Tilastot
Haastattelussa Tero Kettu junnupaintball-peleistä
Päijät-Hämeen Paintballin Tero Kettu ja Mika Sinisalo ovat järjestelleet paintball-pelejä junnuikäisille jo useamman vuoden. Nuoremmille soveltuvien pelivälineiden tuleminen myyntiin on avittanut toimintaa mukavasti ja kiinnostusta tuntuisi olevan.
Paintball.fi kyseli Terolta pelien sujumisesta ja siitä mitä on luvassa tulevaisuudessa:
Kimmo Kainulainen: Olet ollut järjestämässä pelejä nuorille aktiivisesti, mistä idea lähti?
Tero Kettu: Alunperin olin liikkeellä puhtaan itsekkäästi, keksimällä omille lapsille tekemistä. Jo ennen junnumerkkainten aikaa kävimme pariin otteeseen tuttujen lapsiperheiden kanssa kokeilemassa merkkaimilla ampumista ja pientä pelailua. Kiinnostusta ja kyselyä oli paljonkin mutta ongelma oli yleensä siinä että ei saatu "samalla tasolla" olevaa peliporukkaa kasaan. Eli juurikin samanikäisiä. Pikkuhiljaa alkoi itseäni myös kiinnostaa lajin varhaismarkkinointi tulevaisuuden uusille pelaajasukupolville.
Pienemmät .50 kaliiberin kuulat ja jousitoimiset Splatmaster-värikuula-aseet taisivat tavallaan avata patoluukut, nuorempien pelaaminen sai aikamoisen boostin?
Kyllä, ehdottomasti.
Normaalien .68 kuulien kanssa pelailussa on omat ongelmansa nuoremmille pelaajille, varusteet ovat monelle liian suuria vaikka intoa olisikin, joka syö mielenkiintoa. Joten .50 kaliiberiset iskivät siinä mielessä oikeaan väliin.
Ensimmäiset puhtaasti lapsille suunnatut Splatmaster-pelit saatiinkin pidettyä 2013, kokeilumielessä hankittiin Päijät-Hämeen Paintballille ensin 12 merkkainta. Vuonna 2015 hommattiin sitten käyttöön Tippmannin FT-12:n .50 kaliiberin versiot.
Pelit on alusta asti suunniteltu walk-in tyyliin, ensin varmistetaan ydinporukka pelipäivälle ja sitten viidakkorummutetaan peleistä kiinnostuneille. Näin kenen tahansa yksittäisen on helppo tulla mukaan kokeilemaan ilman oman porukan keräämistä.
Jousitoimisten Splatmastereiden voima on aika alhainen jo valmiiksi, onkos sitten paineilmatoimisten FT-12:n kanssa käytetty minkälaisia lähtönopeuksia?
Olemme suosineet 250 fps lähtönopeuksia peleissämme, pienemmällä kuulalla se tuntuu sopivalta että kuula hajoaa kohteeseen. Jokaisella pelaajalla täytyy olla omat pelivaatteet, pelipaidan alle hupparia ja hanskoja suosittelemme lämpimästi.
Miten muiden varusteiden kanssa, löytyykö esim. maskeista kuinka hyvin sopivan kokoisia pieneenkin päähän?
Maskeista tuntuu onneksi löytyvän hyvin valikoimaa pienemmillekin, hihnat saa tarpeeksi kireälle ja se että maski suojaa jopa enemmän päätä, ei ole huono juttu.
Muina varusteina pelaajat ovat itse käyttäneet muista harrastuksista lainattuja pehmeitä polvi- ja kyynärsuojia. Pelihousuina toimii mainiosti muuten sählymaalivahdin varusteet ja miksei paitakin
Kuinka pelitilanteessa itsessään, tarvitaanko nuorten peleissä minkä verran ohjausta ja valvontaa verrattuna vaikka tavalliseen ensikertalaisten peliin?
Nuorten ja lasten kanssa toiminen on vähän niin kuin humalaisten, ikinä tiedä mitä ne keksivät
Vakavasti puhuen, heti alkuun selkeät pelisäännöt kaikille ja pelit ovat sujuneet mallikkaasti. Peleissämme olemme suosineet samalla "kentällä tapahtuvaa valmennusta" eli joko tuomarit tai muut aikuiset saavat olla pelialueella mukana rohkaisemassa pelaajia liikkumaan, pelaamaan tiukemmin suojalla tai antamassa taktisia neuvoja. Pienimpiä pelaajia ohjataan jo sitten ihan taluttamalla eteenpäin
Minkälaisia sääntöjä on ollut käytössä, pitääkö lapsilla olla mukana peleissä vanhempi tai huoltaja?
