Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1545
Tapahtumat: 1
Kuvat: 10515
Youtube-videot: 850
Tiedostot: 19
Ryhmät: 1

World Paintball Organizationin alkutaival varsin kuoppainen

user image 23.03.2016
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria:
paintball.fi

1692_blogs.jpg?width=200Paintballin kisapuolelle on kaivattu kansainvälistä kattojärjestöä jo reilut parikymmentä vuotta. Alkuvaiheen yritelmät jäivät lähinnä nimen asteelle, eikä missään vaiheessa ole nähty sellaista todellista liittoa, jolla olisi ollut merkitystä. WPBO eli World Paintball Organization saattaa tuoda tähän muutoksen, mutta alku ei ole ollut mitenkään ruusuinen.

Miksi kansainvälistä liittoa ei ole jo saatu aikaiseksi?

Suurimpana syynä paintballin järjestäytymättömyyteen, joka on lajina reilut 30 vuotta vanha, lienee se että peintin emämaassa eli Yhdysvalloissa kisasarjat ovat olleet vahvasti kaupallisissa käsissä alusta saakka, niin kuin muutkin lajit siellä tuppaavat olemaan. Yliopistopaintballin ulkopuolella yhdistys-tyyppinen järjestäytyminen on varsin minimaalista, joten alustaa kansallisen liiton rakentamiseen ei oikein ole ja tuskin tulee olemaankaan. Jenkkipelaajien/-harrastajien ajattelua ei ole vain rakennettu niin että he kokisivat tarvitsevansa urheiluseuroja sillä lailla kuin ne vaikka Suomessa mielletään, menestyneet joukkueet koetaan enemmänkin yrityksiksi, joilla pitää olla omistaja.

Lisäksi kaikenlaiset yhdistysmuotoiset sarjat ovat käytännössä uhka kaupallisille sarjoille, joten niiden on vaikea saada tukea. Toisekseen jos joku näkee vaivaa ja pystyy luomaan menestyvän sarjan, niin miksi hän ei tekisi sitä kaupallisesti? Ajattelumalli on siis varsin erilainen kuin yhdistystoiminnassa.

1693_blogs.jpg?width=300Jenkkimentaliteetin ollessa se mikä on, on sikäli mainittava, että se ihan ensimmäinen kansainvälinen järjestäytymisidea taisi kuitenkin lähteä liikkeelle rapakon takaa. Alkuperäinen IPPA, eli International Paintball Players Association järjestäytyi jo vuonna 1988, tavoitteenaan lajin kasvun maailmanlaajuinen auttaminen sekä yhdenmukaisten turvallisuus- ja pelisääntöjen edistäminen. Sillä oli huippuaikoinaan yli 4000 jäsentä ympäri maailmaa, mikä on aikamoinen saavutus kun ajatellaan tuon aikaisia harrastajamääriä ja ilman internetin apua.

Euroopassa tilanne on sikäli erilainen kuin USAssa, että monissa maissa myös paintball-joukkueet ovat järjestäytyneet perinteisten urheilulajien tapaan urheiluseuroiksi/yhdistyksiksi, jotka sitten myös tekevät yhteistyötä kansallisten liittojen muodossa. Suurimmaksi Euroopan laajuiseksi kisasarjaksi nousi kuitenkin vähän ennen vuosituhannen vaihdetta kaupallinen Millennium Series, joka yhdisti alueen nimekkäimmät/suurimmat turnaukset eri maista ja samalla vei ne nurmialustalle yleisön eteen esittelemällä ilmatäytteiset suojat. Metsäkentiltä pois siirtyminen sai suosiota ja keräsi huomion, joten sillä lailla välitöntä tarvetta euroopanlaajuiseen liittoonkaan ei sitten enää ollut, kun kisa-alusta jo pistettiin kuntoon kerralla.

Lajin kasvaessa 2000-luvun alkuvuosina ja Millenniumin otteen vain vahvistuessa kisapuolesta tilanne kuitenkin alkoi muuttua, soraääniä tilanteen muuttamiseksi alkoi kuulua vähän joka puolelta. Millennium Seriesin on kuitenkin onnistunut hyvin pitää kilpailijat aisoissa, se hallitsee Euroopan kisakarttaa voimalla. Ainoaksi haastajaksi nousseen CPS:nkin tapahtumat ovat jääneet nyt alkuvuodesta muutaman kymmenen joukkueen turnauksiksi, jotka kalpenevat pahasti kolminumeroisiin tiimimääriin pääseviin MS-tapahtumiin verrattuna.

Euroopasta kuitenkin löytyy EPBF, eli European Paintball Federation. Se kuitenkin mielletään enemmänkin Millennium Seriesin kylkiäiseksi kuin itsenäiseksi organisaatioksi. Kuka tietää onko sen alkuperäinen idea sitten ollutkin se, että kunhan sille saadaan sen verran tukea ettei Euroopan paintball-liittojen välille pääse muodostumaan mitään muuta kansainvälistä yhteistyötä, niin homma on hoidossa. Siltä ainakin vaikuttaa, käytännössä EPBF:n kaikki näkyvä toiminta pyörii Millennium Seriesin turnausten ympärillä, joissa se järjestää muusta tapahtumasta erillisiä maaotteluturnauksia eri maiden nais-, mies-, nuoriso- ja veteraanijoukkueille.

WPBO:n alkutaival

Vuodenvaihteessa aloittaneen World Paintball Organizationin toiminnan liikkeellelähtö on samalla lailla ongelmallinen kuin EPBF:nkin, se tuntuu kaupallisten sarjojen apulaiselta eikä itsenäiseltä liitolta. Pahiten asiassa tökkii läpinäkyvyyden puute. WPBO on rekisteröity yritykseksi, eikä siitä edelleenkään tiedetä kovin paljoa. Presidentin nimi on julkaistu, mutta muuten johtoporras on piilossa, potentiaalisine kytköksineen alan yrityksiin ja muihin toimijoihin.

WPBO:n alkuvaiheet ovat kulkeneet suunnilleen tässä järjestyksessä:

  1. WPBO ilmoittaa toimivansa kattojärjestönä ja isona pointtina on yhden maailmanlaajuisen sääntökirjan käyttöönotto. Mukana mainitaan olevan NXL, Millennium Series sekä PALS, eli amerikkalainen, eurooppalainen sekä aasialainen johtava kisasarja.
  2. Järjestö myöhästyy - itse asettamastaan - sääntöjen julkaisun aikarajasta viikolla.
  3. Säännöistä selviää että isoimmat sarjat, eurooppalainen Millennium Series ja amerikkalainen NXL eivät pelaakaan täysin samoilla säännöillä, erot on vain kirjattu yhteen sääntökirjaan.
  4. WPBO ilmoittaa pyrkivänsä saamaan 500 värikuulan rajoituksen/pelaaja/piste käyttöön kaudelle 2017.
  5. NXL tiedottaa ettei sitä pidä sotkea WPBO:hon ja että järjestö enemmänkin vain antaa suosituksia. NXL julkaisee oman erillisen sääntökirjansa.
  6. Millennium Series ilmoittaa ottavansa 500 kuulan rajoituksen käyttöön jo alkavalla kaudella 2016.
  7. Tässä vaiheessa kukaan ei enää taida käyttää WPBO:n julkaisemia ensimmäisiä sääntöjä sellaisinaan, mikä taisi olla se päällimmäinen tavoite.
  8. WPBO päivittää jälkijunassa sääntökirjansa versioon 1.1, johon lisätään W500-säännöt.

Aika surkuhupainen on aloitus ollut. Kun on kyse kansainväliseksi kattojärjestöksi tarkoitetusta organisaatiosta, niin voisi kuvitella että alkuvaiheen hommiin olisi panostettu ja asiat varmistettu siten, että tiedottaminen sujuu ja homma lähtee mukavasti käyntiin.

Kun tilannetta on seurannut, niin väkisinkin on tullut vähän sellainen tunne, että asioita on potkittu eteenpäin vähän väkisin ilman että sarjojen välillä on varsinaisesti sovittu mitään ainakaan paperilla, ehkäpä on keskusteltu ja jokainen on lähtenyt omaan suuntaansa omine käsityksineen siitä mitä tulikaan sovittua.

