Kimmo Kainulainen

Stats

News: 1494
events: 1
images: 9093
youtube videos: 587
Files: 18
Groups: 1

NXL lyhentää kenttälayouttien julkaisuennakkoa

user image 10.01.2023
By: Kimmo Kainulainen
Posted in: Kilpapaintball
paintball.fi

Vain yksi viikonloppu pelitreeneille

NXL lyhentää kenttälayouttien julkaisuennakkoa

Paintball-maailman johtava kisasarja National Xball League on ilmoittanut muuttavansa turnauksissaan käytettävien kenttälayouttien julkaisuajankohtaa. NXL on pitkään julkistanut Yhdysvaltain sarjassaan kentät niin, että tiimeillä on jäänyt kaksi viikonloppua aikaa niihin tutustumiseen, joten aika putoaa nyt käytännössä puoleen.

Hyvä kysymys on, kuinka paljon tämä vaikuttaa pelikenttien kävijämääriin, muuttuuko aiempi kaksi viikonloppua yhdeksi supersuosituksi treeniviikonlopuksi, vai riittääkö treenaajia vaikkei kenttä olekaan tiedossa.

Kaudella 2022 jenkkilässä testattiin parilla kierroksella sitä, että layoutteihin pääsi tutustumaan vasta tapahtumassa paikan päällä. Tästä vaihtoehdosta - ainakin toistaiseksi - luovutaan. Toiset tykkäsivät näistä ”blind” layouteista, toiset taas olivat ehdottomasti vastaan.

Ennen koronaa Euroopan NXL:ssä käytettiin peräti neljän viikon ennakkoa, mikä taisi olla edeltävän sarjan Millennium Seriesin peruja. Vielä ei ole tiedossa tuleeko muutos koskemaan Atlantin tätä puolta, mutta ainakin tällä kaudella eurosarja on vielä aika typistetty joten vaikutus olisi sillä lailla pienempi muutenkin. Euro-NXL:ssä kahdella ensimmäisellä kierroksella pelaavat vain pro- ja semi-pro-sarjat ja kolmas on sitten täysimittainen kisaviikonloppu kaikille sarjatasoille.

Muutoksen voi ajatella ja perustella monella tavalla. Se vähentää tiimien kuluja, kun isommat pelitreenit todennäköisesti ajoittuvat vain yhteen viikonloppuun. Joltain kantilta voisi ajatella, että erot kärkitiimien ja muiden välillä pienenevät, kun treenipäivät jäävät vähemmäksi. Päinvastoin se toki saattaakin vain lisätä treenimäärän eroa, jos ne joukkueet, jotka pystyvät maksamaan pelaajilleen käyttävät sitten puolentoista viikon arkipäivätkin aktiiviseen treenaamiseen, joka ei suinkaan ole kaikille mahdollista.

SPBL:ssä leiska usein tiedossa paljon aiemmin


Suomessa on oltu layouttien kanssa varsin erilaisessa tilanteessa. SPBL:n kierroksilla on pitkään käytetty NXL:n julkaisemia kenttiä, mutta koska turnausten ajankohdat eivät suinkaan aina osu sopivasti, niin layout saattaa tulla tietoon hyvinkin aikaisin. Näin varsinkin keväällä kun NXL aloittaa jo maaliskuussa ja kotimaan kauden aloitusta on saatettu venyttää pitkälle kesäkuulle.

Tämä on johtanut siihen, että kesäkaudella tiimien treenaaminen on saattanut olla pelkästään seuraavan kierroksen leiskan hieromista jopa kyllästymiseen asti. Osalle pelaajista kentälle lähteminen, jos layout ei ole tiedossa, taitaa nykyisin olla jo erikoinen ajatuskin.

Layouttien suunnittelu kotimaisin voimin on toki mahdollista, mutta sekin on vähän oma taiteenlajinsa, joka ei suinkaan onnistu ihan tuosta vain. Lisäksi aina saman tien ponnahtaa esiin sekin mahdollisuus, että jos suunnittelija olisi aktiivipelaaja, niin miten info kulkee :).

Vielä ei ole tietoa mihin suuntaan kotimaan sarjojen leiskoista ilmoittaminen muuttuu tämän johdosta, jos muuttuu ollenkaan. Vallitsevan systeemin vaihtaminen kohtaa aina vastustusta, tuttu tilanne on monelle parempi kuin tuntematon uusi. Tässä voisi kuitenkin olla ihan hyvä mahdollisuus miettiä asioita uusiksi.

Linkkejä: 

nxllayouts2023.jpg

Tags