Tilastot
Kisapiireissä kiehuu, haastattelussa liiton puheenjohtaja Jouni Tervonen
Puolessa välissä vuottaan oleva "virallinen" kisakausi on ollut normaalia hankalampi, pelejä jouduttiin siirtämään aikatauluongelmista johtuen turnauksesta toiseen ja keskustelu on käynyt välillä turhankin kuumana erityisesti tuomaroinnista.
Tilanteen valottamiseksi Paintball.fi haastatteli Suomen Paintball-liiton puheenjohtaja Jouni Tervosta alkukauden kiemuroista, loppukauden suunnitelmista sekä hieman tulevaisuudestakin.
Kimmo Kainulainen: Kauden 2012 ensimmäinen puolisko on ollut hankala, joukkuemäärä supistui alkuvuoden ennakkotiedoista reilusti ja sitten aloitusturnauksessa jouduttiin turvautumaan suuren maailman malliin siirtämällä pelejä seuraavalle kierrokselle ajanpuutteen vuoksi ja kakkoskierros toi oma ongelmansa. Toinen kierros saatiin kuitenkin vietyä läpi suunnitelman mukaan ylimääräisine peleineenkin ja sikäli nyt ollaan pelattu se osa kaudesta mitä pitääkin. Minkälainen fiilis keväästä ja kaudesta on jäänyt liiton puolella?
Jouni Tervonen: Kausi kieltämättä on ollut poikkeuksellisen haastava. En ihan heti muista milloin olisi ollut vastaavaa tilannetta ja tietyiltä osilta ollaankin ensimmäistä kertaa näiden ongelmien kanssa.
Esimerkiksi joukkuemääriä koetettiin vielä tasata viime metreille asti kunnes vain lyötiin hanskat tiskiin ja päätettiin että pelataan yhdeksällä joukkueella ja sillä hyvä.
Eli ongelmia on riittänyt ja ratkaisuja niihin on onneksi löydetty myös joukkueiden keskuudesta, joten iso kiitos kaikille joukkueille jotka ovat joutuneet tekemään uhrauksia. Loppujen lopuksi vaikka alku on ollutkin kaudesta turhankin vaikeaa, niin pienet vastoinkäymiset vain pistävät yrittämään paremmin.
Sotkut ovat vaikuttaneet pahiten 2. divisioonan joukkueisiin, jotka avajaiskierroksella joutuivat lyhentämään pelejä päättymään kahteen pisteeseen ilman omaa syytään ja sitten Kirkkonummella ottelulistan erehdyksen vuoksi pelattiin ilmeisesti osin vääriä vastustajia vastaan ja käytettiin ns. otteluparisysteemiä päivän lyhentämiseksi. Onko tiimeille ajateltu mitään korvausta?
Avauskierroksen sunnuntain venyminen oli muutamien ongelmien kertautuminen ja se että pelit venyivät yllättävän pitkiksi. Se että pelit jouduttiin jättämään kesken, oli vain pakkorako tehdä päätöksiä ja se, että pelattiin vain paras kolmesta, auttoi alkusarjan alta pois pelaamisessa.
Korvauksista en uskalla vielä mitään puhua, sillä vielä on turhan monta avointa muuttuvaa tekijää. Toki jotain hyvitystä näille joukkueille olisi annettava, mutta se miten ja milloin se voidaan tehdä, on vähän auki. Ikävää vain että aina näiden inhimillisten erehdyksien takia kärsijänä ovat aina sunnuntain joukkueet.
Jatketaanko kauden lopuissa turnauksissa 1. ja 2. divisioonassa pelaamista neljän joukkueen pittisysteemillä?
Kirkkonummi osoitti, että aikataulullisesti ainoa järkevä keino on peluuttaa neljää joukkuetta kerralla sunnuntaisin. Eli ainakin Äänekosken kierros tullaan menemään tällä tavalla, päätöskierrosta täytyy vielä puntaroida uudelleen.
Uusi peluutustapa toki vähän tuo kaaosta alkuun pelautussysteemiin, mutta nopeasti joukkueet sen omaksuivat ja pelit sujuivat kohtuullisen hyvin. Toki tätä ei alkukaudesta joukkueille tarjottu, mutta näyttää siltä että pelit tulisivat venymään joka tapauksessa liikaa ja ainoa tapa millä voidaan pelit turvata, on kyseinen peluutustapa.
Neljän tiimin systeemissä nähdään välillä turhankin vauhdikkaita pisteitä ja ruuhkaa tiimien vaihtuessa pitissä, onko tulossa enemmän pittitilaa/-telttoja ja ilmatäyttöpisteitä joka helpottaisi tätä?
Tätä pitää vielä ohjeistaa järjestäjän suunnalta tulevalle kierrokselle, jotta saadaan pittaaminen entistä sujuvammaksi. Eli tilaa enemmän tiimeille.
Ilmatäyttöpisteitä ihan heti ei ole tulossa lisää, mutta tuollainen extra täyttöpiste mikä oli sitten käytössä K-nummella, voisi helpottaa pittien tilannetta. Ihan vain jo senkin puolesta ettei pittiin hyökkää täyttämään omia mutkia myös odottavat joukkueet ja varusteiden testaajat.
Pistetaulun (tai sen ohjauslaitteen) ongelmat aiheuttivat omalta osaltaan viivästystä ensimmäisellä kierroksella ilmeisesti kosteudesta johtuen, onko siihen tulossa parannusta?
Katsotaan miten homma etenee, Äänekoskelle on pyydetty järjestäjiä hommaamaan ylimääräinen kello ja se on myös saatu. Jatkossa täytynee varmistaa jollain tapaa, ettei laitteisto-ongelmia enää tulisi. Tosin on mahdotonta vaatia täysin idioottivarmaa kelloa tai kahta kelloa keneltäkään taholta, koska faktahan on se, ettei Suomessa tällä hetkellä löydy tarpeeksi turnauksia joissa näille kelloille olisi käyttöä.
Nyt täytyy luottaa siihen, että Progames on tehnyt tarvittavat korjaustoimenpiteet omaan kellonsa ja toivoa samalla myös aurinkoisia kelejä loppujen kierrosten osalta, niin vältetään mahdollisimman moni ongelma.
Pistetaulun ohjainlaitetta jouduttiin käyttämään osittain purettuna Piikkiössä, joka loi ylimääräisiä taukoja
Tämän vuoden joukkuemäärät jäivät liigaa lukuun ottamatta parittomiksi, mikä osaltaan taisikin olla sotkemassa esim. Kirkkonummen kierroksella. Onko ensi vuoden sarjojen joukkuemääristä vielä suunnitelmia?
Mikäli trendi on tämän suuntainen, eli laskeva ja/tai joukkuemäärissä ei kasvua tapahdu, niin voi olla että joudumme rajoittamaan sarjoja. Yhtenä vaihtoehtona on rajoittaa sarjojen koko kahdeksaan joukkueeseen tai vaihtoehtoisesti kasvattaa sarjoja siten, että kolmosdivari "katoaa."
Mitään päätöksiä näiden suhteen ei ole tehty ja asiasta vielä keskustellaan, mutta nämä ovat vain heittoja joilla saadaan viikonloput vietyä kunnialla läpi. Tällä hetkellä katsotaan pelautuksen perusteella, miten homma saadaan parhaiten toimimaan ja jos suuria muutoksi seuraavalle kaudelle tulee, niin niistä pyritään tiedottamaan mahdollisimman pian.
Kuitenkin jokaisten sarjojen parhaille tullaan turvaamaan nousupaikka.
Tälle kaudelle muuttunut aloituksia koskeva ns. "touchback"-sääntö ei ole oikein nykymuodossaan omiaan helpottamaan tuomarointia (aiheuttaa tosin välillä varsin viihdyttäviä tilanteita ) ja pittilaidan huutokieltoa on rikottu varmaan kymmeniä kertoja, mutta ketään ei ole taidettu siitä rangaista, tulevatko nämä pysymään ennallaan?
Pittilaidalle on sadellut varoituksia ja en ole varma onko tuosta huutelusta tullut rangaistuksia. Huudot ovat olleet enemmänkin kysymyksiä/kommentteja tuomareille, ei niinkään joukkueen pelaamista helpottavia, joten se ehkä vaikuttaa myös tuomioiden lievyyteen tässä vaiheessa. Toki sääntö on uusi ja sitä on vaikea välillä meinata muistaa, mutta varmasti linja kovenee kauden edetessä.
Muutoin säännöissä tullaan mukailemaan Milleä, eli tämä "touchback" ja pittihuutelut pysyvät ennallaan.
Onko sääntökirjan päivittämisestä suunnitelmaa? Esim. nykyisestä suomenkielisestä versiosta saa sen käsityksen, että kolmosdivisioonassa pelataan edelleen yksieräistä pelimuotoa.
Sääntökirjaa tullaan päivittämään taas kerran vähän lisää. Tämä on toki jäänyt vähän huonolle tolalle viime aikoina, kun sarja jota koitetaan apinoida, ei käytännössä julkaise minkäänlaista sääntökirjaa kirjallisena ja virallisesti. Siitä hiljaa tulee sitten Suomi-säännöt ja kun osa tuomareista on Mille tuomareita, niin menee myös sääntöjen kanssa tappelemiseksi.
