Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1545
Tapahtumat: 1
Kuvat: 10515
Youtube-videot: 851
Tiedostot: 19
Ryhmät: 1

Maailmalla yhtenäiseen peliformaattiin 2016?

user image 21.09.2015
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria:
paintball.fi

1621_blogs.jpg?width=200Viime viikonloppuna pelatun Millennium Seriesin kauden päätöksen yhteydessä pintautuivat jälleen huhut ja saivat myös virallistakin vahvistusta webcastin haastatteluista, joiden mukaan vuoden päätteeksi haettaisiin isojen sarjojen välille yhtenäistä peliformaattia, eli käytännössä NXL ja Millennium sorvaisivat yhtenäiset säännöt. Siitä sitten toivotaan että pienemmät sarjat ottavat sen myös käyttöön eri puolilla maailmaa.

Tilanne ja mahdollisuudet yhtenäisen formaatin löytämiseksi taitavat olla suotuisimmat pitkään aikaan. Aiheesta on toki puhuttu suunnilleen siitä lähtien kun lajin kilpapuolella siirryttiin metsäkentiltä nurmelle, mutta 2000-luvun alussa mm. Yhdysvaltojen PSP- ja NPPL-sarjojen välinen kilpailu piti huolta siitä erilaisia peliformaatteja pidettiin yllä.

PSP:n aseman vahvistuttua ja NPPL:n kaaduttua viimeisimmän kerran Yhdysvalloissa, sääntöjen yhtenäistäminen maailmanlaajuisesti olisi ollut helpompaa. Viime vuosina eurosarja Millennium Seriesin ja PSP:n väliset suhteet olivat kuitenkin sellaiset, että sarjojen tekemät päätökset tuntuivat toisinaan olevan enemmänkin sen varmistelua, että säännöistä tai käytännöistä löytyisi eroja, kuin että niitä olisi pyritty vähentämään. Osittain tähän taisi olla syynä PSP:n yhteistyösarjojen levittäytyminen Eurooppaan, jolloin Millenniumilla oli tarve pitää eroa paikallisiin kilpailijoihin.

Tämän vuoden keväällä PSP kuitenkin kaatui pikavauhtia ja sen paikan ottanut NXL on kuitenkin toiminut aivan eri malliin yhteistyössä Millennium Seriesin kanssa, joten huhuissa lienee enemmän kuin vähän totuutta takanaan.

Rajattua pallomäärää?

Millaiset yhtenäiset säännöt sitten voisivat olla? Kaikkiaanhan monierää pelaavat sarjat ovat jo erittäin lähellä toisiaan, eroja löytyy kuitenkin yksityiskohdissa. Esiin on nostettu erityisesti Millennium Seriesin turnaustensa yhteydessä testipelauttamat M500-säännöt, joissa numero merkitsee yhden pelaajan erään tuomien kuulien määrää, eli yhtä loaderia + kahta bulkkia. Kuulamäärä voi toki helposti muuttua ja se voisi myös olla eri kokoinen eri sarjatasoilla, mutta perusideana olisi vähentää kustannuksia. Parin bulkin rajoitus pelaajaa kohtaan koetaan kuitenkin varsin pieneksi ja forum-keskusteluissa esim. neljää on pidetty mielekkäämpänä, joka mahdollista "normaalimman" pelaamisen, estäen kuitenkin linjojen kiinnipitämisen minuuttitolkulla.

Eri lailla rajattua pallomäärää on käytetty turnauksissa jo 80-luvulta lähtien, alkaen ihan sieltä neljän tuubin eli 40 kuulan rajasta :). Vuosituhannen taitteessa nurmelle siirtymisen jälkeen monieräpeliformaateilla on pikemmin pyritty kasvattamaan kuulankulutusta kuin edes ajattelemaan sen rajaamista, joten isoille sarjoille sekä niiden sponsoreina toimiville kuulavalmistajille idea on aika uraauurtava ja sen hyväksyminen voi myös olla hankalaa.

