Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1545
Tapahtumat: 1
Kuvat: 10515
Youtube-videot: 852
Tiedostot: 19
Ryhmät: 1

PSP-säännöt testiin viikonloppuna Suomessa

user image 29.11.2013
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria:
paintball.fi

935_blogs.jpg?width=250Helsingissä sunnuntaina Paintball Bunkkerilla järjestettävä Mad-Croc Reptile Cup tuo PSP:n amerikkalaiset kisapaintballin säännöt Suomeen. Ihan ensimmäistä kertaa ei nyt pelin jenkkiversiota testata, 2000-luvun alkupuolella pelattiin täysimittaisia X-Ball-pelejä FXL-sarjan toimesta, mutta varsinaiset "nykyaikaiset" rapakon takaiset monieräsäännöt taitavat olla nyt ensimmäistä kertaa käytössä kotimaassa kisaolosuhteissa.

Nopealla ensivilkaisulla nk. "RaceTo"-jenkkipeli näyttää päällepäin aika samanlaiselta kuin eurooppalainenkin vastineensa, mitä nyt suojat ovat vähän erilaiset. Mutta erojakin löytyy:

  • Niiden tärkeimpien, eli pisteiden saamiseen ei riitä pelkkä vastustajan lähtöpaikan kosketus, vaan koskettajalla pitää olla hallussaan keskikentältä löytyvä lippu. Tämä vaatii tiimeiltä peliajan lopun lähestyessä enemmän suunnittelua kuin pelkällä kosketuksella pelattaessa, ei paljon lohduta jos pelaaja pääsee vastustajan kulmaan ja tyhjentää kentän, jos aika loppuu kun pitää palata keskelle kenttää hakemaan lippua.
  • Rangaistuksissa taitaa olla suurin yksittäinen ero. Perinteisten, rikkeen suuruuden mukaan kovenevien rangaistuselinointien/OFOjen (eli rikkeen tekijän lisäksi eliminoidaan 1, 2 tai 3 joukkuetoveria) sijaan rangaistuksissa otetaan aina ulos kentältä rikkeen tehneen pelaajan lisäksi vain yksi pelaaja. Rikkeestä seuraa lisäksi jäähy, joita on kahta pituutta, lyhyempi "minor" ja pidempi "major." Tuomarit heittävät rangaistuksen merkiksi ilmaan keltaisen (minor) tai punaisen (major) lipun, joka helpottaa pelin seuraamista kivasti.
  • Jäähyt toimivat vähän samoin kuin jääkiekossa, jos joukkue häviää pisteen lyhyemmän rangaistuksen aikana, poistuu rangaistus (eli samoin kuin kahden minuutin jäähy jääkiekossa vastustajan saadessa maalin). Pidempi jäähy pysyy taululla koko pituutensa ajan vaikka tappioita tulisi useampikin (eli kuin viiden minuutin rangaistus jääkiekossa).
  • Jäähykello alkaa juosta alaspäin vasta kun pelaaja on aitiossa, joten sinne suuntaamisessa ei kannata aikailla. Lisäksi jos pienemmän rangaistuksen antamisen jälkeen vastustaja ehtii liputtaa ennen kuin rangaistu pelaaja on boxissa, ei jäähy ole alkanut eikä se myöskään poistu pisteestä huolimatta.
  • Jäähyn päättyessä pelaaja pääsee (ja myös joutuu, odottelemaan ei saa jäädä) tulemaan aloituslevyn takaa "penalty boxista" ulos kentälle pelin ollessa käynnissä. Tämä johtaa usein pelaajan eliminoitumiseen saman tien, vähän suojien asettelusta ja pelitilanteesta riippuen, jos vastustajat vain ovat hereillä.
  • Tulinopeuden maksimi on PSP:n säännöissä 12,5 kuulaa/sekunti, kun se viime vuodet kotimaassa ollut 10,5 kuulaa/sekunti.
  • Järjestelyjen kannalta isoimmat erot taitavat olla aikaan perustuvien rangaistusten/jäähyjen seurannassa sekä kentän suojissa. Säännöt edellyttävät mahdollisuutta kolmen yhtäaikaisen jäähyn seurantaan per joukkue (jos jäähyjä tulee neljä, saa vastustaja automaattisen pisteen ja yksi jäähy poistuu), joten tulostaululla on sillä lailla normaalia enemmän informaatiota kuin tavallisissa kisoissa Suomessa.
  • Eri sarjojen käyttämissä ilmatäytteisten suojien muodoissa on omat eronsa. Erityisesti keskikenttää hallitseva iso suoja on erilainen, PSP:n käyttäessä vähän A:lta näyttävää suojaa ja Millenniumilla on iso M-suojansa. (A:n käyttö juontaa juurensa X-Ball-pelimuodon aikaisesta valtavasta X-kirjaimen muotoisesta suojasta, jota on madallettu.)
  • Tuomareiden kannalta aikarangaistukset tuovat lisätyötä, jäähyaitiossa olevaa pelaajaa pitää pitää silmällä myös jäähyn aikana ja sitten jäähyn päättyessä valvoa että kentälle paluu/ampumisen aloittaminen tapahtuu oikeaan aikaan.
  • Jenkkipelissä erien välissä on periaatteessa kahden minuutin tauko samoin kuin Euroopassakin, mutta käytännöt ovat erilaiset. PSP:ssä erä päättyy ja taukokello alkaa juosta välittömästi kun liputetaan eikä tarkastuksen tulosta odoteta. Näin ollen jos liputtajalla on osuma, eivät muut kentällä olevat pelaajat voi tehdä liputusta uusiksi niin kuin eurokentillä.

Käytännössä sääntöeroja sovelletaan tietysti paikallisten mahdollisuuksien mukaan. Reptile Cupissa ainakin pisteiden määrä, peliaika ja jäähyt ovat eri mittaisia jenkkiversioon nähden. Totuttelua uudet säännöt varmasti vaativat niin pelaajilta kuin tuomareiltakin, eurokäytännöt kun ovat ns. selkäytimessä :).

PSP-sääntöjä enemmänkin Atlantin tällä puolella

PSP-säännöt ovat levittäytymässä Euroopan puolelle, tänä vuonna niitä käyttivät ainakin venäläinen RXL ja nouseva eurosarja CPS otti ne käyttöön kauden viimeisessä osakilpailussaan valmisteluna ensi kaudelle. Lisäksi ensi vuonna aloittava norjalainen NXS-sarja pelauttaa turnauksia sekä PSP että Millennium-säännöillä.

Aiemmat uutiset:

Tagit