Kimmo Kainulainen

Stats

News: 1503
events: 1
images: 9249
youtube videos: 612
Files: 19
Groups: 1

NXL:n pelimuotohuhuja

user image 28.09.2023
By: Kimmo Kainulainen
Posted in: Kilpapaintball
paintball.fi

Päästäänkö testipeleihin asti?

NXL:n pelimuotohuhuja

Paintballin kisapuolen erilaisista vaihtoehtoisista pelimuodoista nykyisen monierän eli Xballin tilalle on puhuttu pitkään ja kaikenlaista on ehdoteltu. Tänä vuonna aihe on kuitenkin ottanut kierroksia ja asiasta on puhunut myös maailman johtavan kisasarjan National Xball Leaguen johtaja Tom Cole. Huhut kertovat että jotain saattaisi olla konkreettisesti tapahtumassakin.

Uuden pelisysteemin termit viittaavat vähän siihen, että muutoksilla haettaisiin sellaista suuntaa, että ne jotka tuntevat amerikkalaista jalkapalloa, niin heti löytyisi hieman tuttuja nimityksiä. Eli tietysti luonnollisesti amerikkalaisyleisö ja potentiaalisesti TV:n kautta.  

Huhuja uudesta pelimuodosta:

  • 5 vs 5 pelaajaa.
  • Matsissa olisi neljä pistettä, joita nimitettäisiin neljänneksiksi (quarter, sama kuin jenkkifutiksessa). Pisteen pituus 3 minuuttia.
  • Neljänneksen voittava joukkue saa 7 pistettä. (Touchdown + lisäpiste jenkkifutiksessa.)
  • Jos neljännes menee aikaan, niin tietyllä suojalla olevan pelaajan joukkue saa kolme pistettä. (Vähän kuin kenttämaali jenkkifutiksessa.)

Eli ei loppupelissä kovinkaan erilaista kuin nykypeli, vaikka nimitykset ja pistemäärät muuttuisivatkin. Kuin neljän erän matsi, joka voisi päättyä 4-0:n sijaan 28-0. Isompi juttu olisi se, että aikaan menevissäkin neljänneksissä toinen joukkue saisi todennäköisesti useimmiten muutaman pisteen, joka pakottaisi molemmat yrittämään hyökkäämistä ainakin keskiviivalle ajan päättyessä.

Nykyisin NXL:n pro-sarja pelaa 15 minuutin matseja 6 pisteen armosäännöllä, joten niihin nähden vain neljän neljänneksen pelaaminen olisi aika eri juttu, aika nopea matsi jos nähdäänkin neljä 30 sekunnin voittoa. Toki tällaisen mahdollisuuden sattumiseen voidaan vaikuttaa kenttälayoutteja muuttamalla. Lisäksi neljännekset muodostuisivat aika paljon tärkeämmiksi nimenomaan siksi että niitä on vähemmän kuin nykypelissä eriä. Pois jäisivät myös nykymatsien kiihkeät loput, joissa voidaan kuroa useamman pisteen eroa kiinni isolla riskillä.

Vuoden mittaan on liikkunut monenkinlaisia ehdotuksia ja huhuja, mm. sellaisia joissa joukkueet olisivat puolustus- ja hyökkäysvuoroissa tavallisen pelin sijaan, eli vain toinen voisi tehdä pisteitä hyökätessään. Jos veikata pitää, niin NXL:n kauden päätösturnauksen World Cupin jälkeen olisi hyvä paikka järjestää muutaman pro-tiimin kanssa testiä tästä tulevaa kautta varten.

Lisäksi taustalla ovat keväiset huhut, että NXL saattaisi saada pelinsä vedonlyönnin kohteeksi, jonka mahdolliseksi toteutumisajaksi mainittiin kauden 2024 alku ja ehkäpä ensimmäisen turnauksen järjestämispaikkana olisi vedonlyöntikaupunki Las Vegas. Se veisi lajia isomman yleisön eteen ja jenkkifutiksen termistö olisi kyllä omiaan auttamaan asiaa. Vedonlyöntiraha olisi omiaan saamaan ainakin Yhdysvaltain pro-joukkueet aiheen tueksi, sieltä luonnollisesti pitäisi virrata joukkueille ja pelaajille jonkinlainen osuus.

NXL:n päätöksillä on aikamoinen paino, sarjan sääntöjä tai ainakin niitä vähän muokattuina käytellään aika pitkälle valtaosassa maailman kisasarjoista, niin myös meillä Suomessa. Mm. tulinopeusrajojen useampaan kertaan muuttuneet tasot on käytännössä päätetty Yhdysvalloissa ja sieltä ne ovat siirtyneet muualle sellaisinaan. 

Tämmöistä pelimuodon muutosta ei kuitenkaan oikein voi tehdä pikku hiljaa hivuttamalla, vaan siitä tulee väkisin isompi rysäys. Saa nähdä päästäänkö aiheessa eteenpäin ensi keväänä. Tällainen muutos taatusti aiheuttaisi vastustustakin ja jos vedonlyöntirahaa valuu vain jenkkisarjaan, niin nykyisellä pelimuodolla saattaa olla edelleen markkinoita silläkin.

Tags