Tilastot
Suomen paintballin kisasarjat 2016
Kiinnostaako paintballin harrastaminen kilpailumielessä? Kisapelaaminen mielletään äkkiseltään semmoiseksi aktiiviharrastamiseksi tai vakavammaksi meiningiksi, mutta eipä siitä kenellekään Suomessa makseta, vaan pelataan koska se on hauskaa. Toki sitten pärjääminen vaatii tiimityön kehittämistä ja pelikavereiden huomioon ottamista ihan eri lailla kuin tavallisissa viikonloppupeleissä, mutta vaivan näkeminen tuo sitten myös aikamoisia positiivisia fiiliksiä, kun tuloksia alkaa tulla. Lisäksi tiiviiseen joukkueeseen kuuluminen ja yhdessä tekeminen yleensäkin tekevät harrastamisesta mielekästä.
Oman joukkueen perustaminen ja pystyssä pitäminen on toki aikamoinen juttu, joten kisapelaamista kannattaa koittaa porukalla jonkin yksittäisen turnauksen kautta tai jos omaa porukkaa ei ole, niin hakeutumalla johonkin jo olemassa olevaan joukkueeseen. Nykyinen tilanne on sellainen että tiimeillä on usein pelaajapulaa turnausten alla, joten innokkaalla asenteella voi saada jalan helposti oven väliin joko kyselemällä pelipaikkaa avoimesti tai ottamalla vauhdikkaasti yhteyttä kun tilaa jostain löytyy.
Tälle kesäkaudelle Suomesta löytyy jo tai on suunnitteilla viisi eri sarjaa, joita on eri puolilla Suomea ja varsin eri tyyppisillä kentillä:
Suomen Paintball-liitto eli SPBL järjestää maassa paintballin pääsarjoja, eli SM-liigan ja divisioonia. SM-liigaa on järjestetty vuodesta 1994 saakka ja vuosikymmenten varrella divisioonien määrä on vaihdellut nollasta nykyiseen kolmeen.
Kauden mittaan järjestetään neljä turnausta nurmella ja/tai keinonurmella eri puolilla Etelä-Suomea. Muista sarjoista poiketen SPBL:n kisat on viime vuosina järjestetty kokonsa vuoksi viikonloppuina kaksipäiväisinä. Kaksi sarjatasoa pelaa per päivä ja kauden mittaan päiviä vaihdellaan siten että kaikille tulee peluutuksia sekä lauantaille että sunnuntaille.
SPBL:n turnauksissa käytetään World Paintball Organizationin käyttämiä esteitä, eli ilmalla täytettäviä suojia, jotka asetellaan kentälle erilaisten kenttäpohjasuunnitelmien mukaan.
Joukkuemäärät ovat vaihdelleet huippuvuosien päälle neljästäkymmenestä nykyiseen reiluun kahteenkymmeneen. Tapahtumat ovat selkeästi Suomen kisahommista suurimpia, paikalla on viikonloppuna kaikkiaan pitkälti toistasataa pelaajaa. Joukkueesta kentällä on kerrallaan viisi pelaajaa, mutta vaihtomiehiä voi olla ja useimmissa tiimeissä onkin. Lisäksi tarvetta on myös huoltajille, sillä pelit pelataan nk. monieräpelimuotoa käyttäen, eli useita aloituksia peräjälkeen lyhyillä tauoilla.
SPBL:n sarjoihin ilmoittaudutaan yleensä mukaan koko kaudeksi, mutta ainakin kaudella 2016 on mahdollisuus osallistua 3. divisioonaan myös yksittäisille kierroksille. Mutta useimmille uusille harrastajille kisapuoli aukeaakin nimenomaan johonkin jo vakiintuneeseen seuraan liittymällä ja sitä kautta pelipaikan löytämällä.
SPBL myös tarjoaa pelaajalisenssien kautta vakuutuksia pelaajilleen.
