Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1545
Tapahtumat: 1
Kuvat: 10515
Youtube-videot: 862
Tiedostot: 19
Ryhmät: 1

Paintballin kotimaiset ja ulkomaiset turnaussarjat

user image 8.05.2013
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria: Kilpapaintball
paintball.fi

Paintballin kotimaiset ja ulkomaiset turnaussarjat

Kilpapaintballista kiinnostunut törmää eri turnauksista ja sarjoista tietoa etsiessään äkkiä vaikka minkälaisiin lyhenteisiin, varsinkin ulkomaiden tilannetta tutkiessaan: on SPBL:ää, PSP:tä, NPPL:ää, Millennium Seriesiä ja vaikka mitä. Harrastajat heittelevät näitä nimiä ja kirjainyhdistelmiä forumeilla ja tietysti olettavat että ne ymmärretään, mutta äkkiseltään lajia tuntemattomalle ne ovat omiaan aiheuttamaan sekaannuksia.

Tästä artikkelista löytyy nimettynä osa maailman paintball-sarjoista, isommat ja tunnetuimmat tietysti pääaiheina, sekä jonkin verran tietoa niiden käyttämistä säännöistä ja muustakin asiaan kuuluvasta.

Lähes kaikki suurimmat turnaussarjat järjestetään nykyisin nk. turnausmuodossa, eli vuosittain järjestetään nippu turnauksia, joihin kerääntyvät joukkueet maiden tai esim. koko Euroopan alueelta. Turnauksen sijoitusten mukaan joukkueet saavat pisteitä ja kauden päättyessä eniten pisteitä kerännyt voittaa mestaruuden.

Jos kilpapaintball on vielä käsitteenä tuntemattomampi juttu, niin kannattaa lukea artikkeli, jossa esitellään hieman turnauspelaamista: Paintball kilpalajina  

(Tiedot ajan tasalla kirjoitushetkellä 2013-05, sarjoihin on hyvinkin voinut sen jälkeen tulla muutoksia tai uusia ilmaantua.)


Kotimaa

597_blogs.jpgSPBL www.spbl.org

Suomessa yksi sarja on selkeästi ykkönen, eli Suomen Paintball-liiton (SPBL) järjestämä SM-liiga ja divisioonat ovat selkeästi suosituimmat, keräten useamman kymmenen joukkuetta kisaamaan eri sarjatasoille. Liiga on pyörinyt jatkuvasti vuodesta 1994 saakka, aloittaen metsäkentillä ja siirtyen nurmella ja ilmatäytteisten suojien käyttöön vaiheittain vuosien 2001 ja 2002 aikana.

Vuosittaisten turnausten määrä on vaihdellut kolmesta viiteen, mutta nykyisin vakiintunut neljään. Tapahtumat on 2010-luvulla järjestetty siten, että aina yhden kisaviikonlopun aikana pelataan samalla kentällä kaikki sarjatasot, esim. lauantaisin SM-liiga ja kolmosdivisioona ja sunnuntaina 1. ja 2. divisioonat.

Liiton sarjoissa on pyritty noudattamaan palloilulajeista tuttuja nousuja ja putoamisia kauden tulosten mukaan, mutta käytännössä näistä on jouduttu välillä poikkeamaan voimakkaastikin. Harrastajamäärien vaihtelun mukaan myös joukkuemäärät aaltoilevat aika tavalla, joten tasapainon löytäminen on välillä vaikeaa. Laji on myös sillä lailla nuori ja hieman kypsymätön, että joukkueet saattavat välillä pysyä pystyssä vain kauden (tai toisinaan hajota keskenkin), eikä esimerkiksi pelaajasopimuksia ole käytössä.

Liiton sarjojen kenttäpelaajien määrä on vaihdellut paljonkin, mutta vakiintunut nykyaikaisessa monieräpelimuodossa viiteen (englanniksi usein ”5-man”). Joukkueissa on lisäksi vara- ja vaihtopelaajia sekä nykyisin myös huoltajia sekä valmentajia, johtuen monierän tiukoista aikatauluista sekä pelin aikaisen laitavalmennuksen sallimisesta.

Yksittäisissä otteluissa pelataan joko ajan päättymiseen (esim. SM-liigassa 10 minuuttia, divisioonissa vähemmän) tai useimmiten siihen että toinen joukkue voittaa ensin määrätyn määrän eriä (joita kutsutaan paintball-slangissa pisteiksi, englanniksi ”points”). SM-liigassa voitto irtoaa (kaudella 2013) neljällä voitetulla pisteellä, 1. ja 2. divisioonissa kolmella ja 3. divisioonassa kahdella pisteellä.

Pisteiden välissä on vain kahden minuutin tauko, jonka aikana pelaajien pitää ehtiä kentältä huoltoalueelle (”pitti”), putsata saamansa osumat ja ottaa tarvittaessa lisää värikuulia ja paineilmaa, joten huoltajat tulevat aidosti tarpeeseen.

598_blogs.pngMetsäliiga

Metsäliiga järjestää nimensä mukaisesti pelejä metsäkentillä samaan tapaan kuin SM-liiga 90-luvulla aloitteli, tavallaan tarjoten sitä alkuperäisempää peinttikisafiilistä. Turnauksia on vuosittain neljästä viiteen eri puolilla Suomea. Mukana on ollut suunnilleen kymmenkunta joukkuetta vuosittain. Joukkuekoko on viisi kenttäpelaajaa ja pelit pelataan ns. yksieräisinä.

Metsäliiga järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2006 ja sen historiasta voit lukea täältä: Metsäliigan historian lyhyt oppimäärä

Talvisarjoja

Synkän talven vastapainoksi kisapuolella järjestetään hallitilanteen niin vain salliessa erilaisia talvisarjoja. Ne eivät kuitenkaan koskaan saa liikkeelle yhtä paljoa joukkueita kuin ulkona pelattavat, useimmille laji on kuitenkin edelleen lämpimien kelien ulkoharrastus. Harjoittelumahdollisuudet talvella eri puolilla Suomea ovat myös erittäin erilaisia, joten luonnostaan osallistujat tuppaavat olemaan niitä joukkueita, jotka pääsevät treenaamaankin lähellä olevassa hallissa. Kentät myös vaihtelevat muodoltaan ja kooltaan ulkokenttiin nähden luonnostaan tarjolla olevien neliömetrien mukaan, joten pelit voivat olla huomattavasti kiivaampia kuin ulkosalla lyhyempien etäisyyksien vuoksi ja mittasuhteiltaan hieman erilaisten alustojen vuoksi.

Talvisarjat ovat usein vain kahden tai kolmen osakilpailun mittaisia, nähdäänpä toisinaan ihan yksittäisiäkin turnauksia.

Muita sarjoja

Suomessa on koetettu järjestää erilaisia kaupallisia sarjoja paljonkin parin vuosikymmenen varrella, mutta usein ne ovat kestäneet vain vuoden tai pari. Erityisesti 2000-luvun edetessä kisapelaaminen on keskittynyt enimmäkseen liiton sarjoihin, jopa yksittäiset irtoturnaukset ovat vähentyneet huomattavasti 90-lukuun verrattuna.

Kotimaassa järjestettyjen sarjojen sarjataulukot löydät täältä: www.paintball.fi/sarjat


Ulkomaat – Suomen lähialueet

Ruotsi

Ruotsissa ei jostain syystä koskaan kehittynyt samalla lailla aktiivista pelaajien ja joukkueiden liittoa kuin SPBL Suomessa, joten maan kisasarjat ovat olleet enemmän ja vähemmän kaupallisten tahojen järjestämiä. Tarjontaa onkin sitten tästä johtuen enemmän, esimerkiksi 2013 erilaisia sarjoja on peräti neljä.

Suomalaiset joukkueet reissasivat Ruotsiin kisoihin erityisesti 90-luvun jälkipuoliskolla ja Suomessakin nähtiin vastaavasti vieraita länsinaapurista, erityisesti muutaman vuoden aikana järjestettyjen maaottelujen kohdalla. Millennium Seriesin synty vuosituhannen vaihteessa muutti kuitenkin käyttäytymistä huomattavasti, muutamat aktiivisimmat ulkomailla kisaavat suomitiimit keskittyivät isoon eurosarjaan, joten peinttaajien matkustusinto ruotsinlaivoille ehtyi samaan tahtiin. Nykyisin vierailut Ruotsin turnauksiin ovat aika harvinaisia tapauksia eikä takavuosien joukkovaelluksia juuri tapahdu.

