Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1546
Tapahtumat: 1
Kuvat: 10515
Youtube-videot: 867
Tiedostot: 19
Ryhmät: 1

Suurpelikomentajat esittelyssä: Keltaisten Antti Mäki (2012)

user image 26.06.2012
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria:
paintball.fi

277_blogs.jpg?width=220Elokuun toisena lauantaina pelattavan Suurpelin komentajien esittelyt jatkuvat, tällä kertaa Paintball.fi haastatteli Keltaisten Antti Mäkeä, joka on tuttu mies niin aiempien Suurpelien johtotehtävistä kuin myös Pohjanmaanlinja-skenun järjestelyistä.

Kimmo Kainulainen: Keltaiset olivat viime vuoden Suurpelissä kakkossijalla, onko talven aikana mietitty kikkoja joilla sijoitusta parannetaan?

Antti Mäki: Keltaisilla oli viime vuonna erä erältä parantunut suoritus ja kolmoserässä päästiin ansaitusti voitonmakuun. Suomalais-virolais-venäläinen joukkue oli rambo-tason yksilösuorituksilla (Vaja) ja koko jengin venymisellä sellaisessa iskussa, että olisi voitettu koko peli elleivät erät olisi harmillisesti loppuneet kesken. Avaimia Suurpelin voittoon on etsitty edellisen kolmoserän päättymisestä alkaen. Tosin miettiminen on painottunut ehkä vähän liikaa oluen äärelle "kuivaharjoitteluun." Tänä vuonna meiltä on luvassa sellainen haaste muille joukkueille, että kovaa peliä ja lopuksi keltaiset voittaa.

Tänä vuonna otetaan käyttöön neljän joukkueen ja erän pelisysteemi. Miltä se alustavasti vaikuttaa verrattuna aikaisempaan?

Neljän joukkueen ja neljän erän pelisysteemi on keltaisen joukkueen kannalta kova isku ja samaan aikaan strateginen etu. Kova isku siksi, että uuden joukkueen komentaja on keltaisen selkärangasta, Toropainen tulee olemaan meille kova luu puurtavaksi Näpän ja Tommin rinnalla. Neljällä erällä me olisi voitettu jo viime vuonna eli sen puoleen tämä on etu.

Yleisesti arvioisin, että neljän joukkueen ja neljän erän systeemi muuttaa Suurpeliä mielenkiintoisempaan suuntaan ainakin yksittäisen osallistujan ja ryhmien näkökulmista. Todennäköisesti tilanteet muuttuvat tiheämpään suoraviivaisen pään seinään hakkaamisen tai ylettömän rulettamisen sijaan. Samassa tilanteessa kahden joukkueen kesken toinen on vahvempi ja toinen heikompi, mutta kun tilanteessa on useamman joukkueen pelaajia, on vahvempikin ryhmä äkkiä yksin.

Uskon, että neljän joukkueen myötä yksilösuoritusten ja hyvin yhteen pelaavien ryhmien merkitys lisääntyy paljon koko pelin voittamisen kannalta. Komentajien kuviot puolestaan häirinnevät vähemmän joukkueen lopputulosta. Yksittäisten tilanteiden ja tavoitteiden voittamisen osalta sektorinjohtajat ovat varmaan ratkaisevassa roolissa johtamassa omat taktisesti muita parempaan kuvioon. Suurpelissä ratkaisun avaimet siirtynevät yhä selvemmin kauemmaksi komentajan megafonista ja tilannepöydältä jokaisen osallistujan väännettäviksi.

Suurpelin pisteytys oli viime vuonna sellainen että ryntäyspaikat toivat eniten pisteitä ja kellot aavistuksen vähemmän, erikoistehtävien ollessa pienemmässä roolissa. Onko jako mielestäsi hyvä tai pitäisikö sitä rukata?

Viime vuonna ryntäyspisteitä painottanut pisteytys teki pelistä komentajan, sektorinjohtajien ja ryhmänjohtajien kannalta todella mielenkiintoisen. Kellojen hallussapidon ohella ryntäyspisteiden myötä vaihtuvat painopisteet pakottivat suunnittelemaan ja ennakoimaan. Kellosta voi taistella ja sen haltuun oton jälkeen keskittyä kellon puolustamiseen, ryntäyspisteiden ottaminen sen sijaan vaatii liikkuvaa sodankäyntiä: mikä ryhmä pystyy irrottautuman ja siirtymään ajoissa seuraavaksi tavoiteltavaan pisteeseen? Entä sen jälkeen ja pystymmekö pitämään kellot samalla?! Hyvin yhteen pelaavat ryhmät olivat kullan arvoisia, koska ne pystyivät venymään kuvioihin, mitkä mahdollistivat ryhmän irtautumisen kiivaastakin taistelusta uuteen hyökkäyssuuntaan osan ryhmästä jäädessä pidättelemään tai viivyttämään vihollisia.

Erikoistehtävien painoarvon vähentyminen oli ainakin uuden komentajan näkökulmasta helpotus, koska niillä on tapana sotkea kokonaiskuvaa. Sinällään foliohattumieskin oli aivan loistava tehtävä geigermittareineen ja säteilylähteineen, mutta koko joukkueen kannalta on vaikea selittää ja sovittaa yhteen sitä, mitä ihmettä tuolla erikoiskulmalla tapahtuu.

Tukikohdat ovat tänä vuonna pareittain erittäinkin lähekkäin aiempaan verrattuna, joten vastustajien toimintaa voi jossain määrin seurata, tuleekos siitä mieleen mahdollisuuksia tai uhkia?

Lähellä oleva naapurijoukkueen tukikohta on kiinnostava lisäelementti Suurpeliin. Taustanihan on Pohjanmaanlinjassa eli puoliryppyotsaisessa tiedustelu- ja sissitoiminnassa värikuula-asein. Naapurijoukkueen tukikohdan läheisyys antaa mahdollisuuden tiedustella toisen toimintaa: tukikohdasta lähtevien ryhmien vahvuuden ja suuntautumisen tähystys ja arviointi antaa onnistuessaan ison taktisen edun. Tavoitteeni on häiritä toista joukkuetta heti kotiovella kunnon sissin tavoin.

Erien alkuun tulevat tänä vuonna myös etujoukot, jotka ratkovat ensimmäisen ryntäyspaikan keskenään josta saa pisteet silloin kun pääjoukot päästetään kentälle. Pienellä porukalla isolla kentällä mahtuu tekemään peliliikkeitä, miten luulet saatetaanko etujoukkoja käyttää ihan muuhun kuin siitä ensimmäisestä ryntäyspaikasta vääntämiseen?

Erien alussa ennen muuta porukkaa pelin aloittavat etujoukot ovat todennäköisesti komentajien tärkein yksittäinen työkalu. Suurpelin järjestäjät ovat asettaneet pelin alkaessa laukeavan ryntäyspisteen ilmiselvästi syötiksi näille etujoukoille, mutta luulen että meillä komentajilla on mielessä aivan muut tavoitteet etujoukkojen käytölle. Erien aloitus on aivan eri juttu, kun tukikohdista ei voikkaan rynnätä suoraan "puoleen kenttään" vaan vihollisen etujoukot saattavat avata tulen heti pelialueen eturajalta. Missä vastustajan etujoukot ovat lienee tiedustelukäsky ja/tai epätoivoinen huuto, joka kaikuu keltaisella komentotaajuudella erästä toiseen... ;)

Suurpelin vahvuus on pitkälti se, että yksilö- ja ryhmäsuoritukset ratkaisevat eli peliin voi tulla enempää joukkueiden kokonaiskuvioita pohtimatta. Sektorinjohtajat ja ryhmänjohtajat käytännössä ratkaisevat sen, tietävätkö pelaajat mitä tapahtuu, miksi tapahtuu ja miten oma suoritus vaikutti. Monia vastaukset näihin kysymyksiin eivät aluksi juuri kiinnosta, mutta Suurpelissä on myös se suuri kuvio, jonka muuttaminen omalla pelillä on todella palkitsevaa. Johtajaksi peliin kannattaa lähteä, sitä arvostavat omat kaverit viimeistään pelien jälkeen. Meillä keltaisessa joukkueessa on paikkoja vapaana sektorinjohtajille. Laittakaa sähköpostia antti.maki@pohjanmaanlinja.net tai soitelkaa 050-4309119, jos homma kiinnostaa. Meillä on Facebookin "voittajat 2012"-ryhmässä taktiikan valmistelu kokoajan käynnissä.

Linkkejä:

278_blogs.jpg?width=750

Tagit