Tilastot
Yhdistyshaastattelussa Kouvolan Seudun Paintball ry
Kotimaan paintball-seurojen toimintaa esittelevä yhdistyshaastatteluiden sarja saa tällä kertaa jatkoa Kymenlaaksosta. Siellä jo viime vuosikymmenellä toimintansa aloittanut Kouvolan Seudun Paintball ry on keskittynyt kehittämään lajin metsäpelaajien harrastusmahdollisuuksia ja osuvasti tiimin Facebook-sivujen alaotsikoksi onkin valittu "huvin vuoksi."
Paintball.fi haastatteli yhdistyksen puheenjohtaja Teemu Punttia ja varapuheenjohtaja Tatu Kivistä:
Kimmo Kainulainen: Kouvolan Seudun Paintball ry on perustettu jo viime vuosikymmenellä, kerrotteko vähän seuran historiikkia?
Tatu Kivinen, Teemu Puntti: ”Missä se?!” huudahdus kajahti Kouvolassa läheisellä soramontulla vuonna 2008, kun vastapuolen pelaajia yritimme etsiä ja eliminoida ensimmäisissä peleissämme. Reilun kymmenen hengen kaveriporukan voimin vuokrasimme lyhyen ajan sisällä paikalliselta yrittäjältä vuokrasetit ja lähdimme maastoon pitämään hauskaa.
Kipinän syttyessä porukka oli kovaa vauhtia hankkimassa omia pelikamoja ja mietiskelimme kuinka hoidamme hiilidioksidipullojen täyttämiset ja muut hankalat yhteisomistuksen aiheuttamat lieveilmiöt. Yksi omistaa yhtä ja toinen toista, jotkut omistavat hiilaritäyttöpullon ja toiset eivät. Hankalalta kuulosti koko systeemin hallinta, että kaikki olisivat tyytyväisiä. Silloin aloimme harkita yhdistyksen perustamista, joka ostaisi jäseniltä varusteita, kuten täyttösysteemit ja kronon ja näin ollen jäsenet pääsisivät nauttimaan eduista jäsenmaksun hinnalla.
Homma saatiin pyörimään 2010 täydellä höyryllä ja hieroimmekin hyvät diilit peinttiliikkeiden kanssa kuulista ja varusteista. Jäsenmaksu maksoi itsensä takaisin erittäin nopeasti, kiitos jäsenetuhintojen. Hiilidioksisysteemi alkoi tuntua vaikealta ja kankealta systeemiltä puhumattakaan sen soveltuvuudesta peinttikäyttöön ja heti yhdistyksen alkutaipaleella hommattiin sukelluspullo josta saimme ilmatäyttöjä ilmalla pelaaville. Nykyään kaikki pelaavat ilmapulloilla.
Alkuun pelasimme Elimäellä eräällä metsäkentällä jossa oli myös rakennettuja suojia. Myöhemmin seuraamme liittyi kaveri, joka rakensi itse ja osin seuran jäsenien kanssa omille mailleen kentän Korian lähistölle. Pelaajien ollessa pääasiassa Kuusankosken/Kouvolan taajamista lyhyempi ajomatka oli hyvä asia ja Korian kenttä vakioituikin pelipaikaksemme.
Vuosina 2010 ja 2011 vierailimme myös aktiivisesti Myrskylässä ja Haminassa pelaamassa, mutta nyttemmin Myrskylän kenttä on purettu. Pyrimme käymään mahdollisuuksien mukaan vieraspeleissä ja omiin peleihin vieraat ovat aina tervetulleita.
Yhdistys on vuosien varrella saanut hankittua useita vuokrasettejä (merkkain, pullo, maski) edullisella vuokrahinnalla kokeilunhaluisia varten, ja sitä kautta olemmekin saaneet useita henkilöitä innostumaan lajin pariin ja yhdistyksemme jäseniksi.
Yhdistyksen säännöt edellyttävät vuosittain kahta sääntömääräistä kokousta (kevät ja syys). Kevätkokous on useimmiten kauden avauspelien läheisyyteen sijoittuva ”herättely” ja syyskokous puolestaan ollut kauden päättäjäiset tai pikkujoulu meiningillä. Sääntömääräiset asiat hoidetaan toki asiaan kuuluvalla tavalla, mutta mitään jäykistelyä meiltä on turha odottaa
Kuva porukan ensimmäisistä peleistä 12.10.2008.
