Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1545
Tapahtumat: 1
Kuvat: 10510
Youtube-videot: 828
Tiedostot: 19
Ryhmät: 1

Yhdistyshaastattelussa Forssa Paintball

user image 14.05.2012
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria:
paintball.fi

192_blogs.pngPaintball.fi:n yhdistyshaastatteluiden sarja jatkuu ja tällä kertaa vuorossa on Forssa Paintball, jossa yhdistyksen rekisteröitymispuoli on hoidettu näppärästi yhteistyössä toisen urheiluseuran kautta, mikä on omiaan vähentämään paperisotaa viranomaisten suuntaan. Paintball.fi haastatteli Forssan Paintballin puuhamiestä Jarkko Tuomolaa yhdistyksen toiminnasta.

Kimmo Kainulainen: FoPa eli Forssa Paintball toimii nimensä mukaisesti Forssan ympäristössä. Kerrotteko tiimistä taustoja ja vähän historiaa?

Jarkko Tuomola: Paintball-joukkue on perustettu vuonna 2007. Kaveriporukassa oli kyllä jo aikaisempina kesinä pelattu vuokrapainttia. Siitä innostuttuamme päätimme hankkia koko porukalle omat pelivermeet ja perustaa joukkue nimeltä Halvations Paintball (Halvations ry). Halvations nimi juonsi juurensa taas loimaalaisesta salibandyporukasta joka oli lopettanut samaisena vuonna ja silloisesta paintball-joukkueesta löytyi useampi henkilö joka oli pelannut tuossa salibandyporukassa, niin ikään myös allekirjoittanut.

Vuonna 2009 muutimme nimen nykyiseksi (Forssa Paintball) ja vuonna 2010 liityimme Forssan Staga ry:n alle, joka on allekirjoittaneen perustama forssalainen salibandyjoukkue.


Yhteistoiminta valmiin yhdistyksen kanssa onkin näppärä systeemi hoitaa virallinen puoli. Jääkös paintball-osiolle minkä verran paperisotaa vai pääseekö siinä paljonkin vähemmällä kuin kokonaan oman yhdistyksen pidossa?

Paperisotaa on aika vähän paintball-jaoston kanssa. Paintball-jaostolla on oma hallitus, jossa sihteeri pitää yllä jäsenrekisteriä ja rahastonhoitaja pitää kirjaa siitä pienestä osasta mikä tulee jäsenmaksuista yms.


Tämmöinen järjestely tuntuisi aika ihanteelliselta monelle rekisteröitymistä suunnittelevalle paintball-porukalle, valmiin organisaation mukana moni asia sujuu helpommin ja esim. kirjanpidossa päällekkäisyydet vähentävät töitä reilusti verrattuna kahteen erilliseen yhdistykseen. Teillä tämä on onnistunut tietysti kun olet mukana molemmissa, mutta mitä luulet, löytyisikö vastaavia mahdollisuuksia muualtakin? Suomesta löytyy paljon erilaisia urheiluseuroja, joissa on mukana monen eri lajin harrastajia.

Tottakai löytyy vastaavanlaisia mahdollisuuksia, kunhan jaksaa kysellä. Täällä Forssassakin muutamassa seurassa on lajeja useampi mitä yhden yhdistyksen nimen alla pyöritetään. Kaikilla lajeilla on oma hallituksensa ja niitä pyöritetään ns. itsenäisinä jaostoina. Helpoin tapa saada näkyvyyttä ja luottamusta esim. haettaessa avustuksia tai järjestäessä tapahtumia.

Löytyykö sitten mitään haittapuolia? Kun yhteistoiminnassa ollaan, niin tietysti siinä jossain määrin varmaan joutuu luovuttamaan myös hieman itsenäisyyttäkin.

Haittapuolia en itse ole huomannut. Tietenkin meillä voi olla eri juttu, kun olen kummassakin seurassa puheenjohtajana ja pystyn hoitamaan salibandy ja paintball asiat helposti. Kun ei ole kokemusta liittymisestä jo olemassa olevaan vanhaan seuraan, niin en osaa ottaa kantaa kovinkaan hyvin asiaan.


Teillä on lähemmäs kymmenen eri pelikenttää, kuinka pelit niille jakautuvat? Kuinka usein pelaatte vuoden mittaan?

Itse asiassa pelikenttiä on nykyään yhteensä viisi. Nummen paintball-kenttä, joka on 40 m x 30 m verkotettu lavasuojista tehty kenttä. Tarkoitus olisi jossain vaiheessa saada kentälle sup'air suojat. Kentän pohja on pehmeää hiekkaa/kivituhkaa ja aivan kentän tuntumassa on isot katsomot, koska aikaisemmin alueella on ollut Forssan pesäpallokenttä. Nummen-kenttää käytettiin viime vuonna eniten ja todennäköisesti tänäkin vuonna suurin osa ellei kaikkia pelejä pelata siellä.

Kesän aikana paikallinen paintball-vuokraamo JsGameOn aikoo rakentaa Nummen kentälle ns. metsä-kentän jota varsinkin vuokrapelaajat ovat toivoneet. Olemme tehneet yhteistyötä useamman vuoden JsGameOn yrittäjän kanssa. Perinteisiä metsäkenttiä jossa meidän joukkue pelaa harvemmin on meillä neljä, eli 10-kenttä, somerontienmonttu, jokisuo ja juoksuhaudat. Loput kentät, jotka nettisivuillakin esiintyvät ovat jäänet vailla käyttöä. Pelejä yritetään pelata kerran viikossa toukokuun puolesta välistä elokuun loppuun, riippuen keleistä.


Forssa Paintballin Nummen kenttä (Kuva: Jarkko Tuomola)193_blogs.jpg?width=750


Pysyvien kenttien hankkiminen on monelle tiimille ongelma, teille paikkoja on kertynyt poikkeuksellisen paljon. Miten näin hyvin on päässyt käymään? Ovatko kenttänne yksityisten vai kunnan mailla?

Kaksi kenttää ovat kunnan mailla ja loput kolme ovat yksityisen omistajan (joukkueemme jäsenien). Joukkueessa on aina ollut joku kenen kautta olemme saaneet metsäpelipaikan. Nummen kenttä saatiin neuvoteltua Forssan kaupungin kanssa joukkueemme käyttöön talven 2010 ja kevään 2011 aikana.

Kaupunki myös auttoi projektissa sen verran, että lahjoitti kunnolliset verkkotolpat, tasoitti kenttäpohjan ja antamalla tavarat portin tekemiseen, jotta nuoriso ei pääsisi autoilla yms. sotkemaan kenttää.

194_blogs.jpg?width=280

Alkujakoa Nummen kentällä (Kuva: Jarkko Tuomola)

Tuommoinen tuki kaupungilta on hieno juttu, vastaava toivoisi muuallekin Suomeen. Oliko tuen saaminen kuinka iso projekti?

Tuen saaminen oli noin kuuden kuukauden projekti. Kävimme useaan otteeseen kaupungin talolla syksyn 2010 - kevään 2011 aikana esittelemässä asiaamme. Asiaa vatvottiin ja jossain välissä se taisi vähän unohtuakin kaupungin päättäjien pöytälaatikkoon, mutta sitkeästi soittelemalla ja muistuttamalla asiasta saimme lopulta luvan rakentaa paintball-kentän nummelle.

Kesäkuussa 2011 kentän tekeminen sitten lopulta alkoi. Sen jälkeen kaupunki oli hyvinkin suopea projektiamme kohtaan. Saimme kaupungin varikolta vanhat jo käytöstä poistetut valotolpat jotka kaupungin työntekijät toimittivat valmiiksi meille kentälle odottamaan asennusta. He myös lanasivat kentän tasaiseksi ja antoivat tarpeet ja tilat sisääntuloportin tekemistä varten. Lavat suojien tekemiseen meille lahjoitti HK ruokatalo. Kentällä on tällä hetkellä vähän reilu 120 lavaa. Verkko on seuran itse hommaama ja asentama. Tuen saaminen edellytti ehdottomasti sitä, että olemme rekisteröity yhdistys. Omalla kaveriporukalla tuen hakeminen kaupungilta ei olisi onnistunut.


Normaalien viikkopelien lisäksi olette järjestäneet erilaisia pikkuturnauksia sekä ilmeisesti enemmän vuokrapelaajille suunnattuja Repe-Games-pelejä. Nämä ovat ilmeisesti teille normaalia toimintaa, tuovatko ne miten uusia jäseniä mukaan?

Vuokrapelaajia on ollut kiitettävästi mukana meidän peleissä. Voisi sanoa, että joka peliin on tullut ainakin muutama vuokrapelaaja. Joka vuosi jokunen vuokrapelaaja innostuu niin, että hommaa omat varusteet, mutta sitten löytyy tasaisesti myös niitä joiden innostus hiipuu ja pelit loppuvat.

Vaihtelua pelaajarintamalla on tapahtunut siis joka vuosi. Olenkin ainut ns. "alkuperäisjäsen" joka on jaksanut tahkota joukkueen kanssa alusta saakka! :)

Kerran vuodessa olemme yrittäneet järjestää "isomman" pelipäivän johon vuokrapelaajia otetaan paljon mukaan. Samalla homma toimii esittelypäivänä, josta joku voi saada painttikipinän.


Pelitauolla 10-kentällä (Kuva: Jarkko Tuomola)195_blogs.jpg?width=640

Onko teillä tälle kesälle suunnitteilla isompaa tapahtumaa?

Nykyään uudella nimellä (Foge-Games) oleva turnaus pelataan kerran kesässä ja sinne yritämme saada taas vuokrapelaajia mukaan. Idea on se että joka joukkueessa on viisi pelaajaa yhtä aikaa kentällä ja vain yksi niistä saa pelata omalla merkkaimella. Näin saadaan aikaan se että mahdollisimman moni pelaaja on ensikertalainen, mutta myöskään omilla varusteilla pelaavia ei ole unohdettu.


Miten talvikausi menee, järjestättekö ulkopelejä tai käyttekö halleissa pelaamassa?

Talvikausi on meidän joukkueella aina hiljaista. Porukka painuu talveksi horrokseen ja sitten kun kevätaurinko alkaa taas paistaa, niin pelaajat rupeavat valmistautumaan kesän ulkopeleihin. Koko joukkueen olemassa olon aikana olemme käyneet vain kaksi kertaa talvella pelaamassa. Sparta-areenalla vuonna 2008 ja Salossa Paintball Keitaalla 2010.


Kuinka FoPan toimintaan pääsee mukaan?

FoPan toimintaan pääsee mukaan tulemalla suoraan meidän kanssa pelaamaan tai laittamalla ensin kyselyä sähköpostilla 
joukkue@forssapaintball.net

Internetivuilta tai Facebookista (www.facebook.com/forssapaintball) voi seurata kesän tapahtumia ja pelipäiviä. Ilmoittautuminen nettisivuilla on helppoa ja vuokrapelaajat pääsevat mukaan edullisesti. Vuokrapelaajia olemmekin saaneet useasti mukaan peleihin, kun hinnat ovat kohdillaan => 
www.forssapaintball.net/?PELAAMAAN

Kiitoksia haastattelusta ja hyvää jatkoa yhdistyksen toiminnalle.

Kiitos haastattelusta ja mielettömän hauskaa paintball-kesää kaikille lajin harrastajille!

Linkkejä:


Muita yhdistyshaastatteluita:

Tagit