Tilastot
Jani Leskinen haastattelussa Finnkampenista
Suomi–Ruotsi-maaotteluilla on oma paikkansa suomalaisten sydämissä yleisurheilukisojen pitkän perinteen ansiosta. Peinttipiireissä samaa fiilistä kieltämättä saatiin aikaan vuosituhannen vaihteen ympärillä talvia piristäneillä Finnkampeneilla. Kun kentälle tulee tuttujen pelaajien ja tiimien sijaan koko joukko vähän vieraampaa väkeä, niin se kieltämättä jää ihan eri lailla mieleen kuin ”tavallinen” turnaus ja kun vastassa on sitten vielä naapurimaan rakas vastustaja, niin se nostaa fiilistä erikseen.
Paintball.fi haastatteli Finnkampenin puuhamiestä Jani ”Juice” Leskistä tulevasta tapahtumasta ja samalla piti tietysti muistella vanhojakin:
[Kuvista klikkaamalla isommat versiot, paluu selaimen takaisin-nuolella.]
Kimmo Kainulainen: Finnkampen siis tekee paluun yli kymmenen vuoden jälkeen. Mistäs kipinä pistää kisaa uudelleen käyntiin?
Jani Leskinen: Kyllä tämä on ollut mielessä useamminkin mutta nyt vaikutti että talvi on erityisen tyhjä tapahtumista. Aikoinaan Finnkampen sytytti kilpapaintballin harrastajia molemmin puolin merta, toivottavasti tuo kipinä vielä löytyisi ja lehahtaisi liekkiin.
Mistä idea maaotteluiden järjestämiseen alun perin lähti?
Minulla oli Paintball Arena Oy:n halli talvella 98-99 ja olin tutustunut aiempina vuosina Ruotsissa vaikuttavaan Hypersportsin Simoniin joka järjesti turnauksia Ruotsissa. Simonin kanssa pidettiin yhteyttä ja kyllä alkuperäinen idea tuli häneltä. Simon järjesteli ruotsalaisia joukkueita mukaan ja minä huolehdin hallista, kentästä, tuomareista ja muista järjestelyistä täällä Suomessa.
Missäs kaikkialla tapahtumia järjestettiin?
Paintball Arena Oy:n hallissa Vantaalla alkutalvella -99 ja muistaakseni vielä toinen loppuvuodesta -99.
Numero 2. ja 3. ovat vähän nyt muistin hämärässä, taidettiin pelata jopa Bubblessa eli Espoon Hotelli Korpilammen tennishallissa -01? (lukijat voivat tässä auttaa kommentteihin, kiitos?) Numero 4. helmikuussa 2002 Espoon Arena Centerissa (nyk. EMMA) Toistaiseksi viimeinen eli 5. pelattiin Juicesportin CHSBALL Arenassa Vantaalla maaliskuussa 2003
Onko muistissa miten maaotteluvoitot ovat menneet? Muisti on vähän heikkoa, mutta jotenkin tuntuu että toisinaan pelattiin erikseen maaottelut ja joskus taas vain laskettiin kaikkien tiimien keskinäiset pelit yhteen? Oliko joskus myös kolme maajoukkuetta kummallakin ja pelattiin kolme matsia? Vähän kuin kolme ketjua ja kolme pistettä kun ei vielä monierää ollut kukaan keksinyt .
Turpiin on tullut Ruotsilta 4/5 kertaa.
Ainoa ja sitäkin makeampi voitto Suomelle on talvelta 2002.
Kolme ensimmäistä kertaa pelattiin niin että FIN vs. SWE joukkueiden peleista laskettiin tulokset ja niiden yhteissumma ratkaisi maaottelun tuloksen. Neljännellä kerralla varsinaisen turnauksen jälkeen pelattiin maaottelu jossa oli kolme joukkuetta kummaltakin maalta. Nämä maajoukkueet järjestyivät nimettyjen kapteenien ympärille. Kukin joukkue edusti omaa pelitasoaan pro/am/nov ja pelasivat toisen maan vastaavaa joukkuetta vastaan paras kolmesta -systeemillä.
Ulkomaiset joukkueet eivät koskaan ole sillä lailla tulleet joukolla Suomeen, mutta Finnkampenit olivat mukava poikkeus, joissa kieltämättä oli semmoinen ylimääräinen mukava jännite . Onkos joku tapahtumista jäänyt erikoisesti sinulle mieleen?
Aina on ollut jännittävää seurata missä kunnossa ystävämme ovat laivasta rantautuneet. Mutta kyllä mieleenpainuvin on ollut Espoon WeeGee-talossa järjestetty 4. Finnkampen helmikuussa 2002.
Urakka millä yksi salibandykenttä (tuolloin ko. talossa toimi Espoon ArenaCenter) muuttettiin pelipaikaksi saa yhä tänä päivänä silloiset talkoolaiset muistuttamaan minua ikuisesta kiitollisuudesta mikä minulla on heitä kohtaan. Kenttä matotettiin, verkotettiin 100%, pelattiin kolme päivää, siivottiin vuorokaudessa, kompressori varastettiin, uusi hommattiin ja lopulta Suomi voitti. Eniten ulkomaisia joukkueita koko Suomen paintball historiassa 16 Ruotsista, 1 Ranskasta ja 1 yhdistelmä, lisäksi 18 joukkuetta Suomesta. Huikea kokemus, joka on jäänyt muistiin hyvässä ja pahassa, onneksi aika kultaa muistot.
Tulossa on siis kaksipäiväinen turnaus helmikuussa. Kuinkas varsinainen maaottelu pelataan ja paremmuus ratkaistaan?
Tarkoitus on seurata vuoden 2002 ennätysturnauksen kaavaa. Eli ensin on "normaali" kansainvälinen turnaus ja sitten sunnuntaina finaalien jälkeen pelataan maaottelu.
Maaottelussa kummastakin maasta muodostetaan kolme maajoukkuetta kukin omalta pelitasoltaan. Nämä joukkueet ottavat yhteen samalla peliformaatilla kuin turnaus muutenkin. Kumpi maa voittaa sekä "MEN" sarjan maaottelun ja lisäksi jomman kumman alemmista tasoista on oikeutetusti parempi.
Joko on päätetty kuinka maajoukkue muodostetaan? Vai odotellaanko osallistujalistoja että näkee kenestä pääsee valitsemaan?
Kullekin sarjatasolle nimetään kapteeni, joka kerää joukkueensa niin että joukkueessa pitää olla vähintään kolmesta oman tason joukkueesta pelaajia.
Miten kapteenit valitaan onkin vielä auki, onnistuisiko peräti äänestys?
Hyvältä kuulostaa, toivotaan että saadaan tupa täyteen .
Nyt kaikki on kiinni juuri sinusta hyvä lukija. Tällaista turnausta ei ole ollut eikä tule ilman teidän innostusta, kerää joukkue ja lähde mukaan.
Muistutan että nämä huippuluokan olosuhteet, joissa voimme Paintball Sissoksen Bunkkerissa pelata ovat katoavaisia, ikävä kyllä jontain päivänä Bunkkeria ei enää ole.
Älä jätä tätä turnausta väliin!
Linkkejä:
Alla kaksi kuvaa Bubble-hallin Finnkampenista Juicen varastosta:
Alla kuvia vuoden 2002 Espoon Arena Centerin tapahtumasta:
Maajoukkuepelaajat saamassa mitalinsa
Espoossa katsojat innostuivat kannustamaan maajoukkuepelaajia kotimaiselle peinttikatsomolle erittäin poikkeuksellisesti, matalassa tilassa kommunikointi oli maaotteluiden aikana kentällä mahdotonta huutomyrskyssä
Päätykatsomoa