Tilastot
Haastattelussa Tero Kettu SWATista
Suomen metsäpelijoukkueista SWAT on tänä vuonna toiminut erittäin aktiivisesti ollen mukana järjestämässä ja pelaamassa useimmissa julkisissa tapahtumissa. Tero Kettu on yksi tiimin puuhamiehistä ja Paintball.fi pääsi haastattelemaan häntä kiireisen kauden vähän hellittäessä.
Kimmo Kainulainen: Olet tänä vuonna ollut mukana niin Metsäliigan kuin SWATin omien tapahtumien järjestämisessä samalla myös uuden Paintti-lehden tekemisessä. Miten aika riittää kaikkeen?
Tero Kettu: Kun perhe tukee harrastusta ja kotoa löytyy ymmärrystä pelireissuille/talkoille/koneellakirjoittelulle, aikaa löytyy yllättävänkin hyvin. Tietysti myös ajankäyttö täytyy suunnitella jo viikko pari eteenpäin, mutta tämä lienee tuttua kaikille perheellisille . Aikaa säästyy jo siinäkin että työpaikallani kaikki vakituiset työkaverit kuuluvat SWAT:in porukkaan, mikä helpottaa ideointia kun sitä voi harrastaa vaikka kahvitauolla. Muut harrasteet ovat tietty kärsineet paintin takia, mutta sen hinnan olin valmis maksamaan.
Mitä mieltä olet suomalaisen metsäpeintin nykytilasta? Minusta ainakin tuntuu että nykyisin metsäpelaajat ovat aikaisempaa aktiivisempia tiedottamaan tekemisistään, onko sinulle jäänyt minkälaiset fiilikset?
Metsäpelitilanne on näyttänyt olevan tasaisessa kasvussa eri puolilla Suomea, tämä lämmittää sydäntä. Varsinkin kesäisin löytää nykyisin varmasti avoimia pelejä vaikka joka viikonlopulle. Uusia kerhojakin on tullut runsaasti meidänkin jälkeemme. En sitten tiedä onko tilanne parantunut vai huonontunut takavuosista, jolloin porukkamme pelaili vain vuokrapelejä tietämättä muusta painttimaailmasta tuon taivaallista.
Mainitsemasi tiedotus on tätä nykyä kuitenkin tärkeässä osassa! Peleistä päästään usein keskustelemaan foorumeilla ennen ja jälkeen pelien, mikä auttaa usein järjestäjiä tapahtuman kehittämisessä, melkeinpä reaaliajassa. Internet on tärkeä työkalu paintissa. Tiivistettynä: suomalaisella metsäpaintilla mielestäni menee hyvin ja lujaa!
Jos voisit toivomalla muuttaa jotain, mitä se metsäpeliskenessä olisi?
Enemmän uskaliaisuutta eri tiimeiltä järjestää omia isompia tapahtumia. Varsinkin skenaarioita toivoisin enemmän. Pääasia kuitenkin lopulta on että pelataan, oli se sitten 5 tai 50 ukolla, lippua tai skenua.
Miltä lajin kisapuoli näyttää ja tuntuu metsäpeleihin enemmän keskittyneen näkökulmasta?
Kaksi kertaa omalla porukalla on nyt kokeiltu supikentällä pelata, ja tuomio on että hauskaahan se tuokin näyttäisi olevan. Ja miksei, onhan sekin painttia!
Tosin pelin luonne meillä oli varmastikin erilainen sitä pääasiakseen pelaavilla. Sivustaseuraajana on lähinnä tullut, varsinkin boordeilta, kuva rankasta kilpailusta. Pelin luonne vaikuttaa vakavammalta ja varusteilla on huomattavasti suurempi merkitys kuin metsäpuolella. Yleisesti ottaen kuva on kuitenkin positiivinen ja kilpaporukat tekevä arvokasta työtä lajin näkyvyyden eteen.
SWATista:
SWAT on sikäli poikkeuksellinen tiimi, että teillä on aktiivisia jäseniä aivan eri puolilla Suomea. Minkälaista toimintanne kaikkiaan on ja pääseekö siihen miten mukaan?
Maantieteellinen monitahoisuutemme selittyy lähinnä sillä, että SWAT:in perustajajäsenet ovat suurin osa kotoisin Heinolan Lusin ja Paason kylistä (jotka ovatkin sitten naapurikyliä). Tästä lapsuus/nuoruusvuosien kaveriporukasta ja heidän muista kavereistaan muodostui tiimin perusrunko ( +- muutamia muita jotka ovat jääneet historian hämäriin paintin osalta).
Olimme käyneet pelailemassa jo vuodesta 2000 enemmän tai vähemmän säännöllisesti Paasossa, epävirallisella tiiminimellä Lusi-Paaso MC. Joten kun vuonna 2005 aloitimme SWAT:in muodossa, tämän alkuperäisen porukan jäseniä oli jo muuttanut Lahteen, Hämeenlinnaan ja Turkuun. Vahvat kotiseutusiteet aina vetävät kuitenkin porukkaa säännöllisin väliajoin takaisin Heinolan seudulle, joten yhdessä pelailu on onnistunut vieläkin, varsinkin kun pelipaikkojakin on nykyään muutama lisää.
Päijät- Hämeestä pois muuttaneet olivat onnistuneet värväämään uusia innokkaita pelaajia mukaan peleihimme/porukkaamme asuinseuduiltaan. Erityisesti tänä vuonna jäsenmäärä on lähes kaksinkertaistunut samanhenkisten pelaajien löytäessä tiensä eri kautta yhteisiin peleihin. Olemme saaneet mukaan nuoria pelaajia ja Lahden seudulla fuusioiduimme toisen paikallisen metsäpeliporukan kanssa, josta saimmekin lisää iskuvoimaa.
Kerhomme on äärimmäisen vapaamuotoinen, mukaan pääsee kuka tahansa innokas. Ainoa varsinainen sääntö on meillä ollut että kanditaatin täytyy käydä kansamme pelaamassa kolme kertaa. Sen jälkeen on mukana, jos porukka tuntuu mieleiseltä. Tällä hetkellä meillä on jäseniä Asikkalassa, Heinolassa, Hollolassa, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Nastolasssa ja Turussa.
Yleisesti ottaen pyrimme pelailemaan Päijät-Hämeen seudulla pari kertaa kuussa lähinnä paikallisella porukalla arkisin viikkopelejä (n. 6-16 henkilöä, riippuen kuka pääsee paikalle) ja kerran tai kaksi kuussa keräämme jonkinlaisen osaston ja kierrämme Etelä-Suomen avoimissa metsäpelitapahtumissa mukana. Pyrimme järjestämään isompia omia pelejä pari kertaa vuodessa. Subillakin olemme jo käyneet pari kertaa tutustumassa, mutta vielä metsä on meille rakkaampi elementti. Eri paikkakunnilla "solumme" ovat muutaman kerran ottaneet osaa myös kyseisen alueen peleihin itsenäisesti.
Toimintaa tuntuu riittävän isollekin porukalla. Eli jos lukijoissa virisi nyt kiinnostusta SWATin peleihin tulemiseen, niin miten kannattaa toimia?
Seurata aktiivisesti Paintball.fi sivustoa. Jos järjestämme isompia avoimia pelejä, niistä ilmoitamme yleensä kyseisen sivuston kautta. Jos haluaa tulla mukaan viikkopeleihimme tai saada meistä tietoa, kannattaa mailata meille tiedustelut osoitteeseen swatpaintballteam@hotmail.com.
Vaikka viikkopelit pidämme yleensä omalla porukalla, otamme kyllä mukaan kaikki halukkaat mukaantulijat joten kannattaa ottaa yhteyttä!
Metsäliigasta:
Olit SWATin yhtenä Metsäliigan puuhamiehenä ja erittäin aktiivisena sellaisena. Minkälaiset fiilikset liigan järjestäminen jätti? Onko ensi vuoden liigasta jo suunnitelmia?
Sikahienoa! Se on ensimmäinen ajatus mikä tulee mieleen menneestä kaudesta. Oli todella ilo nähdä niin monen joukkueen lähtevän mukaan Liigaan. Oman osakilpailun järjestäminen oli todella palkitsevaa ja koko porukkamme on ollut innolla mukana. Vaikka välillä olikin vaikeuksia saada miehitystä kierroksille, porukka jaksoi kauden loppuun asti hienolla taisteluhengellä. Kulunut kausi olikin tuikitärkeää oppia sitä varten että voimme tehdä kaudesta 2007 vieläkin paremman. Suunnitteluvaihe Metsäliiga 2007:een on jo alkanut. Muutoksia sääntöihin, pelimuotoihin, ja kierrosten rakenteeseen on luvassa, mutta henki pyritään säilyttämään samana.
Olen ymmärtänyt että Metsäliigaan voisi olla tulossa huomattavastikin uusia joukkueita ensi keväänä. Tämä taitaa asettaa muutospaineita pelisysteemille, lippupelien ja skenarioradan muodossa tänä vuonna saatiin pelautettua viittä joukkuetta kerrallaan, mutta onko siihen mahdollisuuksia vaikka kahdeksalla tai kymmenellä tiimillä?
Henkilökohtaisesti odottaisin joukkuemäärän jopa tuplaantuvan, mutta pitää katsoa mitä talvi tuo tullessaan. Uskoisin kuitenkin että suunnitelmissa olevilla rakennemuutoksilla (jos ne toteutuvat), saadaan mukaan uusia kierrosjärjestäjiä että pelaavia joukkueita. Mahdollisuudet on vaikka mihin jos vain tahtoa mukaan lähteviltä tahoilta löytyy!
Tänä vuonna käytetty "skenariorata"-systeemi tuottaakin aikaavievänä aikamoisia haasteita pelipäivien järjestelyille, jos mukaan pitäisi mahduttaa useita uusia joukkueita. Miten systeemiä on suunnitelmissa muuttaa?
Tässä kohtaa voin puhua vain omasta puolestani, olen vain yksi monista kehityskeskustelun osanottajista. Alustavissa keskusteluissa on esitetty vaihtoehtona järjestää erikseen skenaariopainoitteisia osakilpailuja (joissa ei siis olisi lippupelejä ollenkaan mukana) ja samalla tavalla pelkästään lippupeleinä pelattavia osakilpailuja (ei skenaarioita ollenkaan mukana).
Toisena mielestäni varteenotettavana vaihtoehtona on jo viime kaudella joissain yhteyksissä esitetty ajatus vanhan rakenteen säilyttämistä, mutta samalla muodostaa osakilpailulohkoja joiden voittajat sitten kohtaisivat finaalissa. Mutta tahdon tähdentää että nämä asiat ovat olleet vasta aivan ajatusleikin tasolla, lopullinen muoto selvinnee varmasti vasta ensi keväänä. Silloin voi valmis Liiga näyttää ihan erilaiselta kuin nyt esitetyt ajatukset. Suunnittelu on vasta aivan alussa ja järjestelyissä mukana olevat eivät halua paljastaa liian paljon tässä vaiheessa, nahkaa on turha myydä ennen on karhu kaadettu.
Lippupelit olivat tänä vuonna aika lyhyellä peliajalla, onko niihin tulossa muutoksia?
Riippuu todella paljon Liigan rakennemuutoksesta, osakilpailuista ja tulevasta osallistujien määrästä, mutta oma näkemykseni on että luultavammin ne tulevat pysymään aika samanlaisina niin ajan kuin pelitavan suhteen.
Jos katsotaan vähän kristallipalloon, niin mitä luulut että minkälainen juttu Metsäliiga voisi olla viiden vuoden päästä?
Joko kuollut ja kuopattu tai sitten on on vakiinnuttanut paikkansa Suomipaintissa. Ja tietysti ollen joka vuosi vain uusi ja parempi! Skenaariosysteemit on joko hylätty tai ne ovat saaneet enemmän lippupelimäisemmän muodon.
Muista tapahtumista:
Järjestitte tänä syksynä toisen vuotuisen Showdown-pelin, jossa vanha pelikenttä oli saatu aivan uuteen uskoon siltojen ja "joen" avulla. Mistä idea kentän jakamiseen kahteen osaan tällä lailla lähti?
En ole varma koska ajatus tuli ensimmäisen kerran esiin ja kuka sen esitti (ehkä se kuitenkin oli maanomistaja/pelaajamme Kalle). Mutta idea oli kuitenkin siinä että saataisiin tällä tavoin suunnattua mättö pienelle alueelle, kun normaalisti metsäpeleissä porukka hajaantuu mähinöimään eri puolille kenttää. Koska pelikentän osalta toiselle siirtyminen oli nyt mahdollista vain siltojen kautta, niiden liepeillä nähtiinkin tiukka vääntöä. Ja SITÄ juuri haimme . Kun saamme videon kyseisestä tapahtumasta editoitua ja levitykseen, se kertonee loput!
Onko Showdown tulossa myös vuoden päästä? Entä muita pelejä?
Showdown saavutti tänä vuonna yllättävän suurta suosiota metsäpelaajien keskuudessa. Olimme asettaneet pelaajamäärän takarajaksi 80 henkilöä, mutta emme uskoneet tulijamäärän nousevan 50:tä ylemmäs.
Tämä mielestäni vain kertoo skenuhenkisille tapahtumille olevan tilausta. Suurpelikin kun on valitettavasti vain kerran vuodessa. Showdownin kohtalo on hieman auki ensi vuodelle, mutta jos kaikki käy hyvin, ehkä se järjestetään ensi syksynäkin. Jos luoja ja maanomistaja suo . Se on sen ajan murhe.
Nyt olemme suunnitelemassa skenutapahtumaa ensi kevääksi, mutta se tulee kulkemaan toisella nimellä ja teemalla. Paikka tulee mitä luultavammin olemaan toinen kuin Paaso, mutta ei sitä koskaan tiedä. Katsotaan. Showdownia ei voi jo nimensäkään puolesta viedä Paasosta pois!
Onko kevään tapahtumasta lyöty vielä tarkempaa järjestämisaikaa lukkoon? Tuleva vuosi näyttääkin hyvältä jo tässä vaiheessa, kun kalenteri alkaa jo saada täytettä .
Tapahtuma tulee sijoittumaan todennäköisesti toukokuun lopulle tai kesä-heinäkuun vaihteeseen, sen suhteen on vielä paljon asioita auki.
Kiitokset haastattelusta ja menestystä ensi vuodelle niin tapahtumien
järjestelyihin kuin peleihinkin.
Kiitos, ja erityiset kiitokset itsellesi Paintball.fi:n ylläpidosta. Siitä on muodostunut meidän ja varmasti monen muunkin tiimin, korvaamaton tietolähde ja yhteyskanava muihin harrastajiin. Nähdään peleissä, shoot you guys later!