Kimmo Kainulainen

Stats

News: 1493
events: 1
images: 9085
youtube videos: 585
Files: 18
Groups: 1

Seuratukea ensimmäistä kertaa paintball-yhdistykselle

user image 25.04.2023
By: Kimmo Kainulainen
Posted in: Seuratoiminta
paintball.fi

Paintballin valtionapukelpoisuus lähenee

Seuratukea ensimmäistä kertaa paintball-yhdistykselle

Viime syksynä Opetus- ja Kulttuurimisteriöstä (OKM) haettujen seuratukien päätökset on julkistettu ja ensimmäistä kertaa myös paintball-yhdistys on hyväksytty tuen saajaksi. Saimaan Paintball Urheilijoiden Petri Meuronen on puuhannut tukiasiaa ja seura sai nyt 5000 euron anomuksen läpi hankkeellaan ”Kaikki pelaa ja liikkuu.”

Kaikkiaan seuratukea myönnettiin n. 4,3 miljoonaa euroa 350 eri hankkeelle, joilla edistetään lasten ja nuorten tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia liikunnan harrastusmahdollisuuksia. Eli pyritään saamaan nuoria liikkumaan ja harrastusten pariin mahdollistamalla lajien aloittaminen mahdollisimman matalan kynnyksen ylittämällä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi uusien harrasteryhmien aloittamista eri ikäryhmille.

Oman seuran toiminnan lisäksi Petri on myös Suomen Paintball-liiton puolelta valtuutettu tekemään ja edistämään hakemusasioita. Seuraavaksi työn alle tulee sitten liikuntaa edistävien järjestöjen valtionapukelpoisuusanomus, jonka jättöaika on juuri alkanut ja päättyy toukokuussa.

Valtionapukelpoisille liikuntaa edistäville järjestöille (eli jokaisen lajin omalle lajiliitolle) on sitten omat kanavansa valtionavustuksien hakuun, jotka eivät ole tavallisten urheiluseurojen haettavissa. Mikäli valtionapukelpoisuushakemus menee läpi, niin SPBL voi sitten hakea tukea vuodelle 2024. Esimerkiksi tälle vuotta yleisavustusta jaettiin lajiliitoille 42 miljoonaa euroa.

Vaikka nyt myönnetyssä seuratuessa on kyseessä siis yleinen seuroille tarkoitettu tuki, niin samalla se helpottaa myös Suomen Paintball-liiton hakeutumista valtionapukelpoiseksi. Kun yhdenlaista OKM:n tukea on jo nyt myönnetty paintball-seuralle, niin syyt siihen miksi liittoa ei voisi hyväksyä valtionapukelpoiseksi vähenevät myös.

Seuratukianomuksia suunnittelemaan


Kun pää on nyt todistetusti auki, niin näin ollen Opetus- ja Kulttuuriministeriöstä haettavaan, jälleen ensi marraskuussa avautuvaan Seuratoiminnan kehittämistukeen (eli seuratukeen) jätettävien anomusten ei pitäisi jäädä kiinni ainakaan siitä että hakija olisi paintball-seura. Eli tähän kannattaa alkaa jo nyt yhdistyksissä varautua ja käyttää aikaa suunnitteluun riippumatta siitä miten liiton valtionapukelpoisuusasia etenee.

Ja kehittämiskohteitahan kotimaisten peinttiseurojen tekemisissä tosiaan riittää. Eli nyt tutustumaan siihen minkälaisiin projekteihin tukea on myönnetty lajista riippumatta ja miten kunkin seuran omaan toimintaan saataisiin lisää virtaa, jos siihen saisi mahdollisuuksia kehittämistuen avulla. Junioritoimintaa on jo käynnistelty viime vuosina ansiokkaasti eri puolilla Suomea, joten seuratuki on omiaan helpottamaan niiden kehittämistä.

Osaltaan kotimaisen paintballin kehittämisen ongelmana taitaa olla se, että takana ei ole kokemusta eikä osaamista valtion suuntaan toimimisessa. Kaikenlaiset tuet ovat jääneet hakematta viimeisen reilun kahdenkymmenen vuoden aikana. Ehkäpä tässä tulee nyt siihen positiivinen muutos :). Kiitokset Lappeenrannan suuntaan!

Linkkejä:

Tags