Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1545
Tapahtumat: 1
Kuvat: 10458
Youtube-videot: 793
Tiedostot: 19
Ryhmät: 1

Arto Kolehmainen Sturmhundenista Suurpeli 08:n keltajohtajaksi

user image 12.06.2008
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria:
paintball.fi

Elokuun alussa pelattavan Jämsän Suurpelin järjestelyt etenevät ja Anssi Mennalalta saadun tiedon mukaan keltaisen joukkueen komentajaksi on valittu Arto Kolehmainen Helsingin Sturmhundenista. Arto on monille harrastajille tuttu kasvo niin Vironreissuilta kuin Suurpeleistäkin. Paintball.fi haastatteli Artoa Suurpelistä ja samalla sivuttiin myös Sturmhundenin Vantaan Paintball Parkkiin rakentamaa uutta kaupunkikenttää.

Kimmo Kainulainen: Olet ollut isommissa peleissä johtoportaassa mukana useamman kerran niin Suurpelissä kuin Viron reissuillakin. Onkos fiilis nyt erilainen kun olet koko tiimin päällikkönä?

Arto Kolehmainen: Vuodesta 2004 olen osallistunut Jämsän Paintball:n järjestämiin Suurpeleihin ja vuodesta 2005 alkaen olen ollut erilaisissa johtajan rooleissa. Kokemusta on kertynyt niin kessun kuin sektorinjohtajan tehtävistä. En silti koe olevani "pro" näissä tehtävissä, vaan normaali harrastaja siinä missä muutkin. Näistä tehtävistä pystyy suoriutumaan kuka tahansa joka on vain oikealla asenteella liikkeellä ja jolta löytyy tahtoa ottaa tilanne hyppysiinsä. Suosittelenkin kaikkia niitä joita vähänkin kiinnostaa, kokeilemaan kessun tai ylempien johtajien tehtäviä, niissä näkee ja kokee pelin kulun aivan eri tavalla kuin ruohonjuuritasolta.

Oleellisin ero itselleni tänä vuonna tulee olemaan siinä, että aiemmissa tehtävissä tuotin sitä tietoa jonka avulla päällikkö johti toimintaa, nyt pääsen tutustumaan kuinka hyvin siellä komentopaikalla loppujen lopuksi ollaan tilanteen tasalla. Kessut ja sektorinjohtajat toimivat kentällä joukkojen mukana, päällikkö viettää lähes koko erän komentopaikallaan taukoalueen tuntumassa. Tietoa sinne tulee vain radion kautta sekä osuman saaneiden pelaajien saapuessa odottamaan henkiin heräämistä. Aiemmissa rooleissa on päässyt vaikuttamaan 10-50 pelaajan toimintaan, nyt hyppysissä on reilusti yli 100 pelaajan joukko ja sitä kautta koko tiimin peli. On vain hyväksyttävä se tosiasia, että pelin lähtiessä käyntiin komentopaikalta ei voi kaikkeen vaikuttaa. Ennakkosuunnitelmilla ja komentoverkon toimivuudella on tärkeä osa tämän kokoisessa skenaariossa, mutta pelin lopulliseen ratkaisuun vaikuttavat yksittäisten pelaajien asenne ja toiminta pelikentällä.

Komentajan näkökulmasta, mitä toivoisit eniten joukkueeseesi tulevilta ryhmänjohtajilta ja pelaajilta?

Täytyy muistaa että peliin tullaan pitämään hauskaa ja viihtymään. Turha jännittäminen kannattaa jättää kotiin. Kaikin puolin reilu peli on tärkeintä tämän tyyppisissä tapahtumissa. Lajissa on kuitenkin kyse joukkuepelistä, joten toivoisin että pelaajat puhaltavat yhteen hiileen, mutta rennolla asenteella. Koko ajan ei välttämättä pääse olemaan toiminnan keskipisteessä, vaan välillä saattaa tulla hiljaisempi hetkiä sillä omalla alueella. Tälläisissä tilanteissa pelaajan tulisi kuitenkin malttaa mielensä ja välttää omille teilleen lähtemistä. Ryhmänjohtajilta odotankin pelaajien pitämistä tietoisena kulloisestakin tilanteesta, informaation välittämistä sektorinjohtajille ja lähellään olevien pelaajien pitämistä ”hyppysissä” muuttuvissa tilanteissa.

Mitä mieltä olet viime vuoden Suurpelissä esitellystä ja nytkin käytössä olevasta kolmen joukkueen pelisysteemistä verrattuna kahteen osapuoleen?

Kolmeen tiimiin siirtyminen oli hyvä veto, sillä aikaisemmissa kahden osapuolen peleissä lopulta aina toinen osapuolen sai puristettua heikomman osapuolen mottiin aloituspaikalle ja peli oli käytännössä sillä ratkaistu. Kolmannen osapuolen tulo mukaan estää tällaisen tilanteen syntymisen, nyt ei voi keskittyä ainoastaan yhden tiimin motittamiseen, vaan pitää varoa myös muilta sivuilta tulevaa uhkaa sekä pitää avainkohteet miehitettyinä jatkuvasti.

