Tilastot
Urhon "Mestarit 2014"-projekti
Kaksinkertainen suomenmestarijoukkue Urho otti loppukauden komealla kirillään pronssia SM-liigassa vuonna 2012, mutta nyt päättyneellä kaudella taival oli selvästi kivikkoisempi. Syksyn tullessa seura on käynnistänyt Mestarit 2014-projektin, jonka tavoite lienee selvä.
Paintball.fi kyseli joukkueen keulahahmolta Jani Leskiseltä miten projektissa edetään:
Kimmo Kainulainen: Urholla on käynnistynyt Mestarit 2014-projekti, mistä siinä on kysymys?
Jani Leskinen: Yksinkertaisesti tarvitsemme lisää pelaajia SM-liigan kokoonpanoon. Oma valmennus tuottaa toki nousevia pelaajia mutta tällä hetkellä toivomme löytävämme 1-2 "valmista pelimiestä," eli pelaajia joilla on jo kokemusta mieluiten liiga- tai 1. div-tasolta.
Urhon nykyinen ydin pystyi viime kaudella voittamaan kaikki muut joukkueet paitsi Fieldfightersin ja heidänkin kanssaan pelasimme useamman tiukan pelin. Meillä on siis valmiina ryhmä joka taistelee aidosti kärkipaikoista joka turnauksessa ja sitä kautta kaudella. Kokoonpanon ainoa heikkous on sen ohuus eli vain viisi pelaajaa. Tähän pakettiin etsitään niitä nälkäisiä kokeneita pelaajia jotka eivät jostain syystä pääse omassa joukkueessaan haluamaansa rooliin tai kokoonpanoon. Tai jotka kokevat että Urhon ydinryhmän mukana heillä olisi paras mahdollisuus tavoitella jälleen mestaruutta.
Projekti pitää sisällään suunnitellun treeniohjelman joka on jo aloitettu lokakuussa. Nyt tutustutaan mahdollisiin pelaajiin ja samalla hiotaan pelitekniikkaa yksilötasolla. Nimettyjä Urho-treenejä on kaksi kertaa kuukaudessa ja lisäksi ollaan mukana avoimissa peleissä.
Tällä hetkellä marraskuuta meillä on jo mukana muutama uusi pelaaja, pidämme ovea auki vielä tammikuun loppuun saakka ja sitten pyritään ryhmän kokoonpano vahvistamaan. Helmi - Huhtikuussa haetaan mahdollisimman paljon turnauksia alle uudelle kokoonpanolle ja toukokuu treenataan ulkokentillä ennen kauden avausta.
Nähdäänkö uusia pelaajia jo Reptile Cupissa ensi viikonloppuna?
Kyllä siellä jo on mukana potentiaalia testissä. Ikävä kyllä kaikki eivät tähän vielä saaneet aikatauluja sovittua.
Kärsitte päättyneen kauden mittaan pelaajien siirtymisestä muihin tiimeihin, onko nyt hakusessa pysyvämpiä tiimiläisiä?
Tarkennetaan että meillä oli yksi uusi pelaaja mukana kolmella ensimmäisellä kierroksella ja hän omasta pyynnöstään siirtyi divisioonajoukkueeseen viimeiselle kierrokselle.
Kaudella 2012 Urhon liigajoukkueessa pelannut Fredrik Aspelin oli Urhon omaa ryhmää ja hän muutti talvella 2012 Australiaan eikä tiettävästi pelaa siellä missään joukkueessa.
Eli onko tavoitteena päästä pelaamaan koko kausi nyt jo talvella muotoutuvalla miehityksellä?
Kova toive on että helmikuun jälkeen muutoksia tulisi mahdollisimman vähän. Keväälle on tavoitteena saada mahdollisimman monta turnausta samalla kokoonpanolla.
Keskittyykö Urhon pelaaminen ensi vuonna kotimaahan vai reissaatteko myös ulkomaiden sarjoissa?
Nyt kun lähialueiden paras sisähalli on kotihalli, niin matkailuun on vähemmän tarvetta. Tuo CPS vai PSP-Europe kyllä kiinnostaisi, katsotaan millainen kalenteri keväällä olisi tarjolla.
Minkä verran Urhossa on reilun vuosikymmenen varrella kaikkiaan ollut pelaajia? Onkos lajin pariin palaavien määrä kasvanut viime vuosina?
Tarkka luku on 71, näistä oli 35 kaudella 2013 jäsen statuksella. Saunaillassa yleensä palaavia on 90% mutta lopulta vain 22% vuosittain. Osa väittää olevansa liian vanhoja, minua itseäni moinen aina naurattaa.
SM-liigan kuudes sija johtaisi normaalisti putoamiseen, mutta ykkösestä ei ilmeisesti löytynyt nousijaa? Sisartiimit liigassa kieltävä käytäntö saattaa kyllä tulevina vuosina nousta aikamoiseen rooliin.
