Tilastot
Haastattelussa Anssi Mennala Vironpelistä
Keväinen Vironpeli on ollut aika olennainen osa Suomen harrastepaintballia jo toistakymmentä vuotta ja niin tämäkin kausi pistettiin käyntiin vierailulla Tallinnan lähellä Männikussa järjestettyyn peliin. Linja-autolastillinen pelureita pääsi karistamaan talven harteiltaan ja tällä kertaa tuli menestystäkin.
Paintball.fi haastatteli reissua järjestävän Jämsän Paintballin Anssi Mennalaa tämän vuoden reissusta ja vähän tulevaisuuden suunnitelmistakin:
Kimmo Kainulainen: Vuotuinen Vironpeli on takanapäin, minkälainen fiilis reissusta jäi?
Anssi Mennala: Reissusta jäi varsin kaksijakoinen fiilis, sillä reissu oli jälleen onnistunut ja pelit olivat hyviä, mutta itse olin kipeänä joten en voinut pelata ollenkaan, joten keskityin tuomarointiin ja tuttujen kanssa höpöttelyyn.
Pelipaikkahan oli sama kuin viimevuonna ja alue on siitä "erikoinen" ettei siellä ole ollenkaan rakennuksia, vain muutama rakennuksen "raunio" ja PALJON keinotekoisesti tehtyjä maastonmuotoja. Äkkiseltään alue tuntuu tylsältä, mutta viimevuoden pelikokemuksen ja tämän vuoden tarkkailun perusteella sanoisin että yllättävän hyvä paikka pelata ja varmasti turvallisin pelialue koko vironpelin historiassa...
Tänä vuonna napsahti voitto keltaiselle joukkueelle jossa suomalaiset perinteisesti ovat pelanneet, mitenkäs peli itsessään sujui?
Ensimmäinen erä meillä oli puolustuserä ja kovasti keltaiset pistelivät kampoihin ylivoimaista hyökkääjää vastaan. Jako pelinjärjestäjänä oli tehnyt tämänkertaiseen tapahtumaan ajoneuvoista yms. jutuista "tasapainoittamiskeinoja" jotka saivat pelin kulkemaan päädystä toiseen, peli ei jäänyt jumiin missään vaiheessa.
Toiset kaksi erää olikin sitten meidän hyökkäysvuoroja. Hyökkäyksessä varsinkin näki selvästi, miten hienosti keltaiset pelasivat yhteen ja suomalaisten "komentajana" toiminut Antti Mäki sektorijohtajineen saivat suomalaiset pelaajat hyvään vireeseen. Osaamisen iloa näkyi ja pisteidenlasku tykkäsi.
Vironpelejä on järjestetty jo toistakymmentä ja reissun kannalta on menty aika peruskaavalla, mutta onko homma muuttunut noin järjestäjän näkökulmasta? Rutiinit taitavat olla jo hallussa?
Peruskaavalla joo, tosin, aina on jotain "ylläreitä." Tosin, onhan näitä uskomattomia tapahtumia ollut, mutta pääasiassa rutiinista poikkeukset ovat olleet lopulta positiivisia juttuja.
Tämän vuoden pelin järjestelyt olivat poikkeukselliset sen takia että olin useamman viikon ennen peliä käytännössä sängyssä, joten Kati ja Johannes paikkaisivat minua valmisteluissa hyvin.
Reissuhan on järjestetty "perinteisin menoin" jo vuodesta 2003 ja mukana on PALJON porukkaa jotka ovat olleet mukana useita kertoja, joten sillä tavalla reissu on helppo järjestää ja itse olen tässä viimevuosina oppinut vironkieltäkin joten sekin auttaa mukavasti.
Minä itse tykkään näistä reissuista ja toivon että tämä nykyinen konsepti kelpaa muillekin niin että nämä reissut saavat pelaajat lähtemään uudelleen ja uudetkin pelaajat kiinnostuisivat tapahtumasta.
