Tilastot
Haastattelussa Mikko Huttunen Ironmen Pro Schoolista
Maailmalla ovat viime vuosina yleistyneet paintballin pro-pelaajien järjestämät "klinikat" eli kentillä tapahtuvat opetustilaisuudet, joissa tavalliset pelaajat pääsevät suoraan ammattilaisten oppeihin kiinni. Tälläinen mahdollisuus avautuu poikkeuksellisella tavalla Suomessakin, sillä heinäkuussa Kirkkonummelle saapuu trio maailmanmestareita.
Tapahtuman nimenä on Los Angeles Ironmen Pro School 2009, sillä opetuksesta huolehtivat tämän jenkkitiimin pelaajat, mukana kotimainen tähti Mikko Huttunen, jonka ansiota koko tapahtuma loppujen lopuksi lienee. Paintball.fi haastatteli Mikkoa tulevasta tapahtumasta ja kun tilaisuus kerran avautui niin vähän muustakin .
Kimmo Kainulainen: Mistä idea Pro Schoolin tuomiseen pääkaupunkiseudulle lähti liikkeelle?
Mikko Huttunen: Yleensä aina olen yrittänyt tukea Suomen painttia, kun siihen on ollut aikaa. Kavereiden kanssa ollaan jo pidempään puhuttu, että voitaisiin järjestää Suomessa oikein kunnon klinikka, jossa olisi opettamassa todellisia alan huippuja. Nyt sitten tässä talvella Sissoksen Tuuren kanssa päätettiin pistää pyörät pyörimään ja järjestää kyseinen tapahtuma kesällä. Tämä tilaisuus on todellakin ainutkertainen
tilaisuus suomalaiselle paintball-väelle ja Suomen paintballia ajatellen järjestetty kaikkien yhteistyötahojen puolesta.
Ovatko tapahtumat pelkkää työtä vai ehtiikö ohessa pitää hauskaakin?
No sehän on hauskaa kun pääsee painttia opettamaan . Mutta kyllä nuo päivät ihan totista touhua on ja kyllä siellä hiki tulee. Mutta tietenkään ei saa unohtaa hauskan pitoa. Siitähän paintissa kuitenkin on loppupeleissä kyse.
Kaksipäiväisen Pro Schoolin hinta on 150 euroa, joka on aika kova perinteisten suomalaisten peinttitapahtumien hintoihin tottuneille, vaikka aivan normaali tai jopa halpa hinta maailmalla. Mitä kaikkea se pitää sisällään?
Korjataanpas tämä alkukäsitys ihan heti alkuunsa. 150 euroa on aika pitkälti hyväntekeväisyys hinta. Kulut tämmöisen tapahtuman järjestämisessä ovat aika kovaa luokkaa, jo pelkästään lennot San Diegosta Helsinkiin ovat todella kalliita...
Lähtökohta tämän tapahtuman järjestämiseen on Suomen paintin parantaminen kaikkien
yhteistyötahojen kannalta, koska jos haluaa tehdä rahaa, niin Suomi ei todellakaan ole ideaalinen paikka järjestää Pro Schoolia. Yleensä yhden päivän Pro Schoolit maksavat 200 - 300 euroa ja näissä tapahtumissa on yleensä yksi pro opettamassa yli viittäkymmentä henkeä, joten opetuksen laatu ja ajankäyttö on mitä on. Tähän Suomen tapahtumaan on tulossa kolme kaksinkertaista maailmanmestaria opettamaan kahdeksi päiväksi.
Set-up tähän Pro Schooliin on opettajien puolesta täydellinen. Xalo on maailmanluokan frontti, joka pelasi aikaisemmin Russian Legionissa, Jaxsonville Raidersissa ja ensimmäisenä vuonnaan Ironmenissä sneikkiä, viime vuonna hän kuitenkin pelasi kärkeä dorito-puolella, joten koko etumiespelaaminen on hänelle erittäin tuttua. Hän on myös kehittänyt omasta joukkueestaan Jungle Boysista ylivoimaisesti parhaan joukkueen Etelä-Amerikassa, joten tietotaitoa opetukseen on paljon.
Billy Wing on taas aivan omaa luokkaansa tietotaidossa paintballissa. Hän on vaatimaton old-school pro, joka ei tyrkytä itseään julkisuuteen. Kolminkertainen maailmanmestari, joka on voittanut pro-kilpailuja niin metsässä, hyperball-kentillä ja myös suppikentillä. 10-man, 7-man, 5-man, X-Ball, tämä mies on pelannut kaikkea. Kenttien lukeminen, taktiikat ja joukkueen yhteispelin koordinointi on Billyn erikoisalaa. Billy on pyörittänyt ja toiminut Ironmenin joukkueen kapteenina vuodesta 2004. Hänen analyyttinen suhtautumisensa paintballiin tekee hänestä myös täydellisen opettajan. Nykyään hän pelaa enimmäkseen inserttipaikkoja kentällä ja on pro-pelaajien keskuudessa yksi arvostetuimmista pelaajista, jota ei voi koskaan
aliarvioida.
Minä taas olen viimeiset pari vuotta pelannut enimmäkseen takakenttää, joten kaikki alueet pitäisi olla tällä porukalla hallussa.
Varsinaisessa Pro Schoolissa tulemme käymään tuhdin paketin läpi asiaa, josta kaikki tasosta ja pelityylistä riippumatta tulee oppimaan paljon. Fyysistä puolta, asetekniikkaa, ampumista ja sen merkitystä, liikkumista, ajoitusta, syndien pelaamista, pelin lukemista, pelitaktiikkaa, pelaamista ja sen merkitystä, joukkuedynamiikkaa, tapoja treenata ja kehittyä...
Ajattelimme myöskin vetää mini techclassin Dyen mutkille lauantaipäivän päätteeksi ja puhua muutenkin varusteiden merkityksestä. Molempina päivinä tapahtuma alkaa kello 10.00 ja päättyy kello 17.00 joten paljon on asiaa tulossa.
Kuinka perusteista koulutus lähtee, olisiko alla kuitenkin hyvä olla edes vähän pelejä kisakentillä, jotta tietää miten päin mutkaa pidellään?
Aikaisempaa kokemusta ei tarvita. Opetusta annetaan joukossa, mutta jokaista tullaan neuvomaan myös tarpeen mukaan henkilökohtaisesti. Paintball lähtee, kuten muutkin urheilulajit perusteista, joten kyllä aika puunjuuri tasolta lähdetään aina liikkeelle ja sitten tason mukaan mennään enemmän yksityiskohtiin. Sanoisin että aloittelija oppii koulutuksessa todella paljon ja saa oikeat eväät treenata sitten jatkossa. Kokeneempi voi taas syventää omaa tietotaitoaan ja kasata eri asiat ja yksityiskohdat paremmin yhteen.
Tuleeko koulutuksen lisäksi kokonaisia pelejä, kannattaako osallistujien varautua ampumaan minkä verran kuulaa?
Eiköhän me siellä pelatakin . Drillejä kyllä tehdään. Mitään kuulamäärää ei ole, mitä siellä menee. Jotkut ampuu enemmän, koska tekevät enemmän toistoja, toiset vähemmän ja keskittyvät enemmän kuuntelemaan.
Minkälaista elämä on ollut sen jälkeen kun siirryit Russian Legionista Kalifornian aurinkoon ja Ironmenin sekä Dyen riveihin?
No aika kiirettä on pitänyt . Paintballin saralla pelit ovat luistaneet hyvin ja joukkue on loistava. Viimevuonna taisin matkustaa yli 25 viikkoa vuodessa paintin takia, joten aikamoista matkalaukkuelämäähän tämä joskus on, mutta niin kauan kun on hauskaa niin mulle käy. Dyellä olen myös sekaantunut enemmän ja enemmän painttimaailman syövereihin kulissien toisella puolella. Olen pyörittänyt Dyen turnauspromootio puolta ja nykyään turnausten vähentyessä käytän enemmän aikaa Dye:n R&D osastolla...
Onkos DYEn suunnittelupuolella tulossa jotain sellaista uutta jota saisi paljastaa?
Onhan meillä vaikka mitä hienoa tulossa, kuten joka vuosi . Tietenkään en voi tarkempia yksityiskohtia antaa.
Huonot taloudelliset uutiset tuntuvat olevan suunnilleen jokapäiväisiä, näkyykö taantuma Yhdysvalloissa arkielämässä ja töissä Dyellä?
Kyllä näkyy. Maailmanlaajuisesti paintballilla menee ihan hyvin, mutta USA:ssa parin vuoden takaisista kultavuosista ollaan kaukana, mutta kyllä aktiiviharrastajat silti pelaavat ahkerasti. Töissä Dyellä se näkyy siten, että kaikki paiskovat töitä entistä ahkerammin.
Ironmen on saanut reilusti julkisuutta pelaamalla finaaleissa sekä viime syksyn World Cupissa että tämän kauden aloituksessa Phoenixissa, jotka PSP on lähettänyt suorina webcasteina. Eihän nettilähetys aivan televisio ole, mutta peinttifaneille loistava mahdollisuus seurata pelejä. Onko näkyvyydellä ollut merkitystä, tuoko se enää lisävärinöitä pelin odotukseen vai onko se jo normaali juttu? Huomaako turnauksen jälkeen että pelejä on katsottu, saako lähetyksistä kuulla kommentteja?
Raskas treenaaminen ja hieno joukkue ovat ollut pääasialliset syyt siihen miksi menestystä ja sitten julkisuutta on joukkueen osaksi tullut. Niistä pelaajista, kun itse liityin Ironmeniin, on joukkueesta vain jäljellä Minä ja Billy Wing. Onkin ollut mahtavaa olla osana rakentamassa tätä joukkuetta, joka on pystynyt nousemaan huipulle jatkaakseen legendaarista Ironmenin nimeä aikaisemmilta vuosilta.
Mutta kuten sanoin niin julkisuudesta ei yleensä selviä se kuinka paljon jokainen yksilö tässä joukkueessa treenaa ja kuinka tiukka yhteishenki meillä joukkueessa on. Ironmen saattaa paperilla vaikuttaa varsin nimijoukkueelta, mutta vastoin yleisiä käsityksiä jokainen pelaaja joukkueessa on tarkoin valittu ja yleensä aloite on tullut pelaajilta itseltään.
Tämä uusi webcast lähetys on loistava juttu! Sehän on parempi kuin televisio, kun jokainen pääsee sitä katsomaan ympäri maailmaa. Ei näkyvyyttä mieti, silloin kun pelaa, mutta onhan noita pelejä aika opettavaista katsoa turnauksen jälkeen ja nähdä mitä sitä siellä on hölmöillyt. Paintball pro:n kannalta näkyvyys on erittäin iso asia, sillä suurin osa tuloistahan paintballissa tulee sponsoritukena ja jos
ei ole näkyvyyttä niin ei ole sponsoreitakaan. Hyvin yksinkertaista se. Kyllä tietenkin kommenttiakin tulee joskus ihmisiltä peleistä, yleensä tosin positiivista.
PSP on säätänyt X-Ballin sääntöjä vaikka miten, on pudotettu tulinopeutta, nyt pelit päättyvät seitsemään pisteeseen ja rosterin kokoa pienennettiin kauden aluksi kahdeksaan, tosin seuraavaan turnaukseen pro-tiimit saavat lisätä yhden varapelaajan. Mitä mieltä olet muutoksista?
Olin hieman skeptinen sääntömuutoksista, mutta itse asiassa Phoenixin jälkeen tykkäsin niistä todella paljon. Pienempi joukkue tuo joukkueeseen uutta intensiivisyyttä ja myös omistajille paljon rahan säästöä. Ainut asia josta en pidä on tulinopeuksien laskeminen. Minun mielestä meidän pitäisi ampua 18 palloa sekunnissa.
NPPL kaatui talven aikana ja "perillinen" USPL aloitti kautensa Huntington Beachillä, mutta Ironmen ei ollut mukana. Oliko outo fiilis kun et ollutkaan pelaamassa? Miten päätös Ironmenin poisjäännistä tehtiin?
Rehellisesti sanottuna, meitä ei ole tuo 7-man kiinnostanut pariin vuoteen. Sarjana NPPL oli viimevuosina aika surkea ja sitä pelattiin, kun nyt oltiin siellä, mutta sitä varten emme treenanneet tai mitenkään paineita siitä ottaneet. Mentiin aina vaan pelaamaan ja katsottiin miten kävi. Tuo USPL sarja on vähän semmoinen mielenkiintoinen yritys ja saapahan nähdä miten niillä rahat riittävät sitä pyörittää kauden mittaan. Itse en noita turnauksia kaipaa. Minua kysyttiin pelaamaan eräisiin joukkueisiin, ns. "vierailevana pelaajana," mutta tein jo ennen kauden alkua päätöksen, että en lähde mihinkään "säätöjoukkueisiin" pelaamaan 7-mania vaan keskityn niihin turnauksiin, joihin Ironmen osallistuu.
Ironmen oli Iranissa pelaamassa jokin aika sitten. Ei ihan normaali peinttikohde, minkälainen reissu oli?
Varsin mielenkiintoinen reissuhan se oli. Pelasimme kansallisessa televisiossa jota lähetettiin kymmeniin miljooniin koteihin ja paikalla oli katsomassa kenraaleita ja muita arvohenkilöitä. Oli ihan hienoa voittaa siellä ja paikalliset pelaajat todella tykkäsivät siitä, että olimme siellä pelaamassa. Iran sinällään oli positiivinen yllätys, koska se ei ollut ollenkaan sellainen kuin TV:stä näkee eli en nähnyt tankkeja tai mitään sotameininkiä vaan ihan normaalia elämää...
Käykö Ironmen Euroopan turnauksissa tänä vuonna tai oletko mukana jossain muussa joukkueessa rapakon tällä puolen?
Päätin tänä vuonna jättää suurimman osan Millenniumeista väliin samasta syystä kuin USPL:kin. Keskityn tänä vuonna siis olennaiseen. Saattaa tosin olla, että olen tulossa pariin viimeiseen skabaan pelaamaan Benfican kanssa.
Kiitoksia haastattelusta, toivottavasti Pro Schoolista tulee menestys.
Toivotaan, että suomalaiset tajuavat, että näitä mahdollisuuksia ei tule kovin useasti oppia usealta maailmanluokan ammattilaisilta ja käyttävät tämän tilaisuuden hyväksi. Toivottavasti nähdään niin uusia kun vanhojakin naamoja siellä. Kuten aikaisemmin sanoin, kaikki tulee oppimaan paljon!