Onnistumisten puolella WPBO kohdalle voi pistää kisakenttien suojien yhtenäistämisen, joka näyttäisi toteutuvan laajalti. Sekin tosin sitten osin sen vuoksi, etteipä vaihtoehtoja juuri ole, kun johtava ilmatäytteisten suojien valmistaja on sekin varsin lähellä Millennium Seriesiä. Piiri pieni pyörii.

On mielenkiintoista seurata mitä järjestö seuraavaksi tekee tai pidetäänkö reilusti taukoa minkäänlaisissa julkituloissa. Kun aloitus on ollut tälläinen, niin seuraavaa siirtoa ja sen julkistamista ainakin kannattaisi miettiä ja suunnitella kunnolla, varmistaen etukäteen ettei sitä heti seuraa uusia irtiottoja sarjojen taholta.

Noin harrastajien kannalta homman tekee ikäväksi se, että töppäilyillä ei varsinaisesti ole väliä, kun WPBO:n tarjoamalle systeemille ei ole varteenotettavia vaihtoehtoja. Menee homma kuin päin honkia tahansa, niin aika todennäköisesti WPBO:n onnistuu lujittamaan asemansa tulevina vuosina.

Linkkejä:

Pamppu
29/03/16 14:49:07 @pamppu:

WPBO haisee vahvasti EPBF:n seuraajalta ja EPBF:n edesottamuksista lajin eteen ei ole paljoa kerrottavaa. Jokunen vuosi sitten EPBF kävi neuvotteluita SPBL:n kanssa epävirallisella tasolla ja viralliselle tasolle ei koskaan päästy koska EPBF ei lähettänyt lupaamiaan sähköposteja eikä osannut neuvotteluissa kertoa mitään selvää syytä miksi SPBL:n olisi pitänyt EPBF:ään kuulua. Rahaa kyllä pyydettiin, mutta rahalle ei osattu antaa muuta vastinetta kuin osallistumisoikeus Nations Cupeihin, joskin sekin tietysti erillistä rahaa vastaan.

Suhtaudun skeptisesti, mutta en toistaiseksi usko WBPO:n tuovan mitään uutta ja hyvää lajille. Erityisesti tämä siitä syystä että WBPO:n ja EPBF:n johto on hämyn peitossa, mutta EPBF:n johto on kuitenkin melko sataprosenttisesti rahallisissa kytkyissä joko SupAiriin tai Millennium Seriesiin... jos EPBF olisi todellisesti lajin ja pelaajien asialla, olisi EPBF älähtänyt pari kautta sitten kun MS päätti järjestää PRO-tiimeille ilmaisen treeniviikonlopun juuri samana viikonloppuna kun CPS piti avausturnauksensa... vaan kuten nähtiin, EPBF ei ottanut asiaan kantaa ja näin MS jatkoi Euroopan sarjojen hallitsijana tyrannimaisella ja diktaattorimaisella otteella.

Maailman menon huomioon ottaen voisi kysyä, että kenellä olisi intressejä lähteä organisoimaan tällaista WBPO:n kaltaista liittoa ellei taustalla olisi raha ja kaupallisuus? - Aivan, ei kenelläkään.


Kimmo Kainulainen
30/03/16 17:35:58 @kimmo-kainulainen:

Ehkäpä löytyy jotain vastavoimaa :):

We finally came to the point when good organized national federation stand for democratic way of running the real sport . And if once we want to see paintball being Olympic it's the only way !
National paintball federation of France posted such a statement . It's a resume in English and original text in French following at the very end :

The epbf is supposed to be the place for the federation to give their feelings. A lot of federations are not real but are owned by brands or professional compagnies. It was not a big deal as long as everybody is listened. But with the wpbo, some of the "federations" are members of both and wpbo take decision for everything without consultation of the epbf. At this point there is no reason to pay and be part of the epbf if it s only "give your money and shut up". If there is no reason to be at epbf, it means there is no reason to add a national team at the event .


Tagit