Tilastot
Haastattelussa Paintball Sissoksen uusi toimitusjohtaja Jesper Toivola
Pääkaupunkiseudulla pääkonttoriaan pitävä Paintball Sissos Oy on noussut Suomen suurimmaksi paintball-yritykseksi ja samassa yhteydessä toimiva Paintball Bunkkerin nimen saanut sisäpelipaikka puitteiltaan näyttävimmäksi kotimaassa koskaan. Alkuvuodesta yrityksen johdossa tapahtui muutoksia, kun Jesper Toivola siirtyi toimitusjohtajan pallille pitkään johdossa olleen Tuure Toivolan jatkaessa hallituksen puheenjohtajana.
Paintball.fi haastatteli Jesperiä uudesta roolista, tulevaisuudensuunnitelmista ja vähän historiastakin.
Kimmo Kainulainen: Olet nyt ollut toimitusjohtajan pallilla parisen kuukautta, mitenkäs homma on lähtenyt käyntiin?
Jesper Toivola: Ihan mukavasti hommat on lähtenyt käyntiin. Kiitos kysymästä. Tekemisen puutetta ei ole ollut, nyt kun opeteltavana on paljon uusia tehtäviä. Ulospäin ei varmaankaan suuria muutoksia tule näkymään. Erilaisia sisäisiä prosesseja kehitämme koko ajan ja uskon että tämä näkyy asiakkaille parempana, nopeampana ja varmempana palveluna tulevaisuudessa.
Meillä on käynnissä muutamia erittäin mielenkiintoisia tulevaisuuden projekteja, mutta näistä en kilpailuteknisistä syistä voi ikävä kyllä vielä sen enempää kertoa.
Kuinka kauan olet ollut Sissoksen toiminnassa mukana kaikkiaan?
Vuokra-aseita olen puhdistanut ja pelitapahtumia vetänyt jo yrityksen alkuaikoina -90-luvulla. Sen jälkeen muutamia kesiä tein kesätöitä Sissoksella mm. Citypaint -tapahtuman mukana. Vuodesta 2007 lähtien olen päätoimisesti ollut Sissoksella töissä. Nyt alkaa kuudes vuosi, mutta edelleen virtaa riittää ja uusia ajatuksia on niin yrityksen kuin Suomen paintin kehittämisellekin.
Kuinka suomalainen paintball on tuona aikana muuttunut noin tukkumyyjän näkökulmasta?
Peruspelaaminen eli kavereiden kanssa hauskaa pitäminen metsässä on pysynyt melko samantapaisena koko tämän ajan. Muilta osin paintball business on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana muuttunut melkoisesti. Tekniikkapuolella suurimpana muutoksena on elektroniikan tuleminen mukaan ja tätä kautta tulinopeuksien ensin hurja nousu ja sittemmin rajoittaminen. Aseet yleisesti ovat kehittyneet erittäin paljon 90-luvulta. Nykyään edullisestikin saa jo erittäin hyviä aseita.
Kilpapuolella on siirrytty kilpailemaan pelaajien tasoerojen eikä varusteiden tasoerojen kesken, mikä on mielestäni erittäin hyvä asia. 2000-luvun alussa kalustoerot vaikuttivat erittäin paljon joukkueiden menestykseen.
Ala on muuttunut koko ajan ammattimaisemmaksi, mutta edelleen alalla on nähtävissä paljon uuden alan ongelmia. Monet melko isot tukkuritkin ovat kuitenkin maailman mittakaavassa melko pieniä tekijöitä ja tämä näkyy heidän toiminnassaan. Asioita ei aina ole mietitty ihan loppuun asti ja osa asioista tehdään vanhojen toimintatapojen mukaan. Esimerkiksi sähköisiä tilauslomakkeita ei ole juuri missään käytössä, saati sähköistä varastojärjestelmää, mihin asiakkaat pääsisivät käsiksi.
Paintball on lajina ja harrastuksena vakiinnuttanut paikkansa useimmissa maissa. Ikävä kyllä Mille ja PSP eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen yhteisistä säännöistä. Eurooppaan ollaan tekemässä myös omaa kattojärjestöä, mikä voisi olla lajille hyväksi, mutta saako kattojärjestö riittävästi kannattajia on vielä avoinna.
Sissoksella on vuosia ollut "haarakonttoreita" myös ulkomailla. Kuinka tämä toiminta on mennyt eteenpäin ja missä määrin olette tällä hetkellä eri maissa edustettuina? Onko tulossa muutoksia?
Sissoksen pääkonttori ja päävarasto sijaitsevat Helsingissä. Sivukonttorit sijaitsevat Helsingborissa Ruotsissa ja Riikassa Latviassa. Tällä hetkellä ei ole suunnitelmissa avata uusia myymälöitä lisää, ellei sitten vastaan tule uusia potentiaalisia yhteistyökumppaneita. Neuvotteluja olemme useiden yritysten kanssa tehneet vuosien varrella ja olihan meillä hetken aikaa pieni toimipiste myös Upsalassa Ruotsissa.
Päämarkkina-alueenamme pidämme Itämeren aluetta. Lisäksi teemme tukkukauppaa lähes koko Euroopan alueella ja myös pienissä määrin Euroopan ulkopuolelle. Viimeisin uusi myyntimaa, johon olemme tavaraa myyneet on Irak. Meillä on erittäin hyvät sopimukset rahtiyhtiöiden kanssa, joten tuotteiden toimittaminen maasta toiseenkin onnistuu nykyään melko helposti.
Myymälän yhteydessä oleva Jätkäsaaren Paintball Bunkkeri on nyt toiminut kahtena talvena, mikä on jo pidempään kuin useimmilla suomalaisilla sisäpelipaikoilla, minkälainen paikka on tehdä peinttihommia? Onko jatkoa luvassa tulevillekin talville?
Paintball Bunkkerin toinen talvi on nyt miltei takana ja ihan mukavasti tämä talvi on jo mennyt. Polttari-, yritys- ja kaveriporukat ovat ottaneet sisäpelihallin vastaan erittäin hyvin. Suomen sääolot kun ovat kesäaikaankin välillä melko arvaamattomat.
Ensimmäinen talvi oli uuden opettelua ja vieläkin tulee paljon uutta vastaan mistä pitää ottaa oppia. Jos nyt perustaisin uuden hallin, niin varmasti tekisin monia asioita toisella tavalla. Puitteiltaan halli on mielestäni nykykonseptiin aika hyvin toimiva (kehitysideoita otan toki mielelläni vastaan). Suomen ja Pohjois-Euroopan mittakaavassa pidän nykyistä halliamme parhaana missä olen itse pelannut. Parannettavaa toki on, mutta taloudelliset tekijät ja märkäpallon tuoma sotku tuo omat haasteensa hallin ylläpitoon. Parin vuoden aikana on kuulia ja maalia hallista ehditty keräämään jo melkoiset määrät. Viime syksynä valmistuivat suihkutilat ja nyt meiltä löytyvät kaikki niin sanotut pakolliset fasiliteetit. Sauna ja anniskelutilat olisi toki plussaa, mutta niitä ei toistaiseksi ole suunnitteilla.
Tulevaisuus on aina avoin uusille mahdollisuuksille, mutta itse uskoisin että ainakin pari talvea saisimme vielä täällä toimia ja tarjota sisäpelimahdollisuutta Suomen lyhyeen kesään. Täältä pyrimme keräämään kokemusta, jos vaikka joskus saisimme Suomeen pysyvän sisäpelihallin PK-seudulle.
Vuokraryhmät ovat tietysti sitä tärkeintä asiakaskuntaa, mutta pysyvätkö turnaukset ja äskettäin järjestetyn "Tuo kaveri kokeilemaan paintballia"-tyyppiset erikoistapahtumat Bunkkerin ohjelmistossa tulevaisuudessakin?
Sissoksen päätoimialaa ei ole turnausten järjestäminen ja pitäydymme jatkossakin sen alueen ulkopuolella. Toki olemme monissa turnauksissa merkittävät yhteistyökumppanina tarjoamalla tiloja, paineilmahuoltoa, kuulahuoltoa tai kaikkia näitä järjestäjälle. Sissos Winter Serieskin oli latvialaisen paintball-joukkueen järjestämä turnaussarja.
Baltic Sea Cupin ensimmäinen kierros järjestetään Paintball Bunkkerissa Helsingissä huhtikuun alussa. Tässäkin turnauksessa me tarjoamme "vain" puitteet turnaukselle.
Onko Sissos-Areenan ulkokenttä jälleen kesäaikaan käytössä?
Sissos Arena tulee kesäaikaan palvelemaan tilausryhmiä viime vuosien tapaan. Walk-in pelejä suunnitellaan, mutta konsepti tällä kesälle on vielä työstettävänä. Tästä infoamme heti kun meillä on jotain julkistettavaa.
Kuinkas näkisit miten Sissos tulee kehittymään vaikkapa seuraavan viiden vuoden aikana?
Sissos tulee tulevien vuosien aikana vahvistamaan asemiaan päämarkkina-alueellaan eli Suomessa, Ruotsissa ja Baltiassa. Uskoisin että hallitoiminta jatkuu PK-seudulla jossakin toisessa osoitteessa tämän vuosikymmenen loppupuolella.
Miltä paintballin tulevaisuus noin yleensä vaikuttaa?
Uudet nuorille suunnatut Splatmasterit tuovat lajin pariin varmasti kokoaan uuden käyttäjäkunnan. Testiemme perusteella .50 kaliiberisilla aseilla voi pelata hyvinkin 7-10 -vuotiaat. Pienempien kuulien lähtönopeus ja massa on pienempi, jolloin aseiden osuma ei satu niin helposti.
Itse uskon että tätä kautta saadaan lajiin paljon uusia testaajia, jotka sitten vanhemmiten (12-15 täytettyään) siirtyvät pelaamaan "oikeaa" paintballia. Lipassyöttöiset aseet tulevat oman uskomukseni mukaan myös yleistymään paintballissa ainakin pienessä piirissä. Nyt osalla valmistajista alkaa olemaan jo aivan toimivia lipassyöttöisiä aseita, kun tuotekehitystä on tehty tämän asian suhteen riittävän pitkään.
Paintball kiinnostaa myös koko ajan enemmän ja enemmän isoa joukkoa, jolloin ala alkaa helpommin saamaan näkyvyyttä myös kansallisessa mediassa. Viime vuosina laji on ollut esillä niin televisiossa, radiossa kuin lehdissäkin. Tiimien ja yritysten pitäisi olla vielä aktiivisempia ja lähettää juttu ehdotuksia eri medioille aina kun tapahtumia olisi, mitkä voisivat ylittää uutiskynnyksen. Tämä on mielestäni helpoin tapa saada lajille lisää näkyvyyttä.
Sähköisen uutisoinnin kasvu on pudottanut uutiskynnystä reilusti, tosin tietysti yksittäisen uutisen lukijamäärätkin ovat netissä pieniä verrattuna entisaikojen lehdissä julkaistuihin uutisiin. Mahdollisuus siihen että jokin juttu lähtee leviämään kivasti on kuitenkin aina olemassa. Sissoskin on tainnut olla ennätysmäärän kertoja erilaisissa uutisissa mukana viime vuoden aikana? Onkos tämä sinun tekosiasi?
Olemme viime vuosina panostaneet entistä enemmän niin sanottuun ilmaiseen medianäkyvyyteen eli tehneet lehtiä kiinnostavista tapahtumista mahdollisimman valmiita lehdistötiedotteita, joiden julkaisu on helppoa. Markkinoinnilla saavutetaan tietty kohderyhmä, mutta median julkaisemilla lehtijutuilla yms. voidaan saavuttaa eri kohderyhmiä ja tuoda lajia entistä laajemman asiakaskunnan tietoisuuteen. Viime keväänä aloittanut uusin myyjämme Lotta on aika pitkälti juttujen takana. Hänellä on taustaa kyseisiin tehtäviin aiemmista opinnoista. Mitä julkaisuvalmiimman jutun saa kirjoitettua sitä todennäköisempää on sen julkistaminen.
Olisiko vinkkisi tiimeille siis lähettää postia paikallislehteen mahdollisimman usein? Eli nykyisellään harrastajat ovat turhan ujoja tiedottamaan?
Suosittelen keräämään hyvää kontaktilistaa itselle keihin ottaa yhteyttä aina kun on jotain uutiskynnyksen ylittävää tiedotettavaa. Nykyään sähköpostilla tiedotteen tai jutun jakelu isollekaan ryhmälle ei ole ongelma. Jos ei itsestään kerro medialle, niin kyllä helposti käy niin että ei mediakaan tule sinulta mitään kyselemään. Kannattaa myös miettiä erilaisia lähestymistapoja eri medioille. Pientä paikallislehteä voi kiinnostaa hyvinkin pientä ryhmää koskeva juttu ja valtakunnallisissa lehdissä uutiskynnys on yleensä korkeampi. Pienestä kannattaa ensin aloittaa. Monilla lehdillä on myös erilaisia teema- tai alueliitteitä yms. joihin voi lähettää omia juttuvinkkejä. Kun luet lehtiä, katsele juttuja sillä silmällä voisiko tuossa olla vastaava juttu myös paintballista ja jos voi, niin ota yhteyttä toimittajaan ja tee ehdotus jutusta. Sitten kun olet ylittänyt tietyn kynnyksen ja saanut nimeäsi ihmisten tietoisuuteen, niin mitä odottamattomimmista medioista voidaan olla sinuun suoraan yhteydessä juttujen tiimoilta.
Usein aktiiviharrastajat myös pelkäävät että toimittaja kirjoittaa juttuun jotain väärin. Suurin osa lukijoista tuntee lajia vielä vähemmän kuin toimittaja, joten vääriä termejä varmasti tulee vastaan. Kirjoitetaan jääkiekostakin välillä lehdissä mitä ihmeellisimpiä asioita, jos kirjoittajana ei ole alaan perehtynyt toimittaja. Kumpi on parempi että lehdessä on juttu, jossa merkkainta kutsutaan maaliruiskuksi vai se että lehtijuttua ei ole lainkaan? Ensimmäisessä versiossa saadaan lukijat kiinnostumaan lajista ja sitten voidaan myöhemmin mahdolliset pienet epäkohdat heille korjata kun tutustuvat lajiin paremmin. Toki jutut kannattaa lukea ennakkoon ennen julkaisua jos mahdollista ja suurimmat virheet korjata.
Kiitokset haastattelusta ja menestyksekästä kautta Sissokselle.
Kiitos. Eiköhän tästä vuodesta tule aktiivisempi paintball-vuosi kuin viime vuodet.