Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1494
Tapahtumat: 1
Kuvat: 9088
Youtube-videot: 587
Tiedostot: 18
Ryhmät: 1

Takeover alkavaan kauteen vain yhdellä joukkueella, mistä on kyse?

user image 27.02.2011
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria:
paintball.fi

Kuopion Takeover ilmoitti hieman ylläen osallistuvansa tällä kaudella Suomen Paintball-liiton sarjoihin vain SM-liigajoukkueella, oltuaan kahtena viime vuonna mukana peräti kolmella tiimillä. Mistä on kyse, sitä Paintball.fi kyseli Takeover yhdistysaktiivi Henri Humalalta.

Kimmo Kainulainen: Takeover ilmoitti yllättäen, että alkavalla kaudella joukkue osallistuu liiton sarjoihin vain SM-liigassa. Miten päätös tehtiin ja mitä taustalta löytyy, alustavien ilmoittautumisten perusteella kaavailtiin ilmeisesti vielä kolmea joukkuetta viime vuoden malliin? Kyseessä on aika iso muutos, Takeoverilla on ollut kaksi tiimiä ylemmissä sarjoissa mukana peräti viisi vuotta ja lisäksi kolmosessa pari kautta.

Henri Humala: Päätös yhdellä joukkueella pelaamisesta tehtiin yhdistyksen vuosikokouksessa. Muutos näyttää ehkä isolta, mutta käytännössä tilanne ei ole dramaattinen. Pelaajia tulee ja menee ja joinain vuosina vaihto on reippaampaa. Viime kaudella emme panostaneet juurikaan junioritoimintaan ja tätä kautta uusia pelaajia ei ilmaantunut täyttämään kolmosdivarin rosteria.

Kaudella 2010 käytimme joukkueissamme muutamia lainapelaajia. Toiminta
veltostui kesän mittaan liikaa, eikä ykkösbändin treenimäärilläkään päässyt leuhkimaan. Nämä asiat johtivat siihen, että joukkueen motivoitunut porukka päätti kaventaa pakettia ja tehostaa treenitoimintaa.

Joulukuussa 2010 pelaajatilanne ei ollut vielä selvä, joten ilmoitimme joukkueet kaikkiin sarjoihin. Ennakkoilmoittautumisen aika oli meidän kannalta hankala ja osallistumisarviomme meni pieleen kahdella joukkueella. Sääli että tämä aiheuttaa varmasti lisätyötä liitolle.

Liiton ilmosysteemin aikataulu meni kyllä tällä kertaa ehkä turhan tiukaksi, varsinkin kun ensimmäistä rajaa tuotiin niin paljon aikaisemmaksi. Vaan ehkäpä siitä opitaan puolin ja toisin. Olit itsekin pitkään liiton systeemeissä mukana, miltä nykyinen toiminta vaikuttaa nyt ns. ulkopuolelta katsottuna? Pienestä liiton aktiivisen puuhamiesten määrästä puhutaan vuodesta toiseen, eikä tilanteeseen tunnu tulevan muutosta, olisiko kisaharrastajien keskuudessa tarvetta asennemuutokseen nimenomaan liiton töihin osallistumisen suhteen?

Liitto on hoitanut tehtävänsä ihan hyvin, kuten aina. Aina on parantamisen varaa, mutta ilman tekijöitä on turha haaveilla toiminnan kehittämisestä. Ehkä liiton toimintaa on aikanaan aloitettu perse
edellä puuhun -taktiikalla, eli ilman hyvin toimivia paikallisjärjestöjä. Isommissa liitoissa paikallisjärjestöjen edustajat kilpailevat hallituspaikoista, meidän liittomme liittokokoukseen ei saada tarpeeksi osallistujia. Tämä on tosi sääli siihen työhön nähden, jota liiton aktiivit tekevät. Asenne ei tule muuttumaan itsestään, enkä usko kisapelaajien kiinnostuvan toiminnasta yhtään nykyistä enempää. Kisapeinttaajat haluavat kuitenkin keskittyä olennaiseen ja järjestöjen tulisi helpottaa heidän harrastamistaan.