Viron puolella peli tunnetaan nimellä Estonian Big Game, minkälainen merkitys sillä on siellä lajille? Se on tainnut olla Viron ellei Baltian suurin peli vuosittain?
Pelillä on ollut ja on edelleenkin yllättävän iso merkitys lajille. Virossahan ei ollut oikein yhtenäistä skenaariopelikulttuuria ennen näitä meidän pelejä ja nyt pelin säännöt ja periaatteet ovat juurtuneet virolaiseen pelikulttuuriin.
Tällä reissulla juttelin Moskovasta peliin tuleen Leonid Stroken kanssa. Hän on ollut mukana Vironpeleissä ja meidän Suurpeleissä vuodesta 2008 saakka. Silloin venäläisillä ei ollut mitään kansainvälistä skenaariopelikulttuuria ja näiden meidän kahden yhteneväiset säännöt ja toimintamallit ovat ohjanneet venäläisiä värikuulaskenaarioita samaan suuntaan meidän kanssa. Leonidin mukaan nämä Suurpelit ovat olleet suunnan näyttäjinä myös heidän pelikulttuurilleen.
Tarkemmin kuin ajattelee, niin näitä pelejähän on järjestetty jo 13 vuotta ja lajin rantautumisesta Eurooppaan ei ole kuin parikymmentä vuotta, joten varsinkaan "big game"-kulttuuri Euroopassa ei ole niinkään vanhaa.
Hotelli Dzingel Tallinnassa on muodostunut olennaiseksi osaksi reissuja, onkos siellä miten suhtautuminen muuttunut vuosien varrella tasaisesti keväällä ilmestyvään seurueeseen?
Yhden kerranhan oltiin majoittuneena Tartossa ja heti tuli ikävä takaisin Dzingeliin.
Dzingel on hyvä paikka meille. Se on sen verran sivussa etteivät maastopukuiset ja värikuula-aseita kanniskelevat pelaajat aiheuta hämmennystä ja toistaiseksi kaikista episodeista on selvitty puhumalla...
Onko Vironpelien jatkoa mietitty, ensi keväänä taas uusiksi?
Ensikeväänä jälleen mennään! Kovasti on uusi pelialue etsinnässä, yleensä ollaan koitettu vaihtaa paikkaa vähintään kahden vuoden välein.
Monet hyvät pelialueet ovat vaan viimevuosina joko täysin ränsistyneet jopa vaarallisiksi, tai vaarallisiahan ne ovat aina olleet, mutta todella vaarallisiksi. Muutamasta uudesta paikasta olisi vähän vihiä ja niitä kohta mennään tiedustelemaan.
Viron kevätretken jälkeen suunnitteluenergia taitaa siirtyä Suurpeliä kohti, miltä sillä suunnalla näyttää? Pelikentän kaupungin uudistuminen taitaa olla jopa etuajassa?
Kaupunki on etuajassa, sillä olemme nyt rakennelleet keskialuetta, joka oli tarkoitus tehdä vasta 2016. Varsinainen pohjois-osa on melkein valmis.
Lisäksi olemme aloittaneet kokonaan uuden pelikenttäprojektin nimeltä "parkkipaikka." Kyseessä on lentokentän pohjoisosaan, eli sinne ylempänä olevalle tasaiselle alueelle tuleva pelikenttä, joka monipuolistaa lentokentän käyttöä Suurpelissä. Tarkoitus olisi rakentaa sinne pelialue jossa on pelkästään ajoneuvoja.
Suurpelin ilmoittautuminen saadaan varmaan auki toukokuussa.
Kiitoksia haastattelusta ja menestyksellistä vuotta niin peinttihommissa kuin muutenkin.
Tästä alan keskittymään maatalouden kevättöihin ja keskikesä meneekin sitten suurpelin valmistelussa ennen kuin pelin jälkeen pääsee taas istuskelemaan puimurin rattiin.
Linkkejä: