Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1494
Tapahtumat: 1
Kuvat: 9088
Youtube-videot: 587
Tiedostot: 18
Ryhmät: 1

Eurooppalaista peinttiliittoa herätellään jälleen henkiin

user image 1.03.2011
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria:
paintball.fi

Eurooppalaisen paintballin järjestäytyminen nytkähti pykälällä eteenpäin, kun Englannissa järjestettiin helmikuussa EPBF:n eli European Paintball Federationin kokous. Järjestöstä pyritään saamaan kansallisten liittojen kattojärjestö, joka toimisi samalla yhtenäisenä edustajana lajin ulkopuolisten - niin viranomaisten kuin kaupallistenkin - tahojen suuntaan.

Tiedotteessa puhutaan perustamiskokouksesta, mutta EPBF:n nimeä on käytetty aiemminkin, sillä eurooppalaisia lajiliittoja on viritelty jo 90-luvun alkupuolelta saakka. Asialla ovat olleet eri tahot eri maista, mutta tähän mennessä mikään edeltäjistä ei ole oikein saanut tuulta alleen. Kokouksen osallistujalistan perusteella tällä kertaa näyttäisi olevan aidosti eri tahoja yhteen saattava yritys, jossa näkyy myös hyvin lajin laajeneminen itäiseen Eurooppaan.

Kotimaassa Suomen Paintball-liiton (ja sitä edeltäneen Suomen Paintball Liigan) toiminta on ollut erityisesti kisapuolella selkeästi johtavassa asemassa ja hyvä niin. Harrastajien yhteiseltä pohjalta järjestetty turnaussarja on pysynyt kaupallisesti neutraalina, johon kaikki ovat voineet osallistua. Tokihan järjestötoimintaan kuuluvat aika olennaisena osana ajoittaiset kahnaukset , mutta kun keskusteluyhteys edes jotenkin säilyy, niin ongelmiinkin löytyy aina ratkaisut.

Ulkomailla kehitys ei ole ollut aivan yhtä selkeää. Koska lajin emämaassa Yhdysvalloissa kilpailutoiminta on ollut alusta saakka vahvasti kaupallisissa käsissä, niin kehitys on johtanut muuallakin samaan suuntaan, tuoden sitten omat ongelmansa. Tokihan yritysten organisoimissa tapahtumissa on omat hyvät puolensa, kehitys ja asioiden muuttaminen toimivat usein huomattavasti nopeammalla aikataululla kuin järjestöpohjaisissa ratkaisuissa, mutta sitten joudutaan myös usein ottamaan huomattavia taloudellisia riskejäkin. Samoin eri sarjojen keskinäiset kilpailutilanteetkin ovat omiaan tuomaan kivasti uutta tohinaa ja ihmeteltävää, mutta sitten konkurssitilanteissa osa sarjaan panostaneista joukkueista jää roikkumaan tyhjän päälle.

Paintballin kasvu Euroopassa ja nykyinen tiukka taloudellinen tilanne ovat luultavasti suurimmat syyt siihen, että EPBF:n toiminnan käynnistämiselle nähdään olevan edellytyksiä. Toivottavasti tästä muodostuu aidosti järjestötoimintaan perustuva liitto, joka ajaisi koko lajia eteenpäin.

Tiedote helmikuun kokouksesta
EPBF:n vanhat sivut, ei paljon nähtävää

Tagit