Takeoverin organisaatio muodostuu pelaavasta joukkueesta tai joukkueista sekä niiden taustalla toimivasta Takeover Paintball Kuopio ry:stä. Ry pyrkii tukemaan pelaajien toimintaa siten, että pelaajat voivat harrastaa lajia niin vähällä lisäsäädöllä kuin mahdollista. Tämä tarkoittaa mm. yhteistyökuvioiden hoitamista, pallojen välitystä, rahastonhoitoa ja laskujen perintää. Pelaajien tehtäväksi jää treenata sovitun ohjelman mukaan ja maksaa laskunsa.

Kaudelle 2011 olemme saaneet käyttöömme vihdoinkin kenttäpohjan, jossa voimme treenata ilman häiriöitä. Olemme myös hankkimassa uutta syndipakettia. Nämä investoinnit antavat edellytykset junnutoiminnan ja pelaavan joukkueen toiminnan tehostamiseen. Kuopiossa, kuten missä tahansa muussa pienemmässä kaupungissa, pelaajia ei ilmaannu toisista joukkueista täyttämään rostereita. Ainoa järkevä tapa lisätä pelaajien määrää on junioritoiminnan kehittäminen.

Varsinainen junioritoiminta puuttuu edelleen valtaosalta peinttitiimeistä, sen kehittäminen kuulostaa hyvältä. Onko kehitystoiminnalle asetettu tavoitteita, osallistuuko Takeover mahdollisesti jälleen kaudella 2012 useammalla tiimillä? Vai voisiko olla parempi pitää edustusjoukkueella isompaa rosteria, jossa on sitten "nälkäisempiä" pelaajia?

Junioritoiminnalle ei ole asetettu tavoitteita tälle kaudelle, mutta käytännössä jo muutama uusi kaveri saa homman toimimaan. Innostus ruokkii itseään, kunhan kipinä lajiin on saatu sytytettyä. Toivon, että saamme kasaan kaudelle 2012 kolmosdivarijoukkueen, vaikkakin uskon myös, että isompi ykkösjoukkueen rosteri tulee tuottamaan tulosta. Asiaa mietitään tämän kauden aikana kun nähdään, miten isompi liigarosteri saa pelinsä kulkemaan.

Mainitsemasi lainapelaajien käyttö on tosiaan kaksiteräinen miekka, se voi tuoda helpotusta lyhyellä aikavälillä, mutta toisaalta sitten aiheuttaa ongelmiakin. Pitäisikö sitä rajoittaa tai kieltää säännöillä nykyistä enemmän?

Lähinnä toisten joukkueiden lainapelaajia on käytetty muualla, kuin liiton sarjoissa. En osaa sanoa, kuinka yleistä pelaajien kierrättäminen liigassa on, mutta luulen sen olevan melko vähäistä. Toki tässä on se mahdollisuus, että joukkueeseen ujutetaan Mikko Huttunen ja hänen kolme
parasta kaveriaan Ironmenistä. Jos joku joukkue pystyy tuomaan kentille lisenssin maksaneita pelaajia, jotka hoitavat homman, annetaan tämä mahdollisuus heille. Lisäsäännöt ja kiellot ovat turhia, jos homma toimii. Tilanteiden liiallinen ennakointi tuo vaan turhaa säätöä.

Pelaajien lainaamista omasta kakkosjoukkueesta tulisi helpottaa. Alemmissa
sarjoissa on lienee jotain rajoituksia esim. liigapelaajien pelauttamisesta ratkaisevilla kierroksilla. Kuitenkin pelaajia tarvitaan säännöllisesti joka sarjatasolla ja jos joku omista joukkueista tarvitsee pelaajavahvistuksia, tämä tulisi tehdä niin jouhevaksi kuin mahdollista. Samaa säännöstöä voisi soveltaa toisiin joukkueisiin lainattujen pelaajien suhteen.

Tavallaan tiukemmilla säännöillä joukkueet voisi pakottaa hankkimaan uusia pelaajia ja rakentamaan yhdistysten toimintaa pitkän kaavan mukaan, sen sijaan että ratsastettaisiin helpolla ratkaisulla aina vähän eteenpäin?

On turha pakottaa ja ohjata. Joukkueiden ja yhdistysten tulee itse ymmärtää asia ja määrittää sille kuuluvat resurssit. Lainapelaajat ja pelaajien vaihtuminen joukkueiden kesken ovat normaalia toimintaa. Peinttiä tulisi harrastaa sen alueen joukkueissa, missä itse asuu ja vaikuttaa. Pitkät treenimatkat sopivat muutamille, mutta valtaosa pelaajista haluaa keskittyä lajiin eikä ylimääräiseen matkustamiseen.

Joukkueen kehittäminen on aina vaikeampaa kuin yksilön kehittäminen. Takeoverissa on pelannut lukuisia SM-kultaa voittaneita pelaajia, mutta Kuopio ei ole ollut vielä lähelläkään tittelin voittoa. Joitain vuosia sitten Takeover kiersi Millennium Seriesiä hyvin ohuella, mutta motivoituneella rosterilla. Joukkueen peli oli tällöin parhaimmillaan. Pelaajien elämäntilanteen muuttuessa ei ollut ketään täydentämässä joukkuetta. Uskon vahvasti, että hyvä taustaorganisaatio ja motivoituneet pelaajat tuottavat kovempaa tulosta kuin mihin olemme koskaan pystyneet.

Miltä alkava kuuden joukkueen liiga vaikuttaa? Miten näette sisarjoukkueiden poisjättämisen ja kieltämisen liigassa, onko se hyvä vai huono idea?

Täytyy muistaa se, että olen henkilökohtaisesti ollut mukana peinttikentillä vuosia sitten. Mielipiteet ja muistikuvat eivät ole enää terävimmästä päästä, vaikka tietty etäisyys pelaamiseen tuo hyvän katsontakannan lajin kehittämiseen.

Liiga on nyt totuttua pienempi. Pienemmällä joukkuemäärällä päästään pelaamaan enemmän pelejä samoja joukkueita vastaan, mikä auttaa Takeoverin peliä. Joukkueiden pelitavat tulevat tutuksi kauden aikana.

Sisarjoukkueiden kieltäminen ei ole kovin keskeinen juttu liigapeintissä. Samassa sarjassa olevien "sisarjoukkueiden" (tosi äijä sana muuten tuo) keskinäiset pelit voivat teoriassa muuttua sopupeleiksi. Kun tällaisia keskinäisiä pelejä ensimmäisen kerran tuli vastaan, ei sopupelaamisesta ollut mitään merkkejä, enkä usko tilanteen muuttuneen nytkään.

Periaatteessa kilpailun kiristyessä voi houkutus pelien sopimiseen tulla, joten ehkä on parempi, että asia hoidetaan nyt, eikä tilanteen kärjistyessä. Toisaalta, aivan sama. Pelaamalla nuo turnaukset voitetaan.

Seuran tiimien vähentyessä pelipaikkojen määräkin tietysti putoaa reilusti. Jääkö pelaajia ilman peliaikaa, tuleeko siirtoja muualle?

Ykkösbändissä tulee olemaan kilpailua pelipaikoista. Joukkueen kapteeniksi valittu Janne "Java" Vartiainen valitsee pelaajat reilun kymmenen pelaajan rosterista treenien pohjalta. Tällä hetkellä treenit painottuvat peruskunnon ja lihaksiston huoltoon. Lisäksi palauttelemme tekniikkaa mieleen reball-treeneissä Kuopiossa, Toijalassa sekä Porissa. Märkää palloa ammutaan kevään ulkotreeneissä sekä Riikassa Baltic Sea Cup 2011:ssa.

Pelaajia tulee jäämään ilman pelipaikkaa jos treenaaminen ei maistu. Jos taas maistuu, pyrimme hoitamaan tilanteen mahdollisimman järkevästi. Tämänhetkisellä pelaajamäärällä ei kuitenkaan kannata lähteä pelaamaan edes kahdella joukkueella Liiton sarjoja.

Vai onko lopettavia pelaajia kuinka paljon?

Välikauden pitävät liigajoukkueen ex-kapteeni Sami "Meku" Merasto, Samuli Räsänen sekä Sami Hovinen. He toimivat mukana treenikuvioissa Kuopion päädyssä. Muilla paikkakunnilla vaikuttavista pelaajista osa pitää taukoa ja tällä kaudella vähennämme tai käytännössä lopetamme joukkueiden täytön lainapelaajilla. Lainapelaajat tuovat onnistuessaan lisäpontta joukkueen peliin, mutta käytännössä joukkueen toiminta, treenitavat ja tehot kentällä eivät kasva heidän kauttaan. Mainittavia pelaajasiirtoja muihin joukkueisiin ei ole.

Ketä liigarosterista löytyy?

Takeoverin timantinkovan liigarosterin rungon muodostavat:

Janne Vartiainen
Mikael Nylund
Ari Huttunen
Sami Halonen
Jarno Kiiski
Mika Rissanen
Lassi-Pekka Hannula
Heikki Karvinen
Mikko Pappinen
Teemu Myöhänen
Kristo Jokela
Nico Rautio

Lisäksi parin nuoremman pelaajan työtilanne selkeytyy kevään mittaan.

Minkälaisia tavoitteita tälle kaudelle on asetettu?

Hah, en tiedä! Varmaan sama kuin viime vuonna, eli mitaleille pitäisi päästä. Tätä pitäisi kysyä kapteenilta eikä yhdistysaktiivilta.

Kenen kanssa Takeover tekee yhteistyötä alkavalla kaudella?

Sissos-tuote Oy http://www.sissos.fi
Uponor http://www.uponor.fi
Seikkailukeskus http://www.seikkailukeskus.com
Kuopion Vaunuhuolto http://www.vaunuhuolto.com
Loivanpojat http://www.loivanpojat.fi
Malja ravintola http://www.malja.fi
Kuopion Rengaspari Oy http://www.rengaspari.fi
Konepaja M.Pappinen Oy
Sähköhuolto Tissari Oy http://www.sht.fi
Oringmonkey http://www.oringmonkey.com

Yhteistyökumppanit tukevat toimintaamme rahallisesti ja yritysten oman
toiminnan kautta.

Ja löytyykö vinkkejä muille tiimeille, minkälaisellä työllä yhteistyökumppaneita kertyy tuollainen määrä? :)

Motivoimalla nykyisiä ja eläkkeelle siirtyneitä pelaajia mukaan yhdistystoimintaan. Yhden hengen sijaan sponsoreita voi etsiä kolmen tai viiden hengen voimin siten, että jokainen henkilö ottaa vastuun hankkimastaan yhteystyökumppanista. Ry on syytä olla taustalla, muuten yhteistyörahojen saaminen tuottaa hankaluuksia.

Kiitokset haastattelusta ja onnea alkavalle kaudelle.

Takeover toivottaa tervetulleeksi pelaajia ja muita joukkueita treenaamaan Kuopioon kaudella 2011! Aloittelevat pelaajat voivat ottaa yhteyttä allekirjoittaneeseen. Tulemme järjestämään junioritoimintaa turnauspaintballista kiinnostuneille kevättalvella 2011 sekä lumien sulaessa!:

Takeover Paintball Kuopio ry
Henri Humala
henri.humala@gmail.com
044-3792827
www.takeover.fi

Tagit