Pelikenttää pääsee myös hyödyntämään nyt laajemmin kuin aikaisemmin kahdella tiimillä pelattaessa, aikaisemmin vähemmän käytetyt alueet on nyt pidettävä hallinnassa. Pelaajien jakaantuminen kolmeen osastoon on pienentänyt tiimien pelaajamäärää, itse näen tämän hyvänä asiana yhteishengen kannalta. Pienemmällä porukalla saa yhteishengen paremmaksi kentällä ja se näkyy joukkuepelin toimivuudessa välittömästi.

Pitäisikö Suurpelissä olla enemmän tehtäviä aluehallinnan lisäksi vai onko esim. viimevuotinen systeemi hyvä, jossa peli käytännössä ratkeaa kelloista saatavilla pisteillä ja muut jutut ovat enemmän mausteena?

Pienet lisätehtävät tuovat vaihtelua peliin, pelkästään aluehallintaan perustuva pelisysteemi menee helposti junnaamiseksi, varsinkin jos joku tiimeistä on selkeästi vahvempi kuin muut. Lisätehtävät oikein ajoitettuina hajauttavat joukkoja laajemmalle alueelle ja purkavat tätä kautta pullonkauloja pelikentältä. Lisäksi pelaajien mielenkiinto säilyy kun he saavat välillä erikoisempia tehtäviä, joita he voivat itsenäisesti suorittaa pienien osastojen voimin.

Pelkkiin kelloihin perustuva peli on tietenkin helpommin hahmotettavissa, kyse on kuitenkin isosta pelaajamäärästä ja tällöin pelisäännötkin on oltava yksinkertaisemmat jotta jokainen varmasti tietää mikä on pelin päämäärä. Lisätehtäviä tulisi olla jatkossakin, mutta niillä ei yksinään ratkaista peliä.

Miten luulet että ajoneuvojen lisääntyminen vaikuttaa Suurpeliin? Entäs telavaunun saattotehtävä, kulku kaupungin läpi kuulostaa haastavalta, onko tiimeillä siinä onnistumisen mahdollisuuksia?

Ajoneuvoilla eivät olleet tähän asti ratkaisevassa asemassa lopputuloksen kannalta, enintään niillä on saatu aiheutettua pientä hetkellistä kiusaa vastapuolelle. Tulevassa pelissä oleva ajoneuvon saattotehtävä pakottaa pelaajat toimimaan yhteistyössä ajoneuvon kanssa. Liikkumisen on oltava oikein ajoitettua ja hallittua. Tälläistä pelaamista ei ole päästy harjoittelemaan aiemmin, joten haastetta on riittävästi. Vaunun saaminen kylän läpi tulee olemaan hankalaa ja kylän läpi kulkeminen vaatii käytännössä kylän hetkellistä hallintaa sekä tietenkin ripauksen hyvää tuuria. Uskon että pisteet kerätään ennen kylää olevalta tieosuudelta, tässä tullaan taistelemaan kirjaimellisesti metreistä!

Mitä ajattelet lisääntyvästä ulkomaalaisten pelaajien määrästä Suurpelissä?

Ulkomaalaisten pelaajien määrä viime vuosina on ollut silminnähden kovassa kasvussa. Lisääntyvä mielenkiinto kertoo suomalaisten skenaariopelien kiinnostavuudesta ja arvostuksesta ulkomailla. Ulkomaalaisten osallistuminen peliin tuo mukaan erilaisia pelityylejä verrattuna siihen miten täällä Suomessa perinteisesti on pelattu. Esimerkiksi virolaisilla ja venäläisillä on paljon agressiivisempi pelityyli kuin suomalaisilla ja he myös liikkuvat erittäin nopeasti. Jenkkipelaajista en tässä vaiheessa vielä tiedä paljoa, mutta uskoisin että ovat erittäin päteviä pelaajia.

Kielimuuri rajoittaa tietenkin omalta osaltaan hieman toiminnan tehokkuutta, mutta kun välttää liian monimutkaisia suunnitelmia ja kenttäjohtajat omalla esimerkillään tempaavat porukan mukaansa niin silloin pärjää vähemmälläkin kielitaidolla. Ulkomaanvahvistukset ovat selkeä piristysruiske Suurpeliin.

Onko sinulla jotain erityisen mieleenpainuvia muistoja viime vuosien Suurpeleistä?

Kyllähän siellä kaikenlaista on tapahtunut, mm. rikkoutuneesta remote-letkusta johtuneita elämyksiä. Mukavimpia muistoja on varmaan 2006 vuoden pelissä suoritettu kaupungista ulosmurtautuminen ja hyökkäyksen rullaava jatkuminen kentän itälaidan hiekkatietä myöten aina punaisen joukkueen aloituspaikalle saakka. Itse en tuon tapahtuman aikana ampunut yhtä ainoaa kuulaa, mutta juoksin sektorinjohtajana kärjen perässä radion ja kartan kanssa pitäen päällikön jatkuvasti tietoisena tilanteesta. Vaikka jalat menivätkin hapoille, niin siitä rypistyksestä jäi hyvä fiilis pitkäksi aikaa.

Keltaisella joukkueella on takana voitot kahdelta viime vuodelta, miten käy tänä vuonna?

Peli tulee olemaan tiukkaa, kummaltakin vastustajalta löytyy päteviä pelaajia niin ryhmätasolta kuin johtoportaasta. Uskon vahvasti kuitenkin keltaisen tiimin menestykseen, voittoa Jämsään lähdetään hakemaan!


Sturmhunden rakensi tänä keväänä uuden kaupunkikentän yhteistyössä Paintball Gamesin kanssa Paintball Parkkiin Vantaalle. Mistä saitte idean ja minkälainen projekti oli toteuttaa?

Suunnittelu aloitettiin jo kesällä 2006 ja kenttää rakenneltiin talkootyönä hieman yli vuoden päivät. Idea kentän rakentamiseen heräsi Anssin rakennettua Jämsään oman kylänsä. Pelaaminen on siellä sen verran mukavaa touhua, että päätimme tehdä tänne pääkaupunkiseudulle samantyylisen pelikentän. Sopiva tyhjä alue löytyi Paintball Gamesin pelialueelta Vantaalta. Tälle "kylälle" varattu pelialue ei ole kovinkaan suuri, joten rakennusten ja suojien sijoittelua piti miettiä moneen kertaan jotta kentästä saisi toimivan ja pelattavan. Pitkällisen suunnitteluvaiheen ja hieromisen jälkeen ryhdyttiin materiaalin hankintaan ja rakennustöihin, nämä vaiheet työllistivät ajoittain erittäin kovasti sekä Sturmhundenin että Paintball Gamesin väkeä. Lopulta projekti alkoi näyttää pelikentältä eikä kaatopaikalta ja ensimmäiset pelit talkooporukan voimin pelatattiin kevättalvella 2008.

Pelien fiilis on varsin erilainen kuin esim. Jämsän kentän kaupungissa, talot ovat paljon lähempänä toisiaan ja ikkunoita on vähemmän. Tämän ansiosta kentällä pääsee välillä kivasti yllättämään ja yllättymäänkin vastustajan toimesta. Tavoittelitteko nimenomaan tämmöistä varsin intensiivistä kenttää?

Tarkoituksena oli alusta lähtien luoda ahdas ja sokkeloinen kenttä, sellainen joka mahdollistaa kuitenkin liikkumisen ja koukkaamiset vastustajan kylkeen ja selustaan. Tärkeintä oli että suojat olisivat mahdollisimman pitkällä näitä "mökkejä," eli tarjolla on muutakin kuin pystyyn nostettuja trukkilavoja ja risukasoja. Parin suuremman koepelipäivän jälkeen kentän pahimmat pullonkaulat on paikannettu ja kenttää tullaan kehittämään ja rakentamaan edelleen. Lippupelin keskimääräinen erän pituus tällä kentällä on 3-7 minuuttia, joten vauhtia ei ainakaan puutu!

Parhaiten kenttä toimii silloin kun kummallakin puolella on alle 10 pelaajaa, tällöin kentällä kykenee vielä liikkumaan. Erikoinen piirre on myös se että kenttää voi pelata perinteiseen pituussuuntaan että myös poikittain. Lyhyt mutta leveä kenttä mahdollistaa yllättävät iskut vastustajan kylkeen sivusuunnasta. Savua käyttämällä saa kentästä tehtyä todella ainutlaatuisen paikan ja syksyllä päästään kokeilemaan pimeäpelejä, siten että kenttää valaistaan sopiviin paikkoihin asennetuilla valonheittimillä ja muilla valonlähteillä.

Onko kentälle tulossa lisää julkisia pelejä kesällä?

Toukokuussa aloitettua Der Häuserkampf-pelisarjaa on tarkoitus jatkaa pitkälle syksyyn saakka siten, että kerran kuussa järjestetään yksi pelitapahtuma. Näiden kokopäivän kestävien pelitapahtumien lisäksi kentällä tullaan pelaamaan iltapelejä arkipäivinä. Pelit ovat tietenkin avoimia kaikille lajin harrastajille, niin kokeneille pelaajille että aloittelevillekin. Näiden pelitapahtumien lisäksi on suunnitteilla vielä jotain muutakin, mutta eipäs nyt paljasteta kaikkea kerralla…

Kiitoksia haastattelusta ja onnea matkaan Suurpeliin.

Kiitos, Jämsässä tavataan!


www.sturmhunden.com
www.suurpeli.fi

Tagit