Aikoinaan kun liiga pudotettiin kuuteen joukkueeseen ja sisartiimit kiellettiin, sovittiin että nousijan tulisi sijoittua 1. divarin kärkikaksikkoon. Tällä säännöllä pyritään siihen, että vaikka ykkönen olisi pitkään jokin sisartiimi, voisi 2. sijalta vielä nousta liigaan. Viime kaudella ensimmäinen mahdollinen nousija oli sijalla 4. eli mitään perusteita nousulle ei ollut.
Itse pidän tätä nykyistä sisartiimikieltoa järkevänä kun muistaa sen itkun ja porun mikä aikoinaan syntyi kun liigassa mukana oli 2-3 sisartiimiä.
Tähän liittyen Urhon Mestarit 2014 -projekti tarjoaa näihin divarin sisartiimeihin "jämähtäneille" pelaajille mahdollisuuden nousta pelissään ylemmäs tavoittelemaan SM-mitaleja. Meillä on täällä aidan takana vihreämpää ruohoa!
Kun ajattelee nykymuotoista SM-liigaa, niin kuudella joukkueella ja yksinkertaisella alkusarjalla muutaman vuoden pyörineessä sarjassa pelit ovat olleet tiukkoja, mutta onkos mitään mitä vaihtaisit jos toivomalla onnistui? Turnausten määrää, peliaikaa, pisteiden määrää?
Olisihan toki hienoa jos löytyisi aidosti 10 suht tasaväkistä joukkuetta, pelit päättyisivät 7 pisteeseen. Lauantaina pelattaisiin alkusarjat ja sunnuntaina semit ja finaalit. Turnauksia tällä formaatilla vaikka kolme tai tuttu neljä.
Nykytilanteessa olen kovin tyytyväinen vallitsevaan formaattiin, pelit voisi vain pelata "päällekkäin" niin päivä lyhenisi tunneilla. Olisi jopa varaa pelata liiga viiteen pisteeseen.
Vaikuttaako projekti mitenkään divisioonajoukkueeseenne, jatkuvatko Urho keltaisen pelit entiseen malliin?
Urho keltaiseen noussee taas talven aikana uusia pelaajia. Jo nyt marraskuussa on mukana treeneissä uusia innokkaita, joista on tavoitteena muodostaa divarijoukkue.
Urho on ollut SM-liigassa mukana vuodesta 2001 ja menestystä on kertynyt, kahden mestaruuden lisäksi hopeamitalit on otettu neljästi ja pronssia kahdesti. Miten luulet että seuraavat viisi tai kymmenen vuotta menevät?
Urhoa alettiin tietoisesti kehittää urheiluseuraksi vuodesta 2002 alkaen. Meidän toimintamme ydin ovat paintball-harjoitukset ja harjoituksiin osallistumisen motivointina turnaukset. On monesti todistettu että jos harjoittelee niin voittaa keskimäärin useammin kuin harjoittelematta. Keskitymme tuottamaan laadukkaita lajiharjoituksia ympäri vuoden.
Houkuttelemme ensisijaisesti mukaan pelaajia joita kiinnostaa kehittyä lajitekniikassa erittäin kokeneiden ja osaavien valmentajien harjoitteilla. Ennen kaikkea urholaisilla on halu harrastaa paintballia, säännöllisesti viikoittain, kuten jotain muutakin urheilua.
Luonnollisesti tiiviistä harjoittelusta syntyy sitten pelaavia kokoonpanoja. Pitkään yhdessä harjoitelleet ja pelanneet urholaiset ovat toki läheisiä mutta hyvin pitkälle tapaamiset keskittyvät vain lajiin. Tämä siis poikkeaa jossain määrin monista muista joukkueista joilla toimintaa voi olla enemmän kentän ulko- kuin sisäpuolella.
Me jatkamme seuraavat vuodet tällä nykyisellä linjalla ja voimme tyytyväisenä todeta että toimintamme on ollut menestyksekästä. Monet hyvinkin aloittelevalla tasolla olleet pelaajat ovat, yhden tai kahden tiiviin harjoittelukauden jälkeen, olleet valmiita 1. divisioonan tai jopa liigan vauhtiin.
Yksi iso toimintaamme motivoiva tekijä on myös yksinkertaisesti lajin kasvattaminen. Otamme tänäkin talvena joka toinen viikko vastaan avoimesti kenet tahansa pelaajan Urhokoulussa ja annamme vinkkejä ja opastusta vaikka siihen ihan ensimmäiseen peliin. Toivomme että tämä työ kantaa hedelmää sittemmin joko omassa tai jossain muussa joukkueessa, näin saamme uusia omia pelaajia tai uusia mukavia vastustajia.
Kiitokset haastattelusta ja onnea matkaan mestaruusjahtiin.
Kiitos mielenkiinnosta ponnistukseemme, pidämme kyllä yllä ääntä ja kuvaa toiminnasta kohti uutta mestaruutta.
Tervetuloa mukaan mikäli liigamitalit kiinnostaa!
Urhon pääyhteistyökumppani kaudella 2014: Paintball Sissos Oy
Linkkejä: