Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1539
Tapahtumat: 1
Kuvat: 10347
Youtube-videot: 721
Tiedostot: 19
Ryhmät: 1

Maajoukkueturnauksen poikkeavat pelisäännöt

user image 26.08.2024
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria: Maajoukkue
paintball.fi

Maajoukkueturnauksen poikkeavat pelisäännöt

Ranskassa Dreuxissa keskiviikkona ja torstaina pelattava paintballin MM-turnaus alkaa olla käsillä ja Suomen joukkueet siirtyvät paikalle maanantain ja tiistain aikana. Tapahtumaan valmistautuminen poikkeaa hieman tavallisista turnauksista, sillä pelisäännöt poikkeavat syystä tai toisesta hieman siitä mihin ”normaalissa” kisapaintballissa on viime vuosina totuttu.

M500-kuulasääntö


Värikuulien kohdalla pelisäännöt poikkeavat esim. SM-liigassa käytettävistä säännöistä siten, että pelaajilla saa olla kentälle mennessään värikuulia lippaallinen + kaksi bulkkia, eli suunnilleen 500 kuulaa (nk. M500-sääntö) per pelattava piste. Euroopan normaalisäännöissä käytellään nykyään yleensä neljää bulkkia, joten maaotteluissa pelaajilta loppuvat kuulat nopeammin, mikä sitten jossain määrin tuppaa nopeuttamaan peliä, mutta joissain tapauksissa sitten hidastaa, jos kaikilta kentällä olijoilta alkavat loppua kuulat yhtä aikaa ja virheitä varotaan.

Maaotteluiden pienempi kuulamäärä on jäänne niiltä ajoilta, kun Euroopan Millennium Series yritti sitä pudottaa nopeuttaakseen peliä, joka jostain syystä on pysynyt maaotteluissa, vaikka muissa peleissä on nyt pelattu pidempään neljän bulkin kanssa. Kuulamäärä on isoin muutos jenkkipelaajille, joiden sarjoissa pelataan normaalisti ilman mitään kuularajoituksia, mutta se ei tunnu juuri haittaavan, kun USA viime vuonnakin voitti kaikki sarjat.

Race-to-4


Lisäksi maajoukkuepelit pelataan ”race-to-4” säännöillä, eli ensin neljään pisteeseen pääsevä joukkue voittaa ja peli päättyy. Tämäkin poikkeaa esim. SM-liigasta, jossa pelataan ”mercy-4”-säännöllä, eli pelin päättämiseksi toisen joukkueen pitää olla neljän pisteen johdossa (eli nopeasti pelaavalla kentällä peli voi päättyä vaikkapa pistein 8-4). Mercy-sääntö mahdollistaa vähän pahemmastakin tappioasemasta nousemisen riskillä, mutta race-to-säännöillä jokainen piste merkkaa enemmän, joka pakottaa häviöllä olijan pelaamaan varovaisemmin. Onko jompikumpi tapa parempi lienee mielipidekysymys, näillä kuitenkin mennään. Ajan loppuessa johdossa oleva joukkue kuitenkin voittaa joka tapauksessa.

Pelaajamäärä


Muut sarjat pelataan normaaleilla viiden pelaajan joukkueilla, mutta nuorten U16-sarja pelataan kolmen pelaajan joukkuein. Tämä lienee tehty helpottamaan joukkueiden kasaamista ja tavallaan saamaan uusia maita helpommin mukaan, mutta eipä olisi ihme jos tulevaisuudessa U16-sarjankin pelattaisiin viidellä pelaajalla.

Peliaika


Peliaika on kymmenen minuuttia, paitsi U16:sta, jossa pelataan kuuden minuutin ajalla. Kolmen kenttäpelaajan pelit ovat normaalisti hyvinkin nopeita, joten lyhyempi aika ei sillä lailla mitenkään estä neljään pisteeseen ehtimistä.

Linkkejä:

 

Tagit