Millennium Seriesin asema on Euroopassa sen verran vahva, että joukkueet ovat perinteisesti menneet sen ilmoitusten mukaan ilman sen suurempia ongelmia, murinan määrä lienee Millenniumin kokoista organisaatiota kohtaan aika vakio, päätetään mitä vain tai vaikka jätetään päättämättäkin. Yhdysvalloissa NXL:n suhteen homma on kuitenkin sikäli arka, että kevätpuolella sarja teki isoa numeroa siitä että se kuuntelee joukkueitaan ja sääntöjä rukattiinkin ennen kauden alkua saadun palautteen takia. Jos nyt sitten pistetäänkin formaatti kokonaan uusiksi ilmoitusmenettelyllä, niin se ei välttämättä istu niin hyvin, kun yhtenä PSP:n kaatumisen syynä oli nimenomaan se, että sarja teki sääntömuutoksia varsin äkkinäisesti ja omin päin.

Mahdollisuudet yhtenäiseen formaattiin ovat kuitenkin erinomaiset ja vähän sellainen vaikutelma on jäänyt, että tällä kertaa siitä olisi tulossa totta. Tehdäänkö se sitten joukkueiden mielipiteitä yksityiskohdissa kuuntelemalla vai kabineteissa päättämällä, jää nähtäväksi.

Kotimaan tilanne

Suomalaisittain kisapuolella on liiton sarjoissa ollut tapana seurata suunnilleen kansainvälisten sarjojen sääntöjä, joka sitten helpottaa joukkueiden osallistumista ulkomaisiin sarjoihin ja myös tarjoaa valmiita kenttäpohjia käytettäväksi omissa turnauksissa. Jos kaikenkattava peliformaatti saadaan maailmalla käyttöön, niin aika todennäköisesti se tulee meillekin käyttöön, jos ei heti niin viiveellä kuitenkin.

Tärkeää olisi löytää sellainen pitkäikäinen vaihtoehto, jota sitten voidaan viime vuosien muutosten jälkeen seurata pidempään. Järjestelypuolella rahallisesti isoin asia lienevät käyttöön otettavat suojat ja niiden vaihtamisen tarve. Kotimaassa ovat olleet viime vuosina käytössä PSP/NXL-suojat, joten siirtyminen taas kokonaan uuteen kenttämalliin koskee tietysti ikävästi kentänomistajien lompakkoon. Jos suojavalmistajan pyrkimyksenä on sitten taas käynnistää kenttien vuotuinen päivitysruljanssi, niin senkin välttämiseksi kannattaisi tehdä suunnitelmia.

Mikäli sitten maailmalla käyttöön tulevat eri kokoiset kuulamäärät eri sarjatasoille, niin niiden käyttöönottoa sellaisinaan Suomen kokoisessa maassa jouduttaneen pohtimaan. Eri tasojen välisten joukkueiden keskinäisen treenaamisen kannalta erilaiset kuulamäärät SM-liigan ja eri divisioonien kesken olisivat ongelmallisia. Samankokoinen rajoitus kaikkien sarjojen läpi olisi tietysti helpoin toteuttaa, mutta jos maailmalla mennään kovin eri lailla, niin ehkäpä parin erilaisen määrän käyttökin onnistuisi, esim. liigan ja ykkösen pelatessa X bulkilla ja kakkosen sekä kolmosen vähän pienemmällä määrällä?

Vedenjakaja

Tavoitteena olevat, yhtenäiset maailmanlaajuiset kisasäännöt olisivat iso asia, helpottaen kisaamista ja avaten myös tietä kansainväliselle yhteistyölle. Päättäjien isoimmissa unelmissa taitaa edelleen siintää lajin saaminen Olympialaisiin, joihin edellytyksenä on mm. yhden yhtenäisen, koko lajin kisa-asioista päättävän elimen saaminen aikaan.

Kaikkiaan pelaajan kentälle viemään kuulamäärään puuttuminen ylimmillä sarjatasoilla olisi kuitenkin valtava muutos. Tapahtuessaan se vaikuttaisi niin kuulavalmistajiin kuin siihen miten pelataan ehkäpä eniten koskaan. Totuushan kuitenkin on että värikuula-aseilla ampuminen on aika hauskaa puuhaa :), joten kuulamäärän rajoittaminen muuttaa pelaamista ja siitä voi helposti tulla myös nykyformuloiden tyyppistä "säästellään renkaita ja bensaa"-meininkiä, jos rajoituksissa mennään liian pitkälle.

Riippumatta siitä tuleeko yhdistämissuunnitelmista sitten totta tai ei ja otetaanko kuularajoituksia käyttöön, niin tulossa lienee jälleen mielenkiintoinen off-season.

Tagit