Tilastot
Haastattelussa Sami "Meku" Merasto Takeoverista
Sami ”Meku” Merasto on ollut mukana paintballin kisapuolella pitkään 90-luvulta saakka. Tie on kuljettanut miestä vuosien varrella Kuopiosta eri tiimeihin pitkin Suomea ja sitten lopulta takaisin kotikonnuille Takeoverin paitaan. Viime kaudella Takeover otti ykkösdivisioonan kärkipaikan kahdella turnausvoitolla ja sijoittuen tasaisesti muissa kisoissa kärjen tuntumaan, joten tulevalla kaudella joukkue on mukana SM-liigassa. Paintball.fi haastatteli Mekua päättyneestä kaudesta ja tulevan kauden tiimoilta.
Kimmo Kainulainen: Vuoden 2007 kuutossijalta nousu divisioonan ykköseksi viime kauden päätteeksi oli aika iso askel. Millaisilla muutoksilla tulokset saatiin aikaan?
Sami ”Meku” Merasto: Takeover koki melkoista pelaajakatoa jo kaksi kautta aiemmin. Joukkue käytännössä perustettiin uudelleen uusien pelaajien varaan liityttäessä divariin vuonna 2006. Kauden 2006 joukkue oli varsin ”vihreä,” mikä näkyi turnauksissa tulosten sahailuna.
Parin kauden aikana pelaajat kehittyivät ja joukkueesta alkoi tulla tiimi. Nousu SM-liigaan mahdollistui monen asian summasta. Kauden 2008 ratkaisevat asiat olivat kuitenkin kelvollisen pelialueen saanti Kuopioon sekä oma subbikenttä joka vihdoinkin mahdollisti säännöllisen treenaamisen Kuopiossa. Lisäksi Mikko Huttusen antamista vinkeistä treenaamiseen oli kyllä merkittävää hyötyä, etenkin sneikkilaidan pelaamisen tasoa saatiin hinattua ylöspäin.
Viimeisen pisteen nousulle mahdollisti Mika Rissasen ja Oskari Monnin paluu Cyclonesta Takeoveriin. Mika ja Oskari toivat sellaisia asioita mukanaan joukkueeseen, kuten Sami Kapanen on tuonut Kalpalle. Kun kaksi täysveristä pro:ta saa joukkueen jäseniä laittamaan parastaan. Niinpä divarin ratkaisupelit olivatkin joukkueen "junnujen" käsialaa. Homman hoitivat TO:n tiliin Mikael Nylynd ja Mikko Pappinen, kiitos siitä pojille.
Onko Takeoverilla kaudelle 2009 lähdössä kuinka monta joukkuetta? Kuinka paljon pelaajia ringissä yhteensä pyörii?
Kaudelle 2009 on näillä näkymin tulossa kolme joukkuetta, edustusjoukkue sekä tiimit kakkoseen ja kolmoseen. Takeoveriin kuuluu noin 20 - 25 varsin eritasoista pelaaja. Viime kaudella jätettiin niin sanottu junnutyö kokonaan pois eikä varsinaista promotyötä pelaajien hankkimiseksi tehty. Kaikki energia käytettiin kilpajoukkueen eteenpäin viemiseksi. Se luonnollisesti se hieman rokotti liittyvää pelaajamäärä. Toki muutama aktiivinen on kyllä tänäkin vuonna seuraamme hakeutunut.
Tämän kauden osalta junnuhommat ovat vielä auki, mutta varmasti aktiivisempia ollaan kuin viime vuonna. Kuten kaikissa harrastuksissa väkeä menee ja tulee, joten junnutoiminnan ylläpito on Takeoverin elinehto.
Minkälaiset tavoitteet alkavalle kaudelle on asetettu? Onko liigamiehistö sama porukka kuin viime vuonna ykkösessä voiton ottanut, vai tuleeko muutoksia?
Alustava tavoite on kakkosdivarin voitto, kolmosessa ei ole muuta tavoitetta kuin pitää hauskaa ja tutustua kilpapeintin menoon ja sääntöihin. Liigassa on tavoitteena olla kauden lopussa viiden joukossa. Vuodesta on ennustettavissa varsin ailahteleva ja joka pisteestä tullaan taistelemaan, helppoja pisteitä ei ole jaossa.
Liigamiehistöön tulee muutoksia, olemme jo nostaneet kakkosesta pari pelaajaa, jotta saamme varsin ohkaista rosteria paikattua. Oskari ei tule pääsemään ainakaan kaikille kierroksille joten hänen paikkaamisensa on haaste. Mutta kaiken kaikkiaan joukkue on nuorehko, nopea ja pirun aggressiivinen joten uskon että vanhat liigajyrätkin tulevat näkemään paintin seuraavaan sukupolven esiin tulon.
Ensi kaudella mukana on siis pelaajia jotka eivät ole liigassa aiemmin pelanneet, minkälaiset yleisfiilikset ovat, antaako korkein sarjataso ylimääräistä yritystä?
Liigatasolla pelanneita ei Takeoverissa nykyisin juuri vilise, itseni lisäksi kahdella pelaajalla on kokemusta liigatason peleistä. En usko että liigakokemuksen puute on ongelma, nykyinen Takeover on myös henkiseltä kantilta vahva joukkue joka on erittäin tärkeää kun pelit kovenee. Jos kuulen viime vuotiseen tapaan pelaajien suusta sanat "tämä ei jää ainakaan minusta kiinni" niin mieluummin istun katsomossa syömässä hattaraa kuin pelaisin heitä vastaan.
Aiemmin Takeoverin kapteenina toiminut Huttunen on vihjannut haastattelussa palaavansa Suomeen jossain vaiheessa, onkos ollut puhetta jatkaisiko hän tulevaisuudessa pelaamista Kuopiossa?
Joo niin minäkin olen lehdistä lukenut, mutta Mikon suunnitelmista ei ole mitään tietoa. Toki Mikon kunto mielellään Takeoverin tryouteissa tyypätään... (heh)
Takeover järjesti pari vuotta sitten yleisölle avoimia tutustumistapahtumia Reball-kuulien avulla, onko teillä nyt ollut talvisaikaan käytössä kumikuulatreenit?
Tapahtumat olivat ainakin näin jälkikäteen vaivan arvoisia, ne toivat paljon lajista kiinnostuneita mukaan toimintaan sekä lisäsivät yleistä tietoutta lajista.
Kuluvana talvena Reballeilla ei olla treenailtu, syitä on ollut ainakin varusteiden pitkittyneet huollot sekä laiskuus. Reball on mainio tapa oppia lajin yksilölliset perusteet eli alkeet kuten tuntemaan pelivälineensä ja oppia ampumaan oikein. Myös peliasennot ja poppailut sekä osa-alueita pelitilanteista pystyy Reballilla hyvin vetämään. Itselleni Reballin suurin hyöty on ollut vasemman puolen/käden kehittäminen. Tarkkuuden kehittämiseen Reballit eivät mielestäni erityisen hyvin sovi.
Ovatko Takeoverin tulevan kauden sponsorisysteemit jo selvillä?
Yhteistyökumppanina jatkaa mitä mainioin PowerPlay. Jouni ja Kati Tervonen ovat juuri sellaiset kumppanit meille mitä olemme halunneet. PowerPlay kanssa toiminen on ollut ennen kaikkea erittäin joustavaa ja luotettavaa. Hyvissä ja huonoissa asioissa viesti on kulkenut erinomaisesti.
Kuulamerkistä emme tiedä, koska Powerplayllä valikoima paranee entisestään, joten merkin julkaisu jää keväämmälle. Lisäksei Takeoverille tulee superkuumat pelipaidat jotka on suunnitellut itse maestro Antti-Jussi Ahponen, joka tehnyt aikaisemmin mallistoa mm. Dyelle.
Muita tärkeitä tukijoitamme ovat Rengaspari Oy Kuopio sekä Kuopion Seikkailukeskus Oy.
Olet pelannut pitkälti 90-luvun alkupuolelta saakka. Minkälaiset ovat fiilikset nyt kun on siirrytty monieräpaintballin aikaan siten että valmentaja ja katsojat saavat neuvoa pelaajia kentällä? Ovatko kaikki muutokset olleet positiivisia?
Joo, muutokset jakavat aina mielipiteitä ja niin jakavat nämäkin. Monieräpaintball on kyllä positiivinen asia, se tuo lajiin paljon nopeutta sekä taktista puolta enemmän mukaan heti ensi sekunnin sadasosasta lähtien. Monieräpelit vaativat myös pelaajilta enemmän fyysisyyttä, elastisuutta sekä nopeampaa tilannetajua kentällä. Pisteiden välissä olevien taukojen lyhyydestä en ole nykyisellään aivan samaa mieltä. Onko todella niin kiire?
Kentän laidalta huutelu vanhalle miehelle on kyllä outoa ja uutta, joka mielestäni ei ole tarpeellista. Varsinkin tiukoissa 1-vastaan-1 tai 2-vastaan-1 -tilanteissa pelaajien yksilötaidot eivät pääse niin hyvin oikeuksiinsa, jos joku kentän laidalta kertoo milloin ja mistä se kaveri tulee.
Mitä mieltä olet laskevista tulinopeusrajoista? Onko ramping se oikea tapa pelata vai olisivatko aidosti puoliautomaattiset mutkat parempia, jos puoliautomaattisuutta pystyttäisiin vedenpitävästi valvomaan?
Ramppiasiaan voisi vaikka vastata että I don`t care but kids loved it..
Yleensäkin ramppien mukaan tulo teki mutkistä hengettömiä, kaikkien valmistajien kisamerkkaimet ovat varsin samankaltaisia sekä kaikki kuumat custom-pajat ovat kadonneet.
Ennen mutkilla piti ensin oppia käyttämään liipaisinta, nykyään voit ottaa minkä vaan mutkan hyllystä ja mennä suoraan kentälle sutimaan. Henkilökohtaisesti kaipaan Cocker-aikaa, joten minulle ei ole mitään väliä mikä ramppi nopeus on kulloinkin voimassa.
Viime kaudella turnauspäivät tuppasivat venymään aika pitkiksi, pitäisikö pelit pyrkiä järjestämään useammalla kentällä yhtä aikaa vai mitä pitäisi tehdä jotta homma toimisi sujuvammin?
Luulen että pelit pelattaisiin useammalla kentällä jos vapaaehtoisia tuomareita/muuta henkilökuntaa olisi riittävästi tarjolla. Kenttiä Suomesta kyllä löytyy ja kenttäpohjaakin olisi riittävästi tarjolla. Yksi haave olisi, että Suomessa harrastajamäärät kasvaisivat ja sitä myötä Suomen Paintball parkit kehittyisivät nykyisestä, jotta ne pystyisivät tarjoamaan kiinteät peruspuitteet kisojen järjestämiselle.
Jos saisit kerralla laittaa paletin ihan haluamaksesi, niin millaisella pelimuodolla kisoja pelattaisiin?
Luulen että enemmistö on varsin tykästynyt monieräpelaamiseen joten suunta lienee oikea. NPPL:ssä oli todella makeita leiskoja sekä syndejä, eli apinoisin enemmän jenkkien kenttäleiskoja kuin eurokonservatiivisiä vastineita Millestä. Kasvattaisn muutamalla metrillä myös kentän kokoa.
Ja jos todellakin saisin laittaa kaiken uusiksi, niin ainut mutka millä pelattaisiin olisi Cockeri sekä joukkueet saisivat extra bling, bling -pojoja jos ne olivat käyttänneet turhiin, mutta erittäin näyttäviin customointeihin erityisen paljon rahaa ja mielellään ostokset olisi tehty kulutusluotolla. Paintissä pitäisi olla ”Pimp my kulma” -sarja.
Kiitoksia haastattelusta, onnea matkaan tulevalle kaudelle.
Kiitos Kimmo muista että kamera tarttuu hitaasti liikkuvaan pelaajaan parhaiten eli muista kuvata minua .
Pidetään mielessä .