Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1494
Tapahtumat: 1
Kuvat: 9090
Youtube-videot: 587
Tiedostot: 18
Ryhmät: 1

Haastattelussa Rami Kääriäinen Paintball liikuntalajina-opinnäytetyöstä

user image 18.01.2010
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria:
paintball.fi

Marraskuussa uutisoimme sikäli historiallisesta tapahtumasta, että Suomessa esiteltiin ensimmäinen paintballin fyysiseen puoleen kohdistunut tutkimus fysioterapian opinnäytetyön muodossa. Nyt opinnäytetyö on hyväksytty ja luettavissa myös netissä. Paintball.fi pääsi haastattelemaan toista projektin puuhamiehistä, Jyväskylän alueen paintballin harrastajille tuttua Rami Kääriäistä.

Kimmo Kainulainen: Mistä idea paintballin opinnäytetyöhön lähti ja kauanko projekti kaikkiaan kesti?

Rami Kääriäinen: Kiinnostus opinnäytetyö tutkimukseen heräsi paintballin harrastamisen ja fysioterapian opiskelun yhteydessä. Paljon on ollut puhetta paintball lajin urheilullisuudesta ja liikunnallisuudesta, mutta tutkimuksia ei tuntunut olevan väitteen näytöksi.

Aloitimme työn keväällä 2009 käymällä läpi useita satoja paintball-aiheisia tutkimuksia kirjastojen tietokannoista. Löysimme vain Suomesta paintball markkinoinnin ja kilpapelaajan vaatetusta koskevat "opparit," sekä maailmalta satoja silmävammatutkimuksia ja ihovauriotutkimuksia. Lajin fyysistä kuormitusta ei oltu tutkittu sen kummemmin. Tämä vahvisti käsitystä tutkimuksen tarpeellisuudesta.

Koimme siis tarpeen perustavalle, laajemmalle paintball lajin fyysisen kuormituksen pohjatyölle, josta on sitten hyvä seuraavien lähteä kohdistamaan ja tarkentamaan eri fyysisen kuormituksen osa-alueita. Mielestämme on hyvä olla tutkittua näyttöä lajin kuormittavuudesta liikuntalajina, kun halutaan perustella paintballin liikunnallisuutta.

Mielestämme on hyvä tuoda esille lajin oikeita, hyviä arvoja. Liian helposti mediassa on ollut negatiivista julkisuutta, johon onkin tullut nyttemmin muutosta mm. TV-näkyvyyden myötä. Nostamme siis esille lajin liikunnallisia ja positiivisia puolia. Kaikki tietävät että pelatessa tulee hiki ja syke nousee, mutta tarvitaan lisää tutkittua näyttöä lajista, onko laji kuntoa kasvattavaa ja mitä osa-alueita se harjoittaa...

Mielestämme tällainen näyttö voisi auttaa kaikkia paintball seuroja myös liikuntapaikkojen hakemisessa.

Päätimme tehdä kesällä 2009 kymmenen harrastajapelaajan tutkimuksen kolmella eri kentällä: recreational- ja supair-kentällä sekä Suurpeli-skenaariossa. Valitsimme recreational-kentäksi Kanavuoren ulkokentän, mikä muistuttaa useita harrastajien woodsball pelejä. Keuruun supair-kenttä on speedball kenttä. Jämsässä Suurpeli pelataan monipuolisella skenaariokentällä.

Tutkimuksen pelaajilta kyseltiin esitiedot, taustat ja osalle teimme alkutestauksen polkupyöräergometrillä Jyväskylän ammattikorkeakoulussa Hyvinvointiyksikössä. Mittaukset paintballin aikana teimme Firstbeat Technologies -sykevälimittauksella. Pelissä testihenkilöllä oli sykepanta, jonka me sitten pelinjälkeen analysoimme raporteiksi ohjelmistoa hyväksikäyttäen.

Syksy 2009 oli kirjoitustyön ja raporttien työstämistä.

Yllättikö mikään testien tuloksissa?

Moneen tulokseen olikin jo alustava "mutu" tuntuma, mutta tutkittavaa näyttöä ei ollut. Positiivisesti silti yllätti pelaamisen tehokkuus kyseisissä mittauksissa. Kestävyysliikunnassa liikuttiin ajallisesti vauhtikestävyyden alueilla tehokkaasti. Energian kulutus oli myös tehokasta, esimerkkinä eräs henkilö, jolla Suurpelissä n. 5500 kcal kulutus päivän aikana (vrt. urheilijan energiankulutus Ranskanympäriajossa n. 6000 kcal!).

Myös se yllätti, että huonompikuntoiset liikkuivat omalla maksimikestävyyden ylärajoilla, ja he eivät välttämättä palautuneet erä tauoilla. Huomioimme mittauksissa pelaajan kokemuksen, sekä etu- ja takapelaaja roolin.

Minkälaista tietoa sykepannalla saadaan kerättyä? Maallikollehan tuntuisi että se vaan mittaa pulssin :).

Sykevälianalyysistä lisää Firstbeat Technologiesin www-sivuilla. [Linkit artikkelin lopussa.] Opparissa on tarkemmin mainittu menetelmän käytöstä, ja mitä voidaan mitata. Sykepanta vain tallentaa tietoa sykevälianalyysimenetelmää hyödyntäen.

Minkälaisia mahdollisuuksia näet fysioterapian puolella, onko mielekästä tarjota paintballia harrastuslajiksi muiden joukkoon?

Fysioterapian puolella on myös mahdollisuuksia käyttää paintballin mahdollisuuksia mm. erityisliikunnassa. Olemme Villen kanssa jo ohjanneet mm. CP-liitolle pyörätuolipaintballia elämysliikunnan yhteydessä. Opinnäytetyön pohdinnassa on jotain mainintaa muistakin mahdollisuuksista.

Entäs toiseen suuntaan, peintin normiharrastajalla taitaa olla aika paljon opittavaa mm. lämmittelystä ja vammojen ehkäisystä?

Kyllä, urheiluvammojen ja loukkaantumisien ennaltaehkäisyä tulee korostaa hyvien alkulämmittelyjen muodossa. Lisäksi lajin lisäksi kestävyys harjoittelu tulisi kuulua viikoittaiseen ohjelmistoon. Hyvä kestävyyskunto on pohja jaksamiselle ja palautumiselle, puhumattakaan kaikista positiivisista vaikutuksista sydän- ja VK elimistön kuntoon.

Kun projekti on nyt ohi, niin onko tullut mieleen mitään sellaista jonka olisi voinut tehdä eri lailla?

Pyörittelimme työn muotoa ja järjestystä moneen kertaan ja päädyimme tähän. Mielestämme työmme toimi näin. Kyllä on tullut ideoita lisää, mutta työhön täytyi tehdä rajaus. Mukava lisä olisi ollut videointi pelaajan liikkeistä pelin aikana. Suunnittelimme myös harjoitusohjelmien tekoa harrastajapelaajille, mutta opettajien mielestä se olisi ollut tähän työhön liikaa. Opinnäytetyöstä löytyy silti kestävyysliikunnan osa-alueet, ja millä alueilla pelaajat liikkuvat ja tästä voikin näppärästi suunnitella kestävyys- ja nopeuskestävyysharjoituksia pelaajille lajikohtaisen sykeohjatun harjoittelun toteuttamiseksi.

Tutkimustietoa tuli analysoitavasti erittäin paljon näistäkin kolmesta mittauksista... ja näihin tullaan positiivisessa mielessä palaamaan vielä.

Onko opinnäytetyö kuinka vapaasti muiden asiasta kiinnostuneiden hyödynnettävissä? Minkälaisia lisätutkimuksia toivoisitte?

Työ on vapaasti luettavissa netissä oleva JAMK opinnäytetyö ja sitä voi käyttää lähteenäkin asiasta kiinnostuneiden materiaaleissa. Toivottavasti työ herättää ajatuksia kestävyysharjoittelusta lajin parissa. Nopeus ominaisuuksia joutuu käyttämään myös, sekä lajikohtaisen lihasvoiman ja lihashuollon merkitystä korostaisin myös.

Minkälainen tausta sinulla on paintballissa?

Paintball harrastaminen alkoi vuonna 2005, omista polttareista ja koukussa olin heti! Siitä alkaen on kesäisin pelattu puskapeinttiä ja eri skenuja (mm. zombie-skenu) C.A.M.O. paintball ry:n puitteissa. Pari viimevuotta olen ohjannut pelejä Kanavuoressa Vaico:lla ja Gamex:lla.

Woodsball ja recreational on lähellä sydäntä, mutta supair-kentät ovat alkaneet kiinnostaa myös. Pidän itse liikkuvasta, vauhdikkaasta pelaamisesta, etupelaajarooli on mukavin, välillä on ollut mukavaa pelata painttipistooli- ja pumppupelejä. Alivoimaisilla merkkaimilla on oppinut paljon pelaamisesta, liikkumisesta ja kommunikaatiosta pelin aikana. Pelannut olen myös matkustelujen ohella tilaisuuden tullessa ulkomailla. Saman lajin harrastajat ovat yleensä samanhenkisiä, meni minne vain! Tuomarikoulutuksessa olin myös mukana Jämsässä 2009.

Minkäslaiselta paintballin tulevaisuus Jyväskylän alueella näyttää, onko harrastajamäärä kasvussa?

Itse olen tosiaan lähdössä Jyväskylästä Fuengirolaan Espanjaan töihin ja harrastamaan painttia. Mutta vakio porukka jatkaa JKL:ssä paintin pelaamista ja Jämsä on tietysti kivenheiton päässä. JKL:ssä on ollut yllättävän hiljaista. Kaupungilta on haettu paintti-harraste paikkaa kesällä 2009, asia on vireillä…

Toisaalta opiskelijat pelaavat omilla vuoroilla muutaman kerran vuodessa ja firmat pyörittävät paintti vuokrapelejä ahkerasti. JKL:n ympäristössä on omia peinttiporukoita, jotka pelaavat pääosin omissa peleissä. Näkyvyyttä kaivataan lajille enemmän, turnauksia, tapahtumia ym.

Suomen kaamos vaihtuu siis Espanjan aurinkoon. Miltä paintballin harrastusmahdollisuudet siellä vaikuttavat? Kuinka pitkä reissu on vai oletko vaihtamassa paikkakuntaa lopullisesti?

Sain fysioterapeutin työn 1-5 vuodeksi, Fuengirolan MediVITAL klinikalta, Malagasta, Espanjasta. Täällähän löytyy paintball sunnuntaipelejä, eri kenttiä speedball- ja woodsball-tyyliin. Paintball paikkoja löytyy Malagasta (Mercury-myymälä ja indoor) ja tästä läheltä Fuengirola ja Mijas. Pari mainosta olen kerennyt jo bongaamaan urheiluliikkeiden ikkunasta. Ja sittehän on tietenkin isot Millennium-skabat täällä kesäisin! Kaverit on jo ilmoittaneet tarvitsevansa yöpymispaikan tälle ajalle.

Kiitokset haastattelusta ja onnea matkaan uuteen ympäristöön, niin peintin kuin töidenkin puolesta. :)

Kiitos ja kumarrus! Paintball on lähellä sydäntä ja laji on koukuttanut harrastajaksi ensipelistä lähtien ja se on aina vain yhtä mahtavaa. Mukava on ollut nähdä pelaajia eripuolilta Suomea ja vähitellen matkustellessa eri kansallisuuksista. Mielestäni Suomessa on pelien järjestämisen taso hyvä, johtuen liiton turvallisuusohjeista, joita toivon kaikkien kunnioittavan. Maailmalla kaikilla on yhdistävä tekijä - hauskanpitäminen ja pallon jakaminen suurella sydämellä kavereille!


Tästä takaisin "Mitä on paintball?"-sivulle

Paintball liikuntalajina - opinnäytetyö
www.jamk.fi Jyväskylän Ammattikorkeakoulu
Firstbeat Technologies Oy sykeanalyysiohjelmistojen kehittämiseen erikoistunut asiantuntijayritys

Tagit