Tilastot
Paintball olympialaisiin?
Vaikka talviversiosta olikin kyse, niin Sotšissa Venäjällä järjestetyt olympialaiset nostivat jälleen esiin toiveen ja mahdollisuuden saada paintball mukaan näihin neljän vuoden välein järjestettäviin arvokisoihin. Aihetta varten perustettu Facebook-ryhmä keräsikin äkkiä viisinumeroisen määrän toiveikkaita jäseniä. Vaan kuinka helppoa tai hankalaa paintballin saaminen mukaan olympialaisiin olisi?
Kaikilla olympialaisiin osallistuvilla lajeilla on kansainvälinen yhteistyöelin, joka johtaa ja kehittää lajin kehittymistä ja jotka Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on tunnistanut. Tämä liitto paintballilta edelleen puuttuu, vaikka voineekin sanoa että esiaskeleita sitä varten on jo otettu, mutta matkaa on edelleen reilusti. Kun lähes kaikki paintballin isot sarjat ovat maailmalla kaupallisten toimijoiden käsissä, niin asioiden saaminen ”yhden katon alle” tuntuu aika kaukaiselta mahdollisuudelta. Millennium Seriesin suunta toimia yhdessä eurooppalaisen paintball-liiton EPBF:n kanssa on askel oikeaan suuntaan, mutta päällekkäisyydet mm. johtohenkilöissä luonnollisesti herättävät epäilyksiä siitä kuinka itsenäinen liitto on. Toisaalta varsinkin lajin kansainvälisen järjestäytymisen ollessa alkuvaiheessa, on tarvetta selkeälle näkemykselle ja voimakkaalle tahdolle ajaa lajia tiettyyn suuntaan, jotta kehitystä tapahtuu. Se ei luonnollisestikaan miellytä kaikkia, joten kaikenkattavaa tukea joka suunnasta on turha odottaa ja tulossa lieneekin katkeria arvovaltataisteluita, jos asiat etenevät.
Kunkin lajin kansainvälisen liiton asioita eri maissa hoitavat niiden kansalliset vastineet, joita niitäkin valitettavasti puuttuu, ainakin aidosti toimivia sellaisia. Kotimaassa asiat ovat sillä lailla hyvällä tolalla, että Suomen Paintball-liitto on toiminut jo pitkälti toista vuosikymmentä. Mikäli halua osallistua kehitykseen löytyy, niin seuraavat askeleet voisivat olla liiton liittyminen mukaan kansainväliseen yhteistyöhön sekä paikallisemmin paintballin saaminen Suomessa valtionavun piiriin hyväksytyksi muiden lajien rinnalle.
Ns. ”virallisen urheilulajin” leiman puuttuminen saattaa kummastuttaa, mutta prosessi puhtaasti vapaaehtoisvoimin toteutettuna vaatii ponnistuksia, joita ei harrastajista ole vielä löytynyt, vaikka asiasta on puhuttu pitkään. Eipä tilanne kaikkialla muuallakaan kovin ruusuinen ole, mm. Iso-Britanniassa on parhaillaan menossa kampanja, jossa liittoon haetaan paikallisen lainsäädännön edellyttämää henkilöjäsenmäärää (1600), jotta paintballista saataisiin siellä virallisesti tunnustettu urheilulaji ja saarivaltiossa on sentään 60+ miljoonaa asukasta.
Liian suuret kisat?
Kaikenmoiset byrokraattiset edellytykset ovat kuitenkin luonnollisesti voitettavissa, onnistuuhan tuo muissakin lajeissa, aikaa ne vain vievät. Mutta sitten järjestelyjen kannalta kesäolympialaisten ongelmana on niiden koko, jota on nykyisin käytössä olevan mallin mukaan ryhdytty rajoittamaan. Viimeisimmissä kisoissa on ollut mukana yli 10 000 urheilijaa parista sadasta maasta sekä tietysti paikalle tulevat lukuisat turistit, joten kisat alkavat olla niin suuret kuin mitä on järkevää tai mahdollista järjestää jakamatta lajeja pitkin poikin eri kaupunkeihin. Eli lajeja ei lisätä kovin helposti, tilaa pitää ensin mieluummin saada jättämällä jotain pois.
Seuraavat kesäolympialaiset järjestetään Rio de Janeirossa Brasiliassa 2016. Kisojen isäntäkaupunkien hakuprosessi on pitkä juttu ja samoin on lajienkin kohdalla, Rioon mukaan halunneiden lajien edustajat esittelivät hakemuksensa jo vuonna 2009.
Kesäkisoissa on viime aikoina ollut mukana kolmisenkymmentä eri lajia, joista jotkin tosin sitten sisältävät aikamoisen määrän erilaisia mahdollisuuksia voittaa kultaa, esim. uinti ja yleisurheilu. Tämän vuosituhannen puolella lajeista on pudotettu pois baseball ja softball. Mukaan on otettu uutena sellaiset lajit kuin avovesiuinti ja BMX-pyöräily sekä seuraavaksi Rioon tulevat golf sekä yli 80 vuoden tauon jälkeen takaisin mukaan pääsevä rugby, tosin ns. ”seven-a-side”-versiona, eli normaalia yli puolta pienemmin joukkuein. Lajimuutoksia ei siis tehdä aivan hirveästi ja kun tapahtumat ovat itsessään neljän vuoden välein, niin kehitys on hitaan oloista noin kun ajattelee asiaa mukaan haluavien kannalta. Ja halukkaita luonnollisesti on, olympialaisten merkitys on niin suuri ja mitalit haluttuja, että mukaan pääsevien lajien rahoitus on omassa sarakkeessaan kun valtiot jakelevat tukirahoja.
Tilaa saattaa kuitenkin tulla yllättävienkin tapausten vuoksi, esimerkiksi pyöräilyssä esiin nousseet doping-tapaukset ovat nostaneet esiin vaatimuksia, että laji pitäisi jättää pois olympiakisoista. Ne saattavat kuitenkin olla enemmänkin poliittista painostusta, jotta lajiliitot pistäisivät oman pesänsä kuntoon. Laji voi olla olympialaisissa mukana myös ns. näytöslajina ennen kuin se tulee varsinaiseen ohjelmaan, mutta sekään ei mitenkään takaa paikkaa tulevissa kisoissa.
Vaikka olympialaiset ovat edelleen tavallaan amatööriurheilua, niin kyllähän silläkin puolella on siirrytty rahan suuntaan, joten kaupalliset asiat vaikuttavat myös lajien valintaan, samoin kuin niiden näyttämismahdollisuudet kameroiden kautta. Tämä merkitsee jopa siinä määrin että joidenkin lajien sääntöjä halutaan muuttaa, jotta ne sopisivat paremmin televisioon. Esimerkiksi talviolympialaisissa mukana olevan curlingin päiden (eli erien) määrää saatetaan vähentää, jotta kokonaispeliaika putoaisi. Olympialaisissa on mukana reilusti erilaisia kamppailu- ja ampumalajeja, mutta paintballin kohdalla ongelmaksi voisi tietysti nousta myös se, että vastustajat ovat maaleina.
Operaatio paintballin saamiseksi olympialaisiin ei siis taida onnistua ihan Facebookin tykkää-nappia painamalla, vaan asialle pitää tehdä yhtä sun toista monella tasolla. Jos laji sitten joskus päätyy kisoihin, niin ei sitten myöskään ole oikein takuuta siitä että mukana oleva kamppailu on se sama kuin millä lähdettiin liikkeelle.
Linkkejä:
Muita vaihtoehtoja?
Olympialaisiin sisäänpääsy on pitkällisen työn tulos, mutta toisena vaihtoehtona jonkinmoisen lajin tunnustamista hakeville voisi toimia World Games, jonka järjestää IWGA (International World Games Association) toimien Kansainvälisen olympiakomitean suojeluksessa. Sen kisoja järjestetään niin ikään neljän vuoden välein ja ne alkoivat 1981. Suomessa Lahdessa kilpailtiin 1997 ja seuraava tapahtuma on Wroclawissa Puolassa 2017.
World Games on, voisiko sanoa vähän vaatimattomampi versio olympialaisista. Kisat järjestetään sellaisissa kaupungeissa, joissa on valmiina tarvittavat suorituspaikat eri lajeille, eli niiden kohdalla ei lähdetä nykyolympialaisiin jo oikeastaan kuuluviin jättimäisiin projekteihin uusien stadionien rakentamisineen. Lajeja voidaan siis joistain kisoista jättää poiskin, jos sopivaa areenaa ei löydy.
World Gamesissa on mukana sellaisia lajeja joita olympialaisissa ei ole tai jotka ovat sieltä pudonneet pois. Siellä mukanaolo luetaan puoltavaksi asiaksi jos lajille haetaan sitten myöhemmin pääsyä olympialaisiin. Mukaan mahtuu esim. suomalaisittain hyvinkin tuttu suunnistus, mutta sitten kaikenmoista outoakin, mm. hengenpelastusta. Lisäksi sieltä löytyy mm. semmoinen lajiryhmä kuin ”Trend Sports,” joten mukaanpääsymahdollisuudet ja vaihtuvuus voisivat olla huomattavasti paremmalla tolalla kuin olympialaisissa.
Paintball on jo tavallaan ollut kertaalleen mukana World Gamesissa, kun kisat järjestettiin Kaohsiungissa Taiwanissa vuonna 2009. Yhteys taisi olla kuitenkin enemmänkin semmoista epävirallisempaa mallia, eli näytösluonteisesti muiden tapahtumien oheen pistettiin pystyyn turnaus, jolla lajia saatiin vähän esiteltyä muutenkin paikalla olleille järjestäjätahoille. Siitä ei tainnut kuitenkaan tulla sen kummempaa, asiasta ei hirveästi puhuttu silloin eikä sen jälkeenkään.
Linkkejä:
Videota Taiwanin World Games-peleistä, lisää tuolla:
http://www.youtube.com/watch?v=qOFb5zzJsPc
Tämä iframe ei ole sallittujen joukossa