Tilastot
Juhlahaastettelu: Jämsän Paintball 10 vuotta
Peinttiharrastajille tuttujen Suurpelin ja Vironpelin taustalta löytyy Jämsän Paintball, jolle tulee tänä vuonna täyteen kymmenen vuotta perustamisesta. Juhlan kunniaksi Paintball.fi haastatteli yrityksen puuhamiestä Anssi Mennalaa menneestä vuosikymmenestä ja samalla tietysti livettiin myös vähän tämän vuoden pelien valmisteluihin. Luvassa on myös erilliset juhlapelit heinäkuussa syntymäpäivien kunniaksi.
(Kuvista klikkaamalla isompia versioita)
Kimmo Kainulainen: Jämsän Paintball täyttää tänä vuonna 10 vuotta, onnittelut! Mistä idea värikuulien parissa työskentelemiseen lähti aikoinaan liikkeelle?
Anssi Mennala: Kaveriporukalla vuokrattiin välineet ja jäin ihan eka kerrasta koukkuun. Välineinä olivat Miraget ja pelipaikkana isän viljankuivaamon ympäristö. Onnistuneesta pelikokemuksesta innostuneena koitin saada kavereita hankkimaan omat aseet, mutta porukkaa kun lopulta ei tarpeeksi saanut innostumaan sijoittamaan kalliisiin aseisiin, niin päätin sitten kaverin kanssa alkaa vuokraustoimintaan, pääsisihän sitten itsekin pelaamaan useammin.
Ensimmäisenä vuonna olimme jo mukana pelaamassa Jukolan Teron järjestämässä "Saaritörnissä" Lappeenrannassa jossa lopullisesti innostuin lajiin ja varsinkin Teron avustuksella ja rohkaisemana alettiin järjestää niin Vironpeliä kuin Suurpeliäkin.
Minkälainen fiilis alun perin oli, kävikö mielessä että toiminta olisi käynnissä vielä 10 vuoden päästä? Miten yritys on muuttunut vuosien varrella?
No eipä sitä tullut silloin ajateltua mitään niin pitkälle. Aluksi touhotettiin vain seuraavaa peliä ja pidettiin hauskaa.
Ensimmäinen pari vuotta puuhailtiin ihan vain omaksi iloksi, ilman ihmeempiä päämääriä. Pian sitten alettiin päämääräisesti kehittämään toimintaa aina sieltä missä nähtiin olevan suurimmat ongelmat. Ensin panostettiin pelialueisiin, sitten taukoalueisiin. Kehitys on ollut jatkuvaa ja niin pitääkin olla, muuten pelinvetäjät ja minä kyllästytään helposti jolloin on vaara että jämähdetään vanhoihin kaavoihin.
Yksi isommista merkkipylväistä on erillisen, nimenomaan paintball-hommiin varatun huoltotilan rakentaminen, joka valmistui 2008. Minkälainen vaikutus sillä oli?
Merkittävä! Firman toiminta alkoi kasvamaan sellaisiin mittoihin että vanhoilla huoltotiloilla sekä vanhoilla taukotiloilla (Kuivuri) ei olisi enää voinut jatkaa.
Samoin oma päätyöni, viljanviljelyn volyymit kasvoivat niin suuriksi että Kuivurin käyttäminen värikuulatoimintaan syksyisin kuivausaikaan oli suorastaan mahdotonta.
Uudet huoltotilat mahdollistavat sen että pelien aikana voi keskittyä pelin ohjaamiseen, eli järjestämään mahdollisimman hyviä pelejä. Ennen piti aloittaa kaluston valmistelemisella jopa tunti ennen pelin alkua ja huollot olivat tehty vasta tunnin päästä pelin jälkeen. Nyt riittää että tulee ennen pelaajia alueelle ja käytännössä voi lähteä pelin jälkeen kotiin yhtä aikaa pelaajien kanssa.
Samaan aikaan siirryttiin paineilman käyttöön ohjatuissa peleissä ja viime kesänä rakennettiin kiinteä paineilmaverkko koko pelialueelle, kuten myös juokseva vesi.
Talvipelaamiseen vaikutus on ollut se että kaikki kelirajoitukset on poistettu. -25 pakkasessa pelaaminen ei ole enää edes hankalaa ja kun vieressä on eteläisen suomen suurin laskettelukeskus niin talviaikaisilla peleillä on merkitystä.
Huoltorakennus, johon vuokraustoiminta keskittyy
Kymmenen vuotta on pitkä aika, onkos teillä arviota tai onko pidetty peräti kirjaa minkä verran pelaajia on vuosien varrella ehtinyt pelata Jämsän suunnalla?
Ensimmäiset vuodet olivat varsin rauhallista mutta, 2004-05 alkanut alueen ja toiminnan määrätietoinen kehittäminen sekä yhteistyökumppanien kanssa tehtävä yhteismarkkinointi ovat moninkertaistaneet pelaajamäärät. "Normaaleja" ohjattuja pelejä sekä vuokrauspelejä on ollut tuhansia sekä näiden yhteenlaskettuja pelaajia kymmeniä tuhansia.
Talvipeliä Vajan ja Konttikentän maastossa
Normaalin vuokraustoiminnan lisäksi olette kunnostautuneet myös tapahtumanjärjestäjänä, tänä vuonna sekä Suurpelille että Vironpelille tulee kymmenen tapahtumaa täyteen ja siinä sivussa koko joukko muita tapahtumia kauden päättäjäisten ja Heinämättöjen muodossa. Onko tapahtumien suhteen tulossa jotain uutta tai muita suuria suunnitelmia?
Virolaisen Adrenaliinin kanssa kymmenen vuotta sitten aloitettu yhteistyö on toiminut äärimmäisen hyvin. Vironpeli oli tänä vuonna ensimmäisen kerran muualla kuin Tallinnan ympäristössä, nyt pelipaikkana oli Viron armeijan harjoitusalue Nursipalussa. Virossa tapahtuman suurimmat muutokset tulevat vuosittain pelialueen muutosten takia eikä oikein tulevia juttuja voi ennustaa.
Suurpeli taasen on helpompi sillä pelialueeseen voi itse tehdä muutokset ja pitääkin tehdä, ettei alue ala tuntumaan tylsältä. Suurpelissä todennäköisesti pelataan tänävuonna neljän joukkueen pelinä, joka etukäteissimulaatioissa muuttaa pelaamisen alueella erilaisemmaksi kuin ennen.
Suurpeliä pitää parantaa vuosittain, mutta pitää olla varovainen ettei vahingossa tule korjattua jotain mikä ei ole rikki.
Ajoneuvot ovat olleet Jämsän pelien aikamoinen erikoisuus, moottorivehkeitä ei ole tainnut viimeiseen kymmeneen vuoteen muissa Suomen peleissä juuri näkyä. Isoimpana ja erityisesti kuuluvimpana näistä tietysti ambifiovaunu. Mistä idea sen hommaamiseen lähti?
No, eräs ystäväni huomasi myynti-ilmoituksen tuosta laitteesta ja alkoi vitsailemaan, että tuollaisenhan mä tarvitsisin ja siitä se ajatus lähti... Viro oli siihen aikaan itsenäinen valtio eikä EU:n jäsen, joten tullimuodollisuudet sekä muut ihmeellisyydet olivat aika vaikeat. Puolustusministeriön avustuksella sain sitten luvat kuntoon ja laitteen maahan. Se miten tuon sai venerekisteriin olikin sitten toinen episodi...
PTS-M eli Jämsän kävijöille tuttu neuvostovalmisteinen amfibioajoneuvo,jonka kyytiin mahtuu 70 henkeä tai vaikka kuorma-auto
Vaunun lisäksi Suurpelissä on ollut käytössä myös jos jonkinlaista pienempää autoa ja teleketjuvehjettä. Onko niissä tarkoituksella koitettu hankkia aivan erityyppisiä maaleja PST-miehille? Esimerkiksi "rantakirppu," pakettiautot ja "telalaatikko" ovat kaikki varsin erilaisia nopeudeltaan ja ketteryydeltään.
Periaatteessa laitteet on olleet kahden tyyppisiä, miehistönkuljetuslaitteita (traktorit perävaunuineen, pakettiautot) ja sitten "hyökkäysajoneuvoja" joista on voinut ampua muttei niillä ole juuri miehistöä voinut kuljettaa (kirput, henkilöautot, maasturit).
Näistä eri ajoneuvotyypeistä ja versioista on sitten jokavuosi koittu ottaa käyttöön sellaiset versiot että ne sopisivat parhaiten sen vuoden kokonaisuuteen ja teemaan. Vaikka kalustoa olisi ei sitä ole aina otettu käyttöön jos siitä ei ole saatu lisäarvoa pelille. Esim. viime vuonna PTS-M:n käyttäminen vain lentokentällä yhtenä isona suojana, tosin suosittuna sellaisena.
Yksittäistapahtumana Suurpeli lienee tietysti selkeästi suurin juttu vuoden mittaan, mutta onkos sesonkina minkä verran pelaajia viikonloppuisin?
Suurpeli näyttelee vuoden suurinta yksittäistä voimanponnistusta ja tapahtumaa, mutta kiireisimpinä kesäkuukausina päästää yhteenlaskettuna samoihin pelaajamääriin.
Suurpelissä on vuosien mittaan esitelty uusia sääntöjä ja käytäntöjä, joita ei ole kopioitu mistään ulkomaiden peleistä vaan ovat ihan kotimaista keksintöä. Mistä semmoista luovaa hulluutta löytyy ja sitten vielä riskinottoon halua pistää toimiva systeemi osittain uusiksi?
Alusta saakka Suurpeliä on kehitetty ajatellen yksittäisen pelaajan pelifiilistä ja sitä miten yksittäinen pelaaja saisi sellaisen pelikokemuksen jota se ei voi muualla saada ja samalla Suurpeli ei saa olla "aina sitä samaa." Joten joka vuosi pitää olla jotain uutta mikä saa pelaajat tulemaan uudelleen. Mutta, muutoksia ei saa olla liikaa, eikä pelisysteemeistä saa tehdä monimutkaisia.
Muutoksissa pitää ottaa riskejä, mutta hallittuja, niin että jos joku yksittäinen "komponentti" ei toimi niin se ei kaada koko peliä. Meidän tiimi on järjestänyt yli 25 isoa satojen pelaajien skenaariopeli tapahtumaa niin tiimille on tullut aika hyvä käsitys siitä mikä toimii ja mikä ei. Samoin aikaisempien vuosien kokeiluista saatu kokemus auttaa pienentämään riskiä.
Tosin, joka vuosi tulee jonkinlainen epäonnistuminen, kuten viimevuoden "respamökki teurastus" joka olisi voitu välttää helposti, mutta nyt sekin tiedetään miten vastaava nonstop-respailu tehdään.
Eli milläs lailla respamökkisääntö muuttuu tälle vuotta?
Tarkkaan ei ole vielä päätetty, mutta JOS viimevuonna olisi respamökistä saanut ampua kokoajan ovista ja ikkunoista "kuolemattomana" ulospäin ei viimevuotista ovelle teloittamista olisi päässyt käymään. Se onko respamökki tänä vuonna käytössä riippuu mm. pelin muusta geometriasta ja siitä miten mökillä saisi peliin lisäarvoa. Mahdollinen neljään joukkueeseen muuttaminen muuttaa koko pelin rakennetta muutenkin.
Einarin mökki on monelle Suurpelistä tuttu kun sen kulmat ovat usein toimineet hyvinä suojina, mutta sille kävi talvella yllä olevan kuvan mukaan palomiesten harjoitusmaalina. Tilalle on kuitenkin tulossa jotain uutta.
Osa Suurpelin säännöistä on sitten siirtynyt käyttöön pienempiin tapahtumiin ja ihan yleisiinkin viikonloppupeleihin, esimerkiksi lääkintämiessääntö tai joukkueiden merkitseminen huivein käsivarsinauhojen sijaan. Minkälainen fiilis tulee kun saa huomata että omia systeemejä pidetään niin hyvinä että niitä kannattaa käyttää muuallakin?
Onhan se hienoa kun kuulee että esim. Venäjällä on tuhannen pelaajan pelejä jotka on käytännössä Suurpelin kopioita kolmine joukkueineen ja muidenkin ominaisuuksien mukaan. Ilmeisesti sitä on tullut tehtyä jotain oikein kun on saanut oman työnjälkensä painettua painttiskeneen. Tosin, ei metsäpelien sääntöjä ja käytäntöjä ole oikein muut tapahtumat satunnaisuutensa takia muuttamaankaan pystyneet.
Suurpeli on omalla tavallaan toiminut jonkinmoisena harrastajien yhdistäjänäkin, varsinkin ensimmäisinä vuosina 2000-luvun alkupuolella kun kisa- ja metsäpelaaminen olivat aika ristissä asenteiden suhteen. Nykyisin Suurpelissä näkee sitten kaikenlaisia harrastajia taustasta riippumatta sulassa sovussa. Tuleekos pelistä minkä verran palautetta erityyppisiltä harrastajilta, Suurpeli saattaa olla aika monelle kisapelaajalle se ainut metsäpeli vuoden mittaan?
Palautetta kyllä tulee. Kun aikoinaan tutustuin lajiin, niin kilpapelaaminen oli juuri kömpinyt metsästä tasaisille nurmille ja kilpapelaajien sekä metsäpelaajien välillä oli suorastaan sota. Mutta Jukolan Teron, Juicen sekä muiden vastaavien kilpapelaajien avulla ja ansioista "rec-pelaaminen" on tullut "luvalliseksi" harrastamiseksi kilpapelaajillekin. Suurpeli on muodostunut vuoden ainoaksi tapahtumaksi missä näkee "hardcore milsim"-pelaajat, vuokrapelaajat sekä kisapelaajat ovat yhtä aikaa kentällä ammuskelemassa toisiaan sulassa sovussa. Tulevaisuudessa yritän saada tapahtumaa kehitettyä niin että tämä sopu säilyisi ja lajin "ääripäät" sopivat yhtä aikaa kentälle mahdollisimman hyvin.
Järjestätte juhlien kunniaksi 10-vuotispelit sunnuntaina 8.7.2012, joka osuukin parin päivän tarkkuudella yksiin virallisen perustamispäivän kanssa. Mitä on luvassa?
Tarkoitus olisi juhlia parhaaksi opitulla tavalla. Elikäs pelaamalla ja räjäyttelemällä. =)
Jämsän Paintball tulee kutsumaan niin henkilökohtaisesti kuin julkisesti kaikkia toiminnassa mukana olleita entisiä ja nykyisiä pelaajia tapahtumaan. Olisi hienoa saada jo lajin lopettaneet vielä nauttimaan lajista, rennosti.
Kiitoksia haastattelusta ja toivottavasti pelit jatkuvat samaan malliin .
Kiitokset teille kaikille jotka ovat olleet mukana pelailemassa tapahtumissamme ja tervetuloa tämän vuoden peleihin!
Linkkejä: