Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1545
Tapahtumat: 1
Kuvat: 10515
Youtube-videot: 854
Tiedostot: 19
Ryhmät: 1

Kisapaintball kohti standardikenttää?

user image 26.06.2013
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria:
paintball.fi

662_blogs.jpg?width=250Amerikkalaisen Paintball Sports Promotionsin ja vastaavasti Euroopan johtavan kisasarjan Millennium Seriesin käyttämien kenttäpohjien samankaltaistuminen jatkuu. Esimerkiksi kesä-heinäkuussa järjestettävien PSP:n ja Millen turnausten layoutit muistuttavat jälleen toisiaan enemmän kuin vähän, pieniä eroja on lähinnä kentän keskustan suojien asettelussa ja tietysti kenttäpaketeissa olevista parista erilaisesta syndistä johtuvat muutokset. Onko luvassa kenttäpohjien totaalinen yhtenäistäminen?

Sinällään nykytilanne yksittäistä turnausta ajatellen yhdessä sarjassa pelaavalle tiimille hommahan on yhdentekevä. Muutamille molemmissa mukana oleville siitä voi olla pientä hyötyä, kun treenaaminen yhdellä avittaa hieman toistakin. Mutta taustalla lienee kyse vähän isommista 663_blogs.jpg?width=250asioista.

Varsinaista tietoa ei taida olla siitä miten/kuka kenttäpohjat valmistelee. Vaikuttaisi kuitenkin että pohjat tulevat yhdestä ja samasta paikasta, eli valmistajan suunnasta. Osasyynä voi olla että sarjat pääsevät näin helpolla, toimivien alustojen suunnittelu vie aikaa ja rahaa, joten jos ne saa valmiina, niin mikäs sen mukavampaa. Tai sitten suojien toimittajan ja sarjojen väliseen sopimukseen voi olla kirjattu syystä tai toisesta nimenomainen ehto, että kun kenttiä käyttää niin layoutit tulevat sitten samassa paketissa, eikä muita saa kokeillakaan.

Tällaisessa vaihtoehdossa vaivaa tulee tietysti valmistajalle, mutta kun kenttäpohjat tarjotaan ikään kuin kaupan päälle, niin kynnys siirtyä käyttämään jotain muuta suojatoimittajaa nousee pykälällä.

Ongelmaa tai ärsytystä aiheuttanee pääasiassa se, että suunnista mihin kenttiä ollaan viemässä ei ole mitään julkista tietoa. Tämä epätietoisuus yhdistettynä ns. "pakollisista" päivityspakettien ostoista nousseeseen valitusmyräkkään on sekin luonut aikamoista epäluottamusta. Pro-joukkueilla olisi omat intressinsä päästä vaikuttamaan asioihin, sillä jos kenttiä saisi vietyä omaan pelityyliin sopiviin suuntiin, niin luvassa olisi selkeää etua, samoin kuin vaikkapa Formula ykkösissä sotkua aiheuttaneessa tämän kauden rengasasiassa tallien välillä.

Pienempiä sarjoja tai turnauksia ei mikään estäisi käyttämästä omia pohjiakin, joten liekö sitten hommien asia osaksi pientä laiskuuttakin. Nykyisin kun ei pelkästään käytetä pääsääntöisesti yhtä ja samaa suojapakettia Euroopan laajuisesti, vaan myös kenttäpohjat ovat myös samat maasta ja kisasarjasta huolimatta, lainaten aina uusinta tiedossa olevaa Millennium Seriesin layouttia. Kun tähän on totuttu, niin on aika vaikea kieltämättä kääntää kelkkaa, joka on sekin omiaan pelaamaan nykyisten markkinajohtajien pussiin.

Yhdet ja samat suojat kaikkialle maailmaan?

Kun asioita on viety yhtenäistämisen suuntaan, nousee esiin kysymys, että voitaisiinko jatkossa käyttää yksiä ja samoja suojasettejä? Valmistajan kannalta samanlaisten suojien käyttö Euroopan ja Yhdysvaltojen sarjoissa olisi helpottava juttu, nytkään ei taida monessa paikassa olla molempien sarjojen kenttiä käytössä, joten myynnin vähentyminen ei olisi miään uhka. Varastossa pidettävien erilaisten kenttäversioiden määrä vähenisi puoleen pienentäen kuluja selkeästi.

Nykyisellään PSP:n ja Millennium Seriesin välinen kilpailu taitaa kuitenkin huolehtia, että erilaisia kenttiä myydään vielä pitkään. PSP:n mahdollinen rantautuminen Eurooppaan voisi kuitenkin tuoda tähän muutoksen, jos sen säännöt alkaisivat saada reilummin jalansijaa myös vanhalla mantereella. Silloin olisi kuitenkin ihan luonnollista että kenttiin tulisi entistä enemmän eroja, jotta sarjat saisivat suojattua omaa olemassaoloaan ja erottuisivat toisistaan paremmin.

Sama kenttäpohja koko kauden?