Koitetaan kuitenkin saada säännöt ajan tasalle ja virheitä korjailtua.
Toisen kierroksen tuomarointi on herättänyt tavallista voimakkaampaa keskustelua. Onko kierrokselta tulossa kurinpidollisia päätöksiä tai miten asiassa menetellään?
Asiaa puidaan parhaillaan hallituksen kesken eri kokoonpanolla. Muutoksia tehdään ja päätöksistä tiedotetaan myöhemmin.
Tuomaroinnin iso ongelma on, että sen ei vain pitäisi olla mahdollisimman tasapuolista, mutta myös lisäksi näyttää siltä ulospäin, jotta epäselvissä tilanteissa ei ensimmäiseksi aina mietittäisi esteellisyyksiä. Onko tai pitäisikö liitolla olla rajoituksia siinä kuka saa olla mukana tuomaristossa? Onko esim. sopivaa, jos ottelua tuomitsee sellainen henkilö, jotka myös pelaa samassa joukkueessa tai saman organisaation sisarjoukkueessa kuin pelaavat tiimit? Tai jos tuomarilla on sukulaisia pelaamassa? Tai jos tuomari työskentelee jonkun pelaajan alaisena ns. siviilityössä tai yhtiökumppanina tai vastaavana?
Esteellisyyksiähän aina voidaan etsiä ja kaivaa jokaisen kohdalta ja luulenpa että aina saadaan riita aikaan. Toki tiettyjä tilanteita on joissa tämä tulee aina entistä enemmän esille ja sitä myöten näyttää aina vain negatiivisemmalta, on ja tulee olemaan. Tuomaroinnin ihannetilannehan olisi se, että jokaiselta joukkueelta olisi tuomari jokaisella kierroksella ja kentällä olisi tasan jokaisen joukkueen edustajia, näin saataisiin moni asia ratkaistua. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että joukkueiden resurssit ovat todella pienet ja jokaisen ylimääräisen henkilön paikalle saaminen tuottaa suunnatonta työtä ja vaivaa, eikä kaikki edes saa kuin pelaavan viisikon paikalle.
Toisin sanoen, näillä resursseilla ei hirveästi tuomarointia voida rajoittaa. Korkeintaan voidaan vain kuoria kermat päältä ensin tuomaroimaan ja sitten jollain perspektiivillä katsoa tuomareiden puolueellisuutta.
Yksi vaihtoehto monista varmasti on tämän kaltaisten tilanteiden varalle "Jury" / tuomarineuvosto joka periaatteessa olisi tuomareiden yläpuolella ja puuttuisi korkeintaan räikeimpiin tilanteisiin kentällä ja torikokoukset tulisi hoitaa tätä kautta. Tällä hetkellä nykyinen systeemi kuormittaa suunnattomasti kenttätuomareita ja tätä kautta myös välillä ote herpaantuu ja asioita ei välttämättä katsota niin objektiivisesti kuin tulisi.
Kannattaa myös muistaa se tosiasia, että vaikka liiton tuleekin tehdä kaikkensa hyvän tuomaroinnin eteen, niin se ei välttämättä pelaajien mielestä ole siltikään riittävästi. Tämä siitä syystä, että meillä tuomarointihenkisiä henkilöitä on erittäin vähän ja kokoajan mennään huonompaan suuntaan. Joten välillä täytyy muistaa kaiken kuohunnan keskellä ne tosiseikat millä tuomarointia rakennetaan ja miettiä voisiko esimerkiksi itse olla liitolle avuksi.
Pelaajien rankaisemiseen säännöissä on systeeminsä, mutta miten esimerkiksi pitäisi menetellä, jos jälkikäteen videolta nähdään jonkin tuomarin toimineen useamman kerran selkeästi väärin? Ottelu- tai turnaustuloksiahan ei oikein voi mennä jälkikäteen muuttamaan, siitä avautuisi semmoinen sekasotku ettei mitään rajaa. Olisiko tämmöinen asia tuomarineuvoston käsiteltävä?
Käytännössähän kaikki tilanteet on selvitettävä saman tien ja tässä kyseinen neuvosto voisi olla apuna / puolueettomana tahona. Jos jotain tulee tuomarien räikeisiin väärinkäytöksiin, niin kyseinen tuomari voitaisiin "hyllyttää" tai antaa jonkin näköisiä sanktioita tai yksinkertaisesti jättää kyseinen tuomari jatkossa pois.
Tilanteet ovat hyvin tapauskohtaisia ja paikan päällä selvitettynä kyseeseen voisi tulla "tuomarineuvoston" ratkaisu, mutta turnauksen jälkeen asia on SPBL:n hallituksen heiniä.
