Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1545
Tapahtumat: 1
Kuvat: 10458
Youtube-videot: 793
Tiedostot: 19
Ryhmät: 1

Ari Kupari - raitapaidan kuulumisia

user image 6.02.2009
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria:
paintball.fi

Tuomarointi on sellaista toimintaa että useimmilla ns. tosissaan pelaavilla tai urheilua seuraavilla on siitä mielipiteensä, oli laji sitten mikä tahansa. Tässä asiassa paintball ole mikään poikkeus, ehkäpä päinvastoin peinttikentällä oikeudenjakajat saavat kuulla poikkeuksellisen paljon jos jonkinlaista kommenttia niin sivurajalta kuin pelaajiltakin. Tuomareiden näkökulmia asioihin saadaan kuulla harvemmin, joten Paintball.fi haki haastatteluun Ari "Kupru" Kuparin, joka on tullut liiton sarjoista tutuksi päätuomarin roolissa.

Kimmo Kainulainen: Kuinka paljon/kauan olet ehtinyt tuomaroida?

Ari Kupari: Muutamia irtokierroksia ja pari vuotta olen tuomaroinut kaikissa SM-liigan sekä ykkös-, kakkos- ja kolmosdivarin matseissa. Viime kaudella ensimmäistä kierrosta lukuun ottamatta olen toiminut päätuomarina kaikissa osakilpailuissa. Sitten parina edellisenä vuonna ollut Anssin Suurpeleissä sinisen joukkueen vääpelinä, vaikkei se ihan tuomarointia olekaan niin samanlaista kaitsemista.

Onko peli tuomaroinnin kannalta muuttunut kuinka paljon tuona aikana? Mikä ja miksi on oma suosikkisi tuomaroida, "perinteinen" viiden tai seitsemän pelaajan peli vaiko X-Ball-monierineen, valmentajineen ja neuvoja huutavien katsojien kanssa?

Peli on muuttunut, on tullut monierää, peliaika on vaihtunut, sääntöjä tullut lisää tai muuttunut. Suosikkina ehdottomasti X-Ball monierineen. Siinä näkee todella paljon erilaisia pelejä, joista voi itsekin ottaa opiksi, vaikken enää kovin paljoa pelailekaan. On myös kiva katsoa/kuunnella miten erilaiset tilanteet kehittyvät ja miten katsojat tai pittihenkilöt siihen suhtautuvat.

Tuomaroinnin parhaat ja huonoimmat puolet?

Hyviä puolia:
Näkee parhaalta paikalta Suomipeinttia, ne jotka pelaavat aktiivisesti tai ovat aloittelemassa pelaamista, niin tästä on suuri etu kun pääsee kentälle katsomaan SM-liiga joukkueiden kuvioita. Vihjeeksi vaan ;)

Edes pientä korvausta siitä mitä on tehnyt. Aloitteleva tuomari saa hieman vähemmän kun kokeneempi, eihän korvauksilla palkoille pääse mutta saa esimerkiksi kuulamaksut maksettua.

Huonoja puolia:
Joskus sääolosuhteet ovat mitä on, mutta kaikkeen tottuu.

Tuomareiden arvostus, jos joukkueella menee huonosti niin se on yleensä aina tuomareiden vika. Kauden jälkeen ei ollut kiva lukea kuinka huonoa tuomarointia oli ollut, kun aikaa ei ole kuin 1-2 sekuntia tehdä se päätös ja antaa tuomio ja siinäkin on mennyt jo liian kauan aikaa.

Tuomareilla pitää tietysti olla paksu nahka, kritiikkiä tulee lajissa kuin lajissa. Ovatko pelaajat kuitenkin menneet Suomipeintissä tässä suhteessa vähän yli?

En usko että pelaajat ovat menneet millään tavalla yli, heistä on tullut ehkäpä paljon vaativampia kun aikaisempina vuosina. Suurin osa joukkueista tai ainakin joku joukkueen jäsen on käynyt katsomassa/pelaamassa Millessä, ECS:ssä tai jossain muussa ulkomailla järjestettävissä peleissä jossa ovat nähneet tuomarointia siellä ja haluavat samanlaista myös kotimaan kentille. Kritiikistä tulee ottaa opiksi, oli se sitten positiivista/negatiivista. Siitä paksunahkaisuudesta niin tiedä, kunhan on kova ääni ja pysyy asiallisena niin pärjää pitkälle.

Vaikuttaisi ainakin että tuomareita joudutaan haeskelemaan kissojen ja koirien kanssa, eli vaikuttaako kritiikki siihen ettei innostus riitä tulla toista kertaa? Vai miten näet tilanteen, onko tähän muita syitä, työpäivän pituus tms. juttuja?

Itsekkin olen ihmetellyt sitä miksei tuomareita tunnu löytyvän, mutta ei kukaan mielellään tule kun sen tietää että tulee saamaan kritiikkiä osakseen, varsinkin sellaisilta pelaajilta jotka eivät ole koskaan olleet tuomaroimassa. Päivien pituudet on luultavasti suurin syy.

Mitenkäs näkisit mahdollisuuksia lyhentää työpäivää, voisiko tulevaisuudessa Suomesta löytyä niin paljon tuomareita että homman voisi hoitaa aamupäivän/iltapäivän vuoroissa, vähän samaan tyyliin kuin joukkueidenkin pelit? Vai voisiko turnauksia muuttaa siten että pelejä vain olisi vähemmän per päivä?

Peliaikaa voisi hieman lyhentää ja jatkoaika ainoastaan finaalipeleihin. Tätä aamu/ilta-vuorottelua käytettiin jo viime kaudella esimerkiksi kun SM-liiga pelasi aamupäivällä, niin joku tuli tuomaroimaan iltapäivään mikä on erittäin hyvä asia. Tähän tuomareiden määrään niin valitettavasti Suomipeintissa on erittäin vähän ns. aktiivisia tuomareita ja heitä pitäisi saada lisää.

Rapakon takana ollaan jälleen säätämässä tulinopeuksia alaspäin ja vielä siten että eri sarjatasoilla on eri nopeudet (12 kuulaa/sek ylemmillä ja 10 kuula/sek alemmilla tasoilla). Mitä tästä tuumaat, onko tuosta hyötyä vai monimutkaistaako vain tuomarointia?

En omalta kohdaltani näe mitä hyötyä tästäkin sääntömuutoksesta on, mutta Suomessa ainakin jos näin aletaan toteuttamaan niin on todella vaikea valvoa. Ihan hyvä tuo 12 kuulaa/sekunnissa joka oli viime kaudellakin, niin miksei voitaisi mennä näillä säännöillä.

Paras ja pahin muisto tuomaroinnista kaudelta 2008?

Ei ole oikein ole mitään ns. parasta muistoa, mutta yhden huvittavan tilanteen muistan viimeiseltä kierrokselta Ikaalisista: Viimeinen pelaaja juoksee kentän läpi liputtamaan, on juuri koskettamassa päätyä meinasin jo huutaa "AIKA" kun huomasin että pelaaja tarkastaa itseään ja yhtäkkiä käsi pystyy ja juoksee pittiin, eli viimeinen pelaaja eliminoi itsensä.

Pahin muisto: Jos ei kaikkia huutoja, uhkailuja, yms. kentän laidalta ota huomioon niin ensimmäinen kierros Kirkkonummella varsinkin lauantaipäivä: säännöt hieman uusia kaikille, ulkomaalaiset päätuomarit, satoi molemmat päivät, sunnuntaina oli sekoitettu toisen ja kolmannen divisioonan matseja sekaisin, välillä ei meinannut tietää onko monierää vai round-robinia. Päivät venyivät todella pitkiksi, LA 08-23 ja SU 08-22, mutta Kirkkonummen ja Piikkiön kierroksella oli järjestetty tuomareille todella esimerkillisesti kaikki ruuat ja juomat.

Forumilla on ollut mainintaa, että keväällä/kesällä saatettaisiin nähdä tuomarointikoulutuksia, onko tästä vielä tarkempaa tietoa? Onko sinulla niissä minkälainen rooli?

Tuomarointikursseja on ollut aikaisemmin vuosia sitten, mutta keskustelin liiton edustajan, jolloin näimme tarpeelliseksi järjestää uusia kursseja. Kauden 2009 ensimmäinen tuomarointi kurssi järjestetään Helsingissä 14.3.2009 ja tilaisuuksia on tulossa lisää myös muualle, jos vaan saadaan tarpeeksi koulutukseen osallistujia. Minun roolini on toimia kouluttajana.

Minkätyyppisiä tapahtumista tulee, onko ns. luokkahuonekoulutusta, käytännön harjoittelua vai molempia? Minkä verran koulutettavia mahtuu yhteen tilaisuuteen?

Koulutus tapahtuu teoriakoulutuksena, noin neljän tunnin mittaisen. Käytännön koulutus tapahtuu otteluissa kun parhaiten oppii vaan tuomaroimalla. Tilaisuuteen mahtuu 20 henkilöä kerrallaan.

Mitä neuvoja haluaisit antaa niille jotka ovat kiinnostuneet tuomaroinnista vaikka tulevalla kaudella?

Tulee kokeilemaan minkälaista se on, itsekin joka pelin jälkeen mietin "tää on mun viimeinen kausi" mutta siitä huolimatta aina minut näkee siellä huutamassa.

Onko aloittelevilla tuomareilla jokin tyypillinen virhe joka sattuu suunnilleen kaikille ja jonka voisi välttää?

Moni aloitteleva tuomari on hieman epävarma tuomioistaan varsinkin kun pelaaja huutaa vieressä ”Mihin mua muka osui!?" Kannattaa olla varma tuomioistaan ja jos ei muuten niin näyttää pelaajalle mihin häntä on osunut. OFOn eli "one for one"-tuomioiden antamista arastellaan ja jotain pieniä virheitä, mutta tuomarointi on sellaista vain ja ainoastaan tekemällä oppii.

Kiitoksia haastattelusta ja toivotaan että alkavan vuoden tuomarointi on ensi kaudella helpompaa.

Eipä kestä, kiitos itsellesi. Nähdään turnauksissa.

Tagit