Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1545
Tapahtumat: 1
Kuvat: 10457
Youtube-videot: 793
Tiedostot: 19
Ryhmät: 1

Puskarace - kotimainen paikannusohjelma pelikäyttöön

user image 16.05.2012
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria:
paintball.fi

162_blogs.jpgPuskarace on nimenomaan pelikäyttöön suunniteltu älypuhelinten paikannusominaisuuksia hyväkseen käyttävä palvelu, jonka avulla pelaajat voivat lähettää oman sijaintinsa ja seurata joukkuetovereiden liikkumista kentällä reaaliajassa puhelimen ruudulta.

Puskaracen kehittäjä Sami Heinonen kertoo, että alkuperäinen idea palveluun saatiin jo vuonna 2008 töiden ohessa lounaalla, jolloin tavoitteena oli helppo paikannuspalvelu, joka yhdistäisi matkapuhelinteknologiaa harrastuksiin, eli paintballiin ja airsoftiiin. Ensimmäinen versio saatiin käyttöön vuonna 2009 Nokian puhelimille, josta se on nyt uudelleenkirjoitettu ja huhtikuussa julkistettiin ohjelman 2.0 versio. Käyttäjiä on Suomen lisäksi erityisesti Yhdysvalloissa, Kanadassa, Ranskassa ja Espanjassa sekä Etelä-Amerikassa ja Baltian maissa.

Systeemin pääpointti on reaaliaikaisuudessa, eli pelaajien sijainteja voi seurata puhelimen, padin tai vaikka normaalin tietokoneen ruudulta vauhdissa, jolloin oman joukkueen sijainnit tulevat näkyviin. Komentajana toimiva pelaaja voi lähettää systeemin kautta pelaajille liikkumisohjeita, jotka tulevat kartalle näkyviin tietokonepeleistä tuttuina "waypointteina."

163_blogs.png?width=200Mukana on myös "spectator view," eli haluttaessa on mahdollista myös tapahtuman reaaliaikainen seuraaminen "katsomosta" jakamalla tapahtuman tietoja myös muille kuin pelaajille, jolloin nämä voivat liittyä mukaan katsojien ominaisuudessa.

Käytössä ovat Nokian ja Googlen kartat, joissa voi vaihdella satelliitti- ja normaalin karttanäkymän välillä. Lisäksi voi vaihtaa näkökulmaa myös 3D-versioon, joihin voi luoda mukaan esimerkiksi pelikentällä olevia rakennuksia suoraan kartan päälle. Mukaan voidaan myös lisätä vaikkapa pelialueen rajat. Jälkikäteen pelaajat voivat hakea tapahtumasta tallentuneen tiedon Puskaracen sivuilta ja seurata sen kulkua samalla lailla kartan päällä.

Suunniteltu pelikäyttöön

Puskaracea on alusta saakka kehitetty nimenomaan pelikäyttöä ajatellen. Airsoft- ja paintball-peleissä omien pelaajien sijainnit ovat aika tärkeä tieto heti sen jälkeen kun he häviävät näkökentästä, joten käyttömahdollisuuksia kyllä löytyy. Radioilla infoa saadaan kulkemaan luonnollisesti rajattu määrä, joten paikkatiedon yhdistäminen muuhun kommunikointiin antaa aika paljon mahdollisuuksia vaikuttaa peliin.

Paintball-käytössä normaaleissa viikonloppupeleissä ohjelman käyttö pienillä kentillä nopeissa muutaman minuutin matseissa ei oikein ole käytännöllistä jos koko kentän jo näkee muutenkin parilla silmäyksellä, mutta esimerkiksi Suurpelin kaltaisessa pidemmässä, isolla kilometrin kanttiinsa olevalla kentällä pelattavassa tapahtumassa se olisi omiaan avittamaan tapahtumien kehittymistä. Jos komentajat pystyisivät esimerkiksi seuraamaan oman joukkueensa sektorin- ja joukkueenjohtajien liikkeitä kaiken aikaa, niin hyöty esim. radioliikenteen avittajana tulisi äkkiä esiin, kun komentajien "missäs164_blogs.png?width=200 oot" -tyyppiset kyselyt jäisivät pois.

Pelaajien ei välttämättä tarvitse näpytellä puhelinta pelin aikana, eli kun ohjelman pistää päälle ennen tapahtuman alkua voi puhelimen sitten jemmata turvalliseen paikkaan varusteissa ja vaikka unohtaa. Tällöin paikkatieto tulee komentajan käyttöön joka sitten käyttää sitä hyväkseen miten vain pystyy.

Pelaamisen lisäksi kekseliäälle luonnossa liikkuvalle ohjelma tarjoaa kyllä muutakin käyttöä, esimerkiksi metsästysporukan keskinäisten sijaintien seuraaminen puhelimen kautta avittaa ja lisää myös turvallisuutta.

Appsit jo Nokialle ja Androidille

Puskaracesta on tällä hetkellä Androidille ja Nokian älypuhelimille omat versiot, Applen iOS-käyttöjärjestelmän laitteille se on kehittelyssä. Lisäksi Nokian S40 and S60 -tyyppisille puhelimille on oma "Light Edition" -versionsa. Lisäksi ohjelma toimii myös suoraan vaikkapa puhelimen selaimen kautta, mutta sitä kautta käytettynä puhelinten virransäästöominaisuudet tuppaavat sulkemaan näytön ja ohjelman sitä mukaa, joten ns. erikseen puhelimenmallille tehty "natiivi-app" on se hyvä tapa165_blogs.png?width=200 käyttää ohjelmaa mobiililaitteilla pidempiä aikoja putkeen.

Puskaracen appsit ovat ilmaisia ladata ja käyttää. Operaattorit ottavat tietysti kuitenkin omansa ja pitää muistaa että Puskarace käyttää huomattavan paljon dataliikennettä lähettäessään muutaman sekunnin välein paikannustietoja palvelimelle, joten käyttäjällä pitää ehdottomasti olla kuukausimaksullinen tai pre-paid dataliittymä, jotta puhelinlaskussa ei tule yllätyksiä. Paikkatiedon välittäminen kuluttaa tietysti myös akkua, joten pidemmän pelin aikana kannattaa muistaa tsekata virtatilanne ajoittain.

Linkkejä:

Tagit