Entäs sitten sellaiset ongelmat joihin voidaan puuttua paikan päällä? Kun liiton toimitsija huutaa tuomareille juuri ennen pelin alkua että ”Antakaa [toinen joukkue]:lle ihan vitusti ofoja!” niin se antaa aika erikoisen kuvan tasapuolisuudesta?
Toki aina pitää pitää jonkinlainen puskuri asioissa joita ottaa todesta ja osittain tällainen käytös on myös huumoria tuomareiden suuntaan. Ainahan toimitsijoiden tulee olla tasapuolisia kaikkia kohtaan, mutta toistaiseksi näissä piireissä mennään kohtuu rennolla asenteella ja koitetaan homma saada pyörimään ilman suurempia hampaiden kiristelyjä.
Uskon ettei kyseinen huutokaan (jonka varmasti itsekin olen kuullut) ole huudettu totisena naama punaisena johonkin suuntaan. Asioihin kuitenkin aina pitää ottaa tietty etäisyys ennen kuin puuttua tai suoraan sanottuna muuten voitaisiin jättää sarjat pelaamatta.
Onko tuomareille annettu ohjetta mitä kieltä pelaajien ja joukkueiden edustajien kanssa pitäisi käyttää jotta tilanteiden selventäminen menisi kaikille perille yhtälaisesti? Ilmeisesti ainakin suomen ja englannin taitajia löytyy jokaisesta joukkueesta?
Ohjeistusta on annettu ja tätä tullaan tarkentamaan seuraavalle kierrokselle.
Joukkueiden väliseen kommunikointiin ei puututa, kuten ei tuomareiden sisäiseenkään kommunikointiin siltä osin kuin päätökset ja tilanteet ovat ulkomaalaisten tuomareiden ratkaistavissa. Tosin jos tilanteeseen on osallistunut suomalainen tuomari tai paikalla on suomalainen pelaaja, niin käytettävä kieli on ainoastaan suomi tai englanti. Samoin kun tuomarit kommunikoivat pelaajien kanssa pelin ollessa käynnissä tai kun peliin osallistuu kyseisen joukkueen pelaajia.
Pelien välissä ja vapaalla tuomarit saavat keskustella muiden kanssa miten haluavat.
Ainakin Kirkkonummella puhutti myös pelaajien pelaaminen useammalla sarjatasolla samana viikonloppuna, jonka säännöt kieltävät ja joukkue pitäisi tuomita pistemenetyksiin, mutta jonka voi ilmeisesti ohittaa "erikoisluvalla." Saako tämmöisen erikoisluvan automaattisesti, eli voiko esim. liigatiimi pelata sitten oman turnauksensa jälkeen kolmosessa toiset kisat? Onko annetuista ja torjutuista luvista pidetty kirjaa, kuinka yleistä tämä on ollut, vai onko sääntö näennäinen jonka voisi poistaa sääntökirjasta?
Kirkkonummen kierros tosissaan oli poikkeus ja poikkeuksellisia järjestelyitä tehtiin monessa joukkueessa. Tälle kierrokselle lupia annettiin vähän helpommin, koska kyseessä oli muutetun päivämäärän turnaus.
Erikoisjärjestelyä on voinut hakea ennakkoon liiton hallitukselta ja jos tätä ei ole haettu niin sitä on pitänyt kysyä kapteenien kokouksessa.
Tuleville kierroksille lupia ei tulla myöntämään yhtä helposti. Ensi vuodeksi varmasti muutamme tilannetta jollain tavoin ja voisin yhtenä mahdollisuutena nähdä ulkomailtakin tutut ID-kortit. Tosin tätä pitää hiukan vielä miettiä ja katsoa toteutuksen suhteen, sillä kuitenkin tälläkin hetkellä liiton resurssit on rajalliset. Kuitenkin ID-kortit tulisivat paljon helpottamaan työskentelyä pelaajien seuraamisen suhteen.
Kuitenkin kauas on tultu ajoista jolloin jokainen tunsi jokaisen joukkueen jokaisen pelaajan. Nyt meillä alkaa olla sen verran joukkueita ja pelaajia, että tällainen pelaajien tunteminen alkaa olla mahdotonta ja tarvitaan jotain tunnistusta.
Kiitoksia haastattelusta, toivottavasti loppukausi menee rennommissa merkeissä .
Kiitoksia itsellesi, oli mukava vastailla päivän kuumiin perunoihin ja vähän valottaa tilannetta jossa ollaan ja mihin ollaan menossa. Toivotaan todella, että loppu kausi menee helpommin ilman extrakitinöitä. Samalla toivon joukkueilta pitkää pinnaa, sillä tilanne on erittäin haastava.
Kiitoksia vielä kerran ja nähdään Äänekosken kierroksella!