Mukana myös KSPB ry perustajajäsenet Jussi M, Vesa M, Teemu P, Tatu K.
Onko toiminnassa mukana minkä verran jäseniä?
Tatu Kivinen: Toiminnassamme on vuositasolla mukana noin parikymmentä jäsentä ja jonkin verran peleissä pyörii vakionaamoja jotka eivät vielä jäseniä ole. Joka vuosi seuraamme liittyy muutamia jäseniä lisää, vastapainoksi valitettavasti myös joitain vanhoja partoja jää harrastuksesta sapattivapaalle. Jäsenten Ikähaitari rohkeasti arvioiden 18-50v. Suurin osa jäsenistämme tulee Uuden Kouvolan alueelta mutta, muutamia ”etäjäseniäkin” meille mahtuu.
Onko teillä minkälaisia kenttiä käytössä?
Teemu Puntti: Pelaamme paintballia Korialla sijaitsevalla tilalla. Pelialue ei ole julkinen paikka, vaan erään jäsenemme kotitila, jossa pelaamme vain sovittuina aikoina.
Pelipaikka koostuu kahdesta erillisestä pelikentästä. Ensimmäinen kenttä on metsäkenttä, jonne on rakennettu suojia kuormalavoista, vesikuutioista ja muista rakennustarpeista. Kentässä on hieman korkeuseroja, mutta kenttää voidaan luonnehtia silti melko tasaiseksi – kovin jyrkkiä nousuja ei ole. Kentän pohjaratkaisu on lähestulkoon kolmiomainen, eli suunnittelu- ja rakennusvaiheessa olemme ajatelleet mahdollisuutta pelata jopa kolmella eri tiimillä vastakkain. Alkukesästä kentän pohja on paljas ja vuodenkierron edetessä osa kentästä saa keskipitkää aluskasvillisuutta jota rohkeimmat sissit voivat hyödyntää piilopaikkana. Kentän ihanteellinen maksimipelaajamäärä on noin 10 vs 10, ja minimimäärä n. 3 vs 3. Pelaajamäärien arviot ovat viitteellisiä, sillä olemme pelanneet kentällä isommallakin porukalla onnistuneesti.
Alueen toinen pelipaikka on niitylle rakennettu, niin sanottu suppikenttä-tyylinen pelikenttä. Sen rakentamisessa on käytetty pääasiassa muovisia vesikuutioita ja lavakauluksia. Pelialue on mitaltaan noin 60m x 25m ja toimii hyvin 2 vs 2 – 6 vs 6 kokoisilla joukkueilla.
Molemmat kentät ovat aivan vierekkäin, ja niiden välissä sijaitsee huolto/taukoalue. Hieman rauhallisempien metsäpelien välissä pelaamme usein muutamia nopeita väliaikapelejä nopeammalla suppikentällä. Vaihtelu virkistää
Taukoalueella on pöytiä merkkainten ja varusteiden huoltoon. Ilmatäyttöalue, kronotuspiste sekä nuotiopaikka.
Pelikentälle johtava tie on hiekkatie jossa on jonkin verran kiviä ja useampia monttuja, madalletuilla autoilla saapuville tarjoamme usein hinauspalvelun numeroa . Parkkialue on pelikenttien rajojen molemmin puolin ja osittain myös huoltoalueella. Tullessa varusteet voi tiputtaa huoltoalueelle ja viedä auton parkkiin, kävelymatkaa tulee vain 50m hyväkuntoisella tiellä.
Kuinka toiminnastanne kiinnostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä?
Teemu Puntti: Ehdottomasti parhaan kosketuspinnan toimintaan saa saapumalla itse paikanpäälle järjestämiimme pelitapahtumiin. Viestintämme pääkanavana toimii Facebook jossa voi lähettää viestin näppärästi, myös naamakirjan ulkopuolella meidät tavoittaa sähköpostilla osoitteesta info@kouvolanpaintball.com
Facebook sivuiltamme www.facebook.com/kouvolanpaintball löytyy aina ajankohtaiset tiedot tulevista pelitapahtumista sekä vuokrasettien varaus onnistuu kivuttomasti. Tarkemmat yhteystiedot ja hyvää perustietoa lajin pariin intoutuneelle löytyy kotisivuiltamme www.kouvolanpaintball.com
Miltä paintballin harrastaminen Kouvolassa ja Kymenlaakson alueella noin yleisesti ottaen näyttää, mihin suuntaan ollaan menossa?
Tatu Kivinen: Kymenlaaksossa ainakin Kouvolan näkökulmasta katsottuna harrastajamäärät ovat pysyneet viime vuosina samalla tasolla. Vuosittain tulee muutamia uusia jäseniä, valitettavasti myös jotkut lopettavat tai jäävät harrastuksesta tauolle. Kilpapeinttiä ei Kouvolan seudulla harrasteta, vaan pelitoiminta on metsäpeinttiä ja Kouvolan Seudun Paintball Ry aikoo jatkaa sinnikkäästi metsä-/mukavuuspeintin parissa ja kehittämisessä.
Aikomuksenamme on lisätä kiinnostusta rakentamalla mahdollisuuksien mukaan vielä tämän kauden aikana kolmas kenttä pelialueellemme. Uusi kenttä tulee olemaan n. 40 x 80m kaupunkikenttä, joka toivottavasti osaltaan lisää kiinnostusta uusissa ja vanhoissa, sekä jopa vierailevissa pelaajissa. Toivottavasti saamme nauttia uuden kentän avajaisia alkusyksystä.
Kiitokset haastattelusta ja hyvää alkanutta kautta.
Teemu Puntti: Kiitos Kimmo hyvästä haastattelusta ja mielenkiinnosta toimintaamme kohtaan. Terveiset lienee oldskool mutta jakelenpa kiitokset kaikille jäsenillemme ja erityiskiitos kenttä- ja varustevastaava Parta-Pepelle tärkeästä aktiivitoiminnan harjoittamisesta. Toivotamme uusille harrastajille sekä veteraaneille suotuisaa pelivuotta!
Kuvat: Kouvolan Seudun Paintball ry
Linkkejä:
Hienoa että vanhalla kotipaikkakunnalla on jälleen aktiivista menoa.
Tiedoksi että Kouvola ja silloinen Koria on eräitä maamme paintballhistorian alkulähteitä. Käsittääkseni jo 1988-89 oli ensimmäisiä pelejä Splatmastereilla. Itse aloitin 1990 kouvolalaisen Sportleader Oy:n Nelspot 007 pumppupistooleilla ja Sportleaderin porukka oli mukana jo 1990 SM-kisoissa ja sitten uudelleen 1991 olin itsekin ryhmässä mukana. Vuosina 92-93 ryhmän vetopaino siirtyi Kotka Paintballille koska siellä oli aktiivisia pelaajia/vuokraajia ja käytössä pelihalli kisapainttia varten. 1994 perustettiin Wanderers jonka jäsenistä noin puolet Kouvolasta ja puolet Kotkasta. Joukkue oli mukana perustamassa Suomen Paintball Liittoa samana vuonna.
Sittemmin alueella ollut hiljaisempaa kunnes nyt ko. yhdistyksen toiminnan kautta jälleen, hieno juttu.
Toivottavasti saatte ryhmän Metsäliigaan niin päästäisiin tapaamaan kentälle?
Juice voisi kyllä kirjoittaa suomi-peintin historiikin Itseä ainakin kiinnostaisi.
Sen olen jo tehnyt Paintti lehteen 1/2006
Pitänee skannata ja heittää jonnekin.
Siitä on siis jo 10 vuotta :D ja paljon on tapahtunut sekin jälkeen.
Kiitoksia Jani vanhemmasta historiikista, näitä on mukava lukea
Toivottavasti saatte ryhmän Metsäliigaan niin päästäisiin tapaamaan kentälle?Tuntuu että suurinosa tämänhetkisistä pelaajistamme on mukana lähinnä paikallisen hauskanpidon takia, yhdistykselläkin on pääfocus tämän toiminnan ylläpitämisessä.
Toivotaan että tulevaisuuden jäsenmäärän kasvu mahdollistaisi myös aktiiveista koostuvan ryhmän kasaamisen liigaan ja sitäkautta taloudellisen tuen yhdistyksemme puolelta.
Tosiaan, kiva kuulla että näinkin aktiivista toimintaa tältä seudulta löytyy!