa ja sitten nähdään kuka on kerennyt treenaamaan ja kuka ei :).

Ja erityiskiitos ProGamesille hoitivat mun vanhan MacDevin kuntoon, sen jälkeen kun yritin itse vaihtaa boardin siihen. Vituikshan se meni eli johdot ristiin :)


Linkkejä:

Miro Rainio2
04/07/16 12:24:42 @miro-rainio2:
NPL ja NM ei ole missään tekemisissä toistensa kanssa. NPLn voittaja lasketaan neljän kierroksen tulosten perusteella ja NM on sitten se "the it" joka on vaan sen kerran vuodessa ja voittaja on sitten norjan paras. NMssä ei myöskään sallita enempää kuin 1 ulkomaalainen per joukkue.

Tagit