Olemme pyrkineet pelaamaan pelit aina pääosin hajonneen osuman periaatteella ja lippupeleinä, joko pääty- tai keskilippuna. Myös pelinomaisia harjoitteita on kokeiltu (eli ylivoima/alivoimapeliä, yksi pallo ja syndinvaihto sun muuta pientä). Homman on huomattu toimivan parhaiten kun sääntöjä ei ole kovin paljon ja ne ovat selkeitä. Niin lapsille kuin aikuisille
Ensimmäisillä pelikerroilla edellytetään huoltajan mukana oloa tai vastuuaikuista.
Ovatkos mukana olleet nuoret pääasiassa peinttiharrastajien lapsia vai laajemmaltikin?
Alussa enimmäkseen harrastajien lapsia. Kuitenkin nykyisin pääasiallisesti pelaajat ovat ei harrastavien lapsia, monet huoltajatkin ovat käyneet peleissämme ottamassa ensikosketuksen lajiin.
Junnupelejä on ollut Päijät-Hämeen Paintballin kentällä Heinolassa ja Vierumäellä, sekä Steelnutsin kentällä Tampereen lähellä, olikos muitakin paikkoja tulossa?
Hyvien kokemusten ja kyselyiden perusteella mitä saimme Päijät-Hämeen peleistä, heräsi ajatus viedä pelejä muuallekin. Steelnutsin kanssa päästiin ensimmäisenä yhteisymmärrykseen samalla konseptilla järjestettäviin peleihin.
Tämän vuoden puolella lauantaina 7.11.2015 pitäisi vielä Paimioon lähteä yhteistyössä Coast to Coast Paintballin kanssa pitämään pelejä, muita paikkoja ei vielä tiedossa.
Kuinkas paljon pelaajia on suunnilleen ehtinyt osallistua peleihin? Mitä olen ymmärtänyt, niin esim. Vierumäen peleihin on taidettu matkata mukaan kauempaakin?
Ehkä 100 pelaajan huitteissa mennään, jos puhutaan puhtaasti siitä kuinka monta yksilöä on näiden pelien kautta ollut mukana muutaman vuoden kokeilemassa. 20-25 näistä on käynyt useissa, vajaa 10 jopa aktiivi pelaajan tittelin ansaitsee
Pelaajia on käynyt parhaimmillaan parinkin sadan kilometrin päästä ja tervetuloa mukaan kaikki jos ajella jaksaa.
Tässä kohtaa heittäisinkin haasteen varsinkin kiinnostuneille harrastajille, ottakaa itseänne niskasta kiinni ja järjestäkää avoimia junnupelejä omalla alueellanne. Seuroilla ja peliporukoilla on oiva tilaisuus tehdä tässä ruohonjuuritason työtä omilla pelialueillaan. Monet vuokrafirmat ovat jo hankkineet varusteita tällaisiin peleihin, joten kaluston saatavuus on hyvää ympäri maata. Siitä vain yritykset ja yhteisöt lajin eteen yhteistä projektia tekemään. Meihinkin saa ottaa yhteyttä, jaamme kokemuksiamme mieluusti.
Olikos ensi vuodelle jo tehty suunnitelmia?
Paraikaa ajatuksissa järjestää yhteistyössä eri tahojen kanssa "Junnupeintti on Tour" eli avointen pelien sarja ensi kauden aikana eri paikkakunnilla. Keep watching!
Kuinkas peleihin pääsee mukaan, mistä löytyy lisäinfoja?
Pelitiedotus on Päijät-Hämeen alueella edennyt lähinnä viidakkorummulla, satunnaisesti Facebookia käyttämällä. Peleistä saa lisätietoa ja pääsee postilistalle ottamalla yhteyttä kettutero@gmail.com.
Kiitokset haastattelusta ja toivottavasti homma jatkuu nousujohteisena jatkossakin.
Kiitoksia, aina ilo asioida Suomen parhaan peinttisivuston kanssa!
Kuvat: Minna Konttinen (lisää kuvia junnupeleistä täällä)
Linkkejä:
Korkea hatunnosto Terolle ja muille PHn puuhamiehille, tässä on sitä todellista lajin eteenpäin vetoa. Hienoa, kiitos!
Kommentoin jo Facen puolelle tätä, mutta todetaan nyt vielä tännekin että olen ehdottomasti samaa mieltä Juicen kanssa. On todella hienoa että jotkut ehtivät ja jaksavat puuhata ja tehdä lajille tulevaisuutta. Tätä tarvittaisiin enemmänkin, koska ilmiselvästi on jo sen aika että kaikki 35 ikävuoden ylittäneet pitäisi siivota liigasta pois ihan pelkästään nuorempien huomattavasti kovemmalla fyysisellä suorituskyvyllä.
Toivotaan että junnutyö alkaa tuottaa hedelmää kovin pian, sillä nykymenolla suomipaintin taso voi nousta ainoastaan taktisesti, ei todellakaan fyysisesti tai teknisesti.