Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1546
Tapahtumat: 1
Kuvat: 10515
Youtube-videot: 867
Tiedostot: 19
Ryhmät: 1

Coach's Eye - mobiiliapua valmentajille

user image 31.07.2012
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria:
paintball.fi

219_blogs.png?width=200Älypuhelinten yleistyminen on luonut isot markkinat niihin asennettaville ohjelmille ja seasta löytyy jo useammanlaista nimenomaan peinttaajillekin suunnattua appsia. Coach's Eye-ohjelma, eli "valmentajan silmä" on kehitetty valmentajien ja urheilijoiden välisen palautteen antamiseen lajista riippumatta ja se soveltuu myös kivasti peinttikäyttöön eikä muutaman dollarin hinta ole kovin kova näistä ominaisuuksista.

Niin kuin useammissa appseissa, Coach's Eye:ssä ei sinällään ole mitään uutta. Videomateriaalia on käytetty valmennuksen apuna jossain määrin varmaan siitä saakka kun joku keksi kuvata pelejä. Mutta ohjelman yhteen pakettiin kasaamat ominaisuudet tekevät sen helposti lähestyttäväksi ja erittäin käyttökelpoiseksi yhdistettynä pienten laitteiden liikkuvuuteen.

Ohjelman perusideana on antaa valmentajalle mahdollisuus kuvata ja kommentoida urheilijan suoritusta siten, että palautteen voi antaa netin kautta videon välityksellä, johon voi lisätä niin ääntä kuin visuaalisiakin vinkkejä.

Käyttöliittymä

Videon kuvaamisen, analysoinnin ja jakamisen voi tehdä iPhonella tai iPadillä kokonaan (beta-vaiheessa on myös Android-versio, katso linkki lopusta), kaikki tarvittava on saatu sisällytettyä mukaan. Kuvatuista videoista voi valita haluamansa analysointia varten ja ohjelma pitää erillään tallessa niin alkuperäiset kuin palautteen sisältävät pätkät.

Videon ja urheilijan tekemisten analysointiruudusta valtaosan vie tietysti varsinainen video ja reunoilta löytyvät ikonit tallennuksen aloittamiseen/lopettamiseen, videon katseluun sekä ruudulle piirrettävien muotojen lisäämiseen. (Klikkaamalla kuvasta isompi versio.)

220_blogs.png?width=300Ohjelman ehkäpä erinomaisin yksityiskohta on se, että videota voi käydä läpi kuva kuvalta eteen- tai taaksepäin loistavasti toimivan "vauhtipyöräksi" kosketusnäytölle naamioidun vierityspalkin avulla. Lisäksi voi käyttää hidastusta, pysäytyskuvaa ja tietysti normaalinopeutta. Analyysivideon pituus ei siis ole mitenkään sidottuna alkuperäiseen videoon, jota voi kelailla ees-taas tarpeen mukaan nauhoittaessaan urheilijalle menevää palautetta.

Ruudulle voi puhuttua palautetta tukemaan lisätä eri väristä suoraa tai vapaasti piirrettyä viivaa ja nuolta sekä ympyrän että nelikulmioiden muotoja. Lisäksi löytyvät viimeisimmän muutoksen poistavat tai palauttavat napit ja jos pidemmällä videolla haluaa käydä läpi esim. useampaa suorituksen vaihdetta, niin kaikki piirrokset saa tyhjennettyä yhdellä painalluksella.

Palautteen jakaminen

Valmiin video voi lähettää urheilijalle sähköpostilla tai netin kautta YouTubeen sekä esim. Evernote ja Dropbox-tiedostonsäilytys-/jakopalveluihin, joihin ohjelmassa on suora yhteys. Koko joukkueelle suunnatun palautteen jakaminen näin säästää mukavasti aikaa ja kukin ehtii tutustua siihen omalla ajallaan.

Valmis video jää tietysti myös laitteeseen itseensä, joten sen voi esittää urheilijalle myös sen kautta kahdenkeskisessä tapaamisessa.

Mainio kokonaisuus

Kun samassa, taskussa kulkevassa laitteessa ja ohjelmassa on kaikki tarvittava niin alkuperäisen videon kuvaamiseen kuin sen editoimiseen, kommentointiin ja jakamiseen vastaanottajille, niin se nopeuttaa asiaa liittyvää työtä suunnattomasti, varsinkin kun homman voi hoitaa jossain muuallakin kuin pöytäkoneen ääressä. Erityisesti helppo puheen liittääminen videoon on mainio asia, eikä käyttäjä tarvitse varsinaisia editointikykyjä. Yksinkertaisen käyttöliittymän ominaisuudet oppii muutaman videon tekemällä yritys-erehdys periaatteellakin ilman sen kummempaa opetusta.

Jotain huomautettavaakin

Käyttöliittymän yksinkertaisuus on tietysti sitten myös rajoittava tekijä. Erityisesti pistää silmään se että ainakin nykyisessä ohjelmaversiossa urheilijalle lähetettävä video on saatava valmiiksi yhdeltä istumalta, eli nauhoituksen käynnistyksen jälkeen sen voi vain pysäyttää, jonka jälkeen video on "valmis," eli analyysivideota ei voi ohjelmalla enää uudelleen editoida. (Nykyisessä versiossa voi ottaa analyysivideon jonkin kohdan ja alkaa tehdä siitä uutta videota, jolloin esim. näytölle piirretyt nuolet jäävät käyttöön, mutta aiempaa analyysivideon liikkuvaa kuvaa/puhetta ei voi käyttää hyväkseen edes osittain.) Toki jos/kun homma menee suteen, niin voi helposti aloittaa uuden tekemisen, mutta esim. pause-mahdollisuus olisi hyvä, varsinkin jos analysoitava video on pitkä.

Tietysti pitää muistaa, että varsinaisena tarkoituksenahan ei ole suinkaan tehdä yleisölle suunnattua julkaisukelpoista videota, vaan antaa valmentajalta urheilijalle tai useammalle suunnattua palautetta, joka normaalisti tapahtuisi henkilökohtaisesti. Tällöin sanoissa sekoaminen ei sinällään tee materiaalista huonoa, mutta nauhoittaminen tietysti pistää pientä ramppikuumetta päälle, mutta kun ajattelee videota valmentaja-urheilija kahdenkeskisen palautetapaamisen sijaisena tai sen alustuksena, niin pääsee siitä eroon :).

iPhonella/iPadillä kuvata voi sekä pysty- että vaaka-asennossa, mutta ohjelmalla tuntui olevan vaikeuksia hahmottaa kameran suunnan vaihdosta jos sen tekee kesken tallennuksen, eli sitä kannattaa välttää.

Paintball-käyttöön?

Coach's Eye:llä voi analysoida myös muilla kameroilla otettuja videoita, kunhan ne saa siirrettyä iPhoneen tai iPadiin sopivassa muodossa. Tämä onkin peinttivalmentajalle ihan kiva juttu, vaikkapa slaidaustreeneissä kuvaaminen onnistuu vaikka puhelimellakin, mutta kisatilanteessa kentän rajalla kuvaaminen varsinaisen pelin ollessa kesken voipi johtaa maalin kaapimiseen elektroniikasta ja muutenkaan mobiililaitteiden kamerat eivät oikein sovellu kovin kaukaa kuvaamiseen.

Peinttihommissa valmennus on tietysti vielä varsin erilaisella tasolla kuin perinteisemmissä lajeissa, mutta yksilösuoritusten nauhoitus ja näyttäminen pelaajalle, oli kyseessä sitten jatkuvasti vikaan menevä suojalle syöksyminen tai syndin takaa vilkkuva boxi, avaa helposti pelaajan silmät omille tekemisille :).

Yhtenä hyvänä käyttömahdollisuutena kisapeinttiin -jonka tyyppistä ohjelman kehittäjä tuskin on ajatellutkaan - voisi olla ohjelman käyttö erilaisten alkujuoksujen ja -jakojen selostamiseen ja levittämiseen tiimille. Valikoissa puhutaan kyllä jo kuvien tuomisesta ohjelmaan, mutta ainakaan vielä niiden valitseminen analysoitavaksi ei onnistunut, mutta homman voi kiertää ottamalla muutaman sekunnin videokuvaa kenttäleiskan kuvasta, jonka päälle voi sitten piirrellä erilaisia alkubreikkejä ja selostaa samalla pelisuunnitelmia. Netin kautta levitettynä video sitten on pelaajien omassa rauhassa katsottavissa ja tuo kyllä enemmän valmentajan ideoita selostuksen kautta esiin kuin pelkän viivapiirroksen tutkiminen.

Linkkejä:



Tagit