Tilastot
Paintballin SM-liigaa 1994-2012: mistä menestyjät ovat tulleet?
Paintballin SM-liigaa on pelattu Suomessa vuodesta 1994 saakka. Äkkiarviolta sarjaa ovat hallinneet pääkaupunkiseudun joukkueet, mutta kuinka paha (tai hyvä, mistä kukin katsoo ) tilanne oikeastaan onkaan?
Oheisesta kuvasta löytyvät mestaruuksien ja osakilpailuvoittojen jakaantuminen eri alueiden joukkueille ja kieltämättä ero Helsingin ympäristön ja muun maan välillä on varsin raju.
Yhdeksäntoista kauden aikana on ehditty järjestää peräti 80 kappaletta SM-liigan osakilpailuja, joten mahdollisuuksia menestykseen on ollut jaossa reilusti. Mestaruuspokaalit ovat kuitenkin matkanneet varsin tasaisesti pääkaupunkiin, siitä ovat huolehtineet tehokkaasti Kojootit 90-luvulla, Cyclone 2000-luvun ensimmäisinä vuosina ja sen jälkeen tilanteen hieman tasoittuessa useampikin Helsingin alueen joukkue.
Oikeastaan ainoan isomman loven pääkaupunkiseudun hallintaan tekee Turku ja Dream Team, joka on onnistunut viemään neljä mestaruutta ja kaksitoista osakilpailuvoittoa. Muutoin jopa yksittäisten osakilpailuvoittojen vieminen muualle kuin Helsinkiin on ollut erittäin harvinaista herkkua.
- www.paintball.fi/sarjat sarjataulukot vuosien varrelta
'97 olis tullut puhdas sarja mutta poikien iltatoimet kesti aamuneljään asti Savonlinnassa. Tätä ei ole vieläkään annettu anteeksi!
Mielenkiintoista tilastointia taas kerran.
Tilannehan on karmea, eikö tosiaan osakilpailuvoittojakaan ole mennyt muualle maahan tuota enempää? Propsit kyllä Balrogsille, La Trincalle ja Feenixille noistakin voitoista, mutta onhan niitä kyllä mitättömän vähän kun ajattelee kahta vuosikymmentä.
Mitäs varten kartassa näkyy Eestikin?
Kartan selittää harjoituspaikat, aktiiviset seurat ja lajin tunnettuus.
Lajin harjoitteluun tarvitaan todella iso panostus jos pelkästään työmäärällisesti, jos kiekkoilijat joutuisivat kasaamaan kaukalonsa ennen treenejä ja purkamaan perään niin sekään laji ei kovin pitkällä olisi.
Sitten joukkueen muodostamiseen tarvitaan yli seitsemän lajista tosi kovasti kiinnostunutta ja se on vaikeampaa paikkakunnilla joissa on alle 100 000 ihmistä. Sen verran tunnettu ja organisoitunut lajimme ikävä kyllä vielä on.
Kiitos taas Kimmolle off-seasonin uutisoinnista, näitä on kiva lukea ja puntaroida.
Stefu: legendaarinen kierros tuokin, allekirjoittaneen eka liiga... ja taisipa käydä vielä niin että hieman yllättäen vietiin Kojootit erään sankarin ilman toista kenkää suoritetulla ninjamaisella teippipuskulla jolla lippu vohkittiin koko muun kentän autuaassa tietämättömyydessä
Mutta näinhän se menee, että asuinkeskittymän koko vaikuttaa armottomasti lajimenestykseen. Ilman Turkulaisten vahvaa ja valtavaa organisaatiota tilastot olisivat vieläkin "synkemmät" muun Suomen osalta. Pisteet tästä Turkuun vuosien armottomasta panostuksesta.
Monessa muussa lajissa panostukseen riittää 3-5 treenikertaa viikossa ja treenien kesto on se reilu tunti. Tässä lajissa 3krt viikossa pelkkää treeniä 7-8h ja siihen päälle kentän kasaamiset ja purut n. 2h/kerta ja ajomatkat päälle vaativat vähän jotain. Tätä lajia kun ei hinkata joka kaupunginosassa olevalla fudiskentällä tai koulun palloilusalissa...
"Kiinteiden" kenttien puute on kyllä yksi este pelaajamäärien kasvulle, vuositasolla aktiivipelaajat käyttävät aikaa kenttien rakenteluun aikamoisen tuntimäärän. Tokihan tilanne on mennyt parempaan päin, mutta tässä olisi kyllä yksi mietinnän paikka miten jatkuvasti pystyssä olevia kenttiä saataisiin lisää eri puolille maata.
@Postaaja:
La Trincan turnausvoitto taisi kyllä olla Kojoottiavusteinen jos ei muisti ihan petä, olikohan Stegars ja Alex kuopiolaisten rivissä mukana .
Karttapohjasta on meininki tehdä toinenkin piirros niin tuli Viro näkyviin jo varuilta.