Baltia ja Venäjä

Baltian maiden nousu peintissä on näkynyt erityisesti 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppupuolelta alkaen ja kärkijoukkueet ovat pärjänneet Millennium Seriesissäkin ajoittain mainiosti. Maiden suhteellisen pienestä koosta johtuen kansallisilla sarjoilla ei ole muodostunut samanlaista merkitystä, mutta alueen maissa järjestettävä - ja Suomeenkin levinnyt - Baltic Sea Cup (BSC) bscup.com tarjoaa pelattavaa.

Baltic Sea Cup on vaikuttanut myös suomalaisten kisatiimien ulkomaanmatkailuun. Millennium Seriesin alkuvuosien hohteen vähän himmennyttyä ja hintojen noustua lähempänä järjestettävä sarja tarjoaa kansainvälisestikin kovia pelejä. Lisäksi Suomessa viime vuosina järjestetty sarjan yksi osakilpailu on tarjonnut hyvin astinlaudan lähteä vähän reissuun, joten sarja onkin nykyisin todennäköisin osoite kun suomitiimit lähtevät ulkomaille.

Baltian tapaan Venäjän nousu paintballissa on ollut 2000-luvulla kovaa ja nykyisin maan kärkijoukkueet ovatkin mukana niin Millennium Seriesissä kuin Yhdysvalloissa PSP:ssä asti ylimmissä sarjoissa ottaen mestaruuksiakin. Venäjän kisapuoli on suomalaisittain jäänyt vielä varsin tuntemattomaksi ihan yksittäisiä turnauskäyntejä lukuun ottamatta.


Ulkomaat – Eurooppa

599_blogs.jpgMillennium Series www.millennium-series.com

Euroopan selkeä kärkisarja on Millennium Series (MS, slangissa usein ”mille”), joka järjestää vuosittain neljästä viiteen turnausta eri puolilla Eurooppaa, jotka keräävät usein pitkälle toista sataa joukkuetta useammalla sarjatasolla. Pelisysteemi on sama kuin Suomessa (tai pitäisikö sanoa toisin päin :)), eli mestaruudet ratkotaan viiden pelaajan monierällä, tosin ylimmällä sarjatasolla voittoon tarvitaan viisi pistettä Suomen liigan neljän pisteen sijaan.

Vaikka tasoeroa Yhdysvaltoihin edelleen on, niin sarjan amerikkalaisvieraat eivät nykyisin enää juhli Millessä takavuosien malliin, koventunut taso ja pienet erot säännöissä sekä tuomaroinnissa ovat huolehtineet etteivät jenkkitiimit viime vuosina ole voineet lähteä reissuun sentään aivan takki auki :).

600_blogs.jpg?width=150CPS www.championspaintballseries.com

MS sai pitkään häärätä Euroopan laajuisena sarjana yksinään, joka kieltämättä taisi aiheuttaa vuosien varrella ärsytystä useammallakin taholla. Uutena mukaan Euroopan markkinoille onkin nyt tullut mukaan italialaislähtöinen Champions Paintball Series (CPS), joka pyrkii pelauttamaan turnauksia eri Euroopan maissa, tosin ainakin vielä pienemmässä mittakaavassa kuin Mille.

Muita eurooppalaisia sarjoja

Eri maissa järjestetään tietysti myös omia mestaruussarjojaan kuten Suomessakin. Länsi-Euroopassa isoja paintball-maita ovat Saksa, Ranska ja Iso-Britannia, joista erityisesti erottuu edukseen Saksassa toimiva Deutsche Paintball Liga dpl-online.de , joka kaikkine divisioonineen kattaa yli 300 joukkuetta.


Ulkomaat – Yhdysvallat

601_blogs.gifPSP www.pspevents.com

Lajin emämaassa johtavan sarjan titteliä pitelee Paintball Sports Promotions (PSP), joka järjestää vuosittain viisi turnausta eri puolilla Yhdysvaltoja viiden pelaajan monieräformaatilla, kauden kulminoituessa aina Floridassa syksyllä järjestettävään World Cup-turnaukseen. ”Pienemmät” tapahtumat keräävät noin 150 joukkuetta ja World Cup jopa 300-350 joukkuetta.

PSP:n pelimuoto on viiden pelaajan monierä, mutta siinä on eroja esim. Millen vastaavaan. Pro-tasolla peliaika on 20 minuuttia ja voittoon tarvitaan seitsemän pistettä. Käytössä ovat myös muista sarjoista puuttuvat minuutin tai kahden jäähyt, joiden jälkeen pelaaja pääsee peliin takaisin sääntörikkeen jälkeen pelin ollessa käynnissä.

PSP on vuosien varrella kehittynyt selkeästi maailman arvostetuimmaksi sarjaksi, jossa parhaat joukkueet haluavat olla mukana paitsi Yhdysvalloista myös muualta maailmasta. Voimakkaasti kehitetty sarjan turnausten kuvaaminen ja esittäminen suorana netin kautta webcastien avulla on myös edelleen vahvistanut PSP:n asemaa.

Sarja on rakentanut ympärilleen myös reilusta 20 eri turnaussarjasta ympäri maailmaa koostuvan ns. affiliate-järjestelmän. Yhteistyö ei ainakaan nykyisellään tarjoa nousumahdollisuuksia PSP:n turnauksiin, vaan osallistuminen on vapaata, mutta niitä yhdistävät samanlaisen peliformaatin käyttö sekä pelaajien tasojen seuranta ja kontrolli.

602_blogs.jpgNPPL www.nppl.com

National Professional Paintball League (NPPL) on PSP:n pitkäaikainen kilpakumppani. Sarja järjestää pelinsä edelleen seitsemän pelaajan peliformaatilla (“7-man”), joka on muualla maailmassa käytännössä mennyt pois muodista viiden pelaajan monierän tieltä. NPPL:ään on tuotu 2010-luvulla mukaan monieräpaintballin muotoja, mutta pelit ovat pelaajamäärästä ja kentän mitoista johtuen edelleen hitaampia. Lisäksi sarjan talous on ollut hieman heikolla pohjalla, joten vuoden 2013 ensimmäisen turnauksen jälkeen sarjan järjestäjä vaihtui jälleen.

Näiden kilpailevien sarjojen menneisyys on sikäli kiemurainen, että alun perin vuonna 1994 perustettu NPPL on oikeastaan molempien sarjojen edeltäjä. Alkuperäinen NPPL koottiin amerikkalaisten pro-joukkueiden toimesta, mutta turnausjärjestäjinä toimivat myös yritykset. Näin toimittiin 90-luvulla, mutta sitten vuosituhannen vaihteessa sukset menivät lopullisesti ristiin. Tällöin turnauksia järjestäneet yritykset lähtivät omaan suuntaansa ja perustivat Paintball Sports Promotionsin (PSP) ja alkoivat järjestää omaa sarjaansa. NPPL taas otti turnaustensa järjestämisen omille harteilleen. Seuraavan kymmenen vuoden aikana PSP on pikku hiljaa parantanut otettaan suurimpana turnausjärjestäjänä, kun taas NPPL on vaihtanut omistajaa useampaan otteeseen erilaisten kommellusten ja taloudellisten vaikeuksien kautta. Alkuvuosien kilpailu kuitenkin hyödytti reilusti tiimejä ja pelaajia, kun sarjat pyrkivät parantamaan tapahtumiaan ja lyömään toisensa laudalta niin palkintojen kuin näyttävien turnauspaikkojenkin kohdalla.

NCPA ncpapaintball.com

Kaupallisten sarjojen lisäksi Yhdysvalloista löytyy muiden lajien malliin erittäin suuri yliopistojen ja yläasteiden paintball-sarja National Collegiate Paintball Association (NCPA). Varsinkin Suomeen verrattuna yliopistourheilu on USA:ssa aivan eri tasolla ja ajatusmaailma on varsin toisenlainen, joten myös paintballin kaltainen marginaalilaji pääsee esiin. Sarjassa on mukana on satoja kouluja/joukkueita ja turnauksia järjestetään vuosittain kymmeniä eri puolilla Yhdysvaltoja. Muista sarjoista poiketen NCPA:n kaudet kulkevat kouluvuoden mukaan, eli alkavat syksyllä ja päättyvät keväällä mestaruusturnaukseen, joka on lajissa aika poikkeuksellisesti saanut sponsorikseen mm. Microsoftin ja loppuottelu on näytetty TV:ssä useampana vuonna.

NSL https://www.facebook.com/pages/National-Speedball-League/515156325196630

Ainoana kansallisena sarjana, joka ei käytä turnausmuotoa samassa mielessä kuin muut isommat sarjat, toimii Yhdysvalloissa vuonna 2012 aloittanut National Speedball League (NSL). Sen pelisysteemi on paikallinen siten, että eri paintball-kentillä järjestetään pienempiä turnauksia, joista voittajat sitten jatkavat alueellisten voittajien turnauksiin ja siitä eteenpäin aina koko maan mestaruusotteluun. Pelisysteemi on myös omanlaisensa, jossa käytetään amerikkalaisesta jalkapallosta tuttuja hyökkäys- ja puolustusvuoroja neljästä neljänneksestä koostuvissa otteluissa.

NSL on vielä alkuvaiheissaan, mutta onnistuessaan se saattaa hyvinkin muuttaa koko Yhdysvaltojen turnaussceneä. Etuna sillä on se, että pienempienkin paintball-kenttien kannattaa peluuttaa sen otteluita, sillä paikallisten pelien tuotosta osa tietysti jää järjestäjälle. Sarjaan osallistuvien kenttien määrä voisi näin potentiaalisesti nousta satoihin, kun isommat sarjat tuovat joukkueita vain noin viidelle turnauspaikalle vuodessa kukin.

Muita amerikkalaisia sarjoja

Suurimpien sarjojen lisäksi Yhdysvalloista löytyy lisäksi kymmeniä, ellei satoja erilaisia alueellisia ja paikallisia sarjoja. Lisäksi kotimaan Metsäliigan tyyliset metsäkentillä järjestettävät turnaukset ovat myös tekemässä paluuta Yhdysvaltoihin, jossa on ollut viime vuosina ainakin puolenkymmentä eri sarjaa testaamassa vesiä, josko metsäturnausten järjestäminen kannattaisi jälleen. Näistä näkyvimmäksi on noussut Ultimate Woodsball League (UWL) playuwl.com


Ulkomaat – Väli- ja Etelä-Amerikka

Yhdysvaltain rajan eteläpuolella paintball on ottamassa muuta maailmaa lujaa kiinni, tosin eri maiden tilanne on hyvin erilainen. Yksittäisiä pelaajia on jo kuitenkin noussut eri maista jo mm. PSP:n pro-joukkueiden riveihin. Meksikon ja Venezuelan liigat nousevat ajoittain esiin uutisoinnissa.


Ulkomaat - Aasia ja Tyynenmeren alue

Paintball on löytänyt tiensä Aasiaan 2000-luvulla ja alue toimiikin valmistajien kannalta voimakkaamman kasvun alueena verrattuna emämaahan tai Eurooppaan. Pienen varaslähdön paintballin kannalta otti Australia englanninkielen yhteyksien ansiosta, jossa turnauksia on järjestetty jo pitkään ja maassa toimii useampi eri turnaussarja, joista eniten huomiota on tainnut kerätä Super 7s. Australiassa tosin tiukka lainsäädäntö kieltää tai hankaloittaa pelaamista joissain osissa maata.

PALS ja World Cup Asia www.facebook.com/paintballworldcupasia/

Etäisyydet ja valtameret luonnostaan hidastavat Aasian alueiden kansainvälisten turnausten kehitystä ja eri maiden omat sarjat ovat tietysti isossa osassa kilpailuja niin kuin muuallakin maailmassa, mutta suurimmaksi alueen kansainväliseksi sarjaksi on noussut Paintball Asia League Series (PALS). Erityisesti huomiota on kuitenkin kiinnittänyt sarjan yksittäinen turnaus, World Cup Asia, joka kerää joukkueita ympäri maailmaa vähän samaan malliin kuin esikuvansa Yhdysvalloissa.


Tästä takaisin Mitä on paintball?-sivulle

Jani Leskinen
08/05/13 11:24:10 @jani-leskinen:

Huh, iso dokumentti, paljon tärkeää tietoa lajista kaikille, kiitos!


Kimmo Kainulainen
08/05/13 11:59:30 @kimmo-kainulainen:

Kiitoksia, aihe on ollut pitkään mielessä, sain nyt lopulta tekstiksi asti :).


Tagit