Jos kuluja ryhdytään sitten kunnolla karsimaan, niin helpoimmalla päästäisiin, jos yhdessä sarjassa käytettäisiin samaa suojien asettelua kauden kaikissa turnauksissa. Tällöin jäisi pois valtaosa uusien kenttien suunnitteluvaivasta. Treenaaminen ja turnauksissa pelaaminen saattaisi muuttua paljonkin, loppukaudesta kaikki yksityiskohdat vastustajien pelityyleissä olisivat aika tarkkaan kaikkien tiedossa, mikä voisi pakottaa pelaajat ja valmentajat keksimään uutta.

Turnauksesta toiseen muuttuvien kenttien idea on kuitenkin niin perusteellisesti iskostettu peinttikansaan, että ihan samanlaisella suojien asetteluilla pelaaminen kaikissa yhden kauden turnauksissa kuulostaa jokseenkin tylsältä. Ihan mahdotonta se ei kuitenkaan ole, kenttien vaihtuminen/muuttuminen on kuitenkin aika rankasti lajikohtaista, pieniä kokoeroja lukuunottamatta vaikkapa jalkapallossa pelataan kaikkialla vuosikymmenestä toiseen samanlaisilla kentillä, eikä siellä taida olla tylsää. Toisessa äärilaidassa joissain lajeissa taas kentän muuttaminen taitaa olla tabu, esim. pesien paikkojen tai määrän muuttaminen voisi tehdä pesäpallosta tai baseballista hieman erilaista.

Ilmasuojat ovat vieneet kisapuolta eteenpäin, mutta toimivat myös kynnyksenä

Kaiken kaikkiaan ilmatäytteiset suojat ovat lajin kannalta vähän kaksipiippuinen juttu. Ne ovat tehneet kilpapelaamisesta huomattavasti helpommin kuvattavaa, tuomaroitavaa, katsottavaa ja vauhdikkaampaa kun suojiin törmääminen ei juuri satuta. Lisäksi kenttien kuljetus onnistuu myös kohtuullisella vaivalla väliaikaisillekin turnauksen järjestämispaikoille, eli peli voidaan viedä sinne mistä toivotaan myös löytyvän katsojia.

Sitten taas helppo siirreltävyys aiheuttaa ongelmiakin. Niitä ei kovin monelle paikalle uskalleta jättää pysyvästi vandaalivaaran vuoksi, joten kentän pystytys, suojien kiinnittäminen maahan ja purkaminen ovat kisapelaajille aika tuttua ajankulua, joka imaisee helposti varsin ison osan treeniin kaikkiaan varatusta ajasta, joten se osaltaa vähentää kiinnostusta lajin kisapuolen harrastamiseen. Lisäksi kenttien "normalisoituneet" vuotuiset päivityspaketit ovat myös huolehtineet siitä että rahaa kuluu myös alkuinvestoinnin jälkeen.

Toki kenttä kuluu käytössäkin, mutta kun tiedossa on että pysyäkseen niin sanotusti ajan hermolla pitää joka vuosi pistää kenttään lisää rahaa, voi investointi jäädä sitten tekemättä senkin takia. Eihän päivittämätön kenttä toki pelikelvottomaksi muutu, mutta kyllähän siinä kieltämättä aktiivisille kisapelaajille tulee aina tarve päästä treenaamaan viimeisimpien muutosten kanssa, koska niillähän sitten kilpaillaan turnauksissa.

664_blogs.jpg?width=250Historiaa

Kenttäasiat ovat muuttuneet itse asiassa aika rankastikin, kun vertaa vaikka vuosikymmenen taakse. Kun ilmatäytteiset suojat alun perin alkoivat yleistyä, oli maailmalla normaalia että viiden kentän turnauksessa oli viisi erilaista layouttia. Lisäksi ne saattoivat myös sisältää varsin erilaisia suojia, kun isot sponsorit halusivat oman kenttänsä erottuvan joukosta. Oli Angel-mutkia 665_blogs.jpg?width=250mainostanutta kolmen A-kirjaimen mammuttisuojaa, kuulavalmistjaa Diablon portin mallista, Smart Partsin pienemmistä suojista kasattua tähtäinlogoa sekä JT:n kirjainsyndejä sekä tietysti X-Ball-pelityylin jättimäinen X.

Monimuotoisista kentistä ryhdyttiin sitten yksinkertaistamaan kohti nykyistä systeemiä, kun talouskriisi pakotti vähentämään kuluja joka suunnalla niin sarjojen kuin sponsoreidenkin tahoilla. Nykyisin sitten isotkin tukijat saavat tyytyä logojen painattamiseen vakiosuojien kylkeen ja vain isommilla sarjoilla (PSP ja Millennium Series) on omat kentän keskustaa hallitsevat A- ja M-suojansa.

Tästä takaisin "Mitä on paintball?"-sivulle

WALKOINEN WOIMA
27/06/13 19:39:41 @walkoinen-woima:

Kaikki oli ennen paremmin ja ennen oli etenkin paljon hauskempaa...


Tommi Vuorinen
29/06/13 00:51:07 @tommi-vuorinen:

Maitokin maistui maidolta...


Tagit