Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1542
Tapahtumat: 1
Kuvat: 10414
Youtube-videot: 750
Tiedostot: 19
Ryhmät: 1

NXL:n Euroopan kisakalenteri 2025

user image 18.09.2024
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria: Kilpapaintball
paintball.fi

Maaottelutaukoa kotimaan kalenteriin?

NXL:n Euroopan kisakalenteri 2025

National Xball League on ennättynyt jo julkaisemaan ensi vuoden Euroopan kisakalenterinsa, mikä onkin poikkeuksellisen aikaisin. Tämä on erinomainen asia, kansallisten sarjojen kalenterin ja suunnittelun voi sen puoleen aloittaa myös hyvissä ajoin niin Suomessa kuin muuallakin.

Eurosarja kasvaa kolmesta neljään tapahtumaan, mutta edelleen vain kauden päätös Dreuxissa Ranskassa on sellainen, johon kaikki sarjatasot osallistuvat. Muissa tapahtumissa on syystä tai toisesta vain osa joukkueista paikalla. Jenkkiomistuksessa oleva sarja on koronarajoitusten jälkeen ollut erittäin varovainen Euroopan tapahtumiensa laajentamisen kanssa, vaikka Atlantin toisella puolella onkin rikottu osallistumisennätyksiä. Ehkäpä eri maiden monimutkaisiksi menneet erilaiset matkustusrajoitukset olivat aikoinaan omiaan pelästyttämään sarjan johtoa, joka oli tottunut jenkkilän helppoon liikkumiseen.

Kauden 2025 sarja alkaa huhtikuussa Portugalissa, jossa ovat mukana viime vuoden malliin pro-, semi-pro- ja naisten NXL, eli yhteensä noin 40-50 tiimiä.

Tähän vuoteen nähden uutena mukaan tulee Tšekki, jossa pelataan kesäkuun alussa ja jossa pelaavat naisten NXL ja kolme divisioonaa. Osallistujamäärä on aika arvoitus, uusi paikka ja maa aina tuppaavat vaatimaan hetken ennen kuin hommat lähtevät käyntiin. Lisäksi pro-joukkueiden poissaolo on aina negatiivista, kyllähän tähtipelaajien paikallaololla on merkitystä, vaikka sitä onkin vaikea määritellä. Mutta paikka on Tšekin länsiosassa lähellä Saksan rajaa, joten helpon ajomatkan päässä sen puolen joukkueille.

Heinäkuussa palataan jälleen Brittein saarille, jossa pelaavat vain pro- ja semi-pro, eli nelisenkymmentä tiimiä. Samana viikonloppuna tosin todennäköisesti pelataan myös brittisarja CPPS:sää, eli paikan päällä lienee reilusti porukkaa.

NXL:n kausi päättyy Dreuxissa Ranskassa niin kuin tänäkin vuonna elokuun lopussa, eli kaikki sarjatasot mukana ja todennäköisesti myös maaotteluturnaus sitä ennen, samaan tyyliin kuin tänäkin vuonna, ellei jotain erikoista tapahdu.

Kotimaan kalenteria ja maaottelutaukoa?


Suomalaisittain kalenterin aikainen julkistus helpottaa ensi vuoden kisakalenterin suunnittelua kivasti, kun asiaan päästään käsiksi hyvissä ajoin. Huhtikuun NXL on helppo väistää, kun meillä vasta lumet ovat sulamassa. Kesäkuun tapahtuma taasen on hankalampi, kun lakkiaisviikonloppu touko-kesäkuun vaihteessa jo tuppaa syömään yhden viikonlopun ja juhannus toisen. Heinäkuun turnaus taasen on suunnilleen perinteisellä paikallaan.

Syksyisen maaotteluturnauksen kohdalla kotimaan turnausten ja niiden kenttälayouttien julkistamisten ajankohtia kannattaa miettiä tarkkaan. Muista lajeista tuttua pelaajien maaottelutaukoa olisi hyvä ottaa meilläkin käyttöön ja suunnitella niin, että päällekkäisyyksiä tulee mahdollisimman vähän.

Ei ole pitkällä tähtäimellä mielekästä, jos maajoukkueisiin osallistuminen haittaa pahasti seurajoukkueiden harjoittelua ja asettaa osan joukkueista turhaan eriarvoiseen asemaan. Eikä se avita maajoukkuepelaamistakaan, jos pelaajien takaraivossa on taustalla mietteitä missatuista oman seurajoukkueen treeneistä.

Viikonloppuja on kesässä kuitenkin varsin rajallinen määrä, joten täydelliseen tilanteeseen tuskin päästään, mutta kotimaan turnausten ajankohtia voisi säätää siten, että haitat minimoituvat. SPBL-viikonloput on tavattu pitää vähintään kolmen viikon ja yleensä vähän pidempienkin taukojen kanssa. Joten jos toivottavasti maajoukkueturnaukseen jatkossakin osallistuu yhtä paljon pelaajia Suomesta, niin sitä voisi koittaa tässä suhteessa kohdella kuin liiton kisaviikonloppua, eli tyhjiä viikonloppuja ympärille.

Tänä vuonna esimerkiksi osalle pelaajista tuli neljän viikonlopun putki ”maajoukkueen pelitreeni Vierumäellä-Dreux-Pirkkala-Lappeenranta,” johon mahtuu reilusti tien päällä olemistakin. Vapaaehtoista hommaahan tämä tietysti on, mutta avointen viikonloppujen suunnittelu siihen sekaan ei olisi mitenkään huono idea. Lisäksi 2. divisioonan viimeisen kierroksen sijoittaminen samaan viikonloppuun kuin liigankin päätös avittaisi sekin matkustelun suhteen osaa pelaajia. 

nxl europe 2025.jpg 

 

Jani Leskinen
21/09/24 10:48:02 @jani-leskinen:

Oikein hyvä kirjoitus ja nosto mietintään. 

Haastan kaikki joita asia kiinnostaa miettimään ja ehdottamaan liitolle ensi kauden turnauspäivämääriä. 

Huomioikaa suunnitelmissanne että syyskuun puoliväli on se hetki kun aurinko laskee vähän ennen klo 20. Tämä on sellainen viimeinen hetki kun pystymme täyden 8+8 joukkueen SM-liiga + 1. divari päivän vetämään läpi ilman keinovaloja.

Kauden aloitusta ei voida viedä juurikaan toukokuun puolenvälin etupuolelle sillä lunta on maassa vielä huhtikuussa monessa suunnassa tässä maassa.

NXL EU julkaisee todennäköisesti kenttäleiskat 3,5-4 viikkoa ennen turnausta myös ensi kaudella.

Sitten kaikki festarit ja häät sinne suunnitelmaan niin nähdään nuo vaihtoehdot. 

Kaikkia suunnitelmia saa lähettää vaikkapa puheenjohtaja(ät)spbl.fi osoitteeseen lokakuun 2024 loppuun mennessä. 


Tagit