- Infoa SPBL:n kaudesta 2016
- www.spbl.org
- valokuvia SPBL:n turnauksista
- videoita SPBL:n turnauksista
- selostettuja videoita SPBL:n peleistä
Metsäliiga on nimensä mukaisesti paintballille perinteisillä metsäkentillä järjestettävä sarja, joka alkoi vuonna 2006. Siihen on osallistunut huippuvuosina pitkälti toistakymmentä joukkuetta, nyt viime vuosina noin puolen tusinaa.
Turnaukset pelataan metsäkentillä eri puolilla Etelä-Suomea viikonloppuisin yksipäiväisinä. Kaudelle 2016 turnauksia on suunniteilla kolme. Pelaajia yksittäisissä turnauksissa on ollut mukana reilut kolmekymmentä.
Pelit pelataan yksieräisinä, mutta koska metsäkenttien päädyissä on luonnostaan isojakin pelillisiä eroja, pelaavat joukkueet toisiaan vastaan molemmista suunnista, jotta erot tasaantuvat.
Sarjaan voi ilmoittautua kokonaisuuten tai vain yksittäisiin turnauksiin kokeilemaan.
- Infoa Metsäliigan kaudesta 2016
- Metsäliiga Facebookissa
- valokuvia turnauksista
- videoita turnauksista
Vuonna 2014 aloittanut KPC edustaa rentoa pelaamista parhaimmillaan, tuomarointi sarjassa on hoidettu selkeästi pienemmällä miehityksellä kuin muualla ja yleisfiiliskin on enemmän nimenomaan yhteisen tekemisen puolella kuin viimeisen päälle tiukassa kisaamisessa.
Sarjan turnaukset pelataan itäisessä Suomessa eri paikkakunnilla yksipäiväisinä viikonloppuisin, nimestä huolimatta vähän Karjalan ulkopuolellakin. Mukana on ollut noin puolen tusinaan joukkuetta vähän vaihdellen, turnauksissa pelaajia mukana on siis noin kolmisenkymmentä. Kenttäpohjina on ollut sekä nurmea että metsäkenttiä.
Sarjassa mennään joukkueiden ehdoilla ja muutokset ovat mahdollisia kapteenien kokousten päätösten mukaan, mutta valtaosa tapahtumista on tainnut mennä viiden pelaajan joukkueilla, pelimuodon ollessa yksieräinen.
Sarjaan voi ilmoittautua kokonaisuutena tai vain yksittäisiin turnauksiin kokeilemaan. Kaudella 2015 erikoisuutena taisi olla vapaaehtoinen osallistumismaksu.
Basic Paintball Series
Vuonna 2015 aloittaneessa BPS:ssä turnaukset pelataan viikonloppuisin yksipäiväisinä nurmella ja/tai keinonurmella eri puolilla Etelä-Suomea sekä kauden 2016 ensimmäinen ja viimeinen turnaus sisätiloissa, kokonaismäärän ollessa viisi. Mukana on yhdestä kahteen eri sarjatasoa eri tasoisille pelaajille.
Tiimien määrä BPS:n turnauksissa vaihtelee sen mukaan saadaanko molemmat sarjatasot järjestettyä noin kuuden ja kymmenen välillä, joten pelaajia paikalla pyörii yleensä 20-40 välimailla.
Pelit pelataan keskilipulla monieräpelimuodolla, eli vaihtopelaajia ja huoltajia on hyvä olla matkassa. Kenttäpelaajien määrä on muista sarjoista poiketen pienempi neljä.
Sarjaan voi ilmoittautua kokonaisuutena tai vain yksittäisiin turnauksiin kokeilemaan.
Korpiliiga
Pohjoisemmaksi suunnittelun Korpiliigan tilanne selkeytyy myöhemmin keväällä, lumitilanne jatkuu siellä tietysti pidemmälle kevääseen ja peli-innokkuus sitten alkaa parantua.
Tapahtumia on ilmeisesti suunnitteilla ainakin Rovaniemelle.
Linkkejä:
- runsaasti lisäinfoja paintballista kisalajina löytyy Mitä on paintball?-sivulta
- sarjataulukoita kotimaan kisasarjoista 90-luvulta alkaen