Tilastot
Paintballer: The Paintball Book
Paintballista on kirjoitettu jokunen kirja lajin vähän reilun 30-vuotisen historian aikana, mutta mukaan kyllä mahtuu. Loppuvuodesta ilmestynyt Paintballer: The Paintball Book on hyvä lisä tähän joukkoon, jossa lajiamme käsitellään ihan alkupäivistä saakka lähes tähän päivään. Kirjoittajana on jenkkiläisen pro-tiimi XSV:n omistaja/pelaaja Rich Telford ja mainiosta kuvituksesta vastaa mm. Facefull-lehden sivuilta tuttu Romain Manière. Yleensä tämäntyyppiset harvat opukset tuppaavat keskittymään laijn emämaahan Yhdysvaltoihin, mutta ranskalaisen kuvaajan ansiosta eurotiimit ovat hyvin edustettuina ja onpa mukana myös suomalaisista Mikko Huttunen Ironmenin paidassa.
Yksien kansien väliin kirjoitettuna näin laajaa aikaväliä käsittelevä kirja paikoitellen vain raapaisee pintaa, mutta kyseessä ei sinällään olekaan mikään historiateos. Joistain lajin alueista/ajoista tullaankin todennäköisesti ja/tai toivottavasti kirjoittamaan omia kirjojaan, mutta siihen asti Paintballer toimii kuitenkin aika mainiona perusteoksena. Lisäksi esitellään niin joukkueita kuin pelaajia eri puolilta maailmaa ja lajin eri aikakausilta.
Pääpaino on ns. nykyaikaisen kilpapaintballin kohdalla, eli monieräpeintin pelaamisen eri puolia ilmatäytteisillä kentillä käydään läpi niin sääntöjen, varusteiden kuin ihan otteluiden yksittäisten osa-alueiden tarkemmalla selvittämisellä. Kisapelaajalle ei sinällään ole tarjolla paljoakaan uutta, mutta kirjan avulla lajin selvittäminen kiinnostuneille helpottuu kivasti ja tarjoaa lajia tuntemattomalle tietoa sellaisista jutuista, joiden merkitys ei vain sivurajalta katselemalla välttämättä aukea, niin hyvässä kuin pahassa. Omat lukunsa on omistettu mm. semmoisille yleensä puuttuville aiheille kuin riitely turnauskentillä ja bonuskuulat.
Pienenä miinuksena mukaan mahtuu lieviä asiavirheitä ja vaikuttaisi siltä ettei osaa tekstistä ole ajettu edes automaattisen virheenkorjauksen läpi tai sitten oikoluettu ihmisen toimesta, mikä tuntuu oudolta, onhan kyseessä kuitenkin aikamoinen projekti. Tai sitten on käynyt niin että kaikki hommat on tehty ja painoon päätyi vauhdissa kuitenkin se alkuperäinen tarkastamaton teksti. Sähköisiin versioihin korjaukset on tietysti kohtuullisen helppo tehdä jälkeenkin päin.
Kieli: Englanti. 244 sivua. Sähköisessä muodossa tarjolla myös Kindle-versio.
Linkkejä:
Tämä iframe ei